Co může být v dopise od soudu?

9. únor 2024

Ahoj! Nasemu pribuznemu, ktery je dlouhodobe v domove duchodcu a o jehoz byt a se starame, prisel dopis od okresniho soudu. Volali nam to najemnici. Byt je v jinem meste. Takze hned tak tam cestu mit nebudeme a premyslim, co by to mohlo proboha byt 😳 Nas pribuzny zil vzdy vzornym a sporadanym zivotem, nikde nic nedluzil, s nikym nikdy nemel zadne vazne konflikty… bohuzel je ve stavu, kdy nam ani neni schopen rict, o co by mohlo jit. Je to lezak upoutany na luzko.
Nemate nekdo zkusenost, co vsechno muze posilat soud? Treba je to naka blbost… se soudy nemame vubec zadne zkusenosti, nastesti…

klokanka31
9. únor 2024

A jak nájemníci můžou vědět jaký dopis a od koho přišel?

mateees
9. únor 2024

nevím, ale at vám to nájemnici pošlou domů v další obálce...

klokanka31
9. únor 2024

@mateees Tyhle dopisy jdou doporučeně a do vlastních rukou, přece to pošta nedá nějakým cizím lidem...

autor
9. únor 2024

No prave ze to nebylo do vlastnich rukou… obycejne psani hozene do schranky a na tom logo okresniho soudu…
Tak snad to nebude nic vazneho… pochybuji, ze udelal nekde naky prusvih… kazdopadne, kdyby jo, tak to jde za nami, protoze jsme jeho jedini nejblizsi pribuzni…

merope
9. únor 2024

@klokanka31 Dopisy od soudu se doručují fikcí doručení - pokud nejsou vyzvednuty, tak se po uplynutí lhůty vhazují do schránky.

Pokud to je úplně nové (tzn. teď přišel lístek z pošty), nechte udělat dosílku od pošty na ten dům pro seniory (stojí to tuším 25 Kč).

betelgeuzz
9. únor 2024

jestli víte, od kterého soudu to je, tak bych hned volala a vysvětlila situaci. Pravděpodobně vám neřeknou, o co se jedná, ale aspoň, jak postupovat. Jestli už je ve stavu, že není schopen řešit nějaké věci, tak možná by měl mít určeného poručníka, který by mohl za něj věci vyřizovat.

oveckaluky
9. únor 2024

@klokanka31 Někdy tam je, že pokud si ho třeba do týdne na poště nevyzvedne, mají ho vhodit do schránky.

miryp
9. únor 2024

Na obálce bývá uvedena spisová značka. Zavolala bych soudu k dané spisové značce a vysvětlila, že dotyčný je ležák žijící dlouhodobě v DD. Vy podle spisovky jste schopni oddtušit, o co jde - D bude dědické řízení, EPR vymáhání pohledávky, C to může být vícero věcí, včetně vymáhání pohledávek, T je trestní věc. Pokud by to bylo EPR, pak jste schopni ten platební rozkaz vygenerovat on-line. Mně k tomu napadá takto zkraje to, jakým způsobem jsou hrazeny poplatky za to bydlení? Nemohlo tam dojít k zazdění nějakých úhrad? Jinak tě vyvedu z omylu - těmi dluhy si nemůžeš být nikdy jistá, můj tchán byl celý život spořivý, vyžil z toho, co měl a na sklonku života si stihl udělat dluhy, které pak musel manžel po jeho smrti vyplácet. Tchán se o tom nikomu ani náznakem nezmínil...
Pracuji v advokacii a opravdu si neumím představit, že by od soudu posílali nějakou nepodstatnou blbost. Takže já bych řešila situaci obratem. Zajet do jeho bytu, vzít obálku, v pondělí kontaktovat soud.

ivis_b
9. únor 2024

@miryp EPR se do schranky nehazi, takze ten tezko. Dost mozna to muze byt neco v souvislosti s jeho svepravnosti (s jejim omezenim), pokud je ve spatnem zdravotnim stavu - soud mohl obdrzet podnet k omezeni svepravnosti. Nebo nejaky dluh za platby v souvislosti s bytem.
Kazdopadne pokud se lze k pisemnosti dostat, tak resit. Pripadne alespon zavolat na soud (pokud vite, ktery to byl) a nahlasit adresu domova duchodcu, at to poslou tam.

autor
9. únor 2024

Probuzny je lezak, bez schopnosti adekvatni komunikace. Svepravnost me taky napadla, ale to by nejprve ten duchodak resil prece s nami. Volaji nam kvuli kazdemu prdu, tak zrovna tuhle podstatnou vec - ne ze by nebyla na miste - by resili nejprve s nami. Doufam. Jinak majitele bytu jsme my, ale bydlel tam cely zivot on, takze po te mezilidske strance je jeho.. veskere platby ohledne bytu si troufam rict mame pod kontrolou. Ale je take moznost, ze treba predtim, nez se jeho zdravotnim stav zhorsil a uz nebyl uplne ok, tak treba neco provedl…? 🤷‍♀️.
Jeste me napada, nemuze soud treba posilat neco ohledne dedictvi? Tam nas napada jeden davny nereseny majetek pred triceti lety… 🤷‍♀️

autor
9. únor 2024

Jinak dopis nam vyzvedne snad jeste dnes nas znamy, co tam bydli ve meste. Do te doby doufam, ze neustrnu hruzou 🙄😅

miryp
9. únor 2024

@ivis_b jo, vidíš, to mi v tu chvíli nedošlo. Dík za upřesnění ;)

martt
9. únor 2024

@klokanka31 Některé po 10 dnech házejí do schránky záleží o jakou věc jde.

hanka_12345
9. únor 2024

memu muzi prisel taky nejaky takovy dopis, souviselo to s nezaplacenym povinnym rucenim. Zaplatil to a pak mu doslo dalsi od soudu kde se dozadovali o jeho adresu at uvede-nechapu kdyz mu to na tu adresu poslali 😀 tak jim to tam osobne zavezl a v tydnu to doslo zas 😀

autor
9. únor 2024

Tak je to kvuli dluzne castce pojisteni, kterou prestal platit v dobe, kdy onemocnel… tj. pred dvema lety. Vubec jsme o tom pojisteni nevedeli, kdyz jsme vyklizeli byt, nikde o tom zadny dokument nemel… takze jsme to nemohli ani ohlidat.
Nastesti ta dluzna castka neni velka a co se tyka soudnich poplatku, tak to budem moci resit az v pondeli, jelikoz je vikend.
Myslite, ze je nejaka moznost, ze by mu je odpustili? V dobe, kdy dluh vzniknul, byl uz prokazatelne vazne nemocny a nebyl schopen tu platbu zajistit. Jak se to v takovych pripadech resi?

ivis_b
10. únor 2024

Uzavrel smlouvu v dobe, kdy uz byl mimo? Muzete se jeste zkusit domluvit s pojistovnou, ze to nebude chtit. A taky aby pojistovna mohla chtit naklady soudniho rizeni, musela by mu poslat predzalobni upominku - prisla mu?

kitalpha
27. únor 2024

@merope ale jednorazove, to ano. Jinak je to 200,- na měsíc a veškerá pošta, i posta obyčejná by chodila do DD.

merope
28. únor 2024

@kitalpha Pokud toho nechodí moc, tak je mnohem levnější to platit jednorázově za konkrétní dopisy.

kitalpha
29. únor 2024

@merope ano, samozřejmě, ale už se k Vám nedostane obyčejná posta 🙂

merope
29. únor 2024

@kitalpha Tu vyzvedne ten, kdo se o ten byt stará.