icon

Ušetření při vaření pro sportovce. Máte tip?

29. kvě 2025

už delší dobu řeším, jak snížit výdaje za jídlo, a už opravdu nevím, kde by se ještě dalo ubrat. Mám doma dva skoro dospělé sportovce, kteří by nejraději jedli jen maso, vejce a tvaroh od rána do večera 🙈. A protože financování je jen na mně, počítá se každá kačka
Nechci vařit jen „levná“ jídla, ale určitě bych chtěla najít způsob, jak nakupovat i vařit rozumněji a ušetřit, kde to půjde.

Máte někdo tipy, co funguje vám?

Budu vděčná za každou radu, protože mám pocit, že vařím pořád, a peněženka stejně pláče. 🙏

Strana
z3
zaludova
29. kvě 2025

Nakupuj výhradně v akci. Pokud máš v dosahu Penny, tak tam. Je jednoznačně nejlevnější. Podle toho, co je v akci vymýšlej jídla. Trvanlivé věci měj vždy z akcí v zásobě.

sigyn
29. kvě 2025

Třeba v Albertu dávají do slevy (30%+) potraviny s krátkou expirací. Tak zkusit to a samozřejmě včas zpracovat / zamrazit.

te_reza
29. kvě 2025

Nakupuju prakticky jen po akcích.
Drogerie, pochutiny, zásoby trvanlivých potravin. Opravdu málo co koupím za plnou palbu. Nakupuju hodně Penny a Tesco.

ninive211
29. kvě 2025

Už dlouhodobě nakupuju většinu potravit prostě v akci. Maso jedině. Holt nekupuju bio maso ani maso od řezníka, kde má třeba kilo kuřecích prsou přes dvě stovky, ale koupím v akci v supermarketu za 119, krůtí prsa za max 160. Chápu, že jsou lidi, co by v supermarketu maso nekoupili a jedině řezník , ale prostě pokud jdeš hlavně po ceně, není moc jiná možnost. Nakupovat v akcích do zásoby do mrazáku a když nejsou zrovna akce, tak tahat z mrazáku. My třeba strašně moc prožereme v jogurtech a šunkách, děti jsou jak kyseliny v otmto -a to ještě ani nejsou v pořádné pubertě!
Nenakupuju podle jídelníčku, podle toho, na co je zrovna chuť, ale jídelníček tvořím podle stavu v ledničce - a ledničku naplňuji podle toho, co je v akci.
Jinak samozřejmě nekupovat blbiny typu čokolády, tyčinky, slazené nápoje anebo různé kupované buchty, tím se ušetří taky fakt hodně. Pokud jedou po bílkovinách, tak levné jsou luštěniny - fazole, čočka...

autor
29. kvě 2025
@zaludova

Nakupuj výhradně v akci. Pokud máš v dosahu Penny, tak tam. Je jednoznačně nejlevnější. Podle toho, co je v akci vymýšlej jídla. Trvanlivé věci měj vždy z akcí v zásobě.

@zaludova já mám blízko Albert a Globus, ale tam tedy ty ceny...asi změním lokál🙂))))

ninive211
29. kvě 2025

Globus je děsně předraženej (i když zas mají chutný pečivo a prý dobré uzeniny - nevím, já tam jednou koupila nějaké kvalitní super truper párky a teda vůbec mi nechutnaly, jako vůbec), v Albertu se dá, když jedeš velký akce a kupony a sbíráš kredity (já nakupu z 70 % v Albertu, z 29 % v Lidlu, to 1 % je Kaufland, co jedeme jednou za dva až tři měsíce kolem na velký nákup.

betelgeuzz
29. kvě 2025

U toho masa je výhodnější kupovat ho v celku. ne jednou kuřecí prsa, podruhé stehna. Ale koupit třeba více kuřat v akci a naporcovat si je. Měla jsem tak i párkrát celou krůtu. Tchánovci si občas koupili půlku prasete u řezníka a naporcovali do mražáků. S tím bych si teda neporadila a ani bych to neměla kam dát, ale ta krůta se dá.

ninive211
29. kvě 2025
@betelgeuzz

U toho masa je výhodnější kupovat ho v celku. ne jednou kuřecí prsa, podruhé stehna. Ale koupit třeba více kuřat v akci a naporcovat si je. Měla jsem tak i párkrát celou krůtu. Tchánovci si občas koupili půlku prasete u řezníka a naporcovali do mražáků. S tím bych si teda neporadila a ani bych to neměla kam dát, ale ta krůta se dá.

@betelgeuzz Jasně, že celý kuře vyjde vždy levněji. Já třeba ale moc nevyhledávám kuřecí stehna, naopak kuřecí prsa na různý způsob u nás jedou ve velkým. Takže jednou za půl roku koupím celé kuře (samo v akci) a naporcuju a zpracuju a jinak kupuju ty prsa.

betelgeuzz
29. kvě 2025
@ninive211

@betelgeuzz Jasně, že celý kuře vyjde vždy levněji. Já třeba ale moc nevyhledávám kuřecí stehna, naopak kuřecí prsa na různý způsob u nás jedou ve velkým. Takže jednou za půl roku koupím celé kuře (samo v akci) a naporcuju a zpracuju a jinak kupuju ty prsa.

@ninive211 chápu, ale když chce člověk ušetřit, tak se musí přizpůsobit. Stehna nakrájet třeba do číny, do rizota, kde to není tak poznat. Nebo si to rozdělit v rodině, kdo má co rád.

biciklissie
29. kvě 2025

Myslím, že hodně se dá ušetřit v takových těch výprodejích, kde končí expirace. Hodně obchodů má takové místo, kam tyhle věci dává. Tak buď si cíleně zajet nebo se tam jít podívat, když už tam člověk je. Ale nekupovat věci, které jsou tam, jen proto, že jsou ve slevě. Ale jen to, co by člověk opravdu potřeboval koupit. Maso se tam dá občas objevit slušné, totéž tvarohy, jogurty. Pak taky ty slevněnky, tam bývají jogurty, tvarohy za málo.

betelgeuzz
29. kvě 2025

A ještě mě napadlo, že třeba Albert kolem 5 - 6 h slevňuje pečivo, v tescu zase takhle k večeru slevují nakrájené uzeniny

hojda
29. kvě 2025

A kolik jim je? brigáda by nešla?

domza
29. kvě 2025

Ještě mě napadá občas nahrazovat živočišné bílkoviny rostlinnými (luštěniny). výživově to je v pohodě a cenově to vychází mnohem lépe.

nellinka123
29. kvě 2025

Tvarohy koupím zásadně v akci, klidně 10 ks, máme velkou spotřebu (někdy si udělám na sladko a sním celou vaničku, druhý den z něj udělám pomazánku, další den pečený tvaroh), klidně spotřebuji i pár dní po datumu. Mléčné kupujeme pouze privátní značky řetězců, už víme, kde jsou kvalitnější a dobré. Maso pouze v akci, nejvíce v Kauflandu, kde máme vždy dobrou zkušenost, rozdělím na balíčky a dám do mrazáku. Případně koupíme ve slevě to, kde končí datum druhý den a už je se slevou. Z 90% nakupujeme v Lidlu, zbytek Kaufland a jeden mini krámek u nás (tam chodím pro čerstvě nakrájenou šunku). V Globusu mi to přijde o dost dražší, šunky nám u nich třeba nechutnají vůbec) a hlavně jak je to obří obchod, tak se vždycky akorát utratí více 😃

dashyyy
29. kvě 2025
@betelgeuzz

@ninive211 chápu, ale když chce člověk ušetřit, tak se musí přizpůsobit. Stehna nakrájet třeba do číny, do rizota, kde to není tak poznat. Nebo si to rozdělit v rodině, kdo má co rád.

@betelgeuzz přesně.. celé kuře na zpracování je super, přitom z toho člověk vyždímá několik obědů, vč. polévky na dva dny

betelgeuzz
29. kvě 2025
@dashyyy

@betelgeuzz přesně.. celé kuře na zpracování je super, přitom z toho člověk vyždímá několik obědů, vč. polévky na dva dny

@dashyyy jojo, a z kuže ještě vyškvařím sádlo a udělám škvarky 😀

dashyyy
29. kvě 2025
@betelgeuzz

@dashyyy jojo, a z kuže ještě vyškvařím sádlo a udělám škvarky 😀

@betelgeuzz když kůži nesežerem 🤣🤣, tak komplet všechny zbytky dostanou slípky vč. nadrcených kostí.. kuře zpracuju vždycky na 100% beze zbytků

zuzkasim
29. kvě 2025
@hojda

A kolik jim je? brigáda by nešla?

@hojda Na brigádách nechám syny vydělávat si na svoje módní výstřelky, na kreatin, který si baští navíc atd., ale na běžné jídlo? To fakt ne, jednou jsem rodič, takže tohle je na mě.

Naprosto chápu, u nás je situace obdobná. Když jsou v akci tvarohy, nakoupím do ledničky a klidně i do mrazáku. Občas se nám podaří koupit maso ve výprodeji v makru. Jinak koupím celé kuře (aspoň 2), vykostit už ho umí docela slušně i hoši sami, uvařím polévku, nohy upečeme, prsa si uděláme hned. Luštěniny u nás moc nejedou, ráda bych zařadila víc. Živit naši rodinu je fakt náročné. Nejstarší si teď našel brigádu rozvoz pizzy, tak aspoň jedno jídlo má tam🙂

hojda
29. kvě 2025
@zuzkasim

@hojda Na brigádách nechám syny vydělávat si na svoje módní výstřelky, na kreatin, který si baští navíc atd., ale na běžné jídlo? To fakt ne, jednou jsem rodič, takže tohle je na mě.

Naprosto chápu, u nás je situace obdobná. Když jsou v akci tvarohy, nakoupím do ledničky a klidně i do mrazáku. Občas se nám podaří koupit maso ve výprodeji v makru. Jinak koupím celé kuře (aspoň 2), vykostit už ho umí docela slušně i hoši sami, uvařím polévku, nohy upečeme, prsa si uděláme hned. Luštěniny u nás moc nejedou, ráda bych zařadila víc. Živit naši rodinu je fakt náročné. Nejstarší si teď našel brigádu rozvoz pizzy, tak aspoň jedno jídlo má tam🙂

@zuzkasim Tak pokud je ona samoživitelka a je na to sama, tak buď se uskrovní v jídle, že to maso prostě pořád nebude a dají si třeba ty luštěniny, nebo skorodospěláci pomůžou to utáhnout, aby na to maso každý den bylo.

konidana
29. kvě 2025
@dashyyy

@betelgeuzz když kůži nesežerem 🤣🤣, tak komplet všechny zbytky dostanou slípky vč. nadrcených kostí.. kuře zpracuju vždycky na 100% beze zbytků

Ideálně najít nějakého chovatele a brát od něj celá zvířata. Naporcovat a zpracovat na víc jídel a vývar do mrazáku (kuřata, slepice, králíky, kachny, husy, jehně, sele, ..) A vajíčka také prodávají místní někdy až neuvěřitelně levně
@dashyyy tak se kůže dá dát do mletého (stejně jako všechny ostatní zbytky - postupně zamrazovat) a pak z toho nadělat karbanátky nebo sekanou, nebo do rizota

reeeza
29. kvě 2025

Tak pokud jsou skoro dospělí, co kdyby si našli brigádu a pomohli mámě samoživitelce aspoň s občasným financováním?

ninive211
29. kvě 2025
@reeeza

Tak pokud jsou skoro dospělí, co kdyby si našli brigádu a pomohli mámě samoživitelce aspoň s občasným financováním?

@reeeza Zaprvé, ono z žádného dotazu nijak nevyplývá, že jde o samoživitelku. Čistě jediná informace, kterou máme, je, źe jsou doma dva skoro dospělí puberťáci, to může být třeba 15 a 17 let, zde chápu, že kluci toho sežerou opravdu hodně, kór pokud sportují či posilují. Ale abych je hnala na brigádu, aby se podíleli na financování svého JÍDLA, což je snad vždy záležitostí rodiče přece...? To snad ne. Peníze z brigád mají být pro vlastní potřebu "dítěte"-pokud třeba má permici do posilovny nebo do bazénu nebo má slečnu a chce ji občas pozvat do kina nebo na zmrzku. Nebo třeba na značkový oblečení či elektroniku, pokud vyźadují. Ale teda to snad by každého rodiče hanba fackovala chtít po nedospělém dítěti-studentovi, aby si sám spolufinancoval vlastní jídlo. Navíc dotaz zněl úplně jinak. Ne kde vzít peníze navíc na stále se zdražující potraviny, ale jak snížit VÝDAJE (=kde ušetřit na nákupech).
Popravdě by mě fakt nenapadlo, že někdo na tuto otázku dokáže napsat něco ve smyslu, ať jdou chlapci na brigádu, když si dovolí toho tolik prožrat...😏 (navíc opět nesmyslné premisy, že brigády nemají...tohle je fakt zcela irrlevantní a mimo)

felis
29. kvě 2025

Co luštěniny? Ty obsahují taky hodně bílkovin a dají se udělat fajn placky, kaše... muze z nich být příloha, polevka i hlavní jídlo. A nestojí tolik co maso. Na fb je skupina "Fitness recepty" a tam lidi dávají fajn věci z normálních surovin.

hojda
29. kvě 2025
@ninive211

@reeeza Zaprvé, ono z žádného dotazu nijak nevyplývá, že jde o samoživitelku. Čistě jediná informace, kterou máme, je, źe jsou doma dva skoro dospělí puberťáci, to může být třeba 15 a 17 let, zde chápu, že kluci toho sežerou opravdu hodně, kór pokud sportují či posilují. Ale abych je hnala na brigádu, aby se podíleli na financování svého JÍDLA, což je snad vždy záležitostí rodiče přece...? To snad ne. Peníze z brigád mají být pro vlastní potřebu "dítěte"-pokud třeba má permici do posilovny nebo do bazénu nebo má slečnu a chce ji občas pozvat do kina nebo na zmrzku. Nebo třeba na značkový oblečení či elektroniku, pokud vyźadují. Ale teda to snad by každého rodiče hanba fackovala chtít po nedospělém dítěti-studentovi, aby si sám spolufinancoval vlastní jídlo. Navíc dotaz zněl úplně jinak. Ne kde vzít peníze navíc na stále se zdražující potraviny, ale jak snížit VÝDAJE (=kde ušetřit na nákupech).
Popravdě by mě fakt nenapadlo, že někdo na tuto otázku dokáže napsat něco ve smyslu, ať jdou chlapci na brigádu, když si dovolí toho tolik prožrat...😏 (navíc opět nesmyslné premisy, že brigády nemají...tohle je fakt zcela irrlevantní a mimo)

@ninive211 Píše tam, že financování je jen na ní. Mně ten dotaz vyzněl tak, že na tom finančně nejsou dobře, takže v takové situaci nevidím nic špatného na tom, že půjdou na brigádu a rodinný rozpočet vylepší.

blondynka400
29. kvě 2025
@ninive211

@ninive211 já kuřecí stehna taky nemusím, ale zkoušela jsi je namlet? Dají se z toho udělat skvělé hamburgery, sekaná a x dalších věcí. Prodávají ho i namleté a když je v akci, cena je super. Jinak bych mleté maso nekoupila, ale toto je fakt chuťově super a využití rozmanité.

blondynka400
29. kvě 2025
@dashyyy

@dashyyy jak uděláš z jednoho kuřete x obědů? 😀 To máte každý pár gramů masa ne? Já chápu jídlo a polévku, ale jinak by to muselo být mega kuře, aby to bylo na víc jídel 😀

jane46
30. kvě 2025
@blondynka400

@dashyyy jak uděláš z jednoho kuřete x obědů? 😀 To máte každý pár gramů masa ne? Já chápu jídlo a polévku, ale jinak by to muselo být mega kuře, aby to bylo na víc jídel 😀

@blondynka400 To je MK legenda... Jak se predhodi "kup cele kure, je to levnejsi", vzdycky se najdou kouzelnice, co z neho uvari cele rodince stopro plnohodnotne jidlo na tri dny 😆

jane46
30. kvě 2025

Jinak autorko... Je to bida se sportovcem. U nas je to muj chlap, ja se taky snazim dodrzovat makroziviny a detem se taky snazim nedavat jen namazane pecivo. Vse kupovat v akci...u nas pres tyden jedou vejce, tvaroh, tunak v konzerve, sunka... manzel ted zkousel i tofu, ale asi nemelo uspech 🤭, ja mam radsi skyr nez tvaroh, ale vyjde draz, takze ho naberu v akci. Proste nebudu stat po praci u plotny a vyvarovat... holt se jede porad dokola to stejne. Jako ten muj si ta zakladni jidla z vajec, testovin atd. pres tyden chysta sam, cim driv to zavedes, tim lip... "Poradne" vareni si uziju o vikendu a nej uvarim zase na vic dni.
No a kupovat ty znacky toho obchodu, stejne to leze ze stejne linky jako ty "kvalitni". Maso strkam do mrazaku. Fakt i ty lusteniny hodne usetri. Nevarim teda ze soji, to nas nelaka. Plus ovesne vlocky k snidani. A ano, mame doma pytel dobreho proteinu, ona ta porizovaci cena je vysoka, ale pokud to mas jen na dny, kdy chci uvarit neco co neni nabusene bilkovinami nebo proste uz nechces dalsi tvaroh... vydrzi dlouho. A ono... porce proteinu me vyjde na 20,- a mam v ni 23g bilkovin a 4 mensi vejce maji plus minus stejne a vyjdou dnes uz i draz, kdyz nejsou v akci...

dashyyy
30. kvě 2025
@jane46

@blondynka400 To je MK legenda... Jak se predhodi "kup cele kure, je to levnejsi", vzdycky se najdou kouzelnice, co z neho uvari cele rodince stopro plnohodnotne jidlo na tri dny 😆

@blondynka400 kupuju kuřata u soukromníka, takže to úplně nejsou chůďata z marketu (prso pro dva lidi jako nic), z prsou většinou dělám nějakou čínu nebo stripsy/řízečky, stripsy padnou hned, čína většinou zbyde na druhý den, stehna já moc nemusím, takže upeču s křídly a udělám z nich rizoto + vývar na dva dny ze skeletu, to máš 2-3 obědy z jednoho kuřete..
@jane46 já jsem z hospodářskozemědělské rodiny, kde se chová kde co, směňuje kde co, takže to zpracování masa je jiné než u lidí, co to koupí v marketu a zrovna teda kuřata, co bereme jsou takový skoro husy a opravdu není problém s tím vykrýt 2-3dny pro 2+2.. mám doma dítě s intolerancí, nemůže chodit na jídelny, takže jí vařím a snažím si co nejvíc ulevit třeba tímhle kuřecím způsobem, do toho ale opravdu hodně sportuje, takže její výživu fakt nepodceňuju 😉

dashyyy
30. kvě 2025
@konidana

Ideálně najít nějakého chovatele a brát od něj celá zvířata. Naporcovat a zpracovat na víc jídel a vývar do mrazáku (kuřata, slepice, králíky, kachny, husy, jehně, sele, ..) A vajíčka také prodávají místní někdy až neuvěřitelně levně
@dashyyy tak se kůže dá dát do mletého (stejně jako všechny ostatní zbytky - postupně zamrazovat) a pak z toho nadělat karbanátky nebo sekanou, nebo do rizota

@konidana zajímavé, to jsem nikdy neslyšela 🙂 já část kůže dávám psovi na chuť a část slípkám s těma kostma, jsou to hrozný kanibalky 🤣

Strana
z3