icon

Do kolika základních škol jste šli k zápisu?

pospes
3. únor 2015

Název tématu jasný… Do kolika základních škol jste šli/půjdete k zápisu? Díky 😉

Strana
z3
vendulka
4. únor 2015

no uvidím co nám k tomu řeknou v květnu

berenika39
4. únor 2015

@vendulka tak to jasně, pokud na to kapacitu mají, tak přiberou, to je jasný, jen že ne všude to právě je....já nechci strašit ani se nějak dohadovat, hlavně aby to někomu pomohlo - prostě je varianta, že ani dobrá spádová škola nepobere přihlášené ročníky 2008 a 2009. 🙂

vendulka
4. únor 2015

@berenika39 tak jistě, já sama nevím přesně jak to budou řešit, pro mě je asi nejdůležitější, že nám dceru vzali tam, kam jsme chtěli, i když bych chtěla teda třídu s 15 dětma, no zkusím tam třeba zavolat co mi k tomu řeknou...já měla za to, že spádová škola musí vzít každé dítě, co šlo na zápis a prošlo

hojda
4. únor 2015

@vendulka To musí povolovat krajský úřad, u nás loni bylo taky dětí více, ale byla situace, že se budovala třída a byla hodně velká, tak se řeklo, že se z ní udělají dvě malé, ale musel to schválit krajský úřad a dát peníze na další učitelku. Letos tu tedy máme prvňáčky ve dvou třídách po 16 dětech, což je luxusní.

berenika39
4. únor 2015

@vendulka no tak je to jinka🙂. každopádně gratuluju a závidím, protože já jsem stále na trní, čekám na Rozhodnutí.

ludva
4. únor 2015

Musím dát za pravdu @berenika39. Bylo mi řečeno na úřadě, že spádovka nemusí vzít všechny spádové děti. Prostě se jim do školy nevejdou. Takže je docela možné, že sice pro synka vybírám školu, která se mi líbí, ale ve finále dostane umístěnku třeba úplně na jinou Prahu. Školy neví kolik dětí odejde na gymnázia, nemají tolik učeben, učitelů, ruší družiny. Situace je opravdu kritická a školský úřad místo toho aby to řešil, tak uvažuje o zrušení střední škol, protože je málo dětí. Fakt nechápu, kam ty všechny děti jednou upíchneme 😕

hojda
4. únor 2015

@ludva Přesně, přijde mi, že tam vůbec nepřemýšlí, vidí to už od školek, že je problém, že je dětí moc, ale klídek pohoda. Školky už jsou jakžtakž v pohodě, ale převalilo se to do škol a pro všechny je to velké překvapení. Zabývají se rušením středních škol, místo toho aby zvedali kapacity v základních. Zrušit se dá všechno hrozně jednoduše, ale vybudovat novou školu je sakra problém. Když se něco staví nově, tak všude to musí být podle EU a ty částky rostou v miliardách. Na tento rok mají přijít na školství nějaké peníze z EU. U nás nabírají děti do školy a ze školy je jen základová deska, tak snad se to do září vše stihne..... Jinak rostou soukromé školy jako houby po dešti. Soukromé školky už některé mizí, ale zase se objevují plno soukromých škol.

hojda
4. únor 2015

@berenika39 U nás v případě, že se nedostane, by byl řešením asi odklad. Loni ho Petr dostal, nebo jste ho chtěli vy, že se nedostal do školy? A v jaké lokalitě se tedy letos hlásíte?

berenika39
4. únor 2015

@hojda chtěla jsme odklad já, protože neměl kam jít, no. letos už musí 😀. já petrovi udělala TP v místě školy. Praha 4

hojda
4. únor 2015

@berenika39 Právě se mi zdálo, že je dost šikovný, že by dostal odklad. Já bych to ale řešila stejně.

berenika39
4. únor 2015

@ludva a to samé se odehraje v páté, resp. osmé třídě u víceletých gymnázií, středních škol atd.

berenika39
4. únor 2015

@hojda přezrál, hošánek😀

ludva
4. únor 2015

@hojda Jako víš co, naši zákonodárci jsou natolik šikovní, že i ty budovy škol prodávají 😕 A pak jsou vydivení jako divizny, fakt... Bydlím na Praze 9. O výběrové škole se mi může jen zdát. Budu ráda, když to ubohé dítě vůbec někam upíchnu. Přinejhorším to vyřešíme odkladem, ale co za rok??? Možná, kdyby zřizovatelé ty střední zatím sestěhovali do jedné budovy a z té jedné zřídili základku. Nevím, je to složité, ale řešit to měli už dávno. V dnešní době snad ví, že husákovy děti porodily. Na každém zeleném plácku se staví bytový dům, ale žádná občanská vybavenost...

hojda
4. únor 2015

@ludva No když si vezmu kolik peněz stojí sčítání lidí a pak takové překvapení, že se děti někde nevejdou do školy???? Ani nás sečtou ani nic........

ludva
4. únor 2015

@berenika39 jj bude to jednou veselé...

blanka.k
4. únor 2015

@vendulka u nás už je ve škole vymyšleno, co vše předělají na třídy, mají výjimku na 4*30dětí, a jestli to nebude stačit, tak prý mají pro nějaké děti místa právě u vás v Řečk. nebo Krpoli. 😅 Prostě udělali přístavbu, zrušili sborovnu atd.... ale dětí je moc... tak holt budou kdyžtak chodit jinam, tak se toho děsím 😔

vendulka
4. únor 2015

@blanka.k tak snad to vyjde tam kam chceš,já jsem teda ráda, že jsme se dostali tam, kam jsme chtěli,sice se tu traduje, že je to nejhorší škola v Řečkovicích,ale nemyslím si to, znám z tama dost lidí co mají vysokoškolský diplom, od září tam má být nové vedení, tak se toho nebojím, jen jsem teda zvědavá jak to fakt budou řešit místama ve třídách, pokud tedy nastoupí všech 51 dětí

berenika39
4. únor 2015

Ale k otázce - na kolik zápisů - díky tomu, jak je to nastavené, se není co divit, že matky šílenkyně lítají od jednoho zápisu k durhému a pak ve finále to není tak, jak to vypadalo, protože dítě třeba vezmou ve dvou třech školách, a zabírá místo, i když nenastoupí, pokud matka není rozmná a nedá třeba včas vědět. Takže ten reálný stav je ve hvězdách.

vendulka
4. únor 2015

@berenika39 ano, to je taky pravda, na té druhé škole, nespádové, mně v podstatě nadala učitelka, že co tam lezu, když nejsem spádová, že se stejnak nedostaneme a nakonec z ní ještě vypadlo, že jim stejnak tři děti nenastoupili, že to rodiče neoznámili, že dítě bude chodit jinam...

blanka.k
4. únor 2015

@vendulka přemýšlím, jeslti to byla ta Novoměstská, o které říkali, že má volno pro nás? Já si říkala, že na zš mi tak nějak nezáleží, že co nezvládne, doučíme doma, na jazyky může chodit někam soukromě, i kroužky...ale pak jsem slyšela jen samou chválu na naši zš, tak uvidíme. Hlavně tahat ho MHD někde do Krpole by se mi nechtělo... Tak ať dobře dopadnete 😉

vendulka
4. únor 2015

@blanka.k na Novoměstskou jdeme my 🙂 a kam jste se hlásili vy?já jsem právě ráda, mám ji 250m od baráku, bez silnice, angličtina od první třídy, sportovka,údajně snad teda menší počet dětí ve třídě...ale teda pokus je tam i místo pro přespolní,tak nevím jak to tam fakt chtějí poskládat, když teď mají 30 školáků ve třídách po 15 😀 šmarja já tam snad teď zavolám bo jsem na to fakt zvědavá, nechci,aby byla ve třídě po cca 25 , to je moc

vendulka
4. únor 2015

@blanka.k ale tak je pravda, že ta anj se dá dat jako mimoškolní kroužek,ale proč za to zbytečně platit, že? dcera dělá anj už dva roky ve školce, tak chci,aby pokračovala , navíc v družině ji taky ještě napíšu na anj 🙂

blanka.k
4. únor 2015

Tohle se psalo na idnesu:
Oslovení ředitelé škol poukazují také na novou praxi, totiž že rodiče zapisují děti do několika škol zároveň, protože jsou tak zvyklí z přijímacího řízení ve školkách. To ale zákon neumožňuje.
Zdroj: http://brno.idnes.cz/fronty-za-zapisech-do-zakl...

vendulka
4. únor 2015

tak hlavně, že máme svobodou volbu školy 😀 a kdyby to tak mělo být, tak by mě ani nepustili k druhému zápisu 😉

vendulka
4. únor 2015

jen nějak nechápu ty fronty od rána? 😀 my teda byli taky první,ale to jsem přišli těsně kolem 14h,ale abych někde čekala od rána? 😨

hojda
4. únor 2015

@vendulka A co bys dělala, kdybys potřebovala dostat dítě do školy a jedno z kritérií by bylo pořadí příchodu???

vendulka
4. únor 2015

@hojda nevím co je pořadí příchodu? to jako kdo první přijde bere?To tady u nás nic takového naštěstí není 😝

hojda
4. únor 2015

@vendulka Máš nastavená kritéria přijetí. První bývá trvalé bydliště (tj. spádovost), pak třeba to, že do školy už chodí starší sourozenec a pak pořadí při zápisu (někde se losuje číslo, tak pak nejsou fronty) a jinde je to jak, kdo přijde, takže tam ty fronty jsou. Je to zoufalost, ale je to tak. Předpokládám, že pokud by to bylo nastavené u vás takto, tak jsi v té frontě taky☹.

vendulka
4. únor 2015

@hojda to jsem nevěděla, že je to až takto někde, bydliště a spádovost vím, naštěstí o tuto školu není zas až takový zájem, tak jsem to nemusela řešit, ani na té druhé to zas až tak horké nebylo 🙂

smardik
4. únor 2015

@zmrzka89 já se bavila s ředitelem přímo v daných školách, ke 2 jít můžeme a vlastně to doporučují. berou málo - v obou jen 8 dětí, tot celé 1 třída a podle vady - nikdy neví jak vážné vady budou takže at máme jistotu že syna někde vezmou. navíc v jedné škole-tu kde chceme jít mín je zápis v lednu už a hned říkají zda berou a do tuším 14dní je rozhodnutí, další je až v únoru a taky říkají hned

musím si to pojistit, syn má těžkou řečovou vadu a je opožděný - ted má 6let a 4měsíce a má je na úrovni 4-5let, mluví asi jako 3 leté dítě takže já ho potřebuju do jedné z těchto škol dostat. Na klasickou ZŠ nemá-myslím si to já, učitelky ve školce, logopedka, psycholožka, speciální pedagožka

Strana
z3