Jak vyřešit péči o děti během prázdnin?
Zdravím všechny rodiče, chtěla bych se zeptat, jak řešíte následující situaci. Mám dvě malé školkové děti a jedno školní (8r). Moje dovolená bude pomalu vyčerpaná, na víc jak jeden příměstský tábor nejsou finance ( jedno dítě 3500,- + sourozenec 3000,- na týden) ale to většina asi ví...
Hlídání žádné není. Samy doma být nemohou. Lze si v tomhle případě zažádat v práci na 14 dní o neplacené volno z důvodu péče o děti? Školka je zavřená téměř celé prázdniny, takže potřebuji nějak vyřešit ten zbytek co mi prostě chybí...
@daisymaminka že neznate jeste neznamena ze tak to nebylo. Tot vse asi
@hanka_12345 A to, ze to tak bylo v jedné skolce, kam si chodila ty, neznamená, ze to tak bylo většinove. A ono je jeste otazkou, zda skolka opravdu koncila, nebo te proste jen babicka brala brzo.
U nás jsou ještě vcelku levé tábory od DDM. A školka má taky levnější (jako neskolkovy stojí třeba 4 000, od školky 2500). Plus jdou čerpat i nějaké příspěvky (pojišťovna...), tak zkusit třeba vybrat nějaké levnejsi primestaky, ale 2... I když my jsme syna zapisovali už v únoru.
Každá školka to má jinak. Např. MŠ mé dcery byla měsíc a půl zavřená, bez náhrady. Musí se postarat rodič. Žádný příměstský tábor či jiný program nemá ani MŠ, ani ZŠ mého syna. Problém je během roku i družina, kam přednostně berou prvňáky. Mají jen jednu třídu, tedy velmi malou kapacitu ( navíc s velmi příjemnou vychovatelkou, ale to je věc jiná). U nás je to složitější ještě o to, že je syn nemocný. A nemocné dítě nám nejen nikdo nepohlida, ale nikdo si nelajzne ho vzít ani do školy přírody, ani na tábor, ani na příměsťák. Je to jeden z důvodu, proč pracuji jako AP v MŠ. U nás je měsíc volno, 14 dnů si bere taťka, zbytek pytlíkuje mezi sichtama taťka, uprosime prarodiče a od půl jedné jsou děti jen a jen moje. Mám skvělou ředitelku a letos jsem měla ještě volno navíc, celý týden. Tak se nám to povede skvěle vykrýt. Ale neumím si představit, co bych dělala v jiném zaměstnání. Nabídky by byly, ale danou práci vzít nemohu právě kvůli pracovní době a potřebné péči o děti. Jak to dělají v jiných rodinách moc netuším, asi si berou dovolenou po sobě, myslím žena a muž, funguji babičky, děti jezdí na tábory a pod. Jiná možnost asi není. Já bývala měsíc u babičky na vsi, tDen s našima na dovolené v zahraničí, zbytek s mámou ( mívala prázdniny, učila ), občas u druhé babičky, o víkendech s našima na chatě. Měli to vychytané dobře.
@hankaviki dle Wikipedie “ Předchůdcem mateřské školy byly tzv. Opatrovny, které začaly vznikat v 1. polovině 19. stol. z důvodu rozšíření manufakturní výroby (do pracovního procesu byly zařazeny i ženy – matky a tak se předškolní děti potulovaly bez dozoru po okolí, zařazovaly se do různých žebráckých gangů nebo umíraly na zranění).”
Takže se shodneme na tom, že původně byly mš založené k hlídání dětí počas práce rodičů?
@daisymaminka o ano, školský zákon definuje… zákony toho definují dost a o dost víc toho nedefinují. Jednoduše, jak píšu výše, první školky byly založeny hlavně na hlídání dětí, aby OBA rodiče mohli pracovat. Pročpak asi většina školek dodnes začíná v 6 hodin ráno? 😉 Pokud by to byla čistě vzdělávací instituce, je zvláštní, že nezačíná stejně jako základní škola v 8. Je docela kruté, že děti do mš musí kolikrát vstávat i v 5 ráno, aby je rodiče stihli odvést do školky. Že to politici časem vzletně přejmenovali, aby se to hodilo mezinárodně do krámu, je věc druhá.
Ale ono to dříve opravdu fungovalo - míst ve školkách pro děti bylo dostatek, školky se v létě překrývaly a navíc prarodiče odcházeli do důchodu poměrně brzy, takže většinou mohli vnoučata pohlídat, aby rodiče mohli pracovat.
Na toto stejně jako na všechno nebudeme mít nikdy stejný názor. Ano, školky mají provoz od 6, někdy i do 17 hod, tím samozřejmě částečně asi hlídání suplují, sle prioritně to tak prostě v jejich funkci není. Ale já se řídím opravdu jen tím, co píše zákon, jak školku vnímám já, co nám na začátku školního roku kladla na srdce učitelka. A to bych s klidem mohla dceru nechat doma s babičkou a žádná školka by se konat nemusela, ale prostě nechci, protože vím, že školka jí dá víc, rozšíří obzory zase jinak.
Ale to se zamotávám, kam nechci. Ano, souhlasím, že školek dříve bylo více a je škoda, že se jich tolik zrušilo. A dřívější odchody do důchodů byly také super, i mě mohla vyzvedávat babička.
Nicméně oázka autorky zněla, co a jak v létě, kam s dětmi o prázdninách a jí už jsem svůj názor sdělila. Více asi netřeba.
@hanka_12345 Jo, však v pohodě. Nepíšu, že lžete. Fakt to neznám. Většinou ty školky (a v dřívějších letech snad ještě přísněji, teď je to kolikrát benevolentnější) jedou ten program příchod - hraní + svačina - vycházka - oběd a pak odchod domů nebo uložení se k odpočinku. Proto mi ten návrat ve 12,30 z vycházky přišel trochu jako scifi.
@daisymaminka my tam nespali,to zavrdli az tak 5.let co jsem odtama vysla
@daisymaminka ani ty obedy jsme nemeli
@hanka_12345 a kdy to bylo? Prijde mi to jako zvlastni model na klasickou statni skolku.
@hanka_12345 a kdo tam chodil, kdo muze dite vyzvedavat ve 12:30 a jeste mu zajistit obed? To pro klasicky pracujici rodice moc neni a jak by to pomohlo zakladatelce?
@hojda babicka samozrejme. Kdyz byla od 50 doma.
Uvarila a sla pro me
@hojda tak samozrejme ze je to uz davno, 90tky ale jen rikam ze to existovalo. Ted jsou skolky do 4 ale bohuzel zbytek pokulhava
@hanka_12345 takze klasicka skolka, kde te babicka vyzvedla, to funguje prece i ted, ne? Moc ten tvuj prispevek prave nechapu. V cem by zakladatelce pomohla skolka do 12:30?
@hanka_12345 to jsi ale musela chodit do nějaké speciální školky, když zavírala ve 12:30 hod, ne? Já chodila do školky v letech 85 - 88 a byla normálně s odpoledním provozem, dodnes si pamatuji na ty pidi postele vyskládané vedle sebe a jak mě jedna učitelka neustále peskovala, že nespím...
@hanka_12345 Aha. Tak to je nebo byl zvláštní model školky teda. A babička od 50 let doma taky super, moje šla až nějak v 56 nebo 57.
@hanka_12345 určitě to běžné nebylo, i za našeho mládí byly klasické státní školky z odpoledním provozem do cca 16 hodin.
Muži chodili do důchodu v 60 a ženy tuším 58+rok dolů za každé dítě. Takže v 50 letdch běžné profese fakt ne. Navíc většinu dětí měly ženy mezi 20-24 takže, když bylo potřeba hlídání měly babičky kolem 45-50 let, a to stejně pracovaly.
@daisymaminka mozna nesla presne v 50 ale kdyz ja nastpupila do skolky tak mela 56 a to uz byla doma a mamka.mi rikala ze predtim delala i v duchodu takze treba sla v 52
Na seznamu je clanek o delce prazdnin. Ceskym detem chybi tyden, prumer je 10 tydnu. Nekde maji i 15 tydnu....
@drep A v Italii zas hlida i siroka rodina. Nedavno to resil manzel s italskym kolegou a ten jen ziral, ze jsme schopni osefovat 8 tydnu pres leto sami 2 s praci na plnej uvazek a jeste sluzebkama mimo CR.
@daisymaminka školka je hlídací instituce, já tam své dítě dávala, když jsem musela do práce, kdykoliv jsem měla volný den, nešla. Když jsem byla na rodičovské s druhým, teď poslední rok, odchodila každý měsíc max 4 dny, proč bych jí tam dávala když jsem doma? a neřekla bych,že by byla ochuzená o nějaké vzdělaní, které tam měla dosáhnout.....
Fakt je mi líto učitelek MŠ. Jak je jejich práce s dětmi neoceněna, podceňována a vlastně pro rodiče těch dětí neviditelná.
@hankaviki no.. ono je to kus od kusa... Vymetame o prazdninach okolni skolky a meli jsme i personalni zmenu v kmenovy skolce, tak snad muzu trochu soudit..
U nas, byt jsem se i ptala, nic moc info, od sebe nikdy nic nerekli.. pak clovek posle dite na tyden do jiny ms a zjisti ze uz mel davno resit to a tamto a proc uz nam to nerekli davno.. a i na holce je to videt.. ted je ciste v 'hlidaci' instituci (neresim, prazdniny, diky bohu za otevrenou ms) a nebavi ji to tam.. kdezto ve skolce, kde ucitele navazali kontakt hned mezi dverma a deckam se.venujou, od tama.ji nemuzu dostat.. a kdyz byla u nas jina pani ucitelka, najednou ta skolka zila, denne info o diteti atd.. ted je to zas pri starem - kdyz se zeptas, mozna se neco dozvis.. jinak nic.. jakoze tvorej, neco delaj.. ale...
Takze to jen k tomu neuznavani te prace.. ja bych to nemohla delat ani tou hlidaci formou, obdivuju je, ale myslim, ze skolka by mela minimalne posledni rok to dite hodne podporit a pracovat s nim a i s rodicema..
Chtěla bych na tomto místě poděkovat všem učitelkám MŠ, které četly tuto diskuzi, které zjistily, že jsou jen hlídačky, a že vlastně žádné vzdělání dětem nepřináší. Já si to nemyslím, držím vám palce!
@lagerthaa Já vám váš názor neberu. Já psala, co píše zákon, co tvrdí i naše učitelka, jak to cítím já jako rodič. Ano, částečně samozřejmě supluje "hlídání", ale ne prioritně. Přece ani základku nenazýváme hlídačkou...
A mrzí mě, že to takto tolik rodičů vnímá. Pak jsou tam často i děti nemocný, protože přece rodič musí do práce a školka dítě pohlídá. 😔 Ale to nepíšu na vás, ani na všechny rodiče, ale najdou se tací.
Také jsem dceru měla doma, kdykoliv to šlo. Přesto chodila do školky od 3 let (nejdříve 3 dny dopo, později 4 dny dopo), i když jsem měla v zaměstnání neplacené volno skoro do 4 let. Aspoň se postupně adaptovala a já zase u své dcery musím říct, že i když já jí dávám troufám si říct hodně, tak i ta školka jí hodně dala.
Prostě ale jako na cokoliv na světě, i na toto existuje sto názorů. 🤷♀️
@kakba Takže pracující lidi si nemůžou pořizovat děti?

@hanka_12345 Nevím, proč školka nekončí ve 12,30 jako když jste byla malá. Já chodila v 80. letech do školky, která jela normálně do odpoledne. Babička mě také vyzvedávala - po obědě. Upřímně neznám ani z doslechu ani z okolí žádnou mateřskou školu, která by končila předáním dítěte po návratu z vycházky ve 12,30.
A mateřská škola hlídačka není proto, že prostě školský zákon MŠ definuje jako vzdělávací instituci, resp. školské zařízení. O hlídání tam není ani zmínka, byť to spousta rodičů jako hlídací organizaci považuje.
S tím, že učitelé mají 40 dní dovolené a vy jen 25, bohužel nic neudělám. Tak to prostě je.