Kdy může sociálka odebrat dítě?

petulajdac
29. říj 2014

Ahoj holky. Chtěla bych se zeptat, kdy může sociálka odebrat dítě? Například>>> já, jakožto studující matka, bydlím se svým synem u mých rodičů (jsem samoživitelka, pobírám alimenty a jsem soudem stanovený opatrovník mého dítěte). Takže kdyby naši zažádali na sociálce, že chtějí mého syna do péče, tak jim ho svěří do péče nebo ne? Já si totiž myslím že pokud nejsem nějakej asociální případ, nechlastám, nefetuju, nežiju na ulici, dítě prospívá, dostavujeme se pravidelně na všechny prohlídky k lékaři, tak to nejde aby mi dítě odebrali ne??? Proč se ptám...jeden můj kamarád má s jednou "paní" hodně těžký pořízení a tak mě zajímá, v jakých případech mohou matce dítě odebrat a "přiklepnout" ho jinému rodinnému příslušníkovi???

lv
29. říj 2014

tobě ho nemá nikdo proč vzít, nikomu jinému ho nesvěří. Důvody jsi asi popsala, určitě se hned neodebírá, pokud není dítě přímo ohroženo, je asi nějaký dohled sociálky, nabídnutá pomoc, řešení a odebrání až v krajním případě..můj názor je ovšem čistě laický.

ivular
29. říj 2014

@petulajdac Moc nerozumím tomu, že jsi soudem stanovený opatrovník dítěte. Opatrovníkem je ve sporu o péči o dítě sociálka, ne rodič. Jinak tvoji rodiče se můžou soudně domáhat úpravy styku s vnoučaty (ovšem pokud bydlíte pohromadě, je to bezpředmětné).
Biologický otec může taktéž žádat o úpravu styku. Může žádat i střídavou péči a při současném trendu by měl bohužel velkou šanci na úspěch. Ale aby bylo dítě svěřeno do péče někomu jinému než matce (pokud ta s tím nesouhlasí), to nehrozí. Výjimkou jsou opravdu jen ty extrémní případy, které jsi jmenovala.

berenika39
29. říj 2014

opatrovníkem dítěte nemůže být rodič. při problému je to někdo z OSPOD...například.
dítě se nesvěřuje do péče někomu jinému, než matce, pokud ta není asociál - drogy, bez střechy nad hlavou, bez příjmu a bez možnosti se postarat o dítě.

petulajdac
autor
30. říj 2014

@ivular
@berenika39 no v papírech od soudu co jsme soudili alimenty mám napsáno, že opatrovníkem dítěte jsem já, tedy matka a že tedy otec musí platit tak nevím 😕 ale děkuju za odpovědi holky 🙂 moc jste mi pomohly 🙂

aleks
1. lis 2014

@petulajdac - je to presne,jak je psano vyse. Nejsi opatrovnik sveho ditete,ale mas ho sverene do pece a otci je stanoveno vyzivne. Proto,aby ti OSPO odebralo dite z pece,bys musela opravdu hrube zanedbavat peci o nej nebo ho ohrozit na zivote nebo na zdravi. Pravdou ale je,ze pokud uz je duvod k tomu,ze se dite odebere z pece matky,postup je nasledujici - dalsi na rade je otec,pokud ten se nemuze postarat,tak babicka, deda,popr. nekdo jiny z rodiny. Pokud nikdo takovy neni,dalsim krokem je umisteni ditede k profesionalnim pestounum na prechodnou dobu. Az kdyz ani tito nejsou prave k dispozici,tak se voli umisteni do ustavniho zarizeni