Strach z budoucnosti

anitttaa
12. pro 2016

Nevim, je normalni mit strach z nedostatku penez, v období těhotenství a po porodu? Mame hypotéku, uver, okolí ale tvrdí, ze na dítě mam nejvyšší cas a nemam odkládat ..je mi 31, příteli 35. Oba pracujeme, ale ani to nestaci :'(... pomoc od rodičů nelze ocekavat, ne ze by nechtěli, nemají....Dítě chci, moc. přesto mam obavy... chci šetřit na ditko, ale ted ty blby svatky, mame zas výdaje...cítím se jako blazen, snad jedina holka co na nic nemá, kamosky nakupují v Praze, vlastne uz to ani nejsou kamosky..posledni dobou s nima nechodím, moc utrácí...a to ja nemuzu. Taky ste setrili na veci pro mimi a pro to obdobi, kdy nebudete vydelavat? Kolik vůbec stačí? Pritel ma cca 17 tis/mes, neni to moc.

kavulinka
12. pro 2016

@anitttaa jdeš na to moc hlavou. Pokud chceš miminko, tak se o něj začněte s přítelem snažit. Čím budeš starší, tím to bude horší. Budeš pořád jen přemýšlet a počítat. Jestli budeš začínat tím, že chceš našetřit na dobu, kdy budete mít rodinu, tak ji nikdy mít nebudete. Na to se podle mě našetřit nedá. Udělej to naopak. Začni si každý měsíc něco nakupovat pro mimčo. Nejhorší výdaje jsou pleny a mléko, když nekojíš. Já jsem si každý měsíc koupila 1-2 balíky plen, nějaké oblečení a vlhčené ubrousky (měsíční výdaj navíc cca 1.000,- Kč). Dělalo mi to hroznou radost a pak jsem nějaké výdaje prvních 6-8 měsíců neřešila.

anitttaa
autor
12. pro 2016

HAK mam vysazenou, beru listovku. Ale zatim se nic nestalo. Jen mne trápí, ze kdyz to nepůjde, je to špatně, když to půjde, kto vi jak prezijem...nejhorsi je, ze cely zivot makame jako fretky, zadny UP, zadne dovolenky...a jistoty zadne..

anitttaa
autor
12. pro 2016

Jinak ty pleny do zasoby jsou fajn 😉 dobry napad

zaludova
12. pro 2016

Myslím, že to normalní je... s tímhle příjmem bych šla do dítěte jen kdybych neměla žádné závazky...tedy hypo a uver...

uzjetotak
12. pro 2016

@anitttaa Můj postřeh - pokud kojíš, tak náklady na mimčo MOHOU být opravdu minimální, nejsi-li zatížená na značky a nevadí Ti poděděné věci, věci z bazárků, sekáčů a podobně... Má-li nějaká Tvoje kamarádka/někdo z rodiny už mimčo, často si maminky výbavičku půjčují (kolíbku, postýlku, oblečení, autosedačku,...). Kočárky se dají sehnat v bazarech (zrovna teď psala maminka do skupiny kam patřím, že pořídila sporťák u nich v bazaru za 650,-, dávala tam fotku a byl nádherný, ještě jsem se jí ptala, jestli jí tam nechybí nula.
Jde spíš o to, jak vykrýt ten chybějící příjem, kdy je jeden na rodičáku, než jak uživit mimino....

dandaa
12. pro 2016

Nemáte ani jeden možnost lepší práce?Nebo nějaké brigády ?My ted od 4teho měsíce začínáme postupně nakupovat výbavu .V dnešní dobe různých bazarů se dají pořídit pěkné věci za pár korun od oblečení az po kočárek.

muhehehe
12. pro 2016

Pokud oba pracujete a ,,ani to nestačí", tak pak fakt budete jíst trávu i s miminem a obavy jsou naprosto na místě. Neznáme ale tvoji situaci konkrétně, těžko soudit... výdajů za mimčo bych se ani tak nebála, ty se dají naprosto minimalizovat (vyjma mléka, pokud bys nekojila... to by lezlo do peněz docela znatelně) a můžeš se postupně předpřipravit jak píše kavulinka, ale nad výdajema celkovýma bych se fakt zamyslela... a to bude hodně jednoduchá úvaha (jestli utáhnete svoje běžné výdaje z platu přítele a tvého rodičáku). Pokud utáhnete, tak ok, miminko se přece nepotřebuje s mámou promenádovat někde v Praze v nákupáku a mít vše nové.. pokud neutáhnete, tak musí přijít nějaká změna- práce, bydlení... a pak teprve mimčo. Biologický hodiny chápu, ale skončit s děckem v exekuci taky není nic moc.

ai30
12. pro 2016

Pokud budes hledet na finance, urcite bych ti doporucila latkove pleny. Investice na nakup je jednorazove vetsi, ale uspora je velika (ted si misto baliku plastovych plen muzes koupit radeji jednu latkovou). Ja jsem poprve kupovala jednorazovky nedavno jako zalozni na cestu a uplne se mi protocily panenky, je to strasne vyhazovani penez.

olicka1
12. pro 2016

@ai30 Ahojky, já látkuji už 5 rok a to pro dobrý pocit🙂. Vzhledem k vysoké ceně vody a elektřiny se to podle mě finančně nevyplatí. Dítě se musí více přebalovat, proto je potřeba i více plen než těch jednorázovek. Je s tím taky hodně práce.

zaludova
12. pro 2016

Jo a podle mě by fajn bylo si zkusit žít jen z partnerova platu nějaký měsíc...ten rodičák nepočítej...ten nech na imaginární mimino a nenadále výdaje...dokážete v pohodě fungovat se 17k nekolik mesicu?

barchen
12. pro 2016

Dobry vecer,zkusila jste uz nekdy udelat prehled kolik vydelavate, kolik utratite (psat poctive kazdou korunu) a za co? Hypo a uver asi eliminovat nemuzete ale co ostatni naklady? Nekdy se to nezda ale sama jsem si nejakou dobu neco takoveho vedla a byla prekvapena, kolik penez ty "drobne" hlouposti stoji. Babicka si tyto prehledy dela poctive jiz pres 50 let.

lv
13. pro 2016

S tím nakupováním předem - bylo by to super, ovšem dítku pleny nesednou a je to v háji - zásoba x balíků na odprodej pod cenou. Příjmy a výdaje skvělý nápad, já to tak psala s 1.dcerkou, tehdejší příjem muž taky tak a ja 7rodičák. Dá se to, samozřejmě nekupovat bezhlavě.. jídlo doma usetriš, chlapovi s sebou..

dura175
13. pro 2016

Zakladatelka tématu má obavy naprosto oprávněné. Naopak je skvělé, že si nepořizují mimino bezhlavě a pak až řeší, jestli na ně mají peníze. Měsíční výdělek 17 tis. je opravdu málo na pořízení mimina. Tady mnohé píšou, že malé mimi nic nestojí, ale do dítě přece roste a výdaje s ním spojené rostou taky.
Radím určitě si poctivě zapisovat každý, ale opravdu každý výdaj. Dokážeš odhalit místa, kde se dá ušetřit. Pak už je to na vlastní zodpovědnosti a výdaje upravit. Ale zamyslela bych se i na možností zvýšení příjmu.
U más to totiž je stejné. Máme sice vyšší příjmy, ale jedním z důvodů, proč nechceme dítě, jsou peníze. Muž si prostě spočítal, že by to bylo náročné, táhnout vše z jednoho platu.
A @anitttaa, z řečí okolí si nic nedělej a neposlouchej je. Okolí si vždycky najde důvod pro hloupé kecy...

lv
13. pro 2016

@dura175 píšeš to sympaticky a chytře, pro mě je tam ovšem jedno ALE. Myslíš, že děti mají mít jen vysoko příjmové rodiny? Že možnost uskromnění, zároveň s plánem, co udělat navíc (brigády, home made, rodičák na 2r, fušky) nemůže fungovat?

Ono se vlastně nehodí mít dítě nikdy - žena jde dolů s penězi, je celkem vázána doma, nehrozí dovolená.. nejdříve je žena mladá, pak si potřebuje zrochu užít život, cestování, nezávislost..
Biologicky je však žena nejlépe připravena na dítě 20-25let. To je fakt a já ho tedy o 10let omeškala 🙂 🙂.

V 31 začít může byt hned a taky to může být čekání, pak vyšetření, pak s podporou, pak ivf a 1.miminko přijde ve 40, případně 2. 42+..

Souhlasím s tím, že okolí si má hledět vlastního písečku a podle toho se nerozhodovat.

nikolavod
13. pro 2016

Taky jsme s manželem váhali, jestli mimčo zvládneme utáhnout už teď, mě je 23, manžel 25, stavíme baráček, takže máme taky hypo. Tak jsme pár měsíců fakt žili jen z manželového platu, můj se posílal na druhý účet a zvládli jsme to, sice jsme se museli hodně uskromnit, ale dalo se to😉

78marcela
13. pro 2016

Ono zalezi na oblasti, kde zijete. 17t na chlapa tady u nas je normalni pomerne slusnej plat. Nepises haky plat mas ty, v jake vysi mate hypo..
Ja se umyslne rozhodla pro dite a sama ho uzivit. A zvladam to jenom z rodicaku a pomerne nizkych alimentu. Nemam teda hypoteku ale budu ji mit casem.
Nebojim se. Vzdy se to nejak da zvladnout. Kompletni vybavicku ( pleny na 3 mesice,obleceni pro dite, lekarna, drogerie, komoda, kočárek a dve postýlky) jsem poridila za 15tis. Maly mimco nic moc nestoji a pry jen 2% zen nemuzou kojit. Neni potreba kupovat miliony kravin, ktere clovek vidi, zvladly jsme to bez prebalovaku, prebaluju na posteli, zadny vibracni, samohoupaci lehatka apod. To je zbytečné.
Takze ja bych do toho sla. Ale opravdu si zapisuj vydaje, a vyskrtej zbytecnosti. Jakmile dite poroste, vydaje stoupnou az pujde do skolky, a to uz budes i ty pracovat..jen se nebat.

slimacikmia
13. pro 2016

@barchen tiež sme si to zapisovali, keď sme začínali a ostali sme prekvapení... Je to veľmi pomocné asi pre každého si viesť takýto súpis, aby zistil, kde sa peniaze investujú... 👍

haskovaludmila
13. pro 2016

Jsem ráda, že přemýšlíte hlavou a zvažujete zda mimčo ano či ne. Je to zodpovědné. Mě osobně je 29 let a taky jsem nad tím přemýšlela, ale já jsem v jiné situaci a to tu nebudu rozebírat, protože tohle není moje otázka.
Je to jednoduché, spočítejte si příjmy, odečtete výdaje a uvidíte, kolik Vám zbyde. Pročtěte si diskuse kolik stojí mimčo a hned uvidíte zda si mimčo můžete či nemůžete dovolit. A z mého pohledu mě zaráží, že nemáte žádné úspory. Přeci jenom je Vám 30-35 let, takže pracujete jak dlouho 10 let? Já jsem chodila od 15 na brigádu a máme s manželem stavební spoření, spořící účet, penzijní připojištění a každý měsíc prostě musíme odložit něco na spoření. Zatím oba dva pracujeme, takže tam měsíčně odchází jedna výplata a z jedné žijeme, ale v březnu budeme mít miminko. Pro nás není problém vyjít s jedním platem, ale jsme opravdu skromní. Když máme něco pořídit, tak dlouho zvažujeme, zda to opravdu potřebujeme a hypotéku nemáme, ale opravujeme domeček a myslím si, že do něj vrazíme měsíčně cca splátku hypotéky. Být skromní, naspořit něco a spočítat si výdaje, to je alfa omega všeho. Také jsme na všechno sami a já bych ani pomoc rodiny nechtěla, na to jsem moc hrdá a když mluvím s mými rodiči apod tak oni vybudovali vše také bez pomoci. Uvidíte, kde se dá ušetřit, kolik Vám na mimčo zbyde a snažit se každý měsíc něco málo ušetřit. Vytvořit si určitou finanční rezervu. Nechci abyste to brala jako nějaký útok nebo podobně, Tohle je jenom můj pohled a můj upřímný názor, který můžete nebo nemusít zvážit.

ai30
13. pro 2016

@olicka1 Ono samozrejme ta pracnost zalezi na tom, jaky system pouzivas. Ja teda latkuju ted 7 mesicu a ta prace s tim mi prijde uplne zanedbatelna.
Muze to byt ruzne, pokud ma nekdo hodne nevyhodneho dodavatele vody a elektriny, ale prumerne se pocita, ze clovek 'propere' 4000. Ja mam treba hodne blinkaci dite a prijde mi, ze toho pradla by bylo hodne i bez plen, rozdil je jedna pracka za cca 3 dny, to vubec neni tak hrozne. Stejne tak pokud by zadavatelka planovala pouzivat ty nejlevnejsi jednorazovky, financni rozdil bude taky jiny.
Dobre je to ale propocitane tady, myslim: http://www.penize.cz/nakupy/249491-nasi-nejdraz...
Plus nepopiratelna vyhoda v tom, ze clovek usetri tunu odpadu, plenky muze pouzit pro vic deti nebo po pouziti prodat / darovat dal.

elvira
13. pro 2016

Je dobré přemýšlet, na druhou stranu - s takovým přístupem nebude na dítě nikdy správný čas.
Takže utrácení ostatních hoď za hlavu, zkus si udělat nějakou železnou rezervu, a dítě vždycky nějak obživíš, pokud nejsi náročná.
Já na značky a super moderní oblečení netrpím, takže většinu věcí měl malý z bazárků a poděděných, největší položkou byly pleny.
Zvládli jsme to - teď je syn v první třídě, ty výdaje jsou vyšší, ale zase máme dva platy - určitě se to dá zvládnout.

monikagurthova
13. pro 2016

@anitttaa ne nesetrili, jako je super, ze nad tim uvazujes ale to bychom nemeli mimi nikdy. Tak mame úvěr, hypotéku a výdaje kolem baráku no a zvladame to. Upřímně na dite neni nikdy správná finanční situace pokud teda nevydelavate velky peníze 🙂 a svátky tu budou i příští rok a ten další zase.....

journals
13. pro 2016

S tím, že vhodná doba na dítě nebude nikdy je sice pravda, ale upřímně si vůbec neumím představit odejít s klidem na mateřskou s tím, že chlap má 17 tis a k tomu je ještě úvěr a hypo. Mě tohle přijde jako vražedná kombinace. Samozřejmě že každá z nás má jinou životní úroveň, podmínky a nároky na život, ale tohle mi přijde jako situace, která je dost na hraně. Stres z nedostatku peněz se bude projevovat hlavně na vaše vztahu.
Tím ale neříkám, aby se to neřešilo a pořád se čekalo na "jednou". Není třeba možnost, že by přítel našel líp placenou práci? Kolik vůbec máte úvěr a hypo?
Jinak je asi dobrý ten nápad s tím, ať si vyzoušíte žít s protředky, jaké by byly i na mateřské... a uvidíte 😉

lucie_j
13. pro 2016

Pokud není u přítele vyhlídka na lépe placenou práci, tak nemá smysl čekat a spíš přemýšlet jak ušetřit na výdajích. My hypo nemáme, ale děláme postupnou rekonstrukci domu, takže šetřím taky dost. Všechno kupuju v bazárku, hodně tady na koníku. Za zlomek ceny pořídíš kočárek, postýlku, monitor dechu, oblečky i hračky. Jinak látkujeme, hlavně tedy kvůli přírodě a zdraví, ale ušetří to i dost peněz. Máme Bamboolika a kalhotovky Anavy na snappi sponku a s tím je práce minimálně, jen vyprat a pověsit. Jen dlouho schnou, takže to chce sušák navíc, jak jedna várka uschne, dávám další. Se čtvercovkami ušetříš ještě víc, ale ty je lepší žehlit a taky nejsou tak savé. Pak se dá ještě ušetřit na příkrmech, vařím doma masozeleninové příkrmy a ovocné přesnídávky a vyjde to na zlomek ceny, než kupovat skleničky.

kattynka1
13. pro 2016

Pozor na nákup plen dopředu, já také měla několik balíků dopředu, ale syn se po nich oprudil, takže jsme začali kupovat jinou značku. Navíc neočekávaně rychle roste a tloustne, takže mi tady zbyly dva balíky plen malé velikosti, které už jsme prostě nedokázali tak rychle upotřebit. Raději si dej stranou peníze na pleny, než přímo pleny jako takové. To samé s kosmetikou, také nemusí sednout,...
Je určitě vhodné si dopředu spočítat, jak budete nebo nebudete vycházet. My jsme třeba dříve chodili do restaurací, sem tam na večeři, tu kafíčko, taky jsou to docela peníze. Od narození syna skoro nikam nechodíme, takže na tom se dá také hodně ušetřit.
Přítel by mohl ušetřit po narození dítěte něco na daních, takže by se vám příjem mohl trochu zvednout. Nové věci pro dítě určitě také nejsou třeba, bazarově se dá dnes sehnat vše.
Je dobré si psát výdaje a zjistit, zda opravdu vše nutně potřebujete, zda nelze třeba ušetřit na telefonu, atp.
Pozitivní je, že jste na dva. Pokud víte, že přítel si pravděpodobně do budoucna nemůže pracovně polepšit, tzn. nastoupit někam jinam za lepší plat, tak asi nemá význam dítě odkládat. Kdy by potom byla ta vhodná doba, když ne teď?

dura175
13. pro 2016

@lv Nemyslím si, že by děti měly mít jen rodiny s vysokým příjmem. A dokonce i souhlasím s tvým názorem na brigády, práci při mateřské, fušky, atd. Protože tohle je zodpovědný přístup. Ujasnit si vlastní finance a možnosti a pak se podle toho zařídít. Proto zakladatelku chválím, že nad tím přemýšlí.
Co mi připadá nezodpovědné, jsou rady jako "na mimino není nikdy ta správná doba, proto si je pořiď bez ohledu na finance"... Při plánování dítěte by měl každý trochu popřemýšlet. Víte, ono je to pěkné, jakože touha po miminku a tak. Ale pak mě derou zprávy o rodinách v exekuci, rodinách s dětmi na ubytovně, atd. (Tím nemyslím zakladatelku, ani nikoho z této diskuse)

8slunicko6
13. pro 2016

No my máme hypotéky dokonce dvě. Jednu jsem si vzala jreště než jsem poznala přítele a druhou měl on. Takže si nemnůžeme vyskakovat. Navíc ještě přítel splácí auto (bez něj se na vesnici neobejdeme, protože by se nedostal ani do práce). Takže s elektrikou a dalšíma nákladama na bydlení máme základní výdaje 15000 mědíčně +musíme mít něco na jídlo a trochu nějakou rezervu. Příjem máme teď když jsem na neschopence celkem 28000 a vyjdeme. Prostě se trochu uskromníme a taky bych ráda až se mimi narodí a budu trošku fit,vzít nějakou domácí práci... Taky jsem to dřív hrotila ale pokud bych jen počítala peníze, tak bychom asi dítě nikdy neměli... Pak jsdem si řekla, že nemá smysl čekat-pak to třeba už nepůjde, a nechtěla jsem celý zbytek života litovat, že jsme neměli dítě kvůli penězům. Babička mi vždycky říkala-peníze budou a my ne...
Musíš to zvážit sama, jestli jste na tom fakt hodně špatně finančně. A taky jsetli máte hypotéku na dalších 20 let tak se tímto způsobem asi mimi nedočkáš, pokud jí budeš chtít napřed splatit.
My budeme kupovat akorát novou postýlku, jinak kočárek a oblečení z druhé ruky-nemyslím, že je nutné aby mělo miminko všechno nové. Myslím, že se to zvládnout dá...

muhehehe
13. pro 2016

Teď si to tady tak čtu (ale přeskakuju)... občas takové ty řeči že na mimino není nikdy dost dobrá finanční situace- podle mne to mimčo tady není úplně tak podstata věci, podstatné je, jestli když vypadne standardní příjem maminky, zvládnou uplatit ty úvěry a nutné výdaje... pokud ano a zbyde alespoň něco málo, tak to asi vždycky půjde nějak ,,spytlíkovat" i s miminem, ale klidně by mohli být po nástupu na rodičák s výdajema v mínusu, tuhle variantu tady dost lidí opomíjí. Pokud je stávající rozpočet napjatý tak, že po nástupu na mateřskou/rodičák hrozí mínus, je to fakt nesmysl do toho jít, to je minimálně o nervy, když ne přímo o průser.... to musí být vyřešené fakt předem.

kolibricek36
13. pro 2016

@anitttaa vážená slečno, několik milionu občanú těto země nemá dokupy ani tolik co vydělává váš přítel - a žijou, Takže ano, peníze je potřeba, ale různé vymoženosti už ne. jiste máte rodiče - určitě pomůžou. V době kdy budete bez hypotéky, už třeba na děti bude pozdě?
když ne, tak Jsou centra kde vám poskytnou za pakatel kočárek, dětské oblečení...atd....

muhehehe
13. pro 2016

@kolibricek36 Žijou, ale třeba nemají dva úvěry, proboha.... to je reakce úplně mimo. A proč by si měl někdo nárokovat pomoc od rodičů? To je teda taky rada k nezaplacení. Nehledě k tomu, že o rodičích zakladatelka píše.

evik19
13. pro 2016

@anitttaa Jestli mimčo chcete, tak do toho jděte. Nevím, jak vysoké máte úvěry, ale ty příjmy mi zase tak špatné nepřijdou. My jsme měli před mou mateřskou s manželem méně a vyšli jsme v pohodě, aniž bych pociťovala, že se musíme nějak dalece uskromnit. Když se bojíte, berete to taky z té lepší finanční stránky - partner si bude moct udělat na dítko daňový odpis, pokud jste manželé, tak i na tebe, za dobu, kdy budeš na mateřské. Jestli se nepletu, u nás to dělalo snad 3 tisíce měsíčně ( o tu vratku na vyživovanou manželku je potřeba si požádat a vrací se to zpětně). Takže když k tomu připočítáš mateřskou či rodičovskou, tak za předpokladu, že nebudeš na nejdelší 4leté mateřské zase nemusíte mít strach z nějaké dramatické situace. Navíc na mateřské odpadnou výdaje za kulturu, větší výlety, hospody s kamarádama apod. Pokud pořídíte výbavičku z druhé ruky, tak si myslím, že fakt není co řešit. Na co bys chtěla v 31 letech čekat? Pokud teď peníze nemáte a nevypadá to, že byste k nim měli přijít v budoucnu, tak fakt není důvod otálet.
P.S. Plenky bych dopředu nekupovala, nevíš, jaké velikost a jaká značka mimču sednou.