Co se učí Vaši prvňáčci?
Ahoj, chtěla bych se zeptat, co už se naučili vaše děti v 1. třídě. Mám pocit, že u nás se jede docela rychle, tak bych si to ráda porovnala...
@kyti75 jenze dcera je levak,proto si nejsem jista,jak ji pripadne uchop opravit,jsme s manzelem oba pravaci...
@adelinaover30 absolvovala jsem seminář o grafomotorice a grafomotorice se hodně věnujeme. Se synem (predskolak- zkrizena lateralita) chodíme i na individuální lekce grafomotoriky. A lektorka vzdy rika "ANO , Děti mají stejným způsobem "poskládané prstíky".jedno jestli leval nebo pravak.
@adelinaover30 Tak vaše dcera je ještě o něco lepší než syn, ten se sám naučil číst chvíli před pátými narozeninami. Bohužel většina učitelů neumí s nadanými dětmi pracovat a úkoly navíc často vypadají tak, že dostanou víc stejných úkolů, které jsou pro ně příliš primitivní. Syn je navíc z těch dětí, co hloupé úkoly sabotují nebo je dělají extrémně pomalu. A čtení po slabikách fakt nudí dítě, co si samo čte knihy v duchu. V době, kdy jeho spolužáci začínali číst slabiky přečetl první dětskou knihu úplně sám a dal jí asi za 3 hodiny (knížka pro druháky s většími písmenky a asi 80 stranami). Pro něj teda první třída byla nuda, ani nevadilo, že hodně chyběl, vůbec mu to nechybělo. Učila jsem se s ním jen slovíčka do angličtiny a sem tam něco z prvouka. Sice má horší grafomotoriku, ale písmenka si hned pamatoval, jen pak bez pomocných řádku začal mít problém udržet stejnou velikost písmen. Bohužel ho hodně ubíjelo opisovat jedno slovo mockrát a získal odpor k psaní, s čímž se potýkame ještě teď ve třetí třídě.
Jinak pro nadané dítě moc doporučuji dobře vybrat školu a už od první třídy individuální vzdělávací plán přes PPP, syn má až od druhé třídy a měl mít od první, bylo by to lepší. Učitelka se tedy snažila a část úkolů mu dávala navíc, nenutila ho číst pomalu s ostatními, jen jim to vzorově přečetl místo učitelky a pak měl jiné úkoly nebo ty, co mu trvaly déle (třeba psaní, protože ho nebavilo), ale pořádně nevěděla, jak s ním zacházet.
@hafika a jak poznam,ze by pro ni byl dobry individuální vzdelavaci plan,ze neni jen vnímavější? (Jako rodic to podle.me nejsem.schopna objektivně posoudit)
@adelinaover30 na to jsou školska poradenská zarizeni - treba PPP. Ti pak napiso PO a doporučí IVP, opřípadě muzou i doporučit asistenta.
Mně připadá v dnešní době vůbec úplně mimo chtít po dětech krasopis... Aby psali comeniem nebo tiskace, to bohatě stačí. Vylezou školu a tužku vezmou do ruky výjimečně. Já třeba zrovna nedávno přemýšlela, jak často píšu psacím a je to zcela výjimečně.
@adelinaover30 Přesně jak píše @pospis, je potřeba zajít do pedagogicko-psychlogicke poradny (PPP) a tam ji udělají testy, zda je opravdu nadaná, stačí v předškolním roce v době, kdy se dělají testy zralosti, tj. někdy březen, duben. Případně může jít i o rok dříve, když to PPP doporučí, ale třeba můj syn by to nedal, hlavně kvůli grafomotorice a psaní, je spíš pomalejší, a taky po psychické stránce. Ale znám i paní, už dospělou, co šla v 5,5 a pochvaluje si to.
Ale jestli se už ve 4 letech naučila sama číst, počítá do 100 a bez problémů ví začátky a konce slov tak nějak sama od sebe, tak spíš nadaná bude. Pro většinu děti je to těžké i v 6 a ona to umí bez zvláštní námahy o 2 roky dřív. Zvlášť jestli dlouho vydrží u věcí, co jí baví, tvoří občas zvláštní věci a tak, ale o tom nepíšete, tak nevím. Pro nadané děti je první třída z větší části nuda, úkoly je nebaví, nerozvíjí se. A pak záleží na povaze, jak se s tím vyrovná. Někdo to přežije a přizpůsobí se, někdo to odmítne dělat, zlobí, sabotuje hodinu a časem může mít i špatné známky, ač je to zbytečné. Jestli vás zajímá něco dalšího, napište mi zprávu, ať tady dál neplevelím.
@pospis Asistenta asi ne, ten je obvykle pro děti s problémy. Pro syna je i problém, aby měl intervenční hodinu s učitelkou navíc, že by si ho mohla víc všímat a rozvíjet ho, je ve spojené třídě s prvňáky a nemá na něj tolik času. Ale jde také, že třeba děti mají některé hodiny s vyšším ročníkem a vůbec se dá lecos.
@hafika kamaradky dcera mela doporuceneho asistenta, aby pomahal učitelce, dohlížel treba na zadané ukoly, pracovicoval s detmi probrane ucivo a ucitelka se mohla věnovat ji. Treba v matematice s ni delala veci, ktere s ostatnimi vubec nedelala a nemela to ani v planu , ale byl to teda uz vyssi ročník zs. Asistenta nemusi mit jen deti s problémy ale i deti nadane. Ale zase je to jen o lidech. Poradna sice doporuči IVP a PO ale záleží na učitelce jak se k tomu postaví, at uz se jedná o deti s SPU nebo nadane.
@ilema
Syn bude mít za dva měsíce čtyři roky. Pozná všechna písmena, malá, velká, tiskací a psací, všechny umí napsat. Umí se podepsat, napsat jednoduchá slova, jako máma, táta, teta, auto, atd. Počítá do tisíců, chápe jednoduché součty a odečty, má dobrou paměť na čísla, ví, jaký dům u nás má jaké číslo, na jaké stránce knížky co hledat. Hrozně ho to baví, prostě to chce sám vědět, není to z mojí strany žádná soutěž, jak mu to mám zakázat? Už ve dvou letech chtěl vědět, co je to za písmenko, co je to tam napsané, atd. Baví ho samozřejmě i normální hračky, auta, vlaky, je to normální kluk. Jestli se bude ve škole nudit? Těžko říct, třeba to do té doby ještě všechno zapomene 🙂
@suromana Proboha, zakázat NE! Moje učitelka jógy mi vyprávěla, že před dcerou schovávala knihy, aby se před školou nenaučila číst a stejně jí to nebylo nic platné. To, jestli se bude nudit, záleží na učitelce, na tom jestli bude mít individuální plán, jestli mu dokáží dát adekvátní náplň hodin a zároveň ho naučit i to, co mu půjde stejně jako vrstevníkům, neznechutí ho. Je to přece radost, co všechno tyhle děti umí, jaké neotřelé nápady mívají. Můžete to potlačit, ubít, ale není to škoda, když má v sobě tolik touhy a cílevědomosti se to naučit sám?
@tess85 ahoj u nas holka uz ctou pisou písmenka pocitaji do 15
@radkamalner mazec. U nas se počítá do 7 (scita, odcita a porovnávání), slabikar a psani (psaci pismo) jsou nastejno, to co se uci cist se uci i psat. Pred vanoci se ucili pismeno N, n. Maji probrano M, L, A, E, O, U, I, P, S, T, Y, N. Po novem roce by meli zscit s V.
unas holka zacala si sama psat písmenka podle vzoru co ji tata napsal velkymi pismeny které ma na stene v pokoji a pocita do 10 .to uz od 4 a pul let
ted jsme zacaly drzeni tuzky a trosku i sklon ale to moc neresime
škola by mela zvladnout vic ne jen doma

@adelinaover30 zrovna s tužkou bych pomáhala. Špatně zafixovaný úchop se jen tak nenapraví.