icon

Šli byste dnes do hypotéky na dům?

11. únor 2025

Ahoj holky, nemám se o tom moc s kým pobavit a zajímaly by mě vaše názory. Šli byste dneska do hypotéky na dům? Momentálně žijeme v bytě (panelák) na malé vesnici, se sklepem, garáží a i pronajatou zahradou. Druhý byt v našem vlastnictví je ve větším městě, kde momentálně bydlí manželovo babička. Nemáme žádné dluhy, nikde. Původní úvěr na bydlení jsme splatili. Ale.. teď momentálně nemáme naspořeno, nepočítám těch pár desítek tisíc kdyby se něco pos.alo. Je nám trochu přes 30 let, jedno dítě, další už neplánujeme. Manžel má stálou práci za cca 30k, já budu v nové práci teď rok (snad mi prodlouží smlouvu) za cca 40k. Kdyby jeden přišel o práci, z jednoho platu vše utáhneme. Poplatky, školku, jídlo, pohonné hmoty, pojistky.. sice by jsme se museli hodně uskromnit, ale zvládli by jsme to. A já mám pořád v hlavě vlastní dům (malý bungalov max 4kk) se zahradou a bazénem, je to můj sen. Celý život žiji v bytě, 30 let na stejném místě a chtěla bych prostě změnu. Jenže tím že vlastně nemáme žádné závazky se hypotéky bojím jak čert kříže.. museli by jsme náš byt prodat abychom měli na základ, minimálně na nějakou parcelu. A na zbytek si vzít hypotéku na 30 let a to mě děsí.. co když se něco pose.e, když jeden z nás při nejmenším jen ztratí práci už to vše neutáhneme jako teď.. ženy (i muži samozrejmě) šli by jste dnes do hypotéky, nebo být na mém místě, jste rádi že jste bez dluhů a už by jste do ničeho takového nešli? Moc děkuji za názory.

Strana
z2
1pomnenka
11. únor 2025

Ne, dnes už bych do toho nešla. Vše se zdražuje, nejsou řemeslníci. Kdybychom stavěli sami po práci, trvalo by nám to minimálně 5 let. Byli bychom na stavbu sami dva, nemáme nikoho z rodiny, kdo by nám pomohl. Na bungalov máš dnes hypo na 30 let 30.000/ měsíc. Jsme tu jen na chvíli, je třeba si život užít. Dnes bych tu odvahu neměla, když vidím, jak kolem mne umírají mladí lidé, bála bych se zadlužit do 60.

martulka88
11. únor 2025

Když jsem se seznámila s manželem, měl splacenou hypotéku na byt + máme jak garáž, tak i zahradu 15minut autem. Manžel, než jsem se nadtěhovala, zrekonstruoval celý byt (svépomocí, jen řemeslníci přišli zapojit nově vodu a natahat kabely na elektřinu). A ikdyž máme nemálo naspořeno, on byl zvyklý většinu svého života bydlet v domě, mně by se to také líbilo - ta vidina zahrady u baráku, syna vypustit na zahradu a být kdykoliv venku, je krásná vidina. Ještě před asi 3/4lety se nám naskytla možnost koupit investiční byt, ale v tu dobu to pro nás nebylo. A s dnešními cenami bychom už do toho nešli. Jsem ráda, že máme svoje, bez hypotéky, bez jakékoliv půjčky. I díky věku (mně bude 37, manžel 41) bychom do toho nešli.

cherie24
11. únor 2025

Záleží, jak moc chcete bydlet v domku. Co se týká dočasné neschopnosti splácet, tak na to se dá pojistit. Že situace není dobrá a úroky šílené, ceny materiálu i pozemků přestrelené, to asi víte. Ale situace v dohledné době lepší nebude a já miluju práci kolem domu i zahrady. Je to spousta práce, času a peněz, ale oba máme rádi, když budujeme a když něco tvoříme na domě. S bytovkovým životem se to nedá srovnat. Musíte si srovnat vy 2, jestli chcete ke stáří litovat, že jste si sen nesplnili nebo spíš budete litovat té dlouhé hypotéky. Každý to máme jinak. Pro mě je panelákový život noční můra.

linusha
11. únor 2025

Když není ani našetřeno ani parcela tak bych do toho určitě nešla. My máme starý dům po mých předcích, dům je vlhký, takže nám odborníci doporučili aby šel k zemi a místo něj jsme postavili nový. Jsme na začátku, našetřeno něco máme i tak si budeme brát hypotéku a splátku nám napočítali na necelých 30tis na 25let což je do necelých 60. Nechceme stavět svépomocí (nejsme stavaři, nemá nám s tím kdo pomoct, navíc by jsme se u toho pozabíjeli) a už 8 společnosti mi napsalo že o stavbu malého domku zájem nemají. Jen úřady a jednotlivé vyjadrovačky jsou fakt vopruz. Nám se to prodraží i díky změně zákona o skládkování suti která letos vešla v platnost. Znovu bych do tohoto rozhodnutí nešla.

j.a.n.i
11. únor 2025

Delali jsme kompletní rekonstrukci stareho domu a jswm moc rada, ze mam hotovo... A podruhe uz bych do toho nesla.

leilinka1234
11. únor 2025

Záleží na tom, jakou hodnotu mají nemovitosti, které vlastníte. Babička tu teda ještě pár let snad bude a upřímně, přijde mi 70k na takové rozhodnutí málo. Na dům bych si troufla v dnešní době při příjmu min. 100k.

barmil
11. únor 2025

Pokud nemáte ani pozemek ani na to, abyste aspoň pozemek koupili bez hypo, nešla bych do toho. Pozemek je drahý, baráky taky, úvěry naprd. Na tohle teď rozhodně bez úspor vhodná doba není. Počkala bych, až bude volný druhý být a pronajala a z toho splacela svou hypo. Nebo prodala a zaplatila aspoň ten pozemek.

dandaa
11. únor 2025

Ve vašem případě bych do toho nešla. Užívejte si ,že nemáte závazky, cestujte a poznávejte svět. Dům a zahrada je super, ale neskutečný žrout času a i peněz. My třeba půjdeme do menšího až děti pujdou na střední ,protože děti budou víc v čudu a bude zbytečné mít velký dům se zahradou .

zmrzlinka
11. únor 2025

V dnešní dobře bych nestavěla.Ceny pozemku jsou strašně přemrštěné a ty nervy ze stavbou....

autor
11. únor 2025

@1pomnenka právě.. 30 let 30k, když nevím co bude zítra.
@martulka88 my si na všechno taky vydělali sami, nikdo nám nic nedal, asi bych vážně měla být ráda za to co máme, bez dluhů, šetřit a užívat si výletů a dovolených.
@linusha my bychom také neměli nikoho kdo by nám s tím pomohl, museli bysme nechat všechno na firmě a víme jak firmy dneska leccos neudělají pořádně. Všelijaké nedodělky a reklamace se táhnou dlouho..
@leilinka1234 taky jsem si říkala, že jsou na to naše mzdy nízké.. že prostě 70k je dneska nic.. na život bez dluhů ok, sice žádná sláva, ale jsou na tom lidi daleko hůř.. na hypo je to pořád málo.. byty jsou oceněný cca na 2,7m za ten co v něm bydlíme a za druhý cca 3,7m. I tak kdyby jsme jeden prodali máme na parcelu a něco do začátku, ale pořád žádná sláva..
@barmil máme v plánu druhý pak pronajímat, peníze dávat stranou pro dítě, aby nezačínalo s holým zadkem jako my a byt pak bude její.
@dandaa taky si říkám.. vlastně si nestěžuju, jen ta vidina domu, který jsem nikdy neměla a nejspíš nikdy mít nebudu, mě láká. Kdo ale nesní o vlastním domě že 😊

drep
11. únor 2025

S vašimi ne úplně vysokými příjmy bych do toho nešla. Ale já jsem výletní a cestovatelský typ, já jsem v maličkém panelákovém bytě šťastná, protože můžu každý volno trávit někde jinde, mám dost peněz na sport, cestování a výlety, protože mini-byt rovná se mini-náklady. U vás to vychází jen na hypošku okolo třiceti měsíčně, plus ostatní náklady na bydlení a jen bydlení pojme 50% vašich příjmů. Zbyde 35000 na všechno ostatní, to mi přijde na klidný a spokojený život málo a nechtěla bych to. Ale jak říkám, já v záhonech a trávníku nespatřuju žádný potěšení, jiný to může mít jinak.

petramana
11. únor 2025

my staveli pred 8 lety a to bylo vsechno jeste da se rict levne, i hypo jsme brali pri uroku 1,79 %... dnes bych si na to netroufla... znamy mel pred 3 lety udelany projekt na 4,5 mil a nez ziskal veskera povoleni, tak projekt se ted vysplhal o 2,5 mil vic a on uz se na to vybodl, ze by to nestihal splacet. Je blba a nejista doba na to stavet dum, pokud nejsou penize..

radkazenklava
11. únor 2025

Upřímně jsem ráda, že jsme si dům pořídili před 9 lety za jakž, takž normální ceny, dneska bych do toho nešla. Složili jsme 20% , máme nízkou hypo, platíme méně než jiní v paneláku. Při dnešních cenách bysme se nedoplatili. Nemyslím, že byste málo vydělávali, ale platit 30k hypo z 70 je hodně ,a už by Vás to omezovalo.

hojda
11. únor 2025

Musíš ještě započítat, že pokud byt prodáte a než bude postaveno, tak musíte platit nějaký nájem a záleží, jak dlouho se bude dům stavět, protože stavět svépomocí 5 let a platit k tomu hypo a nájem se moc nevyplatí.

konidana
11. únor 2025

Kdybych nemusela tak ani omylem. Byli jsme v najmu v obecnim byte. Bohuzel si mesto usmyslelo, ze byty proda. Takze jedina moznost byla bud ten byt koupit nebo se odstehovat jinam. Vzhledem k nakladum na stehovani a cenam jinych nemovitosti jsem su musela vzit hypoteku a ten byt co v nem bydlime koupit. Budu to splacet do duchodu ale aspon jsme se nemuseli stehovat a splatky jspu tak nejak snesitelne (rozhodne nizsi nez komercni najem)

berenika39
11. únor 2025

V dnešní době asi ne. Podmínky ve stavebnictví - ceny - jsou teď příšerné. Nemáte pozemek. příjmy máte teď hezké, ale není v tom velká rezerva. Když prodáte byt, než postavíte - budete muset hradit nájem někde, ceny také šly nahoru. Asi se dá dům postavit "rychle", ale o to bude dražší.

Vzít si babičku k sobě a prodat oba byty?

kamino
11. únor 2025

Ani náhodou. Ty peníze, které by padly do hypotéky bych procestovala. Nevím, jak máte dlouhou pracovní dobu, ale když to vezmu podle sebe, že doma se scházíme kolem 17 hodiny, tak je to jen na přespání. Pokud máte pronajatou zahradu a můžete tam třeba grilovat, pěstovat, případně nějaký ten bazén tam udělat, tak co víc? A bez dluhů. Dítě máte jedno, takže případně by měl byt ve kterém bydlí babička, za mě značka ideál.

felis
11. únor 2025

Nešla bych do toho. S exem jsem prožila přestavbu domu (jen přestavba), bral si hypotéku... nervy, stres, sesypal se. My žijeme v nájmu a nějaký čas budeme a koupíme pak uz hotový. Na zelené louce bych fakt nestavela s 30ti letou hypo... brrr... v dnešní době fakt ne.

katjja123
11. únor 2025

My do toho tedy šli, máme svůj byt. Dlouho jsme hledali pozemek ve městě, kde bydlíme. Skoro 7 let. Před rokem se nám zadarilo a koupili pozemek sice menší, ale jsme spokojeni, na to, že je ve městě. Cena byla lehce přes 2 mil. U nas je velká výhoda, že máme v rodině projektanta, stavbyvedoucího, atd, takže dost usetrenych peněz.

petramana
11. únor 2025

@katjja123 ty pozemky ty ceny jsou silene... my nastesti meli svuj pozemek a dum nas tehdy vysel na 2 miliony tak jako vas pozemek..ale plno veci jsme delali sami nebo s pomoci znamych (svagr elektrikar, soused instalater, bratranec truhlar, sadrose stryc) a tam si budto neco vzali nekteri i za praci nebo jsme platili jen material

zuzekk
11. únor 2025

Jo! Čím později, tím náročnější bude získat hypotéku. Ale rozhodně bych se toho nebála. Spočítejte si výdaje, částku na hypotéku a pokud to vyjde, jdete do toho.
(Pokud bys potřebovala poradit s prodejem, napiš. Hypotéky neumím, ale zařídím.)

sarkoc
11. únor 2025

My se v září stěhovali do domu, který manžel stavěl tak ze 65 % sám...bylo to náročné období, máme tři děti a když kopl do země, byl nejmladší dcerce měsíc. stavba nám trvala ca 2,5 roku, vnitřek máme komplet, venku víceméně ještě nic. Bude nám oběma 35, hypo máme 4,1 mil...ale, my koupili pozemek kdysi hned po škole, za peníze ze stavebka, takže ten už jsme řešit nemuseli...a také už jsme stihli splatit byt, v němž jsme žili ted skoro 10 let. Nemít ten byt jako jistotu, že když ho prodám, de facto splatím hypotéku, tak jsem rovnou řekla, že do toho nejdu, pro mě moc velká nejistota. V bytě máme nájemníka, z pronájmu částečně splácíme hypo. Jako zvládnout to jde, já už jsem taky skoro 10 let doma, až půjdu do práce, bude to jednodušší, ale nebýt jistoty toho bytu a tudíž možnosti umoření hypotéky, bych do toho nešla. Otázka je, za kolik byste třeba prodali ten váš byt atd...kdybyste z jeho prodeje zvládli třeba koupit pozemek a ještě třeba 1,5 mil mít do základu, pak by to asi šlo, takhle "malý" bungalov by se mohl dát tak za 4-4,5 mil postavit (ne na klíč teda).

westie
11. únor 2025

Ve vašem případě bych šla spíš do postaveného domu, už kvůli času i ušetření nájmu po dobu výstavby.
Osobně jdu do spousty věcí dost po hlavě, takže my kupovali pozemek ve chvíli, kdy já ještě studovala, dneska bych takovou odvahu už neměla. Ale od té doby se uklidňuji tím, co se může stát nejhoršího - když nezvládnu splácet, dům prodám a jdu zase zpátky do bytu - by to máte lepší v tom, že budete mít svůj. Což vám zase dává polštář v podobě vybraného nájemného, takže váš příjem nebude 70, ale 70 + nájem.

barumrallyebum
12. únor 2025

Vubec, podle me ted pujde material silene nahoru ( viz Trumpova cla na vsechno), doba je uplne silena, uz tak je vsude plno stresu a stavba domu stres je.. ja bych na to nemela psychicky.

sahrazad1
12. únor 2025

Nikdy to levnější nebude , zvlášť pozemky ne - je jich čím dál tím méně . Takže jestli stavět , tak teď . Příjmy mate , jištěni dvěma byty také jste . Šla bych do toho.

1pomnenka
12. únor 2025

@sahrazad1 To těžko, 1 byt by prodali a koupili pozemek. V druhém bydlí babička, kde by bydleli? Nechat si postavit bungalov 4+kk stojí 7 mil. Mají nízké příjmy, banka jim celou částku možná nepůjčí.

kupi
12. únor 2025

@1pomnenka záleží v jaké lokalitě chtějí stavět, u nás stojí parcela od obce (cca 950 metrů) kolem 2,1 mil a pokud bude do roka základová deska tak obec vrací 500000 a bungalov 4kk si nechali postavit sousedi za 4,2 mil takže úplně nereálné to není.

fatal_error
12. únor 2025

Pises, ze vam nikdo nic nedal a vse jste si vydelali sami.
Muzu se zeptat, jak jste si do 30 let s celkem nizkejma prijmama vydelali na 2 byty? Jeden z toho ve vetsim meste? Komplet, kdyz nic nesplacite?
Ptam se ciste ze zvedavosti, asi neco delame blbe totiz, podle me to neni realne. 🙂 Tak by me zajimalo, z ceho jste ty 2 byty zaplatili. Cele od nuly.
Jeste kdyz mate 1 dite, cili na nejakou dobu byly ponizene prijmy.

eldoradoh
12. únor 2025

Začali jsme stavět 11/2020 a stěhovali jsme se 09/2021. Postavili jsme doslova za vteřinu dvanáct a shodli jsme se s manželem oba na tom, že teď bychom do toho určitě nešli.

hanka_12345
12. únor 2025

Ahoj, my jsme meli pozeme z velke casti uz svuj jen se kus dolupoval ale take.pred xx lety
Ted stavime ale svepomoci a samozrejme.takove ty obr akce.okna,strecha si nechavame delat jinak sami plus ukrajinec. Sice jsem typ co by do bytu nechtel ale zase zvyknout se da asi na vse. Kazdopadne stavime timto stylem samozrejme uz 100 let ale uz to letos dotahneme.
Takw bych do toho nesla znova. Jednak finance,opravdu sme se sekli treba na.pul roku a druhak to vse okolo, uz fakt nemuzu.

Strana
z2