icon

Je kombinované studium a práce zvládnutelné po třicítce?

Včera v 18:33

Ahojky, už delší dobu přemýšlím, že bych si dodělala vysokou školu kombinovaně. Je mi 36, pracuju na plný úvazek a přes týden se domů dostávám až podvečer.
Koukala jsem na rozvrhy a nejvíc mě neděsí věk, ale učení po práci, zkouškové a to, jestli člověk zvládne normálně fungovat i mimo školu.
Dá se kombinované studium při práci zvládnout tak, aby člověk dva roky nedělal jen práci, školu a spánek? Budu ráda za reálné zkušenosti.

anonym_ec4232
Včera v 18:46

Pracovala jsem většinou od 8:30 do 18:00 hod, domů jsem se vracela tak v 19:30 hod, 2x do měsíce jsem seděla celou sobotu/neděli ve škole. Šlo to, náročné to bylo jen v období zkouškového. No a pak samozřejmě při státnicích a obhajobě, tam už jsem do toho měla i dítě. To se musel hodně zapojit tatínek.

anonym_e37a2e
Včera v 19:07

@anonym_autor ahoj, kombinované studium s plným úvazkem pro mě bylo náročné hlavně tehdy, když bylo třeba psát seminárky. Ten čas ai sehnat knihy, přečíst, poté sepsat XY stran a odevzdat včas na několik předmětů. Zkoušky byly až na druhém místě a sezení ve škole v pátek a sobotu jsem brala spíš jako za odměnu, že nejsem v práci a dělám něco pro sebe.

78marcela
Včera v 19:07

Dá se vše, pokud je to priorita. Veškeré mé školy jsem dělala kombinovaně při práci, některá kvalifikační studia už i s dětmi a jako samoživitelka. Všechno jde a dva roky utečou rychle.

kamino
Včera v 19:15

Studuji v 50...

westie
Včera v 20:08

Tak záleží jaký obor a co od toho očekáváš - jenom mít školu nebo se tomu věnovat a získat znalosti a dovednosti v novém oboru? Přijde mi, že člověk má jít studovat ve chvíli, kdy chce získat nové znalosti, jinak to nemá smysl a je to přehlídka ztraceného času a nervů.
Dělala jsem při plném úvazku (bez dětí) doktorát a nedokončila jsem ho právě proto, že jsem si uvědomila, že věnuji čas něčemu, co mi mnoho nedává právě proto, že jsem nebyla schopná tomu dávat požadovaný minimální čas a hlavně chuť - v mém případě šlo o výzkum, který mi v mém oboru nedával smysl a přidanou hodnotu pro svět už vůbec.
A právě naopak si myslím, že školu spíš dokončí ten, kdo si na začátku přizná, že to minimálně v určitých obdobích studia může být jen o práci a škole a minimu volného času.

cuma
Dnes ve 03:10

Studovala jsem 2 roky s plným úvazek a dcerou ve 4.tride .Jsme samy,ona me hrozně podporovala.Pak byl covid a to mi dost ulevilo, hodně přednášek pak bylo z domu.