Dítě nechce chodit do školy. Poradíte, prosím?

31. led 2022

Dobrý den,
Moje mamka má dvojčata ve věku 7mi let. Jeden je naprosto bez problémů. Chodí do školy rád a snaží se aby něco nezmeškal. Druhého škola nebaví a nechce tam chodit. Ikdyž moc dobře ví, že do školy chodit musí. Opakuje první ročník. Z důvodu, že nebyl natolik zralý postoupit dál. Kvůli covidu se nekonal zápis a tak se na to nepřišlo dřív. Jenže poslední rok má mnoho zmeškaných hodin. Mamka si pro něj musí chodit třeba 3x za týden do školy. Buď je to bolení bříška nebo něco jiného. Při cestě domů už mu nic není. Byla sním u školního psychologa a ten vlastně řekl, že si za to mamka může sama a, že je dítě hloupé. To jsem ještě napsala slušně.  A když bude ráno dítěti špatně ať zavolá sanitku aby dítě vidělo, že se to nějak řeší. Přitom to mi přijde hloupé volat sanitku někomu kdo ji nepotřebuje.
Mamka ho doma nenechává. Většinou volá p. učitelka ať si pro něj přijde. Ale tohle za nás prostě nebylo.. neexistovalo, že bychom zakašlali a učitelka hned volala domů.
Dneska bude mamka volat p. učitelce, že takhle to dál nejde.
Můžete mi někdo prosím poradit jak na ní? Jak se sní o tom bavit ? Nebo jestli jste někdo řešil podobnou situaci ?
Co udělat jinak ? Mamka je opravdu z toho špatná, neví už co by udělala aby to bylo dobře.
Chci ji podpořit a kdyžtak ji ukázat, že je řešení. A za druhé dítě se třeba trápí ale nevíme jak mu pomoci když školní psycholog chce dát od něj ruce pryč..  ☹

klokanka31
31. led 2022

Nemůže ho někdo ve škole šikanovat?

pipi_puncocha
31. led 2022

A jak situaci vysvětluje to dítě? Může mu vadit něco banálního, i nějaký větší problém (šikana, posmívání, učitelka, strach ze špatné známky, cokoliv). Zvážila bych jiného psychologa a zkusit zjistit, v čem to vězí a pak se podle toho zařídit.

drakenn
31. led 2022

A jiný psycholog? Tak dítě má evidentní problém, proto musí mamka zabojovat a hledat řešení. Určitě bych zašla k pediatrovi na rady, ať vás pošlou někam dál.
Po učitelce toho moc chtít nemůžete, ta má nařízeno při nevolnostech dítěte volat rodiče, je to i ve školním řádu.

autor
31. led 2022

@pipi_puncocha toho jsme si taky vědomi. Taky si myslím, že změna psychologa je na místě. Děkuji za komentář.

autor
31. led 2022

@drakenn když měli suplovani a měli ráznějšího učitele tak nebyl problém. Tak nevím ☹

autor
31. led 2022

@klokanka31 i tak to může být. Opakoval ročník a co jsem slyšela, nějaký posměšky tam byli. Nevím jak tomu je teď. Nesvěřil se. Když se ho zeptám tak jen, že ho škola nebaví.

lister
31. led 2022

Jsou tady de facto 4 strany stejného problému. Učitelka, která opravdu nemůže bagatelizovat pokud si žák stěžuje, že ho bolí břicho. Rozumím jí, že volá maminku.
Pak je tu klučík, kterého něco trápí, ale zatím nevíme co. V každém případě tímto chováním zatím získává pozornost a úlevu od školy, může být více s maminkou. A to mu asi jde. proč, to není jasné.
Pak maminka, která si z toho zoufá, protože zdravotní důvod není, psycholog se choval naprosto neprofesionálně a nepátral po příčinách, takže jí ještě více znejistěl. A aní ji nic nedoporučil. To by si zoufal každý.
A pak druhé dvojče, které je toho účastno a sleduje to.
Nějak mi z toho vypadl tatínek.
Bylo by dobré zkusit někoho, kdo má zkušenost s dětmi a rodinnou terapií. Může se za tím opravdu skrývat nevyzrálost chlapečka, nebo i něco jiného, mnohem méně podstatného. Když jsou dvojčata - nevím jestli jednovaječná, dvojvaječná (kvůli podobnosti zevnějšku) může to být i touha se odlišovat, strhnout na sebe pozornost. zvláště u jednovaječných často děti nejsou individualizovány ve školce, škole, ale je jim společně říkáno, např. kluci Novákovi. Jak k tomu přijdou, když je to Petr a Pavel? A všem ostatním dětem se říká jménem. To je takový jen příklad co vše se jim může honit hlavou. Taky se může chtít odlišovat od bráchy. Někdy to tak bývá, že natruc jedno dítě se chová jinak, zcela opačně , než druhé, aby taky "vynikal".
Co spíše vidím jako problém je, že brácha se takto naučí určitým vzorcům chování, kterými něco získá, a osvojí si je pak i budoucna. A zrovna toto není dobré řešení. Berte to co jsem napsala jako profesní zkušenosi i osobní zkušenost s dvojčaty. nemusí to sedět, ale často se něco takového děje.
A opravdu ať maminka vyhledá nějakého vhodného psychoterapeuta- psychosomatika a samozřejmě před tím u pediatra je nutno vyloučit jiné možné příčiny bolení bříška. Klidně to může běžet souběžně.

marketa11112
31. led 2022

Hledala bych problém ve skole,mezi detmi i u ucitelky. Ve skolce problem nebyl? Pokud jsou kluci dvojcata, muze ted nastat dalsi problem- rozdeleni. Ale i to, ze byli spoku, ze je nekdo neustale porovnaval, nemuselo na jednoho z nich pusobit dobre.
Celkove me system stve. Neustale porovnavani, predhazovani vysledku jiných, nebrani ohledu na potreby ditete. Sama vidim casto problem v tom, ze ucitele nemaji zkusenost s detmi, které jsou trosku odlisne. Společnost chce mit deti jako vojaky a nikoho nezajima, ze i deti maji pocity a sve starosti.
Radim vyhledat pedagogicko- psychologickou poradnu, jineho psychologa. Ale hlavne s chlapeckem mluvte, musi vam duverovat a snad se sveri a naleznete problem.

autor
31. led 2022

@lister moc hezky jste to napsala. Bráchove jsou jednovaječny. Tatínek s nimi byl do 1 roku věku. Pak se ve špatném rozešli. Mamča musí chodit do práce, jelikož je na ně sama. Takze ho nechá doma a chodí ho kontrolovat a volá mu. Byli dokonce před 3mi měsíci na pohovotosti kde mu nic s bříškem nenašli.

autor
31. led 2022

@marketa11112 ano máte naprostou pravdu. Souhlasím. Porovnávání jsem i já špatně nesla jako malá. A čekat než to samo dítě pochopí může být už pozdě. Děkuji za Váš názor a komentář.

andulka007
31. led 2022

Synovec měl stejný problém ale ve školce, snad 3 krát týdně jsem pro něj jezdila ( sestra musela být v práci a já jsem na mateřské tak jsem pro něj jezdila a hlídala ) ale jakmile sedl do auta nic mu nebylo .. chtěl ven třeba na kolo , blbnul , vyprávěl , obědval , hráli jsme hry , byli i venku na hřišti .. říkala jsem to sestře a hned druhý den šel do školky a zase .. že ho prý bolí hlava a bříško .. nakonec ho zkusila přendat do jiné školky .. a už i vstává sám .. chystá si věci sám a chce tam být skoro až do zavíračky .. nikdy neřekl proč .. nebo co se to dělo .. říkali jsme si že jestli psychika , nebo jestli mu tam neseděli učitelky , děti ..nevíme .. ale jak je v jiné školce je úplně zdraví dokonce mu vadí že bude víkend a nepůjde do školky ...

lister
31. led 2022

ještě jedna věc mě zaujala - když měli ráznějšího učitele, tak to bylo ok. Ač se to nezdá, mužská figura v jejích světě - kluků-je v tomto věku velmi důležitá. Když není tatínek - dosadí si tam jiného "dostupného" muže. Takže i toto může hraát nějakou roli v příběhu. Ale na to vše vás resp. maminku "navede" dobrý terapeut. Budu držet palce.

autor
31. led 2022

@andulka007 tak to je velice zajímavé. Neříkám, že mě nenapadlo změnit školu. Ale prvně nejspíš zkusíme jiného psychologa. Když se to nehne jiná škola bude na místě. Děkuji za komentář.

autor
31. led 2022

@lister přesně tak. Děkujeme Vám moc.

teeerez
31. led 2022

Clovek na foru ma vzdycky malo informaci, ale co me prasti do oci - jak se to resi? Ucitelka preci nemuze diteti rict, boli te brisko, ja ti neverim, sed tu dal... Tu nelze z niceho vinit, ze vola. Co byste si predstavovali, aby delala? (neptam se utocne, byt to tak mozna zni)
Co dela maminka, kdyz prijdou domu? Jestli si prcek uz navykl, ze rekne "boli brisko" a jde ze skoly domu, kde si sedna na gauc a pusti pohadky nebo neco podobneho... Nelze se divit
Ja bylo zkontrolovano, zda ho opravdu brisko neboli? Pred 3m pohotovst neni zrovna vysetreni. Jak na to maminka reaguje? Dostane nejakou dietu? Jde se s nim opravdu k lekari? Nebo se to jen bagatelizuje, ze si urcite vymysli?
Moc mi neni jasne, cim by mela pomoci zmena skoly. V kazde skole se diteti obcas nelibi a nebude nic jednodussiho nez svou "fintu" aktivovat znovu.
Mozna to vidim prilis primocare, ale zvolila bych metodu 100% se ujisteni, ze je dite zdrave a zaroven si pohlidat, aby odchod domu nebyl unik od povinnosti. Musi se doma treba doucit zanedbanou latku?

andulka007
31. led 2022

Sestra s malým byla na vyšetření několikrát .. nikdy nic nenašli .. ani z krve , moči, stolice .. nikdy nic ... Tak ji napadlo zkusit změnu a ta vyšla malému se tam líbí a je spokojený a má klid .. jen jsem uvedla příklad ..

marcicek84
31. led 2022

Za me je blbe,ze jedno dvojce slo vys a druhe propadlo,tak se musi citit neschopne,no kdo by na tom s psychikou nebyl spatne.Je to cele nestastne.Mam stejne stareho brachu a ten nema problem a ja jsem to hloupe dvojce,to fakt chce psychologicke vysetreni co je spatne a co vadi.Za me mu skola vubec nepomaha,ani skolni psycholog.Na druhou stranu zmenit skolu by mozna jeste slo od pololeti,mozna by se citil lip,kdyby ho tam nikdo neznal a nevedeli by ze ma dvojce a on propadl...ale nevim,mozna je stale nezraly.Ucitelka potrebuje papir,ze to ma z nervu a pak ho nebude posilat domu,pokud dite nebude mit teplotu,ten papir je ale zaklad.Jinak kdyz jsem chodila do skoly jeden rok jsem byla porad nemocna s pak mi bylo vzdycky spatne,kdyz jsem mela jit po dlouhe dobe do skoly,proste stres,nestihala jsem to tempo,byla jsem tam nejpomalejsi,delalo se vsechno na cas a ja to nemela nacvicene a pak z toho stresu jsem zas brzo onemocnela a zas a zas,ale pak se prislo na to,ze mam neco na mandlich a nasledovala operace,po operaci 3.trida lazne,4.trida lazne,bez rodicu 6 tydnu a pak uz jsem se nejak obila a prestala se bat a byla jsem zdrava,nemoc 2 x rocne jaro a leto tyden.Proto si myslim,ze ma stres z pracovniho tempa,maminka pocka,ale pani ucitelka ne,ta jede.Jeste by mohl na doporuceni psychologa z PPP dostat asitentku,pokud je casto nemocny a nestiha,to by taky mohlo pomoci.

autor
31. led 2022

@teeerez nikoho nevinime. Jen jsem potřebovala názor druhým ikdyz se zdá, že tady je to zbytečný. Každý rodič je trochu jiný a má nějaký názor a zkušenost. K lékaři chodí. I tak děkuji za váš názor.

hankaviki
31. led 2022

"Můžete mi někdo prosím poradit jak na ní? Jak se sní o tom bavit ? " Tahle část dotazu mne zaujala nejvíc. Jako by byl problém v učitelce a v tom, že zavolá matce, když jí žák řekne, že je mu špatně. To ale problém není, tohle učitelka prostě udělat musí, ona není doktor a NESMÍ rozhodnout o tom, jestli je žákův stav dobrý nebo ne! Takže se tu musím učitelky zastat. Musíte hledat řešení jinde, protože v tomhle volání problém není.

me_druhe_ja
31. led 2022

@marketa11112 To, co píšeš o tom systému je pravda, jenže tohle začíná už daleko dřív a dělají to samy matky. To je od narození jedna velká soutěž a závody, aby se už dítě točilo na bříško, aby začalo lézt, chodit, mluvit, jezdit na kole, být bez plínek, kreslit atp. Na děti je od narození vyvíjen strašný tlak už samotnou matkou, hlavně aby se mohla chlubit kamarádkám a na internetu. Hlavně, aby to její dítě bylo rychlejší a lepší než ten sousedovic! A pak už to jen plynule pokračuje ve škole....tohle by si měly uvědomit matky a nechat ty děti žít...

martt
31. led 2022

Známá tohle řešila u svého dítka. Je teda starší, ale z ničeho nic si začal casto stěžovat ve škole, že ho bolí břicho do skoly se mu vůbec nechtělo apod. Vyšetření neukázalo nic , ani šikana v tom nebyla. Na konec ho vzali ke klinickému psychologovi a chodili na psychologické terapie. Příčina byla , že stres známé si "ukládal" do sebe a nedokázal to už sám v sobě zpracovávat, proto ty bolesti břicha. V tomhle případě bych volila opravdu dobrého psychologa a to poměrně rychle.

autor
31. led 2022

@hankaviki bylo to myšleno jak sní o tom mluvit.. nikdo nic na nikoho nehazí. Špatně jsem to napsala ;) díky za názor.

konidana
31. led 2022

Mam neco podobneho se synem. Nikdy se do skoly netesil a nechtel tam. Asi do 3.tridy jsem ho musela vypravovat ze dveri osobne, jinak do skoly proste nesel. Pak se to pres prazdniny nejak poddalo. Ale stejne casto do skoly nesel prave kvuli bolesti bricha nebo hlavy... predpokladam psychosomatika. Trochu pomohlo nastavit pravidla. U nas jsem zavelela ze muze rict ze mu neni dobre a nejit do skoly max.3x za pololeti. A fakt jsem to hlidala. Dalsi absence proste uz jako rodic neomluvim. A chce to raznejsi pristup. Neustupovat. Vekem se to lepsi😘. Konzulzace s jinym detskym psychologem urcite take muze pomoc i v tom, jak s nim pracovat.

konidana
31. led 2022

V pedadogicko psychologocke poradne byli?.
Pokud ne, tak bych se objednala i tam.
Tam take zhodnoti schopnosti a moznosti ditete a pripadne doporuci jak s nim pracovat, jak rodici, tak i skole.

helabella
31. led 2022

A jak se ve škole chová? Jaké má známky? Jaký přístup k němu má učitelka? Začala bych hledat, kde je problém. Do třídy bych mu dala nahrávací zařízení - tak, aby on o tom nevěděl - může to být třeba tužka, hodinky, apod. a snažila bych se zjistit, jak s ním mluví učitelka, co ostatní děti, co se děje o přestávce, atd. Je dobré se i ptát učitelky, přeci už musí vídět jak dítě ve škole funguje.
Třeba je situace ve třídě v pohodě a opravdu se jen nechce učit. A to zase může mít mnoho důvodů -- buď nějaká porucha nebo naopak nadání. Pozor, nadané děti často vypadají jako ti hloupí, bez zájmu, můžou zlobit.... Nebo je pořád příliš dětský (i přes opakování ročníku) a nezvládá nové povinnosti. Prostě možností je dost.
Zkusila bych pedagogicko psychologickou poradnu. Pak třeba i toho psychologa.
Prostě je potřeba, aby se zjistilo, kde je problém a jak mu pomoct.

hankaviki
31. led 2022

@helabella Radit někomu nahrávací zařízení na učitelku? Tak to je teda hodně sprostý..

marcicek84
31. led 2022

@hankaviki mozna,ale co kdyby byla ona pricinou,to pak je sprosty vuci tomu diteti,ja bych to brala jako sondaz,kdyz uz clovek nevi kudy kam a hleda pricinu problemu,uz jen to,aby clovem vyloucil ze to skolou,ucitelem,spoluzaky a musi hledat pricinu jinde,navstivit psychologa treba,nekdy prave ta sondaz pomuze,ze maminka vi,ze se ve skole nic divneho nedeje a spis pozada ucitelku o pomoc.Ja si treba kolikrat myslim,ze kdyz dcera se neco dyl uci,ze to uz vsechny deti museji umet a u online vyuky zjistuju,ze vubec,ze patri vzdy k tem lepsim ve tride,ze ostatni jsou na tom hur,jenom ja si myslim,protoze tam s ni nejsem...

drakenn
31. led 2022

@helabella to je vtip s tím nahrávacím zařízením, viď?

hankaviki
31. led 2022

@marcicek84 Je to sprostý nesmysl. Má se školou a učitelkou komunikovat! NE ji nahrávat.

marcicek84
31. led 2022

@drakenn ale predstav si,ze to maji kazde sledovaci hodinky,takovou funkci,takze rodice muzou poslouchat pres ne vyuku bezne...a ucitele ani nevedi...