icon

Šli byste dnes do hypotéky na dům?

11. únor 2025

Ahoj holky, nemám se o tom moc s kým pobavit a zajímaly by mě vaše názory. Šli byste dneska do hypotéky na dům? Momentálně žijeme v bytě (panelák) na malé vesnici, se sklepem, garáží a i pronajatou zahradou. Druhý byt v našem vlastnictví je ve větším městě, kde momentálně bydlí manželovo babička. Nemáme žádné dluhy, nikde. Původní úvěr na bydlení jsme splatili. Ale.. teď momentálně nemáme naspořeno, nepočítám těch pár desítek tisíc kdyby se něco pos.alo. Je nám trochu přes 30 let, jedno dítě, další už neplánujeme. Manžel má stálou práci za cca 30k, já budu v nové práci teď rok (snad mi prodlouží smlouvu) za cca 40k. Kdyby jeden přišel o práci, z jednoho platu vše utáhneme. Poplatky, školku, jídlo, pohonné hmoty, pojistky.. sice by jsme se museli hodně uskromnit, ale zvládli by jsme to. A já mám pořád v hlavě vlastní dům (malý bungalov max 4kk) se zahradou a bazénem, je to můj sen. Celý život žiji v bytě, 30 let na stejném místě a chtěla bych prostě změnu. Jenže tím že vlastně nemáme žádné závazky se hypotéky bojím jak čert kříže.. museli by jsme náš byt prodat abychom měli na základ, minimálně na nějakou parcelu. A na zbytek si vzít hypotéku na 30 let a to mě děsí.. co když se něco pose.e, když jeden z nás při nejmenším jen ztratí práci už to vše neutáhneme jako teď.. ženy (i muži samozrejmě) šli by jste dnes do hypotéky, nebo být na mém místě, jste rádi že jste bez dluhů a už by jste do ničeho takového nešli? Moc děkuji za názory.

Strana
z2
levandulovy_caj
12. únor 2025

@fatal_error Zajímavý point... též mě to napadlo...

teate
12. únor 2025

Dnes bych asi nestavěla… my jsme koupili dům ve velkém městě a jenom jeho komplet přestavba stála miliony. A ohledně splátky hypotéky? Brali jsme si jen část z ceny domu a splátka je fakt astronomická …. Kam se hrabe 30 tisíc. Neumím si představit, že bychom ještě hledali pozemek nebo řešili úřady ohledně povolení apod. Dnes je strašně drahý materiál, řemeslníci jsou úplně nemožní - pořád jim někdo stál za zadkem a hromadu věci předělávali. Na druhou stranu, pokud je to nějaká vesnice nebo “levnější” lokalita, tak třeba by Vám to vyšlo ….

1pomnenka
12. únor 2025

@fatal_error Proč nereálné? Píše, že úvěr na bydlení splatili ( dejme tomu za byt, ve kterém teď bydlí ) . Druhý byt jim mohla babička třeba darovat nebo ví, že ho zdědí.

fatal_error
12. únor 2025

@1pomnenka vzdyt pise jasne, ze i ten druhy maji v osobnim vlastnictvi a ze jim nikdo nic nedal. a nikdo nic nedal je v rozporu s tim, ze by jim nekdo dal byt. 🙂

takze ne, babicka jim ho nemohla darovat a ne, nezdedi ho teprve. cetla jsi to poradne? evidentne vubec ne.

wxkatuska
12. únor 2025

Pokud je dům váš sen, tak prodejte oba byty a kupte nějaký již postavený dům. Dle cen, které jste uvedla, žijete v lokalitě, kde je bydlení ještě za ,,slušné" peníze a lepší to nebude. Každopádně příjmy úplně vysoké nemáte.

1pomnenka
12. únor 2025

@fatal_error Můžou mít druhý byt ve vlastnictví, je jedno, jak k němu přišli, ale prodat ho a koupit za to pozemek bude scestné ( viz komentář nade mnou ). Bydlí tam babička, bude tam mít dožití. Babička tu může být dalších 25 let, s bytem nelze počítat na stavbu. Je mi jedno, jak přišli k bytům, není důvod do toho rýpat. Jde o to, zda stavět či ne. Za mne ne, nemají na to platy a nemají ani pozemek. Pokud by stavěli sami, tak to je něco jiného, ale o tom neuvažují.

wxkatuska
12. únor 2025

@1pomnenka jenomže to je právě to, co holky praštilo do očí. Buď je byt skutečně jejich a vydělali si na něj, jak paní píše, tudíž mají plné právo ho prodat a babičce nabídnout bydlení s nima v domě či třeba podnájem. Nebo je byt babičky, bez ohledu na to, kdo je papírově nyní vlastníkem, tudíž na něj sáhnout nemůžou, a pak pokud se rozhodnou pro dům, tak budou hrát ruletu, která jim taky nemusí vyjít.

linusha
12. únor 2025

@fatal_error ale je to reálné. My jsme třeba měli hypotéku na byt v okrajové části velkého krajského města, kterou jsme doplatili včetně půjčky 200 tis od dědečka před 30 a to jsme měli příjem o 10 tis min než tazatelka. Tehdá jsme neměli dítě. Nyní je nám pod 35 a kromě bytu jsme byli schopni ušetřit peníze na vyřešení podílového vlastnictví na domě mých předků a na koupi pozemků (sad, pole, les). Kromě té půjčky co nám dal dědeček jsme vše financovali bez pomoci jiných, kdy na začátku jsme nic neměli a ano za ty roky se zvedla o něco výplata ale ne o 10tisice. Ale je to o prioritách, na dovolené u moře jsme byli naposledy před 6 lety treba.

suzanna123
12. únor 2025

Já bych do tohho šla. Být ve 30 bez dluhů a mít 2 byty rozhodně špatná situace není, druhá věc je, že za 5, 10 let můžete být finančně úplně někde jinde, ale začínat s hypotékou pak se vám tuplem nebude chtít. Určitě bych prověřovala, jaké jsou nejschůdnější varianty (lokalita, jestli stavět nebo koupit hotové) a promluvila si s nějakým poradcem, jak by to šlo finančně uskutečnit.

moundi
12. únor 2025

Taky bych už dneska do toho za žádnou cenu nešla. Ty ceny jsou prostě šílené. Pokud bych nevyhrála ve športce, tak jednoznačně ne.

klpoiu
12. únor 2025

Ceny nemovitostí jsou šílené a lepe nebude. Byt prodavat je velka hloupost!! Mit startovaci caru bez dluhu a jeste se dvema byty v osobnim vlastnictvi je vyhra. Neni psano jak velky byt a v jakem stavu je, ale pronajem vam z casti zaplati prave hypoteku. Druhy byt se může casem přidat. Pak vam nájmy zaplati cely dum. Neprijdete tak vubec o nic. A jeste ziskate novy dum. Co vic si prat?? Vzdyt tohle je investiční sen.
Poridim dum a nezaplatim "ani" korunu. 🤗
Určitě bych zvazila moznost nestavet, ale poridit hotovou nemovistost. Ano,sen je krasna vec,ale pokud počítáš finance tak je lepsi jít do hotového a přizpůsobit si svemu.

fatal_error
12. únor 2025

@linusha je fakt, ze neni receno, kde ty byty jsou, coz je docela zasadni informace. ted koukam na srealitach, ze treba v Karvine se da 3+1 koupit pod 2 miliony a to treba odpovida nasim usporam nasporenym zaroven s placenim hypoteky na prazsky byt.

ale i tak nepredpokladam, ze se bavime o bytech v nejakem takovem levnem meste, jako je zminena Karvina a ze ten uvodni prispevek bude asi z kategorie blabolu pro nejaky pochybny clanek do "zenskych" casopisu.

kupi
12. únor 2025

@fatal_error tak si přečti ten úvodní příspěvek a zjistíš, kde je byt ve kterém bydlí

dandaa
12. únor 2025

@linusha je to reálné, kolem nás kdo koupil nemovitost ve dvaceti tak ji má teď po třicítce klidně zaplacenou. Takhle si mohl každý z páru koupit svůj byt ,v jednom bydlet a druhý pronajímat. V té době byty na vesnicích za hubičku kolem 500tis . Můj první byt byl v Praze za 1,5mil, prodala jsem za 4mil a koupila menší byty v okresním městě. Můj bratr zase v tu dobu koupil 3+1 v okresním městě za 1,2mil a také mají hypo zaplacenou. Mohli vzít klidně druhý byt,ale nechtěli.

hojda
12. únor 2025

Já to tedy pochopila, že chtějí prodat byt a za to koupit pozemek a na stavbu si vzít hypotéku a k tomu tedy platit ještě nájem a nebo půjdou bydlet k babičce? Stavět budou sami nebo s firmou. Je tam dost otazníků? Pokud varianta nájem a hypotéka, tak ty náklady mohou být dost vysoké.

rebe
12. únor 2025

Pokud toužíte po životě v domku, tak si ho pronajměte. Momentálně na většině míst v republice jsou nájmy nižší než splátky hypotéky. Když pronajmete oba své byty, nebude to žádný výdaj navíc. A za deset, patnáct let může být situace úplně jiná, možná budou vaše příjmy zásadně vyšší a budete už mít naspořeno, můžná už vám bude stačit domek menší.

linusha
12. únor 2025

@fatal_error nevím kde žije tazatelka, my byt máme v Brně takže žádné levnější město.
@dandaa já vím že je to reálné, my brali taky hypo když nám bylo 22, je fakt že ceny realit byly před 10-12 lety jinde než jsou teď.

martina1317
13. únor 2025

Jako jsou to same problemy, sehnat pozemek, sehnat povoleni, sehnat realizacni firmu, urcite presvihnete rozpocet, takze mit rezervu, mit na splatky - treba 20tis mesicne plus energie, taky si musite uvedomit narocnost starosti o zahradu, celkove o dum a nakladnost oprav… toho casu na sebe, na deti bude min, neco vam ukousne pece o dum. Penez bude min, opet vam to ukousne dum… a vubec stehovani a zmena prostredi, zalezi jak moc to chcete… no my uz si stavbou domu prosli a naopak ted se poohlizime zpatky po bytu…

budouci_maminka
14. únor 2025

@fatal_error Ja si takhle koupila maly byt za 1,6 mil po dvacítce s hypo pres 5% na praze 6, ktery se stihl do 10 let doplatit a tesne pred covidem jej prodala za 4,5 mil.
To neni nic o tom ze delas neco spatne, ale ze clovek mel stesti na ekonomickou situaci a cenovou hladinu nemovitostí..ale realne to je.

Strana
z2