Asymetrická péče po rozvodu. Jak rozdělit děti?
Ženy, dovolím si nasdílet, co se mi honí hlavou. Poprosím o Vaše pohledy a zkušenosti. Máme s exmanželem 3 děti, kluka 12 let a holky 10 a 7 let. Nějakou dobu již máme střídavku, střídáme se po týdnu. Nejmladší mi pořád opakuje, že by chtěla být víc se mnou. Upřímně, já fakt nejsem matka, co žije jen dětmi a manipuluje jimi proti tátovi. Mě osobně střídavka celkem vyhovuje, mám dost času na profesní rozvoj a svoje vlastní zájmy. Nicméně, cítím, že bych ji ráda vyšla vstříc. Teď nastoupila do první třídy, te´d mě potřebuje, nebude to tak věčně. Syn říká ,že se cítí líp u mě ale nevadí mu být u táty, prostřední dcera je "tatínkova holčička". Dohodnout se nelze, zřejmě nás čeká soud, i kvůli výživnému. Uvažovala jsem navrhnout asymetrickou péči, tedy 2 týdny u mě a týden u něj, samozřejmě s rizikem, že ex bude proti a soud to neschválí. Aspoň bych si mohla říci, že jsem udělala, co jsem mohla. No, a dnes mě napadlo, co třeba děti na jeden týden rozdělilt? Tedy mít třítýdenní režim - kdy by všechny děti byly první týden u mě, druhý týden by vypadal takto: nejmladší u mě, starší děti u táty. A třetí týden by byli všichni u táty. Tudíž by se děti viděly, kontakt by nebyl úplně narušen. Jasně, asi to není ideální řešení, jenže ideální řešení evidentně neexistuje. Co si o tom myslíte, převažují výhody nebo nevýhody? Mám do toho jít? Nebo se smířit s tím, že nemůžu dceři poskytnout, co by potřebovala a ustupuji otci, kterého moc nezajímá, co si děti přejí a co potřebují.
Ahoj, jde všechno možný, ale musíte být oba rozumní a pokusit se domluvit. Můj manžel má dvě děti, od začátku měli střídavku, ale ani jednomu to nevyhovovalo. Dcera byla spíš maminčina a syn jeho a navíc matka se odstěhovala na druhý konec města a on měl u táty víc kamarádů, školu,...Každou neděli to bylo utrpení, že k mámě nechce, dcera zase k tátovi..oba rodiče prostě sklopili hlavy s tím, že dělají maximum pro děti a děti rozdělili. Syn žije s námi a k mámě jezdí na víkend nebo jak se domluví, je to volně a dcera jezdí jednou za 14 dní na víkend k nám. Děti jsou spokojené, manžel ztratil trochu kontakt s dcerou, protože je to puberťačka, ale tak nějak to bere, že se snad ten vztah zase obnoví až bude starší. prostě každý dítě je jiné a tak by se k tomu mělo přistupovat, aby byli hlavně děti spokojené. Držím pěsti, at se domluvíte
@luucia Díky. Ano, někomu to může pomoci. Moje děti jsou na sebe hodně navázaní, přišlo by mi líto přerušit to. Jak říkáš, být rozumní a hlavní je blaho dětí. Jenže bohužel, otec má svou hlavu....
@luucia Díky. Ano, někomu to může pomoci. Moje děti jsou na sebe hodně navázaní, přišlo by mi líto přerušit to. Jak říkáš, být rozumní a hlavní je blaho dětí. Jenže bohužel, otec má svou hlavu....
@mariti mému manželovi to taky chvíli trvalo než na to přišel, že je hlavní dobro dětí. Bál se, že o ně přijde. Třeba mu to za čas taky dojde
Rozdělit sourozence, to jako fakt?? Nechte to jak to je týden/týden a už se v tom nerýpejte.
Nejsem rozvedena, ale jsem ta co byla rozdelena. Ja byla s mamkou a bracha s tatkou. Tak jsme to chteli. Ja jsem k tatkovi jezdila jak jsem sama chtela. Nekdy jsem tam byla 3 dny, jindy zase tyden. Bracha k mamce vetsinou na vikend. Tatka nas chtel do pece, ale kdyz zjistil, ze by narazil tak to nechal takto otevrene a za me to bylo naprosto bozi.
Rozdělit sourozence, to jako fakt?? Nechte to jak to je týden/týden a už se v tom nerýpejte.
@anonym_08ddf7 Hele, fakt jsi můj příspěvek četla? Pokud jsi četla, tak jsi zjistila, že je nechci rozdělit, že by se nevídaly, ale že by jeden týden ze tří trávily s rodičem ,ke kterému mají blíž. A teda, není náhodou kromě sourozenců důležitý taky rodič? A navíc, není to náhodou individuální?
Jo, a vídají se i ve škole, v družině, všichni chodí do stejné.
Nejsem rozvedena, ale jsem ta co byla rozdelena. Ja byla s mamkou a bracha s tatkou. Tak jsme to chteli. Ja jsem k tatkovi jezdila jak jsem sama chtela. Nekdy jsem tam byla 3 dny, jindy zase tyden. Bracha k mamce vetsinou na vikend. Tatka nas chtel do pece, ale kdyz zjistil, ze by narazil tak to nechal takto otevrene a za me to bylo naprosto bozi.
@kakba Takže jste se s bráchou vídali, podařilo se vám udržet kontakt a dobrý vztah? To by mě zajímalo!
Jestli to soud schválí, tak mi to vůbec nepřijde jako špatný systém, pokud jsou s tím děti v pohodě.
To se mi zdá jako super nápad. Ono kde cokoliv kdyz se na tom rodina domluvi, mame spolecnou péči a nikdo mam do toho nekecá kdo kdy kde bude.
@anonym_08ddf7 Hele, fakt jsi můj příspěvek četla? Pokud jsi četla, tak jsi zjistila, že je nechci rozdělit, že by se nevídaly, ale že by jeden týden ze tří trávily s rodičem ,ke kterému mají blíž. A teda, není náhodou kromě sourozenců důležitý taky rodič? A navíc, není to náhodou individuální?
@mariti celá Střidavka je na hlavu, chudáci deti, střídat bydlení. Je to sobecky od těch rodičů . Dítě má mít jeden domov.
@mariti celá Střidavka je na hlavu, chudáci deti, střídat bydlení. Je to sobecky od těch rodičů . Dítě má mít jeden domov.
@fire85 a jak to chceš udelat když rodiče spolu nedokážou žít (zivot v nerozvedeny ale nefunkcni rodine je taky peklo i kdyz mas jeden domov), ale oba rodiče se o deti staraji a deti mají radi mámu i tatu a chteji byt s oběma. Je to na hlavu. Nejlepsi je když maj deti keden domov a stridaj se rodiče ale tam nesmi ti rodice mit novou rodinu, protože pak by trpela ta nova rodina tim ze se musi stehovat. Podle me žádný dobry system v tomhle neexistuje..
@fire85 Jasně, pokud se tomu rika styk, zak to dite ty domovy nestřídá...
@j.a.n.i moje deti maji dva domovy, rikaji tomu u mámy a u táty, nikdy neřeknou ze jdou domu jakoze k tatovi nebo domu jakože k mámě, přestože v bytě u táty se narodili a znaji to tam celý život, zatimco ja Jsem se xkrát stehovala. Stejně jsou pro ně ty domovy rovnocenné, idealni to neni ale nevim co s tim...
Já bych to tak klidně zkusila, jak navrhuješ. Vždyť to nemusí být na pořád, zkusíte rok, dva, můžete zase najet na střídání po týdnu... Opravdu je důležitá spokojenost dětí. My žádali o společnou péči právě proto, aby nic nemuselo být striktně dané soudem, aby to šlo přizpůsobit aktuálním potřebám. Střídáme po týdnu, během prázdnin měníme dle potřeby. Ale děti mají jeden domov, střídáme se tam jim my, rodiče. Děti jsou za tento systém vděčné, sami říkali, že by se stěhovat nechtěly. S manželem bylo že začátku těžké to vykomunikovat, byl už alergický na to, když jsem mu řekla, že to dělám kvůli dětem, ale časem pochopil.
@j.a.n.i nerozumím řeči tvého kmene. Dítě má mít jeden domov.
@fire85 takže podle tebe je lepší v podstatě znulovat styk s jedním rodičem (s otcem nejčastěji že, co si budem) i když má o děti zájem, děti s ním chtějí být atp jen aby byl mermomocí jeden domov jo? Nebo se teda nerozvádět a žít v nefungujíci rodině, kde se rodiče nenávidí, hádají se, nemluví spolu atd?
Střídavá péče je nejlepší z možných řešení v případě rozvodu. Samozřejmě pokud jsou oba rodiče rozumní, mají o děti zájem a děti chtějí být s oběma.
@fire85 takže podle tebe je lepší v podstatě znulovat styk s jedním rodičem (s otcem nejčastěji že, co si budem) i když má o děti zájem, děti s ním chtějí být atp jen aby byl mermomocí jeden domov jo? Nebo se teda nerozvádět a žít v nefungujíci rodině, kde se rodiče nenávidí, hádají se, nemluví spolu atd?
Střídavá péče je nejlepší z možných řešení v případě rozvodu. Samozřejmě pokud jsou oba rodiče rozumní, mají o děti zájem a děti chtějí být s oběma.
@me_druhe_ja průser je že oni teď tu stridavku dávají skoro všem bez rozdílu. To, že spolu rodiče nemluví prý nevadí. Ale jak to pak reálně může vypadat? !?!
@me_druhe_ja průser je že oni teď tu stridavku dávají skoro všem bez rozdílu. To, že spolu rodiče nemluví prý nevadí. Ale jak to pak reálně může vypadat? !?!
@skororozvedena stridavku když spolu rodiče nemluví si neumim predstavit.
@skororozvedena to je samozřejmě nahovno....to souhlasím
@skororozvedena to je samozřejmě nahovno....to souhlasím
@me_druhe_ja Tak ono je to za takové situace na hovno vzdy, pece v tom uz nehraje az tak zasadni roli.
@me_druhe_ja Tak ono je to za takové situace na hovno vzdy, pece v tom uz nehraje az tak zasadni roli.
@j.a.n.i Cože, to myslíš vážně!?!?!? Jasně, ideální je ,když se to podaří a k rozvodu nedojde, ale i tak to může být bud velký průser nebo ne až tak velký průser.
Jinak ženy, díky za reakce, některé byly podnětné ,některé až tak ne (už tak mám pocit selhání takže opravdu tento pocit nepotřebuju prohloubit, díky. Dělám, co můžu za stávající situace). Starší děti mi nakonec řekly, že si to nepřejí, že chtějí aby to bylo 50 na 50. Takže to asi zůstane a nejmladší má holt smůlu. Evidentně se to nedá udělat tak, aby byli všichni spokojeni.
@j.a.n.i Cože, to myslíš vážně!?!?!? Jasně, ideální je ,když se to podaří a k rozvodu nedojde, ale i tak to může být bud velký průser nebo ne až tak velký průser.
@mariti Samozřejmě, ze to myslim vážně, pokud spolu rodice nemluví, tak je úplně jedno, zda se nerozvedou, bude stridava pece nebo výhradní se stykem, ve vsech pripadech je to pro ty deti situace na hovno, když spolu jejich dva nejbližší nejspu schopni mluvit.
Jinak ženy, díky za reakce, některé byly podnětné ,některé až tak ne (už tak mám pocit selhání takže opravdu tento pocit nepotřebuju prohloubit, díky. Dělám, co můžu za stávající situace). Starší děti mi nakonec řekly, že si to nepřejí, že chtějí aby to bylo 50 na 50. Takže to asi zůstane a nejmladší má holt smůlu. Evidentně se to nedá udělat tak, aby byli všichni spokojeni.
@mariti A udělat si s nejmladší třeba navíc středeční odpoledne a tím trochu rozbít délku "tátova" týdne?

Ahoj, jde všechno možný, ale musíte být oba rozumní a pokusit se domluvit. Můj manžel má dvě děti, od začátku měli střídavku, ale ani jednomu to nevyhovovalo. Dcera byla spíš maminčina a syn jeho a navíc matka se odstěhovala na druhý konec města a on měl u táty víc kamarádů, školu,...Každou neděli to bylo utrpení, že k mámě nechce, dcera zase k tátovi..oba rodiče prostě sklopili hlavy s tím, že dělají maximum pro děti a děti rozdělili. Syn žije s námi a k mámě jezdí na víkend nebo jak se domluví, je to volně a dcera jezdí jednou za 14 dní na víkend k nám. Děti jsou spokojené, manžel ztratil trochu kontakt s dcerou, protože je to puberťačka, ale tak nějak to bere, že se snad ten vztah zase obnoví až bude starší. prostě každý dítě je jiné a tak by se k tomu mělo přistupovat, aby byli hlavně děti spokojené. Držím pěsti, at se domluvíte