Soukromá školka - jak byste se rozhodli?

tyf
19. srp 2015

Ahoj, vím, že tohle za mě nevyřešíte, ale ráda bych znala Váš názor, jak byste se zachovaly v mé situaci. Dceři bude v září 2,5 roku a letos u nás otevřeli novou soukromou školku, která se mi moc líbí vybavením, ale hlavně i přístupem k takhle malým dětem. Není ani tak drahá oproti ostatním podobným zařízením, kdyby chodila každý pracovní den dopoledne vycházelo by to něco přes 3000,- Kč vč. stravování. Moc bych jí tam chtěla dát, myslím, že by jí to velmi prospělo. Je hodně aktivní, miluje kolektiv, navíc myslím, že by jí to hodně pomohlo se osamostatnit, máme problém především s jídlem a záchodem. A v neposlední řadě by to pomohlo i mně, protože mám ještě mladší dceru, které bych se chtěla více věnovat a budu také po skončení MD pracovat na částečný úvazek z domova..... Zkrátka za předpokladu, že by to fungovalo, by to bylo ideální řešení pro všechny 🙂 Jenže po prvotním nadšení se začíná dívat reálně, jestli tahle částka se vůbec vejde do našeho našponovaného rodinného rozpočtu. Bydlíme v Praze v podnájmu, splácíme auto, půjčku, takže i ty 3000,- Kč navíc asi dost pocítíme. Utáhli bychom to, ale opravdu jen tak tak. Tak se nemůžu rozhodnout, jestli do toho jít nebo ne. Na jednu stranu si říkám, když to bude ku prospěchu všech, tak to prostě nějak musíme zvládnout, na druhou stranu ale zase se neustále nervovat a stresovat, jestli vyjdeme...... Jak byste se rozhodli vy?

blahova_andrea
19. srp 2015

píšeš, že budeš i pracovat na částečný úvazek. vyděláš víc než co stojí školka? 😉 budou větší výdaje, ale také budou větší příjmy. teď jde jen o to kolik 😅

konidana
19. srp 2015

@tyf já bych to asi zkusila, a třeba by mohla chodit třeba jen 2 nebo 3 dny v týdnu, ne?

evulina77
19. srp 2015

@tyf no já bych to zkusila a pak viděla. Jestli to nepůjde, můžeš jí za pár měsíců nechat doma. A jestli budeš pracovat hned od nástupu na rodičák, tak bude víc peněz, ne?

shine2015
19. srp 2015

@tyf dala bych ji tam za rok....teď bych ji nechala doma ještě. Máme holky o 14mes a jdou do školky spolu až teď kdy mladší budou tři....doma si spolu vyhrály i vyhrají a mají k sobě blizko,nemyslím,že by jim to uškodilo....navíc nebyly moc nemocné a nemusela jsem běhat sem tam pro jednu do a že školky.....měly jsme v klidu svůj program....po obědě šly všechny spát ....pohoda.

japona
19. srp 2015

@tyf Co zkusit třeba dva tři dny v týdnu? Taky si zjistete, jak je to s platbou/nahrazováním, když dcerka bude týden z měsíce doma.. Po nástupu do školky jsme to měli tak 14dni ve školce, 14 dni doma kvůli nemocem.. tak abyste pak nemusela platit za školku a ditko bylo stejne doma🙂

veruska007
19. srp 2015

Pokud si budeš přivydělávat, tak bych ji tam dala, třeba zpočátku jen na 2 dopoledne a později na více, jak Ti bude přibývat práce. Také jsem to takhle měla: mám tři děti, cca od 1,5 roku chodí všechny do soukromých školiček a já na menší úvazek pracuji. Čím jsou děti starší, tím jsou ve školičce déle a tím více pracuji (zpočátku to byl 1 den, teď jak kdy, prostě podle práce). Také vycházíme tak tak, máme hypotéku, měsíčně si musíme na brigádách vydělat 5 tis. jen abychom vyšli, takže v reálu tak 10 tis., abychom zaplatili školičku a poplatili nečekané výdaje (auto, staré spotřebiče, oblečení, dárky, kroužky...).

vilibalda
19. srp 2015

@tyf To si musíš rozhodnout sama, co vám jako rodině bude víc vyhovovat 😉 Co se týče finanční stránky, školkovné si jde odečíst z daní, tak si spočítej, na kolik vás to pak vyjde a třeba ta částka pro vás půjde utáhnout.

kaji_
19. srp 2015

Ahoj, trochu mi to pripomína nás. S tým rozdielom, že bývame v Brne a nemáme žiadne pôžičky, ale dávame nie málo za podnájom a náš rodinný rozpočet... :-/ Jj, taktiež som takto uvažovala - veľmi som chcela dať staršiu dcérku do miniškolky (350 na hodinu - chodí dopoludnia a svačinu si nosí z domu) ale zároveň sme sa báli, že to proste neutiahneme. Urobili sme s mužom kompromis - dali sme ju do škôlky na dva dni v týždni, ale videli sme, že je tam spokojná, je totiž veľmi spoločenská a aktívna, tak tam začala chodiť na štyri dni v týždni. Ako sme sa báli, tak sme tu, prežili sme... Tak som sa vlastne mohla venovať poriadnej aj mladšej. Ak by som mala súdiť podľa seba - tak by ma to dosť mrzelo, dávala by som si za vinu, že ju o niečo okrádam, ak by som ju tam nedala (videla som, že som jej už jednoducho nestačila, potrebovala iné podnety)... Od septembra nastupuje už do riadnej škôlky a mladšia do jasličiek (bohužiaľ zase súkromnej, ale nemáme na výber, pretože nastupujem do práce a staršiu do štátnej škôlky nevzali) a to už bude diera do rozpočtu ale jednoducho musíme, nie je iná možnosť...

kaji_
19. srp 2015

Jo a tá škôlka jej dosť pomohla - krásne sa nám tam rozhovorila...

zo_ja
19. srp 2015

U nás se druhýmu dítěti maximálně věnovalo to první, a my jen tiše zírali, o co všechno bylo naše první ochuzený, protože tak bohatej život jako druhý teda nemělo. A že nás potřebuje daleko míň, přitom je to mazlivka a tak. Jedno bez druhýho nedají ani ránu. Starší kamkoli jde "i s mladším", když někde jsme a mladší spinkal "co mladší, jemu nekoupíš/nenachystáš/kde máš pro mladšího. Sháněj se po sobě. Nejvcí práce jsem měla, když doma bylo druhý a první někde s tátou. Pak ještě první chytá hysterák, že nemá mladší, a při návratu skanduje "nespinká, nespinká" a když si mladší uvědomilo, že starší není doma, tak hysterie k neutišení. Stejný zážitky, který spolu můžou sdílet a tak. Doma jsem pracovala, ale ty termíny mě stresovaly, byť času bylo dost, člověk to má v podvědomí, povinnost, úkol, a jsem mnohem víc v klidu, když tu práci nemám.
Ale každý to máme jinak: pokud Tě práce naplňuje, chceš ji dělat, pokud máš za to, že dětem bude líp chvíli od sebe že starší dcerce to hodně prospěje, tak to zkus. A taky pokud Ti nevadí ráno budit a oblíkat v zimě i mladší, běžet se starší do školky, za chvíli pro ni, když je nějaká akce někde, nemůžeš s mladší na výlet, abyste včas vyzvedli starší a tak. Nic za to nedáš a zrušit to můžeš vždycky, i kdybyste nevycházeli finančně, akorát pokud se tam dcerce bude líbit, tak bude mít asi problém přestat tam chodit, ale jestli ji třeba dáš na 3 dny a pak by chodila na 2, třeba by to nesla dobře.
Dobrá připomínka jsou ty nemoci.
Jinak ta cena za každý den dopoledneje moc dobrá.
Děti jsou různě zralý a některým kolektiv s dobrým přístupem dělá dobře...
Dát ji tam za rok ničemu neuškodí, ale jestli máš pocit, že teď je ten dobrý čas a že pro vás je to takhle optimum... Anebo ji tam dát na 3 dny za míň? Nebo kdyby to nešlo finančně, ubrat na počtu dní?
Co se týká rozpočtu, je to o prioritách: někdo má prioritu drahou dovolenou, někdo nové vybavení na lyže a dva týdenní pobyty v Alpách v zimě, někdo dítě do školky - to si musíte určit s mužem dle vás a vašich potřeb. Některá školka stojí ještě celkem dost na nákladech - dvoje nepromokavé boty a oblečení, pomůcky na tvoření a tak, jiná už to má v poplatku nebo je to minimum, co se dokupuje, někde se nechodí ven, když prší ap.
Dobré rozhodnutí!

tyf
autor
19. srp 2015

Díky za příspěvky. Vydělávat si budu, ale vzhledem k výši rodičáku na tom budeme stejně jako teď. Platba ve školce se nedá rozdělit na určité dny, je to prostě 3000 na půl den měsíčně ať tam chodí nebo nechodí. Teď jsem si k tomu sedla, sečetla příjmy a výdaje. Po zaplacení všech složenek vč. školky by nám zbylo asi 17 tis.... Na jídlo, drogérii, lékárnu, benzín, případně oblečení a další věci. Když to takhle vidím, říkám si 17 000,- to nám prostě musí stačit, ale stejně vyjdeme jen tak tak.... Utrácíme moc? Kolik peněz máte k dispozici na měsíc, po zaplacení povinných položek?

poupe
20. srp 2015

@tyf to si děláš srandu né 😀 to je peněz hafo 😉

brunetka11
21. srp 2015

@tyf No hitparáda to na Prahu není. Ale osobní zkušenost - s 2 dětmi nic do práce neudělám. My jsme šli do volby soukromá školka - dcerka to tam má ráda, je velmi společenská. A já byla v pohodě, že je spokojená a je o ni dobře postaráno.

zuzineckah
21. srp 2015

@tyf tak ještě sečti položky, za které pravidelně utratíš peníze z toho, co vám zbyde (záliby, kultura, další výdaje...) a pak uvidíš, jestli je to reálné. To co vám zůstane není žádná extra částka, ale vyjít se s ní určitě dá. Šla bych do toho, měsíc odzkoušela a pak se rozhodla definitivně.
Jinak školku máš teda za hubičku, já dávám malýho na dvě dopoledne v týdnu a platíme cca 2500,- vč. stravy. Ale zas je super, že zaplatíme vždycky jen dny, které chodí, žádný paušál.