Do kolika základních škol jste šli k zápisu?

pospes
3. únor 2015

Název tématu jasný… Do kolika základních škol jste šli/půjdete k zápisu? Díky 😉

berenika39
3. únor 2015

😀 včetně lonského neúspěšného 4x 😀

kay
3. únor 2015

1x

prezdivkos
3. únor 2015

1x

barborka09
3. únor 2015

@pospes Byli jsme v jedné - naší spádové. Hned u zápisu mě bylo řečeno že je to pro mě spádová škola a že malou musí vzít i kdyby měli otevřít víc tříd než chtěli. A už to mám i potvrzené že nás vzali.

petrajurinova
3. únor 2015

Ze zákona můžete jít k zápisu jen do 1 státní základní školy (jak je to se soukromýma nevím), jakmile máte vyjádření o přijetí a chce aby dítě chodilo do jiné ZŠ můžete před koncem školního roku zkusit oslovit ředitele té druhé školy a požádat o přestup.

smardik
3. únor 2015

půjdeme na 2 zápisy - sice až příští rok ale už je to jasné, jedna ZŠ kde chceme aby se syn dostal a druhá náhradní kdyby nevyšla.

polaks
3. únor 2015

Tiež mám takú informáciu,že na zápis sa môže ísť len do jednej školy a ak bude dieťa neprijaté,koná sa ešte druhé kolo zápisu a až tam sa môžete prihlásiť do inej...

vendulka
3. únor 2015

nevím co to je za blbost, že ze zákona můžete jen k jednomu zápisy, my byli ve dvouch školách na zápisech a kamarádka ve třech, je jasné, že spádová vzít musí a když náhodou vyjde i jiná škola, dá se vybrat i ta, nikde není psané, že dítě musí do spádové školy 😝

pospes
autor
3. únor 2015

Já půjdu se synem na 3 zápisy(1 spádová škola, 2 nespádové) Nikdo v mém okolí nebyl na víc než jednom, tak mě zajímá, jak to mají ostatní...

veruska007
4. únor 2015

1x

zmrzka89
4. únor 2015

@smardik
@vendulka
@pospes jděte k zápisu s dítětem jen na tu školu, kam nejvíc chcete, i když je nespádová. A pak podejte přihlášku ještě i v náhradní škole s tím, že pokud by se nedostal tam a tam, tak byste chtěli aby chodil sem, ale dítě už nemusí absolvovat zápis, protože tím už prošlo a je zralé. Pokud půjdete na dva zápisy, může se stát, že vás nevezmou ani na jednu, protože uvidí, že o ně nemáte zájem a vyřadí vás obě dvě školy...
@barborka09 víc tříd než chtěli? to o prázdninách přistaví ještě jedno patro nebo jednu místnost?

nonnni
4. únor 2015

@vendulka spadova skola nemusi vzit, pokud sama ma previs. Napriklad v Praze je hodne skol, kde se nedostanou ani spadove deti. Jedine utesujici je, ze se pak diteti musi najit misto jinde, nemuze byt neumisteno, ale nenechte se ukolebat tim, ze spadova skola vzit musi.

Na zapis muzes jit do kolika skol uznas za vhodne, ale je vhodne informovat o volbe co nejdrive, protoze skoly potrebuji doumistit zbytek deti.
@pospes

barborka09
4. únor 2015

@zmrzka89 Opravdu musí otevřít víc tříd. Než začly zápisy tak dvě nejlepší a největši školy v obvodu měli předem určeno kolik vemou dětí. Roky předtím totiž brali i šest tříd tak se jim to za poslední roky nasbíralo. Chtěli otevírat tři třídy běžné a jednu bilingvní. No a jelikož výsledky zápisu jsou na netu dle čísel uchazečů, tak s těma běžnýmy třídama jim to vyšlo, budou tři. Ovšem v té jedné bilingvní třídě chtěli mít 20 dětí a bylo jich přijato 56, takže z toho budou nejspíš 3 třídy. Podle mě v té naší škole učebny jsou, ale zřejmě je i pro město nevýhodné otevírat v té škole každý rok šest tříd v kterých je skoro třicet dětí a třeba škola která je jen pár metrů od té naši otevírá každý rok jen jednu třídu s dvaceti dětmi, protože se všichni hlásí do té druhé. Možná si zřizovatel myslel, že když před zápisy zveřejní že budou brát pouze omezený počet dětí, že si to někteří rodiče rozmyslí a půjdou jinde aby měli jistotu přijetí.

vendulka
4. únor 2015

@nonnni to není pravda, spádová škola musí vzít,my byli na zápise prvně ve spádové, kam aji chceme chodit (a taky nás tam vzali) a pak na druhou tady kousek od nás a tam nám na rovinu řekli, že šance nejsou, že berou 120 dětí a to hlavně spádové, když zbyde místo,tak pak i nespádové,ale to je mi jedno, jelikož jsme už přijati na spádovou kam jsme chtěli

vendulka
4. únor 2015

@barborka09 to je jako u nás s tou spádovou, kam jsme šli, chceme chodit a vzali nás...nevěděli, zda budou otevírat jednu nebo dvě třídy, dle dětí (mají třídy po 15 max 16 dětech) a u zápisu prošlo 51 dětí!Tak buď nakonec budou třídy po 25 nebo holt otevřou třetí třídu.Ta jedna kam se každý hlásí totiž otevřela o třídu míň, jelikož město chtělo,aby se hlásilo i na tu naši školu a takto vzniklo tohle, jsem zvědavá,jak to budou řešit...chtěla jsem třídu po 15 dětech což byl taky jeden z faktorů proč jsme na tuto školu šli (pak že ji máme 250m od baráku a je tam angličtina od první třídy a je to sportovka)

barborka09
4. únor 2015

@vendulka No tak o 15 dětech ve třídě si můžu nechat jenom zdát. Tam kde jdeme my jich bude 27 a v té druhé škole kde taky chtěli omezit počet tříd jich bude dokonce 30! No ale byla to moje volba, tak snad to malá zvládne i když bude ve třídě tolik dětí. Když jsem chodila do školy já, tak nás žádný rok pod 32 nebylo a taky jsme to museli zvládnout. Pak jsme ještě měli možnost těch škol v obvodě kde je max. 20 dětí ve třídě, ovšem to by už musela cestovat MHD což jsem zas nechtěla když máme spádovou školu pár metrů od baráku.

vendulka
4. únor 2015

@barborka09 taky máme spádouvou školu u baráku a vzali nás tam, pamatuji se taky , že nás ve třídách bylo kolem 30...tady to mají udělané tak, že jen první třída je rozdělená na dvě po 15/16 a ve druhé třídě je spojí a je jich taky 30 a táhne se to tak až do devítky, prostě jen tu první mají rozdělenou,tak nevím, co s těma 51 dětma budou dělat, podle mě musejí otevřít třídy navíc bo nevím jak by to pak bylo, těžko bude ve druhé a další třídě potom 50 dětí...ještě se teda uvidí, kolik jich fakticky nastoupí, třeba to všechno přestoupí na tu druhou školu, kam chce tak 3/4 městské části a děti budou zase po 15, uvidíme co nám k tomu v květnu řeknou

berenika39
4. únor 2015

@zmrzka89 tak to není, navzájem v rámci celé třeba Prahy nidko neřeší, kde a kdo byl...ty školy jsou všechny plné (myslím ty dobré školy), takže čekat, že někam přijdu a řeknu, že chci, aby tam syn chodil - to neprojde ☹. mají dětí, že neví co s nimi, nějaké zvenku příchozí bez zápisu vůbec, al evůbec neřeší. píšu z vlastní zkušenosti, vloni jsme tím prošla a tkahle to prostě nešlo. možná mimo velká města, kde jsou volná místa.

berenika39
4. únor 2015

@petrajurinova ze zákona můžeš na zápisů, kolik chceš🙂. tohle je špatná info, at to někoho nezmate🙂

berenika39
4. únor 2015

@vendulka ne, ani spádová vzít nemusí, pokud je dětí víc, než pojme. a letos takových v mč, kde jsou nová sídliště, bude dost. pokud se děti nevejdou, tak nabídnou místo ve škole, která je nejblíže a má volno. to nejblíže není specifikované, může to být prostě kdekoliv v okolí.

vendulka
4. únor 2015

@berenika39 no já si myslím, že vzít musí, bo naše měla otevírat max dvě třídy po 15 a přijala 51 dětí, takže je tam nějak nacpat musí

berenika39
4. únor 2015

@vendulka mysli si, ale nemusí. kam by je dali? školu nenafouknou, když má kapacitu předem danou - místnostmi prostě, tak tam o třicet dětí víc nedají. tohle se letos konkrétně týká okrajových částí prahy, kde se postavilo milion novostaveb, takové ty barevné králíkárny, ale školu tam nikdo nepostavi. v letnanech se hlásí do klasické sídlištní školy přes sto dětí, mám tam kamarádku, a ta škola má jen dvě první třídy - co se nevejde, rozmístí po okolí a pak si vybírat ti rodiče nemohou.

hojda
4. únor 2015

@vendulka Nemusí, pokud má možnost a kapacitu a ochotu, tak může otevřít další třídu. Jinak obec má povinnost zajistit školu, ale může to být i mimo spádovou oblast, třeba i několik desítek km od bydliště.

vendulka
4. únor 2015

@berenika39 u nás ty kapacity jsou, jsou tam prázdné třídy, si myslím teda co jsem tak slyšela...a pokud by na to kapacitu neměli, těžko by vzali 51 dětí

vendulka
4. únor 2015

@hojda tak by potom asi nedávali na výpis přijatých 51 dětí,ne?

vendulka
4. únor 2015

navíc jsem v okolí od nikoho neslyšela, že by se někdo nedostal na školu kde chtěl, ať spádově nebo mimo spád..proto taky snad vypisují kolik vezmou dětí, ne? v naší spádové nebyla konkrétní čísla, jen nevěděli, zda otevřou jednu nebo dvě třídy, dle dětí a nakonec asi budou muset otevřít tři,a na té druhé co jsme byli, tak říkali, že berou 120 dětí a to spádové a když zbyde místo, tak berou další

hojda
4. únor 2015

@vendulka No jak píšu, když má místo, tak třídu přidat může, pokud místo nemá, tak si ho z prstu nevycucá☹. Teď vycházejí na druhých stupních dost slabé ročníky, takže nějaké volné kapacity někde ještě jsou díky tomu, že bylo méně dětí na druhém stupni, ale brzo ty slabé ročníky vyjdou a navalí se jen ty silné.

hojda
4. únor 2015

@vendulka Já byla s malým na zápisu v pondělí. volných míst 24 a zápis 38 a ještě bude dodatečný zápis. Víc tříd škola otevírat nebude.

hojda
4. únor 2015

@vendulka A taky záleží, kde bydlíte. V různých lokalitách jsou velké rozdíly. Největší problém je to v prstenci kolem Prahy.