Rozdělení majetku po rozvodu

mikesova25
21. kvě 2018

Ahoj holky. Najde se tu někdo,kdo rozumí rodinnému a majetkovému právu?
Můj nynější přítel se rozvedl v roce 2016. Exmanželka si dosud nezažádala o vyrovnání majetku,az dnes přišla darda.
Napíšu to v čase jak to šlo.
2001 přítel si koupil pozemek, začal chodit s ted už ex
2002 začal stavět
2003 úvěr staveb ko přítel
2004 úvěr ze stavebka na její jméno s tím ze peníze vkládal přítel ze svého a zaručil se placením,byl ručitel
2006 kolaudace
2007 se oženil s ex

Veškerý nábytek kupovan před manželstvím. V době manželství vznikdy dluhy ve vysílání cca 800 000 Kč.

Ona když odcházela vzala si ložnici s tím ze víc nechce.
Ted požaduje 2 miliony korun a nechce platit dluhy a řekla že barák stavěla a ze pulka je její.

Prosím poraďte nám na co má nárok a jestli musí zaplatit i společně dluhy když přítel je plati už cele 2 roky po rozvodu sám a ona se jen vysmívá.

Ted přišel návrh na vyrovnání SJM

mikesova25
autor
21. kvě 2018

Aha neulozilo se mi to cely. Návrh přišel na 2 miliony aniž by tam byla zmínka o dluzích. Požaduje i veškeré stromky ze zahrady zaplatit,práci co oddrela prý na baráku ale přítel řekl že na stavbě byla 1x. Dluhy po rozvodu plati cele 2 roky on a ona se jen vysmívá.

mikesova25
autor
21. kvě 2018

Lze brát barák a koupi pozemku do SJM před uzavřením manželství když přítel když stavěl ani nevěděl zda si ji vezme. Rozešli se i v průběhu před svatbou.

martina1317
21. kvě 2018

Na koho je dum s pozemkem napsany? Maji ho v sjm? Nechali sj ho tam po svatbe zapsat? Nebo meli kazdy 1/2 v podilovem spoluvlastnictvi? Zjistis to nahledem do katastru. . .

mikesova25
autor
21. kvě 2018

Vlastníkem od počátku je jak pozemek tak barák jen a pouze přítel a financoval to sám s otcem a ona do toho dala jen stavebko jak jsem psala nahore. Nikdy ji nedal podílů ani nešlo nic do SJM.

emamaira
21. kvě 2018

Vzala bych si advokata... Takhle se tezko radi, je to velka castka, zmatky s dluhem na jeji jmeno, neni jasne, co ona bude schopna dolozit... Proc neresili vyporadani sjm uz pri rozvodu?

mikesova25
autor
21. kvě 2018

Ona nechtěla kvůli dluhům. Čekala az je přítel zaplati. Právníka máme domluveneho,jen jsem chtěla jestli někdo nemel podobny problém. Jeden právník nám říkal že nárok nemá a její právník nám tvrdi ze to jde do SJM a nárok ma.

mikesova25
autor
21. kvě 2018

A hlavně on v ocich právníka při rozvodu SJM žádný na rozdělení nebyl. AZ ona ted si usmyslela ze chce 2 Mega a hotovo. Její právník nemá sajn ani o dluhu a neví celou pravdu. Bývalého právníka vyměnila jelikož mu přítel řekl pravdu.

tulikiss
21. kvě 2018

jestli to neni v sjm tak bude na ni dokazat co do domu vlozila a na co ma narok.

martina1317
21. kvě 2018

Bude to spis prestrelka advokatu, ktery bude schopnejsi a co pro koho uhada. Rozhodne by nemela mit narok na 1/2domu a pozemku. Max do vyse prukazne toho co do toho dala

dominikaromanova
21. kvě 2018

Jestli jsou rozvedení, proběhlo již i vypořádaní SJM, málokdy proběhne rozvod bez vypořádaní SJM, ale stát se muže. Pokud jsou nemovitosti nabyté před uzavřením manželství nemusí vždy spadat do SJM. A jak psala @tulikiss, ona bude muset prokázat co do domu vložila.

raduushka
21. kvě 2018

Vezměte si advokáta, ale asi bych se toho moc nebála. Barák ani pozemek na ni nebyl nikdy psaný. Pokud pritel dum dostavel a zkolaudoval jeste pred svatbou ma jold smůlu a jediné v čem figuruje její jméno je úvěr který na sebe brala. Pokud jej splácel přítel ze svého účtu může to výpisy u soudu prokázat. A teď záleží zda ona může prokázat co do jeho domu vrazila.

raduushka
21. kvě 2018

A samozřejmě ji patří i polovina dluhů které v manželství vznikly, coz je tech 400tisic (a je jedno ze penize vrazeli do domu co nebyl jeji, to uz byla jeji hloupost) takze taky muze dopadnout tak ze nedostane nic a jeste bude mit ten dluh 400tisic 😁

priefi
21. kvě 2018

@mikesova25 jestli dum byl postaveny pred svatbou a je napsany na pritele, dum nemuze byt ve sjm. Co se tyce jeho ex, pokud tvrdi, ze stavela a vkladala penize, ma narok jen na castku, kterou bude moci podlozit (uctenky, vypisy z uctu, proste dokument, kterym na cerne na bilem prokaze, ze investovala). Co se tyce stavebka, to je otazka, zda pritel ma vypis z uctu, ze on tam posilal penize. Ale pocitala bych s tim, ze ji bude muset vyplatit castku ze stavebka, ktera byla investovana do domu, jelikoz to bylo na jeji jmeno. Defacto dalo by se rici, ze kdyz posilal penize na jeji stavebko jen tak, bez jakekoli pisemne dohody mezi nimi dvema, je to, jakoby ji Ty penize daroval, tudiz byly jeji a jestli penize ze stavbka sly do domu, je to castka, kterou ji urcite budeme muset vyplatit, pokud ovsem stavenko bylo nedotceno, tak ted si nejsem jista, zcela urcite je jeji ta cast, ktera byla na ucte pred svatbou, cast, kterou tam vlozil partner po svatbe by mela patrit do sjm.

priefi
21. kvě 2018

Nejak jsem vypustila ten uver ze stavbka.... no pokud je rucitel, tak jakmile ona nebude dluh platit, on musi, protoze ruci. Pokud je dluh splacen a ona ted s tim vyrukovala, znamena to, ze to ma vypocitane. A opet plati to, co jsem psala pred tim. Doba pred manzelstvim, je jen jeji, doma.manzelstvi oba, doba po rozvodu zase jen ona. Soud by mohl prihlednout k tomu, ze pritel ty penize platil na to stavebko, ale musi mit k tomu dokumentaci

jipe
21. kvě 2018

Viděla bych to tak, že přítel bude muset doplatit úvěr ze stavebka na jméno ex a polovinu dluhů vzniklých v manželství, event. to, co ex prokáže, že vrazila do jeho domu, event. ji vyplatit z poloviny majetku nabytého za trvání manželství

zuzineckah
21. kvě 2018

@mikesova25 po rozvodu podepsali nějakou dohodu o majetkovém vypořádání, nebo ne? Obecně má právo žádat jen polovinu toho, co bylo nabyto v průběhu manželství (včetně úspor, i když se třeba na nich nepodílela). Že ona pojala podezření, že by si mohla nárokovat barák je její problém, a to doslova, protože by musela vše dokazovat, což si nedovedu dost dobře představit, pokud se na tom opravdu nepodílela. Ještě dotaz, jak je to dlouho, co je platný rozvod? Pokud víc jak tři roky, pak se, pokud se nepletu, aplikuje právní domněnka, že k vypořádání došlo (pokud v té době ani jeden z exmanželů nepodal na soud návrh na vypořádání SJM).

mikesova25
autor
22. kvě 2018

Holky moc vám Děkuji za to co jste psaly. Tak nějak jste mě vnitrne ujistily. Máme i sehnanou advokatku a schůzku už v utery. Do telefonu řekla že to bude boj ale ze se bat nemáme.

mikesova25
autor
31. kvě 2018

Takže holky bohužel jsme dostali sprchu u právničky. Exmanželka az to bylo všechno za svobodna postaveno,má nárok na spoluvlastnictví domu i když nedělala a nefinancovala skoro nic.

guinea
31. kvě 2018

@mikesova25 😵 Jak je to možné? Jak vám to odůvodnila???

nikyselen
31. kvě 2018

@mikesova25
Mohu se zeptat jak to oduvodnila?

bassetlady
31. kvě 2018

@mikesova25 cože? To je nějaká divočina.

mikesova25
autor
31. kvě 2018

Jj bohužel řekla že jakmile do toho vložila peníze má nárok na podíl. V pondělí jdeme ještě k jinému advokátovi jelikož se nám to nezdá. Holky co kupujete a stavíte s partnerem nebo něco vlastníte za svobodna ošetřete si to smlouvou dohodou.

mikesova25
autor
31. kvě 2018

My snad přijdeme o hodně a to si partner myslel ze před svatbou na nic ona nemá nárok a advokatka nám dala takovou sodu.

irisv
31. kvě 2018

@mikesova25 nerada ti to kazím, ale právnička má pravdu, ex do toho vložila své stavebko, má nárok na spoluvlastnictví domu.

mikesova25
autor
31. kvě 2018

@irisv no ona sice mela na stavebku 60000 a 60 tis ji tam dal přítel a splatil to cely on ještě před manželstvím. Ty vis jak je to potom u soudu s tim spoluvlastnictvím. Jak ji to vyčísli? Advokatka nám k tomu nic neřekla jen ze si to pěkně zaplatíme.

irisv
31. kvě 2018

@mikesova25 má přítel jakýkoliv důkaz, že tam ty peníze vložil on?
Tak určitě tam bude patřit těch 60.000 kč, pak zhodnocení nemovitosti + práce, kterou ex vložila. Už dva roky na soudě nejsem, tak to člověk pozapomíná, ale tak nějak. Budou určitě vycházet z toho, jakou částku si ex řekne a posuzovat její přiměřenost k době, po kterou se stavěli dům a ona přispívala prací. Přítel sice tvrdí, že na stavbě nebyla, ale musel by to prokázat - svědci, dělníci apod.

mikesova25
autor
31. kvě 2018

@irisv Prosím tě a jak to bude když dum ted prodáme nebo zastavíme úvěrem. Když ho prodáme tak ji bude vyplácet ten podíl. Když si dum necha a zastaví úvěrem, o na pak dostane podíl a bude v KN? Chceme koupit pozemek a stavět nový domeček.

mikesova25
autor
31. kvě 2018

Jinak doklady Máme všechny co se stavby tyče ale stavebko a veškeré doklady od něj si odnesla ,přítel nemá nic a na účet ze roku 2004 už se nedostane.

mikesova25
autor
31. kvě 2018

@irisv takže ona když si to už ted cení na 2 miliony tak se muže stát že ji to soud priklepne + to co bylo v sjm

jipe
31. kvě 2018

@mikesova25 stavební spořitelna, event. banka by to mohla možná na požádaní vyjet ty příslušné transakce, nevím, jak dlouho to evidují. Já myslím, že ohledně té práce a toho, že bylo stavebko využito na stavbu domu je důkazní břemeno na ex, že to musí prokázat. Obecně, kdo něco tvrdí, musí to dokázat. Pokud dokáže, že do domu dala 60 000 Kč, bude mít samozřejmě nárok na ten příslušný podíl.