Vliv inflace na rozpočet rodiny: Jak se vyrovnáváte?
Ahoj, nasla jsem podobny prispevek, ale tak 5 let stary, tak by me zajimalo jak vam to v teto divoke dobe vychazi, ceho jste museli vzdat nebo jestli jste neco prehodnotili aj.
Ja se vratila na castecny uvazek uz po roce rodicaku(HO), abychom neco usetrili, ale pak prisla mega inflace a je to naprosto marny. Nehorazny mi prijde, ze vsichni obchodnici zdrazuji, ale lidem se v platech na ukor inflace nepridava. A to nemluvim o rodicaku nebo o nejake potrebne pomoci rodicum samozivitelum. Statni skolky jsou plne, soukrome zerou uz asi 70% prumerneho platu, hypoteky drahe, pronajmy jeste drahsi, byty nedostupne…divoka doba.
Nekdy z toho celeho mam fakt depku, ale zajimalo by me jak to zvladate, klidne se i pochlubte nejakym uspechem 🙂!!
@evik19 urcite nejsou neresitelny... Tech co fakt nemuzou vyresit sitiaci snad bude par procent..zdravitni stranka nebo postizene ditko...nebo co ja vim... Ve vetsine s tebou souhlasim... Vetsina co narika tak to jsou rodiny co utraci za blbosti..
Jednou tady ale byl prispevek kde byly zverejnene i castky prijem,jidlo atd... Fakt to nebylo prijemne.maminka dve prace.nebylo kde navysit a.bohuzel ani kde ubrat... Zustalo mi to v hlave,protoze ta maminka to musi mit v zivote sakra tezke..
@levandule_k já si ty vysoké úrokové sazby pamatuji moc dobře. Brali jsme si hypo v roce 2006/07, šlo to přes stavební úvěr a měli jsme 4,5 %, což bylo fakt terno. Jinak hypo kolem 6 - 7%. Od kolegyně bratr si bral pár let předtím za 12%! teď byly sazby několik let fakt luxusní, spousta lidí je vzalo za standard.
@betelgeuzz Jj, my taky první hypo ze stavebního spoření v roce 2007 za 4,70%
@betelgeuzz 12% je fakt nepředstavitelný úrok pro mě u hypo. Jsem četla jeden rozhovor se Šmuclerem a on říkal, že když zakládal zubní kliniku, tak ČNB zvedla úroky a přes noc začal platit z 6-7% najednou 15%, že to byly fakt nervy.
My žijeme pořád stejně. Šetříme odjakživa, nakupujeme v akcích, volný čas trávíme většinou venku nebo u knížek a vaříme si. Teď jsme navíc i bez auta, tak ušetříme za benzín. Bydlíme ve vlastním bytě, takže ani zdražování energií nepociťujeme nijak razantně.
@evik19 moje řeč 👍
@marketka_m Ja vim, taky takove znam a rada jim pomuzu, kdyz muzu…At uz prispet diteti na tabor nebo zaplatit krouzek, darek apod. Ale kdyz ti pak nekdo rekne, ze obleceni z druhe ruky nee, protoze to je fuj, tak si pak tukas na celo.
Zatím vycházíme dobře... a to i v situaci, kdy přestavujeme dům... Nicméně si nemůžeme dovolit být jeden na plno na rodičovské dovolené... Malému jsou 2 roky, po celou dobu oba pracujeme na plný úvazek... naše zaměstnání nám umožňuje se různě střídat ... ale je to mazec ... občas (ne často) si posním o tom, že bych byla na rodičáku a po nocích spala a nepracovala 🙂 Opět zdůrazním a poděkuji .. zaměstnání nás obou nám za určitých významných obětí umožní oběma pracovat.. nepracujeme ve službách jako zdravotníci, prodavačky apod.
Ahoj, my teď vycházíme s manzelovym platem a mojí almužnou cca akorát. (almužna nám relativně poplatí náklady na bydlení, máme dikybohu vlastní bez hypotéky, a jídlo a vše ostatní jde už od manžela - a stejně teď vycházíme akorát. Ale neškudlíme, občas si koupíme i takový luxus jako chedar nebo máslo - fakt blbá doba tohle). Tenhle víkend jsme se dokázali rozšoupnout a vydat se na zámek do Brandýsa a dát si tam oběd, takže asi budeme sahat koncem měsíce do rezerv, ale než se narodí mimčo, chtěli jsme my vypadnout a malá aby ještě něco viděla, šancí pak bude málo.
Já bych chtěla při mateřské/rodičovské šít (nechce někdo těhotenské kalhotky? Už dokážu chodit jen v těch co jsem si sama ušila) a třeba i provozovat poradenství co zařídit před narozením miminka, a pár dalších věcí k tomu (potřebuje někdo v Liberci půjčit kočárek? Pište!)
Holky a proste a ty kdyz vidite ty plne kosiky,vy jste tech lidi ptaly na jake obdobi nakupuji?To asi nebudou mit na den,nekteri to maji tydenni dvou tydenni nakupy,takze plny kosik o nicem nevypovida,nekteri navic kupuji potraviny v akcich a pokud to jde se predzadobuji - cukr,mouka,ryze,atd. takze kdyz toho vezmou vic maji tez plny kosik,ktery tady kazda vidi...
Co se tyce krize bude vlekla a dlouha,lide zacnou vycerpavat uspory a pak bude ten masakr,my mohli slevit z zivotniho standardu kvality potravin,ale zase ne u vseho,protoze pres neco u nas nejede vlak.Jinak mame zatim stare fixace a pak narazime na cenovy strop a to se prohneme,ale jsme na to pripraveni,dve rodinne dovci v lete na horach v zahranici (k mori s plenkovym batoletem neletame,to se da za me.lip az po tom 2.roce) si zatim dovolit stale muzeme,nicmene rodicovsky prispevek je uz sranda kapesne,ale tak lepsi nez dratem do oka...
Zaverem muzu rict,ze jsem rada,ze mam deti uz narozene,bydleni poresene a nemusim zacinat od zacatku jak jsme s manzel zacinali.A za detmi mame oba tlustou caru a tem o generaci mladsim to nezavidim ani za mak...
@marcicek84 Ale kdo ma plny kosik, tak evidentne ma z ceho jej zaplatit, ma takove rezevy, ze si muze dovolit nakupovat do zasoby. Cili rozhodne to neni nekdo, na koho by se mela sbirat vicka… A kdo by mel panikarit, ze jeho deti nebudou mit co jist.
@evik19 podle me je ale fuk, zda utratim denne v obchode 300 nebo treba 3000 naraz za 14 dnu. Dokonce ta druha moznost je lepsi, protoze neprojedu naftu navic, koupim mene kravin, nemusím do obchodu tahat deti, ktere chteji kde co, usetrim si tak nervy, usetrim cas a pod. A samozrejme nakoupim v akci, mam toho vice co mohu zkombinovat a zceho se da varit. Mesicni castku tak mam stale stejnou, mozna nizsi, nez kdybych jezdila na nakup denne ci ob den, jak to delaji jini. Vychazim z toho, ze prijem ( vyplata, rodicak a pod.) Ma kazdy jednou za mesic.
@evik19 tak to nevim,nekdo ho ma sice plny,ale jen 3-4 x za mesic,takze jsou to penize na beznou spotrebu...
Tak je otázka, jestli v tom plném košíku jsou spíš základní suroviny nebo jsou tam věci bez, kterých se člověk obejde. Juice, oplatky, tyčinky, tuňák, čokoláda, víno, luxusní sýry atd

@marketka_m Jo, jsou lidi, kteri at delaji co delaji, tak jedou od vyplaty k vyplate a od koruny ke korune, Pro ty musi byt tahle doba zla. Ale pak jsou taky lidi ( a vidis je i tady na koniku), co nutne potrebuji byt 4 roky na rodicaku, kterej jim konci v unoru a vubec nepremysli nad tim, co budou delat od toho unora do zari, nez jim vezmou dite do skolky. Prokouri 4 tisice mesicne, jednou za tri tydny jdou na nehty, v lete jedou do Egypta a pak skuhraji, jak je doba zla. Jako jo, kdybych nebyla schopna nebo ochotna venovat ani vterinu svyho zivota myslenkam na to, jak svou rodinu zajistit, neustale nakupovala blbosti a mezi svoje prava dany ustavou bych pocitala krabku denne, novy vlasy a nehty mesicne a leteckou dovolenou rocne, tak asi nebudu financne vychazet ani ja, ani polovina dalsich uzivatelek, ktere tady psaly, ze vychazi v pohode. A kdyz nevychazim v pohode, tak proste navysit prijmy dost casto muzu - mama na materske si najde aspon brigadu a prestane mluvit o tom, jak se ji nevyplati platit soukr. skolku, protoze v drtive vetsine pripadu se to proste vyplati. A i ten duchodce si muze pozadat o davky. Uznavam, ze v obou pripadech je dost casto potreba nejake vnejsi popostrceni, ale ve vetsine pripadu (nerikam, ze ve vsech)ty situace nejsou uplne neresitelny. I ve svem okoli vidim, ze nejvic fnukaji ti, kterym vlastne vubec nic nechybi. Treba nejvic v mem okoli fnuka pani, ktere jsem pomalu chtela prispet na darky pro deti, protoze se tvarila, ze fakt pomalu nemaji co do huby a pak z ni vypadlo, ze ani tech blbejch 5 tisic na dite nedostali, protoze se s prijmama nevlezli do toho milionu. Stejne tak fnukaji moji pribuzni, kteri maji na konte opravdu hodne penez. Takze z meho pohledu je potreba rozlisovat skutecnou nouzi a pouhopouhou nenazranost a neochotu se trochu uskromnit, kdyz jde do tuheho, anebo kdyz je treba taky prispet nekomu dalsimu, kdo je na tom fakt objektivne bidneji nez my.