8leté dceři otec založil účet na YouTube. Co mohu dělat, když s tím nesouhlasím?

kajka2015
6. srp 2023

Ahoj, dobrý den,

potřebovala bych poradit.

Jsem rozvedená, dcera jezdí k otci každý druhý víkend.
Už jednou jsem zjistila, že za mými zády (ačkoliv dobře ví, že s tímto absolutně nesouhlasím) otec založil osmileté dceři účet na YouTube, kam si nahrávala videa.

Dcera se mi asi po měsíci doma přiznala. Samozřejmě jsem hned kontaktovala otce a účet smazal.

Tento víkend je dcera u otce. Volali mi společně, jestli by přece jen nemohla používat YouTube účet, když je u otce. Dcera prosila, otec se zastával, že by ji to dovolil.

A moje otázka zní, mohu vůbec dělat něco proti tomu? Já jsem přeci dcery zákonný zástupce. Kdyby zase něco takového podnikli, pomůže mi např. sociálka?

Zdá se mi, že zrovna tohle je takové zásadní rozhodnutí ve výchově. Já tímto směrem dceru vychovávat nechci.

Moc děkuji za rady a odpovědi.

zelenaesmolda
6. srp 2023

@kajka2015
Otec je taky zakonny zastupce a ma stejna prava jako ty.
Pokud nedela nic nezakonneho tak neudelas nic.Lepsi kdyz ma ucet pod dozorem otce nez kdyby mela youtube sama.

michaela666
6. srp 2023

@kajka2015 Sociálka asi nebude řešit, že jeden zákonný zástupce to zakázal a druhý dovolil. Tohle by mi taky vadilo, ale aspoň bych se snažila domluvit určitá pravidla a obsah, který si tam může nahrávat + bych sledovala její účet.
Za nějaký čas si bude umět sama vytvořit profil kdekoliv za tvými zády. To bych raději chtěla ,aby mi o tom řekla a já to měla určitým způsobem pod kontrolou. Lepší než když na to přijdeš náhodou a pak se nestačíš divit.

malinkata
6. srp 2023

@kajka2015 kolik je dceři?

marselina
6. srp 2023

@malinkata píše ze 8let

miryp
6. srp 2023

Já se ti vůbec nedivím, že ti to vadí, toto bych rovněž v tomto věku neschvalovala. Měli byste být v přístupu jednotní, ale chápu, že to někdy zkrátka není možné. Každopádně zákonní zástupci jste oba a oba máte stejná práva a povinnosti. Jelikož je dceři teprve 8 let, není oprávněna si účet spravovat sama, musí tak činit zákonný zástupce, a to v ČR až do věku 15 let. Takže bych si vyžádala od jejího otce přístupová hesla, abys měla možnost obsah cenzurovat, pokud tam bude něco, s čím nebudeš souhlasit.

jaja01k
6. srp 2023

@kajka2015 Chápu, mně by to taky vadilo, nevidím důvod, proč by 8leté dítě mělo mít svůj účet na YouTube. Ale otec je taky její zákonný zástupce a nedělá nic nezákonného (pokud není nějaká věková hranice pro založení účtu, to netuším, jak to je), takže tohle sociálka opravdu řešit nebude.
Ano, je to zásadní bod výchovy, na kterém by se rodiče měli shodnout. My se v tomto s manželem také úplně neshodneme, ale dohodli jsme se na kompromisu.
Já bych využila toho, že to otec neřeší za tvými zády a alespoň se s ním dohodla na pravidlech, jak bude dcera účet využívat. Protože když to zakážeš, je dost možné, že to otec stejně udělá, jen o tom opět nebudeš vědět.

kamino
6. srp 2023

Hodně známých youtuberů začínalo v tomto věku - prcek sledoval Tomáše Krcha, Moon točí také od 10, Creep také.. pokud je to pod dozorem otce, pokud se domluvíte na základních pravidlech bezpečnosti ohledně např, sdělování údajů, otec , nebo i ty budete mít možnost nějak filtrovat komentáře, jelikož známe hejtry, tak bych to neviděla tak černě. Nevím, jaký kontent dcerka dělá, zda tančí, hraje, nebo povídá, jestli se snaží i třeba videa stříhat, tvoří si nějaké storyboardy.. není to na škodu, v dnešním světě se každá tato dovednost hodí a pokud je tatínek digitálně zdatný, proč ne? Pořád lepší, než kdyby natáčela třeba s kamarádkou něco, co by kontrole nepodléhalo vůbec..

j.a.n.i
6. srp 2023

@jaja01k No z hlediska zakona to noc zasadniho neni, tam se za zásadní povazuje volba bydliste, skoly, závažnější lékařské zakroky. Jako je ideální, když se i na tomto rodice shodnou, ale pokud ne, tak to nikdo resit nebude.