icon

Jak řešit přípravu krabiček pro děti s alergiemi?

cherie24
8. říj 2024

Zdravím ženy, je tu nějaká maminka, která kvůli alergii nebo svému přesvědčení dává krabičky do školky/školy? Nedávno jsme měli rodičovské sdružení a ředitelka nám tam oznámila, že jídelna prý nemá kapacity na to, řešit alergické děti, takže za obědy a svačinky si pak zodpovídají rodiče. Ještě to podala stylem, že i to ohřívání a nandavání jídla zvlášť je hrozně zdržuje a přidělává jim to spousty práce. Že to jsou pro ně hrozné komplikace. 🤦 Říkám si, že k tomu dennímu shonu a ještě pak i práci to bude asi vážně masakr po večerech vařit, vyrábět pomazánky a dělat krabičky do školky. Bude se to týkat naší mladší dcery. Je tu někdo, kdo má nějaké zkušenosti s tím, že jídelna odmítne připravit dietu a musí toto absolvovat?

Strana
z2
rebe
8. říj 2024

My máme možnost vlastních obědů a využíváme toho z vlastního rozhodnutí, kvalita těch školních nás nepřesvědčila. Vařím naráz s večeří, zpravidla tak, že máme stejné jídlo třeba v pterý k večeři a děti ve čtvrtek k obědu, přízpůsobuju se jen sladkým obdům v úterý, jinak vařím podle sebe. Střídáme se s mužem. Náročné to je, ale nám to za to stojí. Svačinku stejně chystám pro školáky, tak ji rovnou nachystám i pro tu nejmladší. Dá se to. Zpravidla nedělám nic složitého, těstoviny, rýži s masem, když je to něco "většího" typu svíčková s knedlíkem, odbydu zase večeři studenou nebo jen polévkou. Dá se to, neboj.

somalicats
8. říj 2024

@rencinka87 Tady je přefocená Rama Crema 31 %:

somalicats
8. říj 2024

@rencinka87 A Rama Crema 15% na vaření

pinkninja
9. říj 2024

@cherie24 Varila jsem dceri do detske skupiny asi 3 roky. S podáním “jejího” jídla nemeli problem. I když to nebylo z duvodu diety. Popravde, stejne jsem varila doma a ji v te dobe nastesti nevadilo jist to same treba 2x za sebou. Studenou svacinu jsem nikdy nepovažovala za problem. To je petiminutova zalezitost.

cherie24
autor
9. říj 2024

@rencinka87 to složení bývá často hrůza děs. Ale zjistila jsem, že to bych už vážně musela umřít hlady. Ono i to bezlepkové je kolikrát složením dost hnus. I mouky jsou šílené, ale z těch jednosložkových bez chemie se nedá nic upéct. Snažím se v tomhle vybírat cestou nejmenšího zla, ale všemu se bohužel vyhnout nedá. 😞

rencinka87
9. říj 2024

@cherie24 rozumim, je to tezky. Je fakt, ze my jsme prave vzdycky nahrazovali tu vyzivovou slozku masem - hodne zeleniny a hodne masa, trochu prilohy. Maso jime v podstate denne. Takze je jasny, ze kdyz vy se snazite maso spis omezovat, musi se to nahnat jinde. Jen ze zeleniny a lustenin se vyzit neda, to je fakt 🙂

kacka1994
9. říj 2024

@cherie24 mrkni na vilgain a jejich bezlepkovou mouku 🙂 ma dobry slozeni a pecu z ni hrozne rada 🙂 nebo davam cast jejich ovesne bezlepkove 🙂 (Maji i vyborny pizza zaklad :D to teda neberu uplne jako jidlo do vaseho jidelnicku, ale my obcas radi sahneme po nejakym polotovaru :D )

cherie24
autor
9. říj 2024

@kacka1994 pizzu zrovna dneska budeme dělat k večeři. 😂 Taky si rádi někdy něco takového dáme. Děti třeba milují i hranolky, v restauraci se okamžitě ptají po hranolkách, nic jiného je nezajímá. 🤦 Někdy je taky potřeba si zahřešit. 😁 Na mouku kouknu, díky. 🙂 Já to teďka dělám tak, že třeba použiju část mouky Jizerku (ta je taky složením nic moc) a k tomu domíchám jednosložkovou mouku. Je to pak takový kompromis. Těsto není tak hutné a drobivé a zároveň to není samý stabilizátor.

misamisenka
10. říj 2024

Syn ma alergii na vejce a do skolky nosim nahrady za to, co nemuze. Takze treba polivku v podstate kazdy den. Oni mu to ohrivaji. Mame sepsanou dohodu, ze ja rucim za to, co mu donesu a ze mu to muzou dat. Jsem s tim v pohode a chapu, ze skolkova jidelna tohle nemuze resit varenim specialit pro alergika. Az pujde do skoly, tak to bude lepsi. Tam jsou 3 jidla na vyber a polivku stejne nema rad.

miryp
10. říj 2024

Již 9 let stravuji syna komplet sama, protože je potravinový multialergik a jídelna by nebyla schopna obsáhnout jeho omezení (platilo i pro školku, která navíc jídlo brala v jiné školce). Navíc má syn i HIT, takže jídlo snese jen pár hodin staré, takže vstávám mezi čtvrtou a pátou ráno a vařím mu do školy. Pak to šokově zachladím, dám do termoboxu, ten dá škola do lednice a na oběd mu to ohřejí.

kacvorus
10. říj 2024

@cherie24 varim uz od skolky, dcera je multialergik a aspon jsem klidnejsi, ze ji nedaji neco co nesmi. Je to narocne, ale neda se nic delat. Takovou dietu skolka ani skola nezvladne pripravit.

martasek
10. říj 2024

A já mám doma už jednoho středoškoláka a deváťačku a celou školní docházku jim vařím, aniž by měli alergie, ale do jídelny chodit prostě nechtěli. Prostě vařím večer na druhý den. A světe div se, stíhám to, i když chodím do práce, vozila jsem na tréninky apod.

kacka1994
10. říj 2024

@cherie24 zapomnela jsem rict, ze ja jsem domluvena se skolkou, ze dodavam jen svacinu a hlavni jidlo :D polevku mu nedelam, protoze je moc nema rad - nebo treba k veceri, ale kdyz sni polevku, tak nesni druhe. Takze se tam zbytecne jeden chod vyhazoval 🙂

A s pizzou to chapu :D ja jen ze nekdo polotovary nedava vubec a pokud pizzu, tak domaci 🙂 Ale tahle je fakt dobra i slozenim 🙂

jennyska
10. říj 2024

Vařila jsem takto synovi na 1.stupni ve škole asi 2 roky kvůli AE. Taky s tím měli ve škole problém, takže jsem to tam asi 6 měsíců na 12.30 osobně vozila!!! Ředitel zajistil časem ledničku, mikrovlnku atd., aby si to ty děti aspoň mohly do školy donést, ohřát si to tam a najíst se s ostatními - počty totiž přibývaly a s rodiči jsme se dali dokupy. Po 2 letech jsem ale přešla na systém, že syn už nemusel být v ŠKD, přišel domů a jídlo si ohřál doma - někdy si dal polévku i druhé, jindy jen jeden chod. Ale vařila jsem hlavně jednoduchá jídla (ono, dítě s ekzémem ani žádné velké speciality nemůže, co si budeme...) a vždy večer. A taky jsem vařila často, aby neměl jedno jídlo kvůli histamínu např. i déle jak 24 hodin staré atd. Je to náročné na promyšlení, plánování, načasování a realizaci, ale dá se to 🙂 Jsou horší věci...Držím Ti palce! <3

westie
10. říj 2024

Syn má intoleranci na laktózu a školka také odmítala jídla přizpůsobovat. Takže jsem podle jídelníčku vařila podobná jídla a dávala do krabiček s sebou. Měla jsem v té době ještě malé miminko a nárazově pracovala. Bylo to náročné, vařila jsem a pekla po nocích, ale jinou možnost jsem v té době neměla.

viktorie564
Odpověď byla odstraněná
Strana
z2