Vycházíte finančně?
Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?
@marketa11112 to zavarovani je urcite fajn vec a chtela bych to take zkusit..ale zase je fakt ze to ani moc nepouzivame v bezne strave.. kecup vubec, okurky minimalne. Dcerka treba miluje salatovou okurku, kedlubnu..to jsou ted ceny silene, ale zase jsem rada, ze to ji a dopreju ji. Stejne jako jablka a banany. Jo mit zahradu, pestovala bych vsehno, co bych mohla 🙂 takhle musim opravdu najit jine cesty..
@indy2 on třeba domaci kecup chutna jinak nez kupovany.. jsou v nem totiž rajčata 🙂).. kazdopadne na vareni je super. 🙂..
syn am také rad okurky, ale přes zimu ten humus bez chuti nekoupim, nejdříve na jare ze skleniku, to uz je lepsi.. ale ze zahrady se to neda srovnat.. ono to vse chutna pak jinak.. tedy ma to dle mého nejakou chut ....používat zavarene ci vlastnorucne zamrazene věci s e clovek tak nejak prubezne nauci, kdyz uz je pak doma ma. 🙂)... také porad resim, co s tim 🙂)...
@marketa11112 jasne, taky možnost, ale oproti cizrne je i toto hodně drahe. I když ta se nehodi všude, ze... právě jsem si ted ty domaci cizrnove pomazánky porovnávala s těmi, co mají v Lidlu tusim za 20 Kč. Doma udělána stoji tak pětinu, možná ani ne. Oni hodně ředitel vodou.
@marketa11112 ja kupuju kečup z Lidlu a přijde mi ok. Písou, že je z 1.3 kg rajčat a stoji asi 22 Kč. Předtím jsem roky kupovala Alnaturu, a ten už ted stoji snad 80 Kč, a to už nejsem ochotna dat. A vlastně ani nechápu, že jsem dřív ochotna byla :(
@marketa11112 To máš recht, když už je to doma, tak se to pak už prostě musí využít 🙂 Já takhle vždycky při nákupu suchých potravin vyberu něco neznámýho a pak s tím experimentuju 🙂
Nad čím si stýskám je, že jsme nepostavili sklep a nemáme větší pozemek. A mrazák navíc.
@marketa11112 ano ja si uvedomuji vyhody zahrady..ale my ji nemame 🙂 takze nejak se zaridit musim a snazim se to udelat jak nejlepe dovedu.. a resim to, ze i kdyz kupuji zakladni potraviny a koukam na ceny, tak se vysplham k obr sumam
@garlic poradíš nejaky recept na takovou pomazanku? s cizrnou si ani nevim rady , u nas se to nikdy nejedlo.. an nevim, jak to chutna...jde to k necemu prirovnat?
@indy2 no vzdyt jsem psala, ze je mozne v sezone i koupit za dobrou cenu a zavarit a napytlikovat sam.. a to jde kdekoli...my třeba mame male stromy, tak když jsou nekde v akci merunky , svestky, samosber jahod(sve davam jen na mrazak, z tech koupenych delam marmelady, zavarim) apod, tak koupim a zpracuji sama doma...vždy je to levnejsi nez koupit v krame..
@garlic ty rajcata v plechovce kupuji v DMku 🙂 maji to za smesnou cenu (tusim 16,90) a akorat mam na plotne mrkvovorajcatovou polevku s cockou 🙂 protlak pouzivam na rajskou polevku pres zimu. Ale ted nam ten Lidl zavreli a to je dalsi podpasovka..budu muset vyjet do vzdalenejsiho jednou za mesic
@marketa11112 ano, ja jsem reagovala na to, ze domaci ma uplne jinou chut a neda se to srovnat. Kdybych mohla, domaci mam.. Jinak kdyz clovek kuluje v te sezone, urcite je to lepsi. Na mrazaku mam casto maso (abych ho nemusela kupovat ve velkoobchodech). Ovoce si mrazim, ale vetsinou se rychle spotrebuje (prexi jen mrazak ma tri nenafukovaci supliky). A pak uz zase nezbyva nez kupovat v obchodech. No letos bych chtela zkusit to zavarovani..to me laka 🙂
Tak my jsme ctyrclenna rodina (deti 5 a 3, brzy bude treti) a vychazime normalne - nastesti nemame hypoteku -byt mam vlastni, takze z rodicaku zaplatim vsechny polozky bytu (fond oprav, elektrinu a vodu-plyn nemame - musim rict, ze mesicni castky mame nadhodnocene, takze kazdy rok nam vraci penize, ze kterych platim vydaje typu pojistka bytu, dan z nemovitosti, popelnice apod., takze je to moje forma setreni na tyto vydaje), dale sporeni detem (ja posilam kazdemu 200, muz 400, az budu pracovat, castku zvysim), nejake svoje sporeni-tak litr mi zbyde, plus dva mi dava muz na deti (z dani 🙂)) za to nakupuji obleceni-ja rada nakupuju, ale zase ne zbuhdarma, pokud mam chut neco koupit-koupim obleceni ve vetsim cisle-deti uziji pozdeji, nemaji treba tricet tricek, sest bund na sezonu apod., obleceni nakupuji ve vyprodejich po sezone na pristi rok a radeji vetsi cisla-vydrzi jim to dyl, obleceni rada nakupuje i moje mamka, takze to davame nejak dohromady, neco mladsi podedi, ale zase mam jednu holku, tak co bych ji nestrojila 🙂)) jinak nejvetsi polozka jsou boty, ale zase kupuji jim jedny poradne boty zimni a celorocni -ostatni treba dedi-ty jsou na litacku, na pisek apod.), leky (nastesti deti moc nemarodi - kdyztak maji kasel -ale uz jsem se donaucila nakupovat v lekarne pokazde jiny sirup na kasel a davat za to majlant-vzdycky zafunguje stoptussi a dithiaden plus pripravky z justu 🙂))), nejake vyziti pro me nebo pro deti (chodim s dcerou na krouzek, ale je levny 40 kc za hodku a pul cviceni 🙂)), sem tam jdu na kafe, ale malokdy....jinak mi muz dava 7 tis., ktere mam u sebe a to jsou penize na jidlo-snazim se, aby nam to vyslo mesicne za 6 tis., coz se nam dari (tu tisicovku vyuzivam na jine veci napr. na darky, boty, mensi nakupy jidla, drogerie apod.), asi tak od minuleho kvetna jezdime nakupovat jednou za tyden - takze mam castku 1.5 na nakup a vetsinou se vklidu vlezem, nekupujeme nejake pozivatiny typi chipsy, oplatky apod. - proste zakladni potraviny a ovoce zeleninu, deti si smi vybrat jednu sladkost-ja doma pecu-je to muj konicek 🙂)) takze mame domaci buchty, mam i pekarnu-delam testa, muzu i chleba, ale pecivo koupime (na tyden jeden chleb, tak deset rohliku, nejake celpzrne pecivo-vse dame do mrazaku, vzdy vytahnu po par kusech) - my nastesti nejsme moc rozezrana rodina (jsem tak zvykla ze sve rodiny a muz si zvykl) - obedy varim -polivka na dva dny (do te davam zeleninu, cervenou cocku na zahusteni-deti totiz syrovou nejedi) a k tomu druhe - deti ji vetsinou jen prilohu, maso jen rizek nebo pecene kure 🙂)) nam s muzem staci jedno kureci prso napul 🙂)), priloha a mu dam zeleninu, ja jsem zlucnikar a mam trosku strach nekterou zeleninu jist (to same i s lusteninami), varim vetsinou na vode s minimem pouziti oleje ci tuku 🙂)), nepouzivam cesnek-jen vyvar z nej 🙂)) jinak mame i malou spotrebu ovoce, syn ji jen banan, takze ovoce jim s dcerou - prevazne jabka, banan, pomeranc, mandarinku, mrkvickovy salat - ja si od ni dobnu a staci mi to -nejsem zvykla jist velke porce 🙂)) na veceri mam kus chleba a zerve-mi to staci.....nebo zbytky od obeda -snazim se vetsinu veci zuzitkovat, aby se nevyhazovalo napr. zbyde mi spenat-druhy den mame spantovou polivku, zbyde zeli, chlapovi udelam na veceri zelnaky, vcera zbyla rajska -na veceri jsem z ni udelala omacku na spagety, dneska jsem delala domaci pizzu-dva plechy, je i na veceri, zbydou brambory -bud je opecu, dam do polivky, nebo je pouziju na zahusteni zeleninove polevky 🙂))) pres zimu kupujeme sezonni zeleninu, pres leto nam daji muzovy rodice (maji zahradku, takze cukety, rajcata, jahody, okurky- okurky nam daji i zavarene 🙂)), moje mamka zas nakoupi na trzich jahody a udela marmelady a ty nam dava, mnam....brambory mame bio od sestrenice muze (ma pole, koupime si treba pytel brambor na rok, uskladnene u tety)- ostatni vydaje plati muz-skolku, obedy, telefony, sporeni apod.
@marketa11112 je to odrůda hrachu, ale bez vyrazne chuti. 🙂 umixuju uvařenou cizrnu s troškou vody, oleje (někdy davam častecne olivovy), sul, pepř. A mas základní hmotu. Přidat můžeš, co chceš. .. česnek, vajíčka, nakrájet plátek šunky nebo sušena rajčata. . My nejradši vajíčkovou. Za 15 Kč je toho plna miska, ze 3 vejec.
@indy2 ja vim, ze t o vždy nejde , ne u vseho, no ☹(.. a co poridit zahradku nekde na kraji města? je pak kam chodit s detma a ještě si pak clovek treba vypestuje? . jinou radu nemam ☹.. my sli kvůli domku a zahrade na vesnici, nechtěla jsem byt v typicke domkove osade..a zlakala nas i ceny pozemku, vyhled, dobra dostupnost... tady chci poridit i slepice... spis je skoda, ze není pozemek ještě vetsi, vedela bych si rady 🙂).. soused by sice odprodal , ale za nehorazne prachy, to mu nedáme, no.....
mrazak mam také jen u lednice, druhy zatím vypli, ale také ho casem zapnu.. ale zavarovani je dobre, jen ted nemam komoru, pristi rok uz bude a budu mit vic mista.... ale je fakt, ze ja v tomhle tak nejak vyrostla, u nas je to proste v rodine zvykem...coz je pak také jine..ale bala jsem s e toho to jo.. jsem spis prekvapena, jak malo casu mi to zabere..
ja zase neumim varit takova ta setrici jidla co všude slysim.. jak lide jedou v lusteninach a tak.... snazim se delat vse zdraveji, méně tuku, méně cukru a pod,.. uz jsem to naučila i manžela...ale jsme takovi vsezravci...nejime jen zdrave nebo jen nezdrave.. to ne...u nas se jidla stridaji, jime hodne zeleniny, ovoce, libove maso, mraky syru, vse delam na masle. zadne umele tuky, slusny olej...malo smazeneho..ale manzel chce občas bucek ci salam, slaninku...na hranolky mame doma hrnec, do kterého se dava jen lzicka oleje na cca kilo hranolek, takze je klidne dam i prckovi....
@garlic ano to DM bio. Jsou to jen rajcata (ani sul tam neni). Kupuji i jejich passatu ochucenou (jako zaklad na spagety) a to nam chutna. Ja mam dmko hned u billy, takze tam jsem taky casto. Potraviny tam nakupuji jak ktere..to ze je to bio pro me neni to smerodatne. Vzdy ctu slozeni a oproti Bille vzdy nakoupim levneji prave tyto potraviny. Javorovy sirup jsem ted take kupovala. Propasla jsem akci v Lidlu kdy byl za 100,- 🙂
@garlic super, diky, nekdy zkusim..
@marketa11112 do baracku se zahradou bychom sli hned..taky uz mam v hlave krasnou predstavu vlastniho pestovani i tech slepic 🙂 bohuzel ted jak jsem na rodicaku na hypo nedosahneme. Ale rozhodne odmitame dat 5 milionu za byt v betonove kostce 🙂 ted se tady v nasi lokalite prodavaji obyc byty 3+1 prave za tuto cenu. Takze jsme se obrnili trpelivosti a jednou nam snad toto vyjde. Jinak naprosty souhlas, take nejsme ortodoxni co se tyce stravovani. Chlap potrebuje maso. Nevadi mu bezmassa jidla..uvita kdyz zkousim nove zdrave recepty, ale jednou za cas si ten flak masa neodpusti 🙂 Treba jsem koupila kvalitni uzene a o vikendu budu delat knedliky se zelim 😉 ale dnes mame treba zapecenou brokolici a prave mrkvovorajcatovou polevku..takze zadny extrem. Smazeny moc nejime, tlaci nas po tom zaludek..Ale ze bych odmitla "cinu s hranolkama" to taky rict nemuzu 😀 jen to nejime casto.. mozna se prijdu poradit jeste ohledne toho zavarovani 😇
@indy2 ja jsem si všimla, že ty javorové sirupy nejdou všechny stejne, jednou jsem mela doma Alnaturu a DM Bio (tedy i jine) a všimla jsem si, že ten z DM má asi o 1/4 vic sacharidů a kalorií, takže je vic sladivy. Od te doby ho zaměrne kupuju vzdy, ale nevím jestli se zas něco nezměnilo.
@marketa11112 nebo z cizrny jeste klasicky hummus 😉 je to rozmixovana cizrna, olivovy olej, cesnek, tahiny pasta. Delame casto a namacime si v tom syrovou zeleninu. Takova chutovka k televizi treba 🙂
@indy2 také neznam ☹(.. ale nevim, jak to chutna, zda by to manzel, no a i ja.. zda bychom to zvladli....🙂))
5 mega byt , to je hnus.. no.. tady jsou byty asi nejlevnejsi v cr, ale domky tu stoji stejne jako jinde.. zvlastni, no.....ted zase mají jit nemovistosti nahoru, tady zase rychleji asi domy, jaksi zacina byt nedostatek jak domu a prodej, tak pozemku, pozemky s e tu zdrazuji..... jsme rada, ze jsme do toho sli, ikdyz stále nemame hotovo a ceka nas ještě dost práce.. setrime a delame si vs esami.. když vidim, ty nemehla remeslniky, je mi zle.... trva nam to holt dele, stihame zase na vse postupne dosetrit korunky..a bude vse dle naší predstavy...kazdopadne jsem rada, ze bydlime....ze jsme do toho sli mladi a ještě si to tady uzijeme :.-))..a hlavne ta nase decka....ja nastetsi prodala dobře byt, něco jsme nasetrili, dobrali hypo a slo to, no....uspor moc nemame a co mame, to s em zase narveme..🙂).. nejezdime na dovolenou, az to tady bude hotove, tak az pak ... pak bude cas a doufam, ze jeste i nalada...
@garlic
@marketa11112
nam to chutna moc 🙂 ale je pravda ze pribuzni to treba nejedi..akorat ty jsou zvykli na takovou tu ceskou klasiku no 😀 ja prave to tahiny cpu treba i do pomazanky z bilych fazoli. To mam recept od kamaradky a je vyborna. Take experimentuje 🙂
@indy2 tahini jsem koupila 2x, ruzne znacky a pokaždé bylo strasne hořke. Tak nevím. Od te doby v receptech vynechávam 🙂 Já jsem experimentovala dost dřív, ale ted už delam pro rodinu jen ty osvědčené věci. Manžel má stejne nejraději steak a děti už jsou bohužel taky ovlivnene školní jidelnou. Trochu divne jim občas leda ja sama, třeba ta úchylka na zapečenou dýni 😂
@78marcela no tak ty máš dětičky trošku menší. my máme 4 od dvou do 13 let, tak ti už něco potřebují 😉 budou dva pokojíčky po 12m a do každého musíme nacpat dva, tak to musí být fakt na míru, aby se to využilo 🙂
@indy2 já bych se tím jídlem tak netrápila. pokud vyděláte tolik, že zvládáte spořit dětem do budoucna i spořit celkově rezervu pro domácnost a provoz, na dovolené atd...tak na tom nejste špatně a není důvod řešit každou korunu a mít pocit, že 10 000 pro 4 je moc. mě to tak hrozné nepřijde, lidé projí i mnohem více. ono je fakt jiné, když musí utahovat opasek někdo, kdo sotva zaplatí nejnutnější a fakt ho to nutí a nebo když to není akutní potřeba. to je potom těžší se ovládat 🙂

@garlic tak ja na pomazánky použiju klidne lucinu.. doma udelanou, je ji z jednoho velkého jogurtu a tvarohu nebo jogurtu a slehacky mraky....mohla bych ji dat odkapat, ze? když uz jsme v tom...
@indy2 my také nic nedostavame, ale je fakt, ze na te naší zahrade se da pestovat, jen clovek nesmí byt liny , no...zahrada je vyhoda...jinak na ovoce a zeleninu ted chodim do kauflandu, tam to fakt vychazi nejlepe...a da se vybrat krasne... nic blee nekupuji....občas koupim od zemedelce, ale jen když jedeme kolem (mame to k nemu přes 20 kilaku, tak jen tak tam nejedu...ale zase si clovek pochutna, to jo).. a ceny ma obdobne jako kaufland, jinak by to neprodal.... ja jak jsem tehotna, tak jim ovoce hoooodne... beru jablíčka, v akcich kiwi, ananas, hrozny, grepy, pomerance...většinou je doma vse najednou a ja si delam male ruznorode misky kazdy vecer... manzel ujida... prcek chce zase spis jablicko a banan.... v akci beru hlavkovy salat, jinak bezne mrkev a cokoli v akci do polevky.. pridam pak něco z mrazaku ze sve zahradky... ma tu třeba ruzickovou kapustu a fazolky..nadelam si vlastní pytlicky, nekupuji mrazenou zeleninu..takhle me to vyjde lepe..obcas vezmu kvetak a je poradny obed ci vecere..mam dost zavarenych kompotu kecupu, topinkove pomazanky, marmelad, paprik, okurek, michane zeleniny apod.. to nekupuji.. ale clovek muze v sezone i koupit ovoce a zeleninu a sam zavarit.. vždy to vyjde levneji..