Vycházíte finančně?
Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?
@hanickamalinka jojo, takhle presne to chapu i ja.
@mariti viz vys
O tom, ze mi.propadne.rodicak, holt vim, taky ho.nestihnu dobrat, prijdu o nejakych 40tisic.
@78marcela tak snad máš pravdu. mě taková varianta nenapadla. jako že bych měla až tak vysoké "inkaso", že bych dosáhla na příspěvek i bez nájemného. ale zase když budeš sama se dvěma dětmi...no každá kačka dobrá, ať ti přiznají cokoliv
@blahova_andrea jak pises, kazda kacka dobra. Tak uvidime. Budu to řešit az casem, az to bude aktualni.
@78marcela a jak to vlastně vypadá s tou tvojí stavbou? pobrala jsem, že pozemek už máš a teď tedy řešíš papírování? kdy plánuješ začít stavět a potažmo bydlet ve svém? my už stavíme a nemůžu se dočkat až tam půjdeme, i kdybychom měli být jen v holých zdech 🙂
@78marcela jo tak .. tak pokud to jde...na urade rekli , ze ano? tak to by bylo super...
@blahova_andrea
@78marcela hole zdi nevadi.. my při stehovani do domu měli jen kuchyňskou linku a postel... 🙂).. vse se dokupovalo postupne kazdy mesic..ale clovek je stastny za to svoje ...
@blahova_andrea
@marketa11112 pocitam ze to rok potrva. Ted se vse vyridi papírově. Navrh mam takovy.
Dnes jsem byla domlouvat zednika na hrubou stavbu.
@marketa11112 mě taky holé zdi nevadí, ale přeci jen máme děti, tak je to jiné než kdybychom se stěhovali jen jako sami dospěláci. nevím jestli vy jste to stihli před dětmi 😉 no půjdeme co nejdřív to bude možné, to je jasný 🙂
@78marcela nám tedy papírování trvalo děsně dlouho ☹ všem co znám 😅 do země jsme kopli loni v červnu. domeček vypadá hezky, jen tedy nevím, jak to budeš mít situované v pozemku, ale trošku by mi vadilo francouzské okno vedle vchodových dveří. to jsem ještě nikde neviděla. já bych to francouzské raději na jinou stěnu, kdyby to bylo možné. ale fakt nevím, jak máš pozemek, třeba to jinak nejde. nás ten pozemek taky dost limitoval, jinak bychom měli některé věci jinak
@blahova_andrea
@marketa11112
Ja to nejhlavnejsi mam. Mam dvojpost, postylky, z jedné se da udelat postel pro malou, skrine a komody na obleceni..kuchynska linka, pokud na ni nezbydou penize, tak si vezmu od nasich, mamka si chce pristi rok koupit novou, tak zatim by mi stacila. Prinejhorsim. Mam vybavu vsechno kuchynske vybaveni, lozni pradlo, ručníky.. akorat budu potrebovat pracku a televizi. Jinak vse se da pak dokoupit postupně.
@blahova_andrea je to prave tim pozemkem, jinak to nejde. Toto je pohled ze dvora, bude se chodit zboku a do ulice povedou jen ty dve mensi okna z kuchyne. Bude to oplocene a branka a kdyz pujde navsteva, tak holt pujde pres terasu.
@78marcela tak já vybavení taky docela mám. přeci jen už nějaký pátek žiju všude možně. nepotřebuju se stěhovat a mít ručníky sladěné do barev 😀 ale nábytek se bude dělat komplet na míru postupně, takže se fakt bude spát asi na čas na zemi na matracích. my manželkou máme, jen ji bude potřeba trošku poopravit, ale dětem pokojíčky se budou dělat fakt až za provozu. sedačka a podobné věci mě fakt netrápí, ale oblečení v krabicích máme už docela dlouho a už nám to vadí, takže skříně budou priorita 🙂
@78marcela aha, tak když máš vchod ze zahrady, tak to jo. většinou je vchod od ulice a tam by mi ta terasa fakt neseděla.
@blahova_andrea jo, terasa ven by byla fakt blba..ale takhle to bude schovany.
Ja taky budu resit pokojicky az za provozu. Stejnw jim tam nic extra delat nebudu. Spat budou mit kde a hracky budou mit v boxech a pokojik budu zarizovat az pujde do skoly.
Postel mam udelanou od truhlare, kvalitni.
Tema skvele..jako vzdy jsem si pekne pocetla 🙂 diskuzi na toto tema jsem si precetla uz mraky a porad vidim obrovske rozdily s tim, jak kdo hospodari. Hodne zalezi, pokud ma nekdo moznost vlastnich zdroju. To je nenahraditelne a udela to velike castky. My jsme z Prahy, moznost zahrady 0. Dostupny obchod Billa a Albert (ted nam na x mesicu zavreli Lidl a to byla ma spasa) a ty ceny jsou opravdu otresne. A ja ac se snazim, tak ty penize porad jenom litaji. A pritom varim denne, casto pecu misto toho abych kupovala detem predrazene svaciny apod. Varim casto ze zakladnich surovin, maso nepotrebujeme denne. Nejime uzeniny (vyjimecne a jen kvalitni). Muz uprednostnuje zdravou stravu pred klasickou ceskou kuchyni. Pijeme kohoutkovou vodu. Lusteniny nam nevadi atd..a presto minimalne 10 tis padne. Tak ja uz nevim jak to nejak zkrouhnout..sporime jak detem v dlouhodobem horizontu, tak tvorime rezervu na sporicim uctu, kde jsou penize k dispozici kdyby nahodou. Ale me samotnou stve, ze davame tolik penez na jidlo i drogerii. Nekupuji um a do toho jsou holky extremni nejedlici.. proste muj rozpocet je takova cerna dira 😀 dala jsem si limit 2000/tyden a proste malokdy se mi podari to dodrzet.. samotnou me to stve a tak hledam tipy, jak docilit nejake prijatelnejsi castky 🙂
@indy2 mne se zda totiz, ze ta zdrava strava je fakt daleko drazsi nez ta nezdrava, nastavovana omackama a bilym pecivem... uzeninama. Ja to taky nejim a prave kdyz jdu na bezny nakup, ktery z vetsi casti tvori prave zelenina, ovoce (kupuju to nejlevnejsi, hlavne jabka) a ty lusteniny, obcas syr a mlecne vyrobky (mleko, kefir, tvaroh), tak dam treba 400 a nemam v podstate nic. chodim nakupovat do Alberta. Ale ja teda nevarim denne, takze jdu pak az dojde mrkev, salat a tak. No ale otevru lednicku a vypada to, ze jsem ani nenakoupila 😅 Ted o tom nekde psali, ze to fakt podrazilo, zelenina o polovinu, ostatni veci taky, nevim o kolik.
@indy2 zahrada je určite bonus. Ale stěžejní podle me je ten podíl vlastni prace/kupování hotového. Styl hospodaření, druh koupenych potravin. Všechny drobné korunove položky se nascitaji. A i když není vlastni zahrada, tak snad neznám nikoho, kdo by občas nějake vypestky nedostal od rodiny nebo kamarádů.
A jen takový příklad. Když jsou potřeba do salátu nebo jídla fazole, většina lidi koupi konzervu za 15? Kč. Přitom stejne množství fazolí stoji tak 1-2 Kč. Včera jsem dělala vajíčkovou pomazánku, ale základ byl z cirzny. Cena oproti tvarohu pětinova? O uspore, kdyz ji neudelas z Luciny, ani nemluvim. 🙂 Když denne uděláš jednu - dvě takove věci, máš úsporu přes 500? Kc měsícne.
@garlic z cizrny varim hodne, do pomazanek ji pridavam casto, stejne jako tahiny, misto majolky pridavam bily jogurt. Milujeme tunakovou pomazanku, ale to kupuji jen Calvo nebo Franze Josefa, ktere beru ve velkem v akcich (za plnou cenu nekupuji). Vajicka kupuji pouze dvojkove nanejvys.. a asi mozna budu opravdu prvni pripad, ale.my nedostavame od nikoho nic! Jsme z Prahy, od muze uz rodice neziji, mi rodice bydli ve stejne casti jako my take v byte. Prarodice nemam. Takze at jde o vajicka, maso, ovoce, zeleninu..vse musim kupovat. Muzu mit max kralika od segry tchyne (ale za toho si normalne zaplatim). Nemam jinou moznost nez farmarskych trhu a obchodu. Opravdu si hlidam co jime. Koukam na sezonnost a puvod potravin. Polotovary kupuji minimalne, ani me ted nenapada co napriklad.. jsem z toho sama zoufala..
@dokument nevím, jestli jíš dýně, ale ted maji v Kauflandu kilo za 9.9 Kč. Už jsem to v teto diskusi asi psala. To mi přijde v zimě jako super cena, tak jsem se zasobila a mam pro sebe dvě jídla dohromady za 25? Kč, když si to zapecu se sýrem, a to v tom počítám i brambory a malý zelný salatek.
@dokument
no tak to mame podobne..ja jdu pro par veci na svacinu (jako treba ten bily jogurt, banany do kase na snidani, trebankvaskovy chleb, nejake ovoce apod) a necham tam 200-300 jen to hvizdne a to nemam nakoupene na hlavni jidlo.. a taky koukam na ceny a misto papriky za 90/kg koupim jablka apod..
@garlic my meli trhy kazdy ctvrtek tady v miste bydliste..ty nam bphuzel zrusili ☹ tam jsem kupovala vzdy zasobu ovoce a zeleniny. Ceny minimalni a jeste jsem mela.slevu, protoze stanek patril me zname (tudiz jsem.vedela i o puvodu ovozel).. ted prave musim nakupovat v obchodacich. Na ty provarene trhy v centru Prahy nejezdim..tam jim take neverim 😉 rada bych letos zkusila najit nejakeho farmare a odebirat od nej, protoze letos poprve prave ty trhy nebudou a to jsem na to docela spolehala.. dalsi dobrou vec nam tu zrusili ☹
My vycházíme dobře. Po odečtení všech poplatků zbyde cca 25tis. z toho se platí benzín, jídlo, oblečení, drogerie a ostatní potřeby do domácnosti. Jen tento měsíc jsem to tedy nějak nezvládla 🙂. Měla jsem dost vedlejších plateb a manžel měl o dost menší výplatu, takže budu mít do "berouse" co dělat 😀. Naštěstí mám dost slušné zásoby potravin 🙂
Tak to koukám, s čím dokážete někdo vyjít..
Nám zbyde cca kolem 15tis, ale někdy nezbyde nic.. pořád ještě řešíme postupně rekonstrukci bytu a nebo uděláme větší nákup potravin či oblečení

@blahova_andrea ja to vim, ze se hypoteka nepocita. Ale pocitaji se energie, tak na to by.mi to vyjit melo.