Děti a škola. Dáte je na poslední měsíc?
Ahoj,
chtěla bych vědět Váš názor, zda pustíte děti do školy, někde je psáno 11.5 někde zase 25.5?
mně by teda dost zajímalo, jak to udělají... za těchto podmínek budou muset děti do školy poslat téměř všichni. Učitelka se bude věnovat přípravě distanční výuky a ty dvě skupiny dětí bude hlídat kdo? Nejspíš uklízečka. Obědy nebudou... no pakárna! Takový řešení ať si strčí někam!
a pak doma pěkně makat na učivu...
@78marcela to jsem četla, že ohledně roušek ve třídě bude záležet na konkrétním učiteli.
@gajdosovag no,jsem zvědavá,jak se to bude upřesňovat. My jsme normální spádová škola,ve třídě 22-24 dětí, společná jídelna, malí mají i společné šatny..zas ale třeba tělocvičny zůstanou prázdné,tak možná se nějak využijí i ty.
No pokud to bude jen na ten měsíc, tak vzhledem k tomu,že domácí učení tou dobou budeme mít 2,5mesice, tak nás to extra nevytrhne.
Navíc u nás je velká část dětí romského etnika, vidím venku,jak dodržují pravidla ( moc ne), a pochybuju,že zrovna ti si budou děti nechávat doma..
@alcar já psala u nás, v naší školce, že to není možné dodržet. Nevím, jak budou organizovat shlukování před školkou, školou, v šatnách. Kdo? Není omezený počet dětí. Takže v jedné třídě bude 28 děti pohromadě bez roušek. Jak učitelka může ohlídat hygienu? Jak ohlídá pití z hrníčků? Jak třeba v šatnách pohlidaji 2m rozestup doprovodných odstup, když ta naše satnicka je úplně maličká. Jsou zakazany vycházky mimo areál (teď nevím jestli i pro školku, pro školu urcite). Jenže naše školka nemá oddělenou zahradu, takže se tam misi 56 děti ze dvou tříd. Anebo tedy bude jedna skupina venku a druhá se potit ve třídě a dýchat výpary z dezinfekcí, když se má čistit několikrát denne...do toho prostě děti nepošlu. Učitelky jsou tam všechny kromě jedné 60+.
@78marcela tak u nas se treba rodice v satnach miji vetsinou rychle. A je logicke, ze pri prevlekani deti ty 2m odstupy mezi rodici nebudou. Myslim, ze plno veci nebude fungovat uplne 100%. Hygiena je v pohode, kazde decko ma svuj hrnicek, dohlednout na myti rukou ucitelka take zvladne, protoze se chodi umyvat hromadne. Otrit parkrat denne desinfekci kliky a vypinace - nevidim problem. A zahradu lze rozdelit treba paskou nebo cimkoliv. Chce to nebyt tak tezkopadny a vymyslet zpusoby a ne duvody, proc to nejde. Zdravotnici a nemocnice se take museli prizpusobit behem par dnu a jelikoz jsem z oboru, tak vim, ze se plno veci ze zacatku zdalo zcela nemoznych, ale neslo jinak, nez se prizpusobit. Na mnoho veci se prislo az behem provozu. Tady si na to prijdou taky. Jen chtit a myslet.
Ostatne i v te jidelne se muzou deti stridat. Holt nekdo pujde do jidelny driv a nekdo si pocka. Logisticky jde vyresit opravdu vsechno a pokud to reditel a personal nezvladnou, tak je neco spatne.
@orchidis Mě se naopak zdá, že ze zdravotního hlediska nebude muset do školy skoro nikdo, to spektrum chorob je strašně široké. Jen co je v této republice lidí co se léčí s vysokým tlakem, co lidí má nadváhu a pak kolik rodin je v intenzivním kontaktu se seniory... navíc Maláčová řekla, že očr proplatí na čestné prohlášení všem... já sy myslím, aby v té škole vůbec někdo byl.
@gajdosovag ... jéžiš... já SI myslím...
@andelka Také mne to zajímá, jak s tím naloží... jak pořeší ranní družinu (ta prý nemá být) , bez ní je pracující člověk namydlený, jestli bude vůbec vařit jídelna a jestli budou děcka opravdu zavřená celý den ve třídě, ukovaný k jedný lavici... asi jsem nakonec ráda, že syn kvůli zdravotním potížím muže nepůjde.
@alcar ano, proto píšu, že to podle jejich pokynů nepůjde 100% zajistit. A ono to opravdu záleží škola od školy. V naší škole je cca 300 dětí na prvním stupni. Jak dlouho by čekali na oběd při střídání skupinek po 15? A trochu mi přijde zbytečný tohle všechno dělat kvůli měsíci dohledu..běžně trva dětem dva týdny, než se srovnají po prázdninách..než se to zajede, najde se nějaký systém, režim, bude konec roku.
Ono je to vcelku jedno. Já to nevyřeším a i neovlivním. Jen říkám, že svý děti do toho prostě nepošlu. jsem astmatik, Ondra to nejspíš zdědil po mně. Výpary z dezinfekce mi nedělají extra dobře, a aby tam seděl a dýchal to celý den..navíc je ještě malej, nemá ještě tři roky a jemu je vcelku jedno, z kterého hrníčku se napije..takže ho tam nepošlu.
@gajdosovag ne,podle manuálu ranní družina nebude.
@gajdosovag no hypertenzi bezne deti nemivaji. 😊 Ta hypertenze je myslena spis u ucitelu. A ti pak maji tri moznosti - nedramatizovat to a jit do prace jako ostatni hypertonici, kteri pracuji v jinych profesich, PN nebo NV. Tak si vyzkousi, co to je byt doma na 60% nebo bez penez.
@78marcela ach jo,ale aspoň na zahradě se můžete učit ne?no a máš pravdu,taky si nedovedu představit,že by ten můj čtvrťák byl 5 hodin nebo kolik v roušce a ještě v takovém vedru,ale doma se zase moc učit nechce,pokud ho přemluvím aby se učil,tak si ho nechám doma jako toho prvňáka,ten totiž opakuje první třídu a já jsem doma,takže se nemusím starat třebas o hlídání ♥
@juliemichal proc by mel sedet 5 hod v rousce? Vzdyt rousky byt ve tride nemusi.
@orchidis ale nikde není napsané, že jídelna nebude. v tom manuálu je, že u jídelny musí být desinfekce.
@78marcela a je někde písemně, že na prvním místě má být distanční výúka a ve škole je to jen hlídání? protože jsem to zatím nikde neřekla a jestli to jen někde ministr řekl, tak druhý den mohl říct klidně něco jinýho, na to se odvolávat nedá.
@alcar vejde..ale nemají se setkávat. Mají být naprosto oddělené, nesmí se.michat učitelé..což je třeba u nás další problem. Jednu učitelku mají v podstatě jen prvnaci. V ostatních třídách se učitelé střídají. Já jsem jazykarka, učím ve všech třídách..což teď taky nebude možné..
@alcar ta hypertenze je míněná u rodinných příslušníků (žijích s dítětem v jedné domácnosti) ne u dětí, to je snad jasné...
@juliemichal na zahradě ano, pokud se budou střídat skupiny. Takže třeba jednu hodinu denně aby se vystřídalo všech pět tříd..máme menší zahradu.
@betelgeuzz to je pravda, sice to řekl, ale písemně to v manuálu nebylo. Takže se uvidí..
@alcar já čerpala choroby z čestného prohlášení, týkající se rodiny. Jaké podmínky návratu do škol mají učitelé netuším, ale na 60% při neúčasti na výuce rozhodně nebudou, jsou to státní zaměstnanci - navíc ministr neustále zdůrazňoval, že pro žáky i učitelé je to DOBROVOLNÉ.
@gajdosovag ano, mas pravdu, je tam psano, ze to riziko se vztahuje i na clena ve spolecne domacnosti. Ted jsem si to jeste jednou dukladne precetla. Kazdopadne tam je psano i to, ze pokud nebude mit zamestnavatel pro ucitele praci mimo kolektiv, tak dostane neplacene volno (v praxi to tak ale asi nebude).
@gajdosovag ale dobrovolne to tak uplne asi nebude. To by rediteli do te skoly asi nikdo ze zamestnancu neprisel. 😃

@andelka to je stará informace. Já ten manuál opravdu celý četla.