icon

Vycházíte finančně?

stekkna
15. únor 2017

Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?

denny27
22. únor 2017

@viki788 no psala si, že jen 3tisice date za jidlo na týden.Takze se nějak nemůžu dopocitat toho, že by Vám 16tis stačilo na jídlo, výlety, školní potřeby benzín 😁😁 Nemá tam byt nahodou 3tisice na jidlo na měsíc?😁

indy2
22. únor 2017

@garlic tak ja jsem v te Bille nekolikrat do tydne, to priznavam. Hlavne pro ty svaciny (pecivo, ovoce, obcas jogurt)..kdyz jedu prave napriklad do Lidlu, tak mi ty zasoby vydrzi max tyden a kousek..

kajalka
22. únor 2017

@indy2 A proč vlastně setrváváte v Pze? Vždyť hasiči jsou všude..

indy2
22. únor 2017

@kajalka ale ne vsude berou..prave ze mimo Prahu je vetsinou plny stav a druha zasadnejsi vec je, ze to neni jediny zdroj nasich prijmu..a to prave mimo Prahu delat nelze ☹ ale.mame v planu nekam na vesnici do dojezdove vzdalenosti do Prahy..

garlic
22. únor 2017

@indy2 a to mas svačiny cestou do prace nebo jake svačiny? To každý den jdete koupit na co máte chuť k svačině? Takhle denne jsem nikdy nenakupovala, ani když jsem v pohodlne docházkove vzdálenosti mela 4 supermarkety. Ty věci jsou dnes většinou trvanlivé, v lednici vydrží týden bez problémů 🙂

dokument
22. únor 2017

@indy2 nejbliz mame Albert, to jsem rada, ze kluk dojde tam i zpet, nekdy zlobi pri ceste zpet, kdyz treba ve skolce nespal (ma 3 roky, tak taky neujde kilometry, zvlast unaveny a hladovy- ve skolce ani moc neji, pak tady chodi jak hladovy pes a hleda jidlo) a zrovna 50 metru od baraku, ja s tezkym nakupem a rve, ze ho mam vzit do naruce... takze mne staci jit do toho Alberta a dal uz neexistuje 😅 O kus dal je prave Kaufland. Tam teda nechodim, kvuli vzdalenosti a taky tam je vzdycky lidi jak kobylek, je to na delsi dobu (i je to tam vetsi nez to objedu k pokladne), tam jen vyjimecne, kdyz jdeme treba na vlakove nadrazi, na vylet, a mame to pri ceste, tam beru svacinu. Lidl stavi v sousedni ctvrti, tam leda, ze bych obcas zajela nebo vyslala manzela, az bude. Takze Albert. Kupuju porad to same dokola. Vetsinu veci, co se prodavaji vlastne nekupuju, kdyby byli vsichni jako my, tak potravinarsky prumysl zkrachuje 😀 Fakt jen zakladni veci - mlecne vyrobky, ovoce, zeleninu, nekdy i to balene maso... , mouku, kdyz dojde, cukr, ten jsem snad rok nekoupila, maslo, taky malokdy, oleje, lusteniny, ty kupuju porad, na piti jednou za cas koupim jen caj (sacky), to je tak jednou za ctvrt roku. Obcas nejakou rybi konzervu na pomazanku. Z uzenin nekdy anglickou slaninu na vareni a nekdy sunku, jinak nic. Jo, pecivo a chleba. Tady maji kvaskovy, tak ten kupujeme vetsinou, ale to uz moc nesleduju, ktery chleba je drazsi, proste aby byl chleba. cukrovinky nekupuju, balene napoje nekupuju, jo, vajca jeste ty jo, polotovary ne, konzervy taky ne (krome tech sardinek nebo tunaka), drogerii mame tady takovou malou, obchudek, kam se sjizdi lidi i zdaleka, maji tam vyhodne ceny. My asi nejvic utracime za mleko a manzel ten neni na zdravou stravu,takze ten chce porad maso. Tak bud neji co uvarim a da si nekde venku neco nebo musi byt maso, cocku i fazolovy gulas nebo polivku ji, jinak skoro nic zdravyho neji. Buchtu obcas upecu kvuli klukovi. To je jen vyjimecne.

U nas doma nemame jeste system, nemame zjistene kde a kdy co vyhodne koupit, kdyz vas tady procitam. To bych chtela zlepsit.

indy2
22. únor 2017

@garlic jsem na rodicaku, takze pro me i pro deti na cely den..nejsem tam denne, to zas ne..ale.obden nebo 2 za tri dny urcite.. my chodime denne ven se projit, takze to vezmeme pri prochazce..take musim varit teple vecere pro M (kdyz neslouzi) , protoze je to jeho jedine teple jidlo za ten den..my to pak mame vetsinou na dalsi den k obedu. Nebo kdyz nevarim teple, delam napr salat tak to jdu nakoupit ten den cerstve.. treba dnes jsem tam nechala 200,-. Kupovala jsem jablka, cotagge, kvaskovy chleb, redkvicky, nejaky syr. Ale nic na vareni..na dnesek vareno mam a zitra budu varit ze zasob..ale pozitri tam zase budu muset, klasika 🙂 pecivo jsem zkousela mrazit, ale mam pocit, ze mi vzdy nacichne tim mrazakem ☹

indy2
22. únor 2017

@dokument ja do Alberta chodim hlavne na tunaka Franze, kdyz je v akci..toho tam maji casteji jak v Bille. Take na lusteniny..nedavno jsem tam kupovala cizrnu, fazole apod..meli hrozne za levno..ale jinak ten jejich sortiment take.moc neznam.se priznam..ale ten rozdil u te kasy pocitim vzdycky..jo jeste tam kupuji holkam obcas dzusiky riofresh. Maji je snad za 16,- czk. Kdyz jsem jednou byla v tescu v miste nasi pediatricky pro svacinu, ty same prodavaly za 24 😲 asi tam zacnu chodit opravdu casteji..jinak ten Lidl vrele doporucuji, az ho tam budete mit otevreny..

garlic
22. únor 2017

@indy2 a kolik stoji v Bille cottage? Kváskovy chleba jsi nezkoušela doma upéct? Billa mi na takove dokupovani přijde dost draha.

drzticka81
22. únor 2017

@indy2 ja byt tebou zkusim skutecna nakupovat tydne - zadne prochazky na svacinky ob den-myslim, ze utratis takhle mnohem vic - ja uz vim, kolik a ceho presne zaa ten tyden potrebuji-muzes si zkusit udelat treba ctyri jidelnicky i se svacinkami a podle toho nakoupit na tyden a proste varit ze zasob......

indy2
22. únor 2017

@garlic tusim nejak 21,- ale ten nekupuji pravidelne..nejcasteji jime maslo na pecivo a k tomu zeleninu. Chleb jsem pekla, ale uprimne potrebuji toho za den stihnout tolik, ze jsem to nezvladala pravidelne. Chleb jsem koupila za 23,90 ale je vynikajici..ano, souhlasim, ze je draha. Zkusim chodit casteji do toho Alberta..

indy2
22. únor 2017

@drzticka81 vetsinou je duvod mych nakupu prave pecivo..kdyz by mi nesmrdelo z mrazaku, asi bych tam tak casto nebyla.. samozrejme clovek jde pro pecivo a nekoupi JEN ten chleba :-/ ale tydenni planovani jidelnicku se mi libi moc..ja jsem takhle vzdy zoufala co varit a pak clovek nakoupi i zbytecnosti..

kajalka
22. únor 2017

@indy2 Škoda, že jste takhle ve středu čr, ono se pak vyplatí i dojet za hranice na nákup. Plánujem to někdy z jara, až vyjíme mrazák. Se ségrou jsem před Vánoci řešila máslo, kdy tady atakovalo hranici 40 Kč a u nich bylo bio za 80 centů. Fakt směšný. Tak nám jich přivezla 20.. vůbec je zboží v Německu nepoměrně levnější. O kvalitě se radši ani nezmiňuju, to by člověk brečel.

drzticka81
22. únor 2017

@indy2 Tak pokud bych chtela jen pecivo, asi bych si vyhlidla nekde v okoli jen pekarnu, kde bych nakoupila skutecne jen to pecivo, aby me to nelakalo kupovat i jine veci 🙂)) my teda zamrazujem-mame dva mrazaky, nejvic nacichne pecivo diky zelenine a masu, to mame v jednom, v tom druhem mame zamrazena hotova jidla-vyvary, to ceho udelame vic-pecene kure, gulas apod. takze to nenacichne 🙂)) a ja jen vytahuju-neoschne mi to ani neztvrdne 🙂))
jinak bych zkusila ty jidelnicky - byly by tydenni, postupne bych zarazovala dalsi a dalsi-na nem bych si vypsala i suroviny na ten tyden v poctu-a kdybych jich mela tak osm, tak bych to tocila - navic bych uz mela vypsany seznam surovin, co je v ten tyden nutne koupit.......

viki788
22. únor 2017

@denny27 Ne ne,3tis. na týden,to máš cca 12 tis.za jídlo na měsíc a zhruba 4 tis.nám zbydou právě na ty ostatní potřeby,však tolik peněz za školní potřeby,benzín a výlety neutratíme!! Výlety přes rok myslím s dětma vlakem někam,kde se nehradí vstup,je spousta takových akcí,skanzenů atd. A nejezdíme každý měsíc 🙂 Za benzín 4.000,- taky nedáme a i na škole se dá ušetřit,knížky z druhé ruky,levnější sešity a pera atd. Takže co jsem psala,opravdu sedí 🙂 Když člověk nemá na rozhazování,naučí se neplýtvat penězi na nepotřebné věci a taky se naučí kupovat a vytvářet levnější varianty drahých značkových produktů. Jo a ještě z toho musíme ušetřit co tři měsíce na vodné a stočné a v červnu budeme platit 3.000,- popelnice :D

denny27
22. únor 2017

@viki788 taky bych chtěla šetřit,ale nějak nám to nejde😁😁 u nás děláme tu chybu, že jak zabereme peníze,tak najednou musíme koupit tohle, pak tamhleto a jak se blíží týden do výplaty,tak zjistíme, že lednička je prázdná a peněženka taky 😂😂

ilonne
22. únor 2017

Holky, pošlete mi prosím nějaké ty vaše týdenní jidelnicky pro inspiraci. Ja tohle neumím. Dekuji

drzticka81
22. únor 2017

@ilonne to je asi tezko rict 🙂)) treba ja mam deti a ty ji furt skoro to same-akorat obed se meni - rano mame sladke (pecu buchty-vydrzi dva dny), syn jde obvykle do skolky (tam ma pecivo na svacinu, obed, po obede mu davam presnidavku v kapsicce, odpo svacinku berem domu a ja ji pak snim-mam rada jejich pomazanky 🙂)), dcera ma dopo tu presnidavku, rohlik nebo kukricne krupky, aby se moc neprejedla a jedla obed, obed- tocim furt ty stejne polivky-dvy dny napr. rajska, porkova, hribkova, hraskova, cesnekova, apod. a dalsi dva dny vyvar (deti maji rady) a pak zas jedna z vyse zminenych 🙂)), druhe stridam dle priloh (jeden den brambor, pak ryze, testoviny, nekdy knedlik, a k tomu jidla, ktera jidavame), odpo davam detem na svacinu ovoce (syn ji jen banan, dcera strida jabko, pomeranc, banan, mrkvickovy salat a furt dokola 🙂)) kdyz jsme venku (pres jaro, leto podzim, beru i nejake pecivo-maji vetsi hlad, maji radi i takove ty kukuricne chlebicky apod.), vecere - bud maji pecivo (dcera ji i namazane, sunka syr, syn suchou topinku s kecupem) nebo treba tvarohacek (nekdy oboje), my s muzem mame bud zbytek z obeda nebo mi staci chleba s zerve a syr, muz ma treba ten zbytek nebo neco vytvorim ze zbytku 🙂)) svacinu ja ujidavam treba s dcerou-mam s ni ovoce, muzi delam svaciny jen kdyz ma sluzbu (dopo ovocnou, salat, jogurt s necim, jen ovoce, odpo zelenina-salat, chleba s necim a zelenina, toust, zapecena houska se syrem apod.) jinak at si vezme ci chce, ma ruce 🙂))
a tak to tocime furt dokola 🙂)) ale zase jsou rodiny, ktere to maji ruznorodejsi a deti jim to ji -kase k snidani, bily jogurt s ovocem, sem tam puding s ovocem, tvarohove dezerty, tousty, oblozene chleby, vajeciny......u nas se jede v tom zavedenem 🙂)))

78marcela
22. únor 2017

@ilonne na zacatku ledna jsem tady jedne mamince posilala pro inspiraci nase tydenni jidelnicky a nakupy. Nam to vychazi plus minus 1tisic tydne vetsi nakup. Do 6 tisic se vlezeme komplet, jidlo, drogerka, plenky, dve dospele a 18mesicu dcera.
Tak se ti to treba taky bude hodit:

Tak my dojedly veskere zasoby a chystam nakup na pristi tyden. Cisla za potravinama jsou ceny.
Takze dle letaku kauflandu koupime
chleba 25, rohliky 10, kureci stehna 100, 10jogurtů florian 60, 2kg jablek 30, 2kg kyty 180, smetana 8, hermelin 23, pastika 10, lucina pro deti 20, 4kiwi 12, 3olmici 24, kilo mandarinek 22, rukola 13, redkvicky 7, pstruh 100, 2cottage 22, jogurt hollandie selsky 12,ovesna kase 27, maslo 35, mleko 100,parmezan 60, nejakou sunku a syr 100. Je to nakup presne za 1000,-kc.

Ohledne snidani. Vetsinou otevreme lednicku a nahazime na stul, co v ni je. Takze maslo, pastika, sunka, syr, sadlo, ja si delam ovesnou kasi. Jak dochazi chleba a je tvrdsi, delame topinky, 1-2x tydne, nekdy ve vajicku, ale vetsinou obyc, bud se sýrem, s volskym okem, s tousty, nebo jen tak s cesnekem, to ma rada babicka. Nekdy si udelam bily jogurt s jabkem, rozinkama a ovesnyma vlockama.
Obedy, co by z toho sly:
Pecena kureci stehna s ryzi
Vykostena kureci stehna na horcicne omacce a kuskus
Veprove zavitky se zelím a stouchacky
Veprove kapsy s rukolovym.pestem, opekacky
Veprove rizky s brkasi
Testoviny s rukolovym pestem a parmezanem
Veprove.nudlicky na zelenine sw smetanou, ryze nebo testoviny
Pstruh na masle a varene brambory.

Pocitano tak, ze mam 2kila kyty děleno 4 obedy, takze cca 500gramu masa na obed pro nas dve a malou. To nam bohate staci.
Jen tak z placu jsem tu vyjmenovala.8 obedu, ale treba 2,5kg kur.stehen budeme mit na vic jak na dva obedy, vetsinou to jsou velky stehna, co zbyde maso, tak obereme a druhy den dame treba na sunkofleky, na rizoto nebo na zapekane brambory nebo s nejakou zeleninovou smesi. Plus jednou tydne dela babicka jeste bezmasy sladky obed, ryzovy nakyp, belese, pjery apod. Takze s tim se tato jidla natahnou na min. 10 dnu.
Na odpoledni svacinu davam male nejaky ten jogurt, nebo olmika (vim, ze to neni.nic moc, ale nejak do ni musim dostat nejaky mlecny vyrobek) a nejaky kousek ovoce. Na veceri si opet bereme neco, bud co zbylo od obeda, kdyz treba delame opékáne brambory, udelame vic a vecer s mlekem, nebo kdyz zbyde maso, tak s chlebem, nebo jsme meli vcera krupici, nebo pudink, nebo jen tak chleba s necim. Ja mam rada i treba ryzi nebo kuskus se zeleninou a posypat syrem, to si delam, kdyz zbyde od obeda.

Nepocitala jsem do toho mrkev, cibuli, cesnek, brambory, vajicka..mame svoje ze zahradky, takze to kupujeme jen vyjimecne. Beru to taky tak, ze momentálně mame doma mouku a prilohy, ty se zas koupí treba pristi tyden, jak ted bude v akci nebo jak budou potreba, ted se vic kupovalo vic masa, takze tim se zase usetri maso na pristi tyden a koupi se zasejc prilohy.
Takze plus minus to vychazi kolem tisicovky tydne..pro dve dospele a 16m dceru.

indy2
22. únor 2017

@kajalka jo porovnani kvality/ceny u nas a v DE je opravdu smesne..nejvic me dostava, kdyz pak samotne vyrobce nekdo konfrontuje, tak odpovidaji, ze jen reaguji na poptavku zakazniku..haha..takze my narozdil od nemcu poptavame vice nahrazek, mene kvality a jeste drazsi produkty 😅 no sila..

indy2
22. únor 2017

@drzticka81 dekuju..no mame tady toho dost, ale pekarna, tak tu zrovna chybi 😒 urcite by se v pohode uzivila a bylo by to fajn reseni. Jidelnicky urcite zkusim..urcite to usetri dost penez a navic se zbavim temer kazdodenni starosti, co varit..treba u M v praci si pisou datum, co varili a pak jidla proste toci.. jak jednoduche a stejne jsem se k tomu jeste nedokopala 🙂 ale dneskem to zkusim ..ten mrazak me stve, to pecivo by bylo fajn jen vytahovat pidle potreby. Mame klasickou lednicku a tri supliky mrazaku. Neni to namrazou nebo necim podobnym, ale stejne to vzdy citim na tom pecivu :-/

ilonne
22. únor 2017

@78marcela
@drzticka81 Děkuji, musím tu naší rozezranost nějak zkrotit.

ilonne
22. únor 2017

@78marcela
@drzticka81 Zrovna dneska né hodina před Lidlem (hrozně chceme Rakosnickovo hřiště, Tak jsem rozdávala letáky ) asi tak 50,- Kc. Aby se mnou chudák Vítek vydržel, nevydržela jsem ja a dostal dvě koblihy ( ty donuty s cokoladou), ovocnou kapsicku a pití. 50,- Kc v pr.... a ještě by me "biofanaticky" sezraly za živa. Uf ještě ze tam žádná nebyla.

garlic
22. únor 2017

@ilonne ja si zadne jídelníčky nepisu, snažila jsem se, ale není v mych silách to dodržovat. Pak se mi třeba nechtělo vařit, děti měly chuť na něco jiného. .. vzdy před nákupem kouknu do spajzu, mrazaku, většinou (ne vzdy) i do letáků Lidl a Kaufland a vymyslím min. 5 jídel a min. 5 polévek, co jsem schopna udělat z toho co mam doma a k tomu dokoupím suroviny. Často ale delam úplne jednoduche věci, dnes třeba jsme s detmi meli pohanku s houbama, balkánem a eidamem. K tomu jsem rozdělala domácí sterilovanou zeleninu - papriky, patizon, mrkev, cibule - nějaký dávný dar od někoho 😂

drzticka81
22. únor 2017

@indy2 s tou pekarnou je to skoda ..... jinak je fajn mit domaci pekarnu, v pripade nouze se da udelat chleba, testo na rohliky apod. uspora casu 🙂)) nez jsem ted otehotnela (a bylo mi spatne takze jsem nemela chut na vyvarovani) tak jsem pekla zitny chleb-byl vyborny, vydrzel dlouho a hodne zasytil 🙂)) obcas udelam testo na pizzu, nebo na kynute buchty 🙂)) ja se s tim nepatlam-samo se to udela 🙂))
taky je fajn mit doma v zasobe takove ty ruzne chlebicky (kupujeme v albertu, stoji kolem 7 korun-jsou kukuricne, ryzove, syrove apod.) - deti to maji rady suche, kdyz dojde pecivo - dam na to marmeladu k snidani, nebo proste namazu jako chleba a oblozim -neni to syte jako ten zitny, ale pro pripad nouze 🙂)) dostacujici 🙂))

dokument
22. únor 2017

@indy2 to mas pravdu s temi cenami a kvalitou tady a jinde, ale taky se s oblibou divam do kosiku ostatnim a uplny vymysl to s tou poptavkou neni 🙂

drzticka81
22. únor 2017

a jinak pred nakupem zjistim, co aktualne chybi, ale jinak mam ve spajzu porad nejaky zaklad-mouky, cukr, cul, olej, cocka, tunak, testoviny apod. a pri kazdem nakupu vezmu po jednom od kazdeho-proste jedny testoviny, mouku atd.
a taky treba v den, kdy mame k obedu testoviny-udelam vic a na veceri udelam testovinovy salat, nebo dneska mame brambory-udelala jsem vic-tak si je muze vzit na veceri muz- bud si k tomu udela volske oko, nebo si udela z toho bramborovou omeletu s vajickem a salamem, nebo opecene s mlikem 🙂)) ja si vezmu chleba......jo a na obed jsme meli k tem bramboram obalovany syr -koupili jsme v akci, byl to uzeny syr -ja ho pomatlu horcici a obalim v rozmixovanych kukuricnych lupinkach a necham zapect v troube (jsem zlucnikar-nesmazim)-k tomu trocha zeleniny, dip co jsem mela naclou zakysku s trochou kecupu a je to, deti meli vyvar (my taky) a k tomu suche brambory a mleko (oni syr nejchteji-jsou to frfni a tak jedi jen prilohu 🙂))

blahova_andrea
22. únor 2017

@garlic no to ano, to bez debat. jen prostě je rozdíl, když někdo šetří, že má z čeho a něco ani nemá z čeho a šetří, aby vyžil, ale neušetří. je rozdíl jestli někdo šetří, že chce a nebo že musí. když něco chce, tak si na to najde systém a dává peníze bokem hned jak přijdou a nebo dává bokem až co zbyde. no a když šetřit nemusí, tak není důvod sobě nebo blízkým občas nedopřát a pak zbyde logicky méně. já bych ráda muže vychovala do stadia, kdy dá nějakou korunu bokem hned po výplatě, ale ještě mě čeká kus cesty 😀

garlic
22. únor 2017

@blahova_andrea jo, základ je chtít. A za druhe - často se podle mě zaměňuje slovo šetřit za hospodařit. Např. Já davam peníze stranou hned po výplatě, už 20 let. Přijde mi to normální. Ale myho muže by toto nikdy nenapadlo, hospodaří úplne jinak.

garlic
22. únor 2017

@blahova_andrea jak podle tebe vypadá situace kdy "se šetřit nemusí, tak si rodina dopřeje a pak zbyde mene"? Dopřeje si co? Kino a steak doma a nebo dovolenou na Mauriciu? Má takova rodina podle tebe hypoteku? Je zajištěna na důchod (domy, pozemky)?

Strana