icon

U jaké společnosti máte dětské spořící účty?

dannyblakely
22. čer 2015

U jaké společnosti máte stavebka pro děti nebo dětské spořící účty? Jste spokojené?
Rádi bychom naší malé něco takového založili a chceme dobře vybrat.

Děkuji předem za vaše zkušenosti.

Strana
z5
luj_89
22. čer 2015

@lendulka212 V KB může zrušit dětské konto kterýkoliv ze zákonných zástupců, stejně tak vybírat. Myslela jsem že je to ze zákona, tudíž pro všechny instituce...

luj_89
22. čer 2015

@hojda V KB je ta hranice přibližně 30 000, protože odpovídá produktovým specifikacím dětského konta a je pokládaná za přelom ,,normálních" a ,,neobvyklých" výběrů. Každopádně zákon žádnou částku neuvádí.

jmisa
22. čer 2015

@eemilka úrok je ve spořce od června 1,5% i na starých VK. S výběrem nebude problém, pokud se nedostaneš někam nad hranici 95-100 tis. ale lze rozložit do více měsíců. 😉

lendulka212
22. čer 2015

@luj_89 setkala jsem se s tím jen u KB. Není to pro všechny banky stejně. U čsob platí, ten kdo zakládá, ten rozhoduje. A otec by na účet přístup neměl. Chápete to vy se rozvedete, spoříte dítěti a jednou by otec přišel a vybral by ty peníze

terinda
22. čer 2015

A co FioBank?

11milda38
22. čer 2015

@lendulka212 To se mi přesně stalo....je to sice už pěkných pár let, ale syn to nikdy svýmu tátovi neodpustil... ☹

eemilka
22. čer 2015

@jmisa Ano, vidím, že máte stejné informace z ČS, jaké jsem dneska dostala i já. Ta hranice je zřejmě opravdu kolem sta tisíc.

zuzajda20
22. čer 2015

@hojda no to je jim podobne,nechat to na prazdniny,jak na to nikdo nema moc casu:(

eemilka
22. čer 2015

@lin18 Prosím, máte k tomu novému zákonu nějaké informace či zdroj? Ráda bych se o tom dozvěděla něco bližšího.

lin18
22. čer 2015

@eemilka mám jen info od paní z KB. V podstatě to asi bude stejné jako nyní u stavebka. Při výběru nad 20 tisíc bude muset jít zákonný zástupce k opatrovatelskému soudu, kde bude muset dokázat, že chce peníze využít ve prospěch dítěte. Takže je jednodušší si založit normální spořící účet na sebe a s penězi v případě potřeby volně disponovat než je mít na 18 let vázané ...navíc ten úrok u spořících dětských účtů ani nijak závratně výhodný není....

eemilka
23. čer 2015

@lin18 @hojda Holky, a nemůže se od zmíněného července jednat nikoliv o změnu zákona, ale o změnu smluvních podmínek Komerční banky? Jediné, co se mi ohledně změn v dětských kontech k letošnímu červenci povedlo najít je toto: Změna smluvních podmínek Komerční banky od 28. 7. 2015 (http://www.kb.cz/file/cs/o-bance/dokumenty-ke-s...)

Podmínky Dětského konta
Oproti předchozí verzi jsme upravili podmínky zřízení a vedení účtu:
• V článcích 1.1 a 1.2 jsme zdůraznili, že účelem Dětského konta je správa peněžních prostředků nezletilého klienta, kterého při
nakládání s účtem a s prostředky na něm jeho rodiče, popř. opatrovník či poručník, pouze zastupují.
• Do článku 1.3, jehož text jsme přesunuli do článku 1.2, jsme doplnili toto ujednání: „Nakládání s prostředky nezletilého klienta.
Při nakládání s Vašimi prostředky je Váš zástupce povinen postupovat v souladu s právními předpisy s tím, že při nakládání
přesahujícím běžnou záležitost si zajistí souhlas soudu.“ Omezení nakládání s prostředky nezletilého klienta vyplývá ze
zákonné úpravy spravování majetku nezletilých jejich zákonnými zástupci. Podle platné právní úpravy (§ 898
z. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku) mohou rodiče zastupovat své dítě při správě majetku, pouze jedná-li se o běžnou
záležitost. Pokud se nejedná o běžnou záležitost, je k tomu zapotřebí souhlas soudu. Pokud budete chtít disponovat např.
větší peněžní částkou, budete souhlas soudu potřebovat.

jmisa
23. čer 2015

Jelikož se to řídí obč. zákoníkem a nemyslím, že by se zase měnil, tak to bude jen v postupech konkrétní banky.

eemilka
23. čer 2015

Pardon, že to tady tak spamuju, ale ještě jsem narazila na jednu zajímavou informaci:
Klientka KB na konci roku 2014 učinila tento poznatek:

Pro převod nebo výběr z Dětského konta nad 30 000 Kč je vyžadován souhlas soudu, ledaže klient převede prostředky na jiný účet, o kterém doloží, že se jedná o účet dítěte (v KB či jiné bance).: http://www.bankovnipoplatky.com/poradna-judr-ot...

Takže mě napadá teoretické řešení pro ty z vás, které máte peníze "zabetonované" v Berušce. Co si ty peníze převézt z Berušky na dětský účet v jiné bance, kde výběr peněz nepodléhá tak tvrdým restrikcím? @lin18 @hojda

hojda
23. čer 2015

@eemilka V Berušce to ještě teď jde, ale problem je v jakých bankách to jde? Je to zmatek, to si udělala jen KB, nebo je to zákon pro všechny????

78marcela
23. čer 2015

@hojda podle clanku, ktery jsem sem dala vcera, se to pry bude postupne asi praktikovat ve vsech bankach. Zatim se to asi jen tak rozjizdi, banky si teprve zacinaji urcovat sva interni pravidla..ale nakonec to dopadne tak (ted jen muj nazor) ze to vsude bude plus minus stejny,, castky nad 20-30 tisic se budou moct vybrat se souhlasem soudu a lidi prestanou detske sporici ucty zakladat a bude. Coz je logicky, pac kdyz nekam posilam penize, chci mit nad nima kontrolu a nehodlam cekat, az mi soud povoli vybrat abych mohla zaridit decku pokoj.
Takze za sebe zalozim sporici pro malou, na svoje jmeno, kam ni budu davat co dam bokem, nebo penize, co dostane od babicky nebno tak. A z tama budu cerpat, az bude potrebovat neco mimoradnyho. Zadna mamca sve dite nechce osidit, takze je v podstate jedno, na ci jmeno ucet je.

hojda
23. čer 2015

@78marcela Jen ta dětská konta mají zvýhodněné úročení, ale pokud to půjde vybírat po menších částkách tak po 20 tisících se dá🙂. víc tam stejně nemá cenu dávat, protože pak už to úročení zase klasá na nula nula nic......

78marcela
23. čer 2015

@hojda ja bych se akorat bala toho, ze kdyz to takhle budou lidi vybirat po mensich castkach, takze zase udelaji nejaky protiopatreni, zmeni podminky, tak jak to delaji ted.
Je fakt, ze uroky nekde jsou vyssi, no ale vzhledem k tomu, ze ja tam stejne mit nejak vysoke castky mit nebudu, a treba pri te castce 20 tisic rozdil v uroku cca 150 kc, tak to radsi ozelim 150 kc a budu vedet, ze tam bez prutahu muzu sahnout.

vera_vila
23. čer 2015

stavební spoření, Sluníčko i vkladní knížku ruším a převádím veškeré peníze na Conseq podílové fondy... Protože tam je vedení účtu zadarmo, neplatím kromě nějaké vstupu žádné další poplatky a hlavně je tam oproti ostatním variantám daleko vyšší zhodnocení. Kdykoliv mám peníze do 4 dnů k dispozici... A nevztahují se na to žádná podobná opatření, jako že s prostředky rodiče disponovat nesmí apod.

hojda
23. čer 2015

@vera_vila A výnos?

jmisa
23. čer 2015

@hojda výnos není dán, záleží, jak se fondu daří - každá banka má své fondy, od těch konzervativních až po spekulativní - obecně - čím vyšší výnos, tím vyšší riziko a tím delší investiční horizont.

vera_vila
23. čer 2015

@jmisa jenže banka má výnosy daleko vyšší, než Vám z toho dá výnos sama... Proto to řeším přímo přes brokera a ne přes banku nebo pojišťovnu...
@hojda Výnos je různý, ale rozhodně je vyšší, než dá banka nebo pojišťovna a to mám podložené... Může být za půl roku 5%, ale taky 16% (banka dá výnos jenom roční)... Finance jsou aktivně spravovány brokery, což u banky nebo pojišťovny není... Ta to tam prostě vloží a dál se o to nestará, strategie je jasně daná a nikdo se nestará, jak se těm fondům daří (a samozřejmě kolik z toho si pojišťovna nebo banka nechá), zatímco v tom Consequ jsou opravdu ty finance aktivně spravovány, přesouvány mezi fondy tak, aby byl výnos co nejvyšší... Navíc na mnohé pojistky není možné sáhnout, není možný mimořádný výběr pojistného atd., což u toho Consequ jde...

jmisa
23. čer 2015

@vera_vila no koukla jsem se na aktuální výnosy u Conseq a zase žádná sláva to není, výnosy minulé, neznačí výnosy budoucí a aktuálně to není nic moc ani u konzerv. Je to tak obdobné napříč trhem.

Já si to strkám tak různě, ale s vědomím, že je to na dlouho a nevadí mi kolísání a nehroutím se, když to zrovna vykazuje mínus 😀 Ale nemyslím, že fondy jsou pro každýho a bez zkušeností.

vera_vila
23. čer 2015

@jmisa tak jistě, proto si to nedělám sama, ale nechávám to odborníkům... Výkyvy jsou všude, to vím, ale pořád vím, že tady dostanu víc, než mi dá banka nebo pojišťovna na životním pojištění...

jmisa
23. čer 2015

@vera_vila tak životní pojištění je pojištění.
Za mě jedno broker, investiční společnost nebo banka, i banka spravuje podílové fondy aktivně, každý si bere přinejmenší vstupní poplatek, ani broker není charita. 😀

vera_vila
23. čer 2015

@jmisa To určitě, já jsem spíš myslela banku ne ve smyslu nějakého investičního produktu, ale ve smyslu nějaké spořícího účtu... Protože samozřejmě i z něj banka dává peníze zhodnocovat do fondů, ale má z toho rozhodně vyšší výnos, než garantuje na tom spořícím účtu (a ještě chce poplatky za vedení toho účtu atd. navíc)
Jinak ohledně toho pojištění - je životní - je na dožití se určitého věku... Prostě dožiješ se, dostaneš, spousta lidí si životním pojištěním spoří, i já jsem byla mezi nimi a můj nestarší syn také 🙂 Ale při porovnání toho, co mám po 11 letech na Sluníčku a co bych tam měla na podílových fondech je ten rozdíl opravdu ne zrovna malý...

eemilka
23. čer 2015

@vera_vila Proboha, lidi, životní pojištění v žádném případě není spoření, to sem vůbec netahejte, na tento omyl už doplatila spousta lidí. Smysl životního pojištění je především v zabezpečení vašich blízkých v případě vaší smrti a v zabezpečení vašeho životního standardu v případě vaší invalidity či vážných nemocí. Když se dožijete nějakého věku, možná vám (dle podmínek vaší banky a konkrétní smlouvy) něco vyplatí, ale chcete-li si spořit na důchod, je asi tak trilion lepších možností než životní pojištění.

vera_vila
23. čer 2015

@eemilka Ono dost záleží na nastavení té životky - protože tam je většinou nastavena vysoká spořící složka a nízká zajišťovací složka - na podobné věci, které jsi zmínila - invalidita, smrt, vážná onemocnění jsou lepší čistě úrazové pojistky, bez spořící složky... "a vo tom to je"... A 90% životních pojistek je nastaveno na maximální spořící složku - takže je to prostě spoření, zajištění na důchod... Z pojistky jako takové totiž kromě pojistného plnění nikdy žádné peníze nedostaneš, na rozdíl od spoření, kde samozřejmě to, co vložíš + nějaké zhodnocení dostaneš právě např. při dožití...

zuzichichi
23. čer 2015

@vera_vila Obecně ve financích platí, že dva v jednom nebrat. A životní pojištění se spořením je úplněj paskvil. Dělala jsem v pojišťovně...

eemilka
23. čer 2015

@vera_vila Těch 90% to máte odkud? Můj muž pojištění prodává, večer se ho na to můžu zeptat, ale pokládám to za mylné. Opakuju, že smysl životních pojištění je v pojištění smrti, invalidity a vážných nemocí. Jestli vám k tomu někdo prodá něco dalšího (možnost spoření na danou smlouvu či např. plyšového slona), tak to jsou jen sekundární produkty.

vera_vila
23. čer 2015

@eemilka Já jsem dělala pojištění také... A životní pojištění jsme prezentovali stylem zajištění na důchod - s maximální spořící složkou, plnění výše uvedená (smrt, invalidita) byla minimální a vážná onemocnění snad kromě Flexi žádné z námi nabízených pojištění vůbec neměla zahrnutá... Ono totiž opravdu záleží na tom, jak moc se v tom člověk vyzná, protože neznalý člověk to prostě bere jako zajištění na důchod, když mu to tak pojišťovák podá... A na výše uvedená rizika si zřídí samostatnou úrazovou pojistku...
Takže pokud Váš manžel opravdu prodává životní pojistky tak, jak říkáte - opravdu jako pojistku - tak je to super... Je to jenom o těch lidech, kteří to prodávají...

Strana
z5