Jak postupovat při osvojení syna manžela? Návod a rady
Ahoj, prosím radu. Mám manžela, který má syna z předchozího vztahu. Syna měla v péči nejdříve matka, která po různých peripetiích nyní už nějakou dobu nechala syna u nás a řeší si své problémy. Podali jsme ji pomocnou ruku, ale teď o víkendu si s náma dala schůzku a požádala mě o to, abych si syna adoptovala a ona se jej vzdala. Není totiž schopna se o něj starat a do toho čeká další dítě s novým partnerem. S manželem jsme nejdřív nabídli, že klidně syn může zůstat u nás v péči, ona za ním může jezdit a výživné nám hradit nemusí (přestože doteď ji ho hradí manžel, který hradí dle rozsudku, syna v péči nemá). Jenže nás šokovala ještě víc, o syna opravdu ztratila zájem, chce nový život, s novým partnerem a novým dítětem. Když přišel pak její syn, byla na něj zlá a cizí. Říkáme si, že si to třeba rozmyslí, že je to nějaký "impuls". Měla problémy tak třeba je tak chce řešit. Ale i na soc.sítích vidíme, že se na miminko těší, s přítelem jsou hrdličky a syn jakoby nikdy nebyl. Dáváme ji zatím prostor a zatím jsme neodpověděli a ani takové rozhodnutí dělat v brzké době nechceme, nicméně, když na to dojde jaký je postup? Kam musíme s manželem a s ní zajít? Nejdřív OSPOD? Nebo rovnou matrika? Nebo právník, sepsat žádost na soud? Mám jejich syna ráda, pokud o něj matka nebude stát, dám mu tu lásku a vše, aby prožil krásný rodinný život, ale pořád si říkám, aby zas za půl roku nepřišla a nechtěla zas syna zpět. Už kvůli tomu klukovi, musí mít maglajz v hlavě.
@bereni ještě by řešením byla společná péče, kdy se nehradí žádné alimenty a vše je na dohodě rodičů.takze pokud by se dohodli, že ve společné péči bude dítě výhradně u otce, tak je to jejich věc a nikdo jim do toho nemluví...
Zeptala bych se nejen právníka, ale i psychologa...v tomto případě bych do adopce nešla, jak je psáno výše, můžeš být náhradní matka i bez papírů a přijde mi to tak nějak lepší cesta
Neporadim pravne.... Ale teda, co je to ta ženská za svini a bestii, neskutečný, jakože tohle je pro mě fakt wow hardcore. Pochopím když se někdo nemůže starat o dítě, ale vyškrtnout ho že života i přesto že má možnost se s ním vidět a podílet se na výchově, že vlastní dítě je ji nepohodlný, přesto že ty možnosti má i díky vaší podpoře, narozdíl třeba od jiných matek... Fuj!!! Klobouk dolů před tebou, pokud to myslíš vážně, většinou macechy moc vyvdanych děti nadšeně nejsou a nechtějí jim obětovat čast života.
Tak to je slušnej hnus, nezaslouží si ani to další miminko, chudák kluk a Vám obdiv, ale bojím se, že ikdyž mu dáte vše, ponese si, že ho vlastní biologická matka odkopla a nechtěla ho a přitom má dítě druhé. Držím pěsti, ať si to ta megera rozmyslí a aspoň nějak ho vídá, jinak vážně chudák kluk a Vy samozřejmě s ním😞 jinak teda by mě zajímalo, jak může právně se vzdát prvního dítěte a beztrestně a bez dohledu vychovávat druhé, to mi nějak neštimuje🤔 každopádně to musí být fakt úplně hloupá ženská...
@bereni Nevím, jak to je přesně právně, ale mám v okolí. Tuším se dítěti měnil i rodný list. Tam se teda nevzdávala matka, ale otec dítěte a nový partner si dítě osvojil, jako by bylo jeho vlastní. Dítěti byly nějak jako 2 roky či něco podobného.
Samozřejmě zda a jestli to chceš, to je už jiná a jen si musíš uvědomit, že i kdybyste se rozešli, tak pokud si dítě osvojíš, jsi jeho matka se všemi právy a povinnostmi.
Nechte ji zbavit rodičovských práv. Osvojit dítě si můžeš kdykoliv potom, nemusis spěchat.
@fouskovi už jsem to četla výše, fakt mě to překvapilo, protože se mě to téma občas dotkne a měla jsem za to, že to nejde. Dokonce mi o tom vyprávěla jedna pěstounka, že takhle se nechtělo platit jejich bio matce a soud to smetl ze stolu. Ale tam nebyl nikdo, kdo by adoptoval, to je fakt.
@bereni dite není nábytek, aby rekla, uz ho nechci, vezměte si ho. Jednou si ho pořídila, tak má vůči němu povinnosti. A žádný ja vám ho dám, čekám další a uz ho nechci. To by se hodilo každýmu druhýmu otci, co si pořídí novou rodinu. Tady se vzdávám otcovství, ať nemusím platit a nazdar.
Soudy mají vždy rozhodovat v nejvyšším zájmu dítěte a to si myslím, že je, aby měl stále bio matku, i když ho vychovává jiná maminka.
@marimanta takhle to mela mamky sestřenice. Strejda po rozvodu dovolil adopci novým manželem, aby se všichni mohli jmenovat stejně. A dál ale platil a staral se, protoze chtěl, ale právně byla jeho dcera součástí nové rodiny jeho ex manželky. Ale tam měli všichni zúčastnění nadstandardne dobre vztahy.

Hele asi to nebude hezky, to co ted napíšu, ale jestli ho adoptujes, tak víš, že po tobě bude ditko dědit na úkor tvých vlastních děti a kdybyste se jednou trebas rozešli, že na adoptovane dítě budeš platit alimenty?