icon

Dát či nedat odklad školní docházky?

baris
26. lis 2015

Dobrý den,

potřebuji se vyzpovídat, poradit a slyšet více názorů. Mám 2 dcery a ta mladší je "svá". Má s největší pravděpodobností těžkou vývojovou dysfázií a s tím spojené problémy:
- špatně mluví
- špatná jemná motorika
- dysgramatismy (maminka přišel, tatínek odešla ....)

V únoru má 6 a čeká nás zápis do 1.třídy. Starší dcera je letos prvňáček a mladší je natěšená, že půjde taky do školy. Doma dělá dobrovolně úkoly (na zlepšení jemné motoriky, počítání do 10, tvary ...). Ve školce je taky v pohodě - v kolektivu oblíbená, dle učitelek prozatím nevidí důvod pro odklad .... Ale byla jsem v SPC v Ostravě a tam mě zpražili na 3 doby. Nevím, zda je to proto, že nechci dát odklad a nebo proto, že je to s mladší tak "strašné" 😒 .

Kdyby byla zdravá, tak jí dám odklad, protože budu vědět, že se za rok posune. U ní bohužel vývoj probíhá skokově - takže nikdo neví, zda jí ten rok pomůže nebo ne. Navíc si začíná uvědomovat, že je jiná. Je mu z toho do breku, dcera je veselé dítě a mám strach, že až si plně uvědomí svou odlišnost, že jí to srazí.

Snažím se z SPC dostat informaci, na co bude mít dcera nárok - respektive v čem budou muset učitelé brát ohled. Speciální logopeciká škola ve Frýdku není - je až v Ostravě a na každodenní dojíždění to opravdu není. Už teď manžel dojíždí každý den do Nového Jičína za prací.

Omlouvám se za tak dlouhý příšpěvek - jen nevím, jak dál. nechci jí ublížit, ale příjde mi, že obě dvě varianty jsou špatné (dát odklad nebo dát do školy).

Strana
z4
baris
autor
7. únor 2016

Tak jsme s velkými obavy šli s Karolínkou k zápisu do ZŠ. Všem jsem od dveří hlásila, že má vývojovou dysfázii 🙂 . Paní učitelka, co jí zkoušela, mě pak velmi potěšila. Ví toho více než většina předškoláků - vše věděla, má správný úchop, kresba je taky OK. Takže nevidí důvod, proč by neměla jít do školy 😀 😀 😀 😀 😀

Takže jsem psala do SPC, že dceru - i přes jejich nesouhlas - dávám do první třídy a na konci května tam jdeme znovu - kvůli zprávě pro ZŠ. Největší problém bude mít s dysgramatismy. 😝

andelka
7. únor 2016

@baris tak to je prima. Holčičky jsou snazive, šikovné a většinou klidnější a víc specializované. My odklad mít budeme,u zápisu jsem neříkala nic,ale učitel se nás pak ptal,jestli jsme uvažovali o odkladu, že to ještě není úplně na školu,že by se trápil zbytečně.

lednova
12. únor 2016

Rozhodně odklad. Ten jí neublíží, ale spíš pomůže. A že je nastartovaná? To se dá dítěti přiměřeně vysvětlit.... musíme ještě dotrénovat mluvení a tak. Rozhodně lepší, než kdyby ji v 1. pololetí vraceli pro nezralost zpět do MŠ.

pampeliska09
9. kvě 2016

@baris Dobrý den, pokud nechcete dát odklad a zároveň řešíte, zda dítě dát do první třídy, možná by za úvahu stála Přípravná třída v ZŠ je, myslím, docela dobré řešení. Dítě chodí do školy, a zároveň zde ještě není ten školní "tla k na výkon." Děti se trošku učí, dopilovávají grafomotoriku a také si ještě pohrají. Výhoda je nižší počet dětí a větší pohoda. V posledních letech jsou silnější ročníky, žáků v prvních třídách bývá 25 i více. Zřejmě budete i nadále chodit na logopedii. Dá se předpokládat, že dysfázie se časem zmírní. Je to záležitost vývojová, což je dobré. Měla by v průběhu let, jak dítě poroste, vymizet. Ohledně odkladu máte na rozmyšlenou ještě pár dní. Žádost o odklad se všemi dokumenty se musí podat řediteli školy do 31.5. Tady je odkaz na ebook zdarma ohledně Odkladu http://moje-detatko.cz/ebook-zdarma-odklad/. A neberte paní z poradny tak úplně vážně, návštěva v SPC a pár minut s dítětem přeci nemůže šmahem určit IQ dítěte. Konec konců je to jen jejich práce, odkškrtnou si položku ze seznamu a jdou dál...

andelka
9. kvě 2016

@pampeliska09 u nás myslím pripravka není,zeptam se až půjdu k řediteli. Je to určitě dobrá věc.
Jen co mě napadlo..v SPC jsme byli víc jak dvě hodiny, určitě ne pár minut.

krystalka
9. kvě 2016

@andelka - tak ono někdy je i 2 hodiny málo na to, aby zjistili, na co dítě má a na co ne....protože když je tam poprvé v životě, tak se bude chovat a cítit jinak, než když je někde, kde to zná a ten výkon bude zkreslený....dítě může mít zrovna špatný den....a nebo naopak výjimečně dobrý....ale bude se to od té skutečnosti přece jen lišit....třeba můj syn s VD tam vždycky řekl a předvedl daleko méně, než co ve skutečnosti umí, protože byl prostě ve stresu.....takže já jsem při rozhodování dala spíš na svůj úsudek a na rady paní učitelky ze školky....

elu
9. kvě 2016

holky, nevim jestli jsem to psala tady nebo jinde, ale taky jsme bojovali...školka řekla škola v žádném případě....ještěže jsem se nenechala rozhodit....holka už bravurně čte, logopedie uzavřena, mluví perfektně, do školy je natěšená dokáže se soustředit...a navíc jsme našli otevřenou třídu...takže ne klasická továrna...jsem nadšená a zase se na září těším

andelka
9. kvě 2016

@krystalka rozhodně lepší dvě hodiny než pár minut. Ale souhlasím,kamarádka měla se synem podobnou zkušenost, že v SPC reagoval a spolupracoval jinak než obvykle. Doporučení je jen doporučení, konečné rozhodnutí je na rodičích. A ti asi ví jak moc smerodatne vysetreni v SPC bylo.
My půjdeme ještě na podzim. Některé věci dělat nemuseli,intelekt už zhodnotil psycholog kde jsme byli pár měsíců před tím.

baris
autor
9. kvě 2016

Dobrý den všem,

takže jsem nechala dceru testovat u další psycholožky (objednávala jsem se hned v listopadu, kdy jsem nesouhlasila názorem paní psycholožky z SPC). Dle ní je její znalosti spadají do průměru, velmi dobrou má vizualizaci, prostorové vnímání (to nemá po mě 😀), dlouho se dokáže soustředit, pracovat na úkolu a velmi špatnou má samozřejmě řeč., včetně častých dysgramatismů. V grafomotorice se posunula, ale krasopis to nebude.

Suma sumárum - je spíše pro to, aby šla do 1. třídy. Tam bude dobrá - lámat se to bude ve 3. třídě, kdy bude hodně ČJ. Samozřejmě od 1.třídy bude potřebovat IVP. Tak jsem zvědavá, jak pochodím na konci ledna v SPC.

Bohužel v jejím případě bude vývojová dysfázie celoživotní problém - všichni jen doufáme, že díky té dobré vizualizace - jak to uvidí, tak si to snad zapamatuje.

baris
autor
9. kvě 2016

@pampeliska09 nad přípravnou třídou jsme taky zvažovali, ale na škole, kde bude chodit a kde chodí i její sestra není. A v jejím případě je bohužel dysfázie celoživotní. Časem se zmírní, ale nikdy nezmizí 😝

baris
autor
9. kvě 2016

@andelka a jak vy jste dopadli? Dáváte odklad?

Já jsem si od paní psycholožky z SPC přečetla všechna její doporučení, jak pracovat s dítětem s VD, jak reaguje .... A nejvtipější na tom bylo to, že se tím vůbec neřídila - např. dítě s VD v cizím prostředí reaguje jinak - mluví méně - vyšším hlasem ... a to dceři vyčetla 😠

andelka
9. kvě 2016

@baris jj,my určitě. Byl šikovný,snažil se,ale ten motorický neklid byl mazec. Neumím si ho představit za pár měsíců ve škole. Po těch dvou hodinách byla psycholožka ráda že jdem domů. Dysfazii má mírnou,adhd taky,ale rád a hodně mluví a je fakt náročný. Ty rady jsou super, dám to zítra do školky. Tuhle dg má totiž krátce,v MS to ví chvíli. Ta naše psycholožka byla super. Víc nervózní než on jsem byla já. Když jsem jinde vyplňovala formuláře, tak potom to hodnocení i zmírnila,když s ním byla dyl. Má smíšenou,ale dobré je že horší je ta složka vyjadřování než porozumění. Doporučila zeptat se ve vybrané škole na asistenta pedagoga,oni tam mívají děti se speciálními potřebami. Bohužel nějaká spec.škola tu není v dosahu. A nemůžeme ho vozit někam mimo.

shine2015
9. kvě 2016

@baris my srpnovou budeme davat o rok pozdeji....kolikrat je odkladovych deti ve tride vic a nedam ji s o rok a vic starsimi detmi. Nikdo na ne ohledy nebere....ani v prvni ani treti,pate....nikde.
Na vasem miste bych dala odklad.

Hodne stesti a spravne rozhodnuti...

andelka
9. kvě 2016

Můj bude mít 6 zítra,takže normálně by šel v 6 a čtvrt. Takže o rok později mi přijde akorát. Taky bývá hodně nemocný, astmatik. Nic mu neuteče.

baris
autor
9. kvě 2016

@andelka dcera ADHD nemá - je to spíše velká snaživka 😀

Mě jen opravdu mrzí, že jsem k ní šla s velikými nadějemi a ona nás tam sprdla na tři doby, dceru vylíčila jako retardovanou a protože jí nerozumí, tak neví co jí je 😠 . Vám řekla, jakou má VD - já to pořád nevím nejsem schopna to z nikoho dostat.

Myslím si, že taky hlavně se nemůže vyjádřit, ale nerozumí i abstraktním pojmům, pohádky musíme pořád "číst" hlavně ty obrázkové - kde je více textu jak obrázku, tak to nechce - ztratí se v přemíře slov.

A ano - u dětí s VD je vývoj hodně skokový - 2roky se nehne a pak je dožene během půl roku.

baris
autor
9. kvě 2016

@shine2015 kdyby byla srpnová, tak to neřeším. ale dcera se narodila na začátku února.

Navíc je opravdu natěšená do školy (vím, možná moje vina), ale pokud jí tam nedám, tak se zatne, stáhne ublížím ji.

A berou ohled - díky IVP. Není to výhra, je mi jasné, že se bude muset více učit, že to bude náročné, .... Ale to bude i za rok. Tu řeč jen tak nedožene.

andelka
9. kvě 2016

@baris no,my jsme dysfazii vyfasovali s adhd v balíčku, je to docela časté. Ten skokový vývoj je u nás taky, půl roku nic a pak najednou. Dysfazii potvrdil prvně psycholog, nerovnoměrný vývoj,intelekt v normě. V SPC jsem se pak dověděla bližší info. Ještě půjdeme na podzim,v zimě,před druhým zápisem. Papíry k odkladu ještě nemám,teprve to pošlou a pak půjdu do školy. Další nejbližší školy jsou jedna úplně klasická,kde je jedna hokejová třída,pak jedna atletická,a jedna jazyková. Tak to nic pro nás. Tuhle nám doporučil psycholog,že tam s dětmi se SPU pracují,a od 2. stupně mají jednu přírodovědnou matematickou třídu ca to si myslím že by mu mohlo sedět,když mu to půjde. Má zájem o techniku.
Jinak lexikální znalosti v normě věku, grafomotorika, obratnost horší.

andelka
9. kvě 2016

U nás by ta řeč za rok měla být mnohem lepší něž teď. I ve školce to říkají,že jsou děti kterým odklad moc nepomůže, ale mojemu jo.

baris
autor
9. kvě 2016

@andelka mě řekla druhá psycholožka, logopeda a učitelky v MŠ, že další setrvání ve školce pro ní nemá význam + psycholožka a logopedka, že právě díky dobré vizualizace se má šanci posunout dopřevdu v řeči - tím, že to uvidí, jak je to napsané, tak si to tam snad někde uloží a při mluvě to i najde a použije.

dneska jí vypadl 1 zub a hned jí tam roste nový, tak nadšeně hlásila, že už může jít do školy, protože jí začaly padat zuby - slyšela, rozumněla a zapamatovala si, jak psychložka z SPC říká, že pokud jí nevypadne mléčný zub nesmí do školy.

andelka
9. kvě 2016

@baris jj,u nás se taky ptala co zuby. Už má venku obě jedničky. I cm a kg odpovídá. Ale to je tak vsechno. 😅
Budu držet palce,asi bych ji do školy taky dala.

krystalka
9. kvě 2016

@andelka - synovi vypadl první zub asi v půlce první třídy....teď mu bylo 8 a zatím má nové jen spodní jedničky a někdy na podzim mu vypadly horní jedničky a doteď má novou vylezlou jen jednu sotva do půlky 🙂...a nedávno mu vypadla spodní dvojka.....ale on měl úplně první zub až asi v 15 měsících 🙂

baris
autor
10. kvě 2016

ještě včera večer jsem přemýšlela nad tím vším.

Je jasné, že paní psycholožka z SPC je celkem příjemná paní, která je dobrá ve svém oboru. Bohužel zde došlo k nedorozumění - Karolínka asi nechtěla moc spolupracovat (nebyla jsem přítomna u testování), ona se mohla špatně vyspat ... a výsledek byl velmi špatné hodnocení, které navíc prezentovala před dcerou. Většinu sice toho nepochopila, ale na další 4 měsíce se mi blokla a nechtěla dělat některé typy úkolů (které předtím v pohodě dělala) - že je hloupá, tak to nezvládne ☹ Takže ještě donedávna, než jsem "vychladla" byla pro mě přinejmenším čarodějnice.

Já jako matka jsem se postavila za své dítě a začala to řešit - proč má tak špatné hodnocení, když od učitelek z MŠ, logopedky naopak slyším, že není hloupá a je připravená jít do školy. Proto jsem dceru objednala i u jiné psycholožky, že mám naprosto dva odlišné názory na dceru a ta se přiklonila k názorům z MŠ a od logopedky. Ano, řeč je špatná, nebude premiantka třídy a min. od 2 třídy bude potřebovat asistenta.

Školu jsem upozornila na její VD, komunikuji s jejich poradcem, zástupkyní .... Na konci květnu jdu do SPC a díky tomu, že starší dcera chodí letos do 1.třídy, tak až asi vím, co nás čeká a kde by mohly vznikout prolémy.

Dcera je ale velmi natěšená do školy, když vyzvedávame starší z družiny, tak tam hlásí, že tam bude příští rok i ona, chodí do předskokánka, počítá v kalendáři, kdy už půjde do školy, protože ve školce je nuda 😀 Nečekám klidný průběh, nemaluji si to na růžovo. Vím, že jsou špatné oboje rozhodnutí - nechat jí ve školce i dát jí do školy. Jen je nyní podle mě o chlup lepší jí dát do školy - díky jejím nadšení a elánu se učit.

karlajasmine
10. kvě 2016

Ja si myslim, ze se v Ceske Republice davaji odklady zbytecne casto. Nikdy jsem nevidela dite, kterymu by odklad pomohl... vetsinou to detem akorat srazi sebevedomi, ze ''jsou na prvni tridu jeste blbi'' (s nadsazkou). Mne osobne prijde lepsi odmaturovat v 18ti nez ve 20ti... nejvetsi problem je prave s maturantama, kteri uz davno na stredni skole nechteji byt a podle toho se tak chovaji. Vim, ze se mnou spousta lidi souhlasit nebude, ale svym detem bych odklad rozhodne nedala. Chapu to jenom u tezce postizenych deti.

konidana
10. kvě 2016

Tak já odklad pro syna už neřeším/nezařizuji, ale stejně furt trochu pochybuji, zda dělám dobře. Mám to trochu naopak než @baris. Syn se do školy naprosto netěší, radši by furt něco podnikal s tátou - v práci na dílně nebo mnohadenní výlety, a to se mu pravidelnou docházkou do školy omezí. Také má problém s řečí, chodíme na logopedii, ale to je jeho jediný problém (ještě tedy šíleně nerad kreslí podle fantazie a postavy asi jako většina kluků, technické kreslení by mu šlo). Všechny ostatní oblasti školní zralosti má v průměru, matematické schopnosti v nadprůměru. Bude mu skoro 7 a k tomu ještě rok odkladu, si myslím, že by ho nikam moc neposunul. Spíš se tak trochu děsím tý změny a že to s nim bude hodně náročný. Jo a zuby má zatím všechny mléčné @krystalka :D

jahodnice
10. kvě 2016

@baris a co přípravná třída? Nemají ji ve škole? Děti chodí do školy, maji aktovku, trošku se ,,učí '', chvíli si hrají, můžou chodit do družiny...je to takový mezistupeň mezi školkou a školou. Z praxe učitelky doporučuji

baris
autor
10. kvě 2016

@jahodnice přípravná třída na škole, kde bude chodit není. Ve městě jsou 2 školy, které mají přípravnou třídu, ale slyšela jsem na ně špatné reference. 😒 Nemyslím se, že přípravná třída je špatná, ale tam je špatná.

jahodnice
10. kvě 2016

@baris to je škoda, přípravka většinou dětem hodně pomůže

dudysek
10. kvě 2016

Nevím, jestli to někomu pomůže, ale i my jsme se rozhodli pro odklad ŠD a popíšu důvody. V MŠ nám ještě před Vánoci tvrdili, že syn (narozen v dubnu 2010) není připraven na školu, že je nesamostatný, žije ve svém světě, je ve všem pomalejší (myšleno oblékání, každodenní úkony atd.). Po Vánocích sice udělal obrovský skok, učitelky MŠ byly pro nástup do ZŠ, ale já to tak necítila a šla do PPP. Tam ho hodinu a čtvrt testovali a pro odklad máme tyto důvody:
- mimo zápis PPP, a pochopila jsem, že téměř stěžejní, na co psycholožka kouká je školní apetit. Jestli se dítě těší/netěší do ZŠ. Syn tvrdil, že obojí je dobré, ale pak z něho postupně prý lezlo, že si ve školce rád hraje, že tam má ty své koutky jako ponk, kuchyňku a že ho to moc baví, má tam kamarády atd. Nutno dodat, že doma ho příliš sešity s úkoly netáhnou.
- jeho míry jsou 109 cm/16 kg, je velmi drobný, nesplňuje ani filipínskou míru
- má stále mléčné zuby, ačkoli první mu začaly růst už v 5 měsících.
- unavitelnost - po 45 minutách tam začal zívat a byl unaven. Po obědě ve školce ještě občas rád spí a dlouho
- inteligenčně je na dobré úrovni, v něčem nadprůměrně, ale klade na sebe vysoké nároky, je perfekcionista (po mě), takže se všechno snaží dělat perfektně, čímž se ještě více unavuje. Případné nezdary by ho úplně srazily a potlačily nadání, které má.
Celkový verdikt vlastně zněl psychosomatická nezralost. Nesouhlasím s tím, že každé dítě je na školu připraveno. Vím, že mnoho prvňáků má ve škole problémy a táhne se to s nimi celou základku. Můj syn se ještě těžko buduje sebedůvěru, takže mu jen prospěje, když půjde o rok déle, bude vyšší (teď je opravdu velmi malý) a bude mít lepší vybavenost pro to, aby mu to šlo dobře. Můj manžel se v první třídě doslova trápil, pořád jen koukal z okna, nevnímal, doma psal úkoly s pláčem. Syn je v tom po něm a vím, že dělám dobře.

baris
autor
10. kvě 2016

@dudysek dcera je vyšší - oproti tvému synovi - 125cm/19kg. Takže bych řekla průměr.

Do školky se těší - když řeknu starší dceři- pojď - jdeme dělat úkoly, tak první, kdo sedí za stolem je tam mladší (každá má svůj) a bez řečí dělá úkoly. Ta starší (i přes odklad - narodila se na konci srpna) - a proč, já nechci, mě to nebaví ... 😠

a je taky ochrapka - o víkendu nevstává před 8 hod a když jí budím přes týden v 5:45, tak je to pro ní vražedné 😀, takže ve školce často spí. Ale na naší škole děti v družině po obědě mají klidový režim - lehnou si na matrace, přikryjí dekou a většina z nich ještě usne. 😅

andelka
10. kvě 2016

@karlajasmine nesouhlasím, u mého by to byl opravdu problém a podle jeho vývoje si myslím,že mu rok navíc pomůže. Těžce postižený není.
Osobně jsem maturovala ve 20 a vůbec žádný problém nevidím.

Strana
z4