Jaký máte názor na základní školy?
Jste spokojení s tím, co se děti učí ve škole? S tím, jak probíhá výuka? Já když v okolí vidím, co a jak se děti ve škole učí, tak mám pocit, že mě jednou nebudou mít ve škole moc rádi, asi budu věčný rodič-stěžovatel.
@journals Waldorfské školy mají svá lycea a své SOŠ, zrovna u té bych problém neviděla. Na klasickém gymnáziu obvykle oceňují schopnost diskuze, argumentace, schopnost porozumět problematice, porozumění sama sobě, osobní zodpovědnost. Takže podle mého názoru ten gympl nemusí být špatná volba, pokud na něj má. I když to bude asi trochu šok. Ale přestup na střední školu je šok tak trochu pro každého. Na druhou stranu je třeba zvyklá na větší samostatnost a na to problematice porozumět, zkoumat ji více do hloubky.
@drzticka81 no nevim my řešíme úplně opačné problemy a práce je s tim nad hlavu takže o skolach, vhodných pro nadprůměrné nadané nevim ale kdybych mela takové dite tak bych pohledala.
Mě osobně přijde vzdělávání dětí doma trochu moc.Ale jistě je v tom mnoho dobrých důvodů.
Mám prostě ráda klasiku.Měla bych strach,že bude dítě jaksi izolované.Možná by si skutečný svět idealizovalo.
Na druhou stranu,možná že jiné typy škol "vytáhnou" z dětí více,než klasická ZŠ.
My opravdu nemáme na výběr.Zdejší ZŠ mi přijde zasekla někde 30 let zpět.Ale syn je tam teprve 2 měsíce,takže nemohu posuzovat.
Osobně by mě opravdu velice zajímaly vaše zkušenosti s jinými typy škol i s domácí výukou.Ráda budu chytřejší.
Snad budeme mít štěstí a nějaká maminka tu je🙂
@mili_ilim_ilmi Ano, waldorfské školy jsou i střední, ale je jich pomálu a na tomto stupni si už dítě vybírá co ho i baví, takže se vůbec nemusí strefit zaměřením, místem, školným... atd.
No on ten gympl právě něco jiného je. Diskuze jasně, ale kolik toho studenti gymnázia nadiskutují a kolik se toho musí naučit nazpaměť. Něco určitě oddiskutovat s učitelem urč. typu půjde, ale o určitých předmětech se diskutovat asi nedá.
Díky za odpověď a přiblížení jak o tom přemýšlíš! Mě se - ač tedy fakt nejsem nějaká eko-bio-batiko žena, alternativní školy moc líbí, ale smysl vidím jen v MŠ. Myslím, že ty základní principy, které alternativní školy nebo domácí vzdělávání provázejí, dítě nikdy nepřipraví na další vzdělávání tak, aby si dítě mohlo pak prstem ukázat na libovolnou školu a na ní nastoupit (myšleno obrázně, samozřejmé je první splnění přijímaček). Bude pořád dost omezené, což mi v dnešní době přijde jako hrozná škoda. Nemyslíš?
@terezapetrova Prave na jedne bezne skole u nas je trida pro nadane deti - pocet do 22, pulene hodiny urcitych predmetu, aj od prvni tridy,plus ten rodily mluvci -zvazuju,zda ho tam nezkusime dat-je zvidavy,rad se uci,ma uz urcite znalosti a dovednosti-zda mu to nedluzime,kdyz by na to mel......zase na druhou stranu-separovat ho od jine(ted to asi blbe nazvu) skaly deti-aby nebyl pak v zivote mimo misu,te existuji ruzni lide-vis jak to myslim-takze taky se rozhoduji co a jak.....
@drzticka81 ano chapu, taky vlastne syna budeme depa separovat od urcite "sorty" lidi ale musime v 1. radě vybrat školu, kterou bude zvládat a která ho něco nauci. To, ze nebude potkávat nejake deti můžeme zkoušet kompenzovat i mimo školu.
Pro me bylo treba smerodatne, jestli skola poskytuje individualni studijni plan. Syn ma kombinaci vysokeho nadani a ADHD, tj. ze ma snizenou pozornost a zvysenou pohyblivost, zejmena, kdyz se nudi, treba ze udela ukol driv atd. S papirem od psychologa nam okamzite vysli vstric, syn dostava specialni ukoly navic, sbira sesity, nebo ho ucitel pro neco posle, aby se probehl a sklidnil, venuje se mu individualne (podle moznosti) a nejsou zadne problemy. A je to "obycejna" statni skola. Takze je to spise o tom, co je skola ochotna poskytnout a take co kdo individualne hleda. Bohuzel, castou komplikaci byva treba spatny kolektiv (staci jeden - dva problemovi zaci) nebo ucitel, ktery si s detma "nesedne". To ma na celkovou atmosferu taky velky vliv. Ale obecne si myslim, ze kdyz je reditel osviceny clovek, tak vsechno funguje lip, odrazi se to na ucitelskem sboru, na vyukovycch materialech, volnocasovych aktivitach a podobne.
@flexareta vysoké nadani plus ADHD. Nekdy se to pro me az neuvěřitelně sejde. Je supr, ze mate takovou školu. S tom ředitelem jsi to vy stihla presne. Mam synka taky ADHD bála bych se ho dat na normalni ZŠ mezi 30 deti z duvodu možné šikany, chapu, ze to pak učitel nemá šanci ohlídat. Ale je vidět, ze u Vas se dobre sešly různé činitele. Kolik deti ma syn ve třídě.
Terezo, myslim, ze tak kolem 25. A vas mel nejake problemy s kolektivem ve skolce? Jestli ne, tak bych se mozne sikany az tak nebala. Myslim, ze deti si vsimaji spise jinych veci. Ze toto byva problem spis pro ucitele. Ale chapu, ze zalezi na stupni poruchy, konkretnich projevech atd. Tak drzim palce.
@flexareta to je třeba další problém na škole, kam chodí dcera. Mají ve třídě taky klučinu ADHD, nevím teda zda je i nějak mimořádně nadaný. Ale vím, že často kvůli němu trpí celá třída. Tím v žádném případě nechci říct, že za to může on. Podle mě selhává škola, její přístup. Kluk je extrémně hlučný, neposedný, ruší a zasahuje do výuky, třídní ho nezvládá, asistenta má jen když má nějaké "horší" období, či co... :( Není výjimkou, že velká část hodiny je ze strany pedagogů šizená právě kvůli němu, protože mu musí věnovat pozornost na úkor ostatních... Musím říct, že mi to vadí, problém byl probírán i na třídních schůzkách, jeho rodičů mi bylo opravdu líto, protože je zřejmé, že se snaží pro syna dělat maximum, cítili se asi dost blbě v návalu ani ne stížností, ale spíš taktních výtek od ostatních rodičů (které nemířily na ně, ale na spíš k učitelce) :( Požadovali jsme, aby to probrala na úrovni vedení školy, protože i ta učitelka z toho musí být šílená, když je vázaná nějakými osnovami, tempem a pak musí řešit něco, co vlastně ani není v její kompetenci, dle mého názoru😕 Nemluvě o chudáku klukovi, který musí být naprosto frustrovaný z toho, že je neustále peskován, napomínán, místo toho, aby byl adekvátně vedený! Podle mě selhala škola. Ta naše má obr rezervy. Ale je to prostě obyčejná velká škola ve městě s cca 20 tisíci obyvateli. Já jsem bohužel neměla dostatek času prověřit všechny podrobnosti, stěhovali jsme se ze zahraničí a dcera tam naskočila do 4. ročníku. Dnes bych určitě zvolila jinou.
@flexareta ne s kolektivem ve skolce snad ne. Nicmene odlišovat se bude asi vzdycky a prijde mi, ze deti tohle vyciti, ze nekdo je v něčem horsi napr a víme jake deti dokážou byt. Ale dekuju za palce 🙂 nejak to dopadne.
@zuzineckah dekuju za prispevek pro me cenný 🙂
@terezapetrova Vysoké nadání a ADHD je docela častý jev, ale občas se to nadání nepodaří zjistit a vyjde z toho jen to ADHD☹.
@zuzineckah hm, tak to je blby, to je fakt asi nejaka horsi forma, u nas je to prave tak nejak jenom o tom zaujeti, ze ho treba nechaji cist si z encklopedie a neprudi ho nesmyslnym opakovanim nejakych ukolu, co uz treba zvlada, a je s nim takto klid...nebo ho pan ucitel zapojuje do vyuky, ze ho necha chvili vypravet ostatnim, co treba cetl nebo tak. Je to spise o pristupu nez o tom, ze by mu venoval nejaky zvlastni cas na ukol tridy... Ale jestli je dite fakt nezvladatelne, tak to chapu, ze muze tridu zpomalovat, je to tezke, no...
@hojda dekuji.. A jsou treba nejake studie v čem bývá "casto" to nadáni.. Nebo se ptam uplne spatne 🙂
@drzticka81
To je dáno inkluzí.
Třeba v Praze je ten výběr škol velký, člověk si může vybrat v podstatě jakýkoliv vzdělávací směr, máme tu Waldorfské školy, Montessori a já nevím jaké. Výuku v češtině, výuku ve francouzštině. Důležité je podle mě poznat konkrétní učitele, protože je to nakonec stejně jen o lidech. Vidím ty ohromné rozdíly, jedna známá je perfektní učitelka, jezdí na semináře, sama se vzdělává. A pak jsou učitelé, kteří si to chodí dvacet let jen "odučit". Důležité je podle mě taky to, jak se ve škole pracuje s kolektivem, dnes je šikana apod. hodně častá. Takže by mi velmi vadila škola, která nemá schopného psychologa nebo poradce, co s tímhle umí pracovat. A dbala bych na kvalitu stravování ve škole, ideálně aby děti měly na výběr i bezmasou variantu jídla.
@g_m Spousta otázek 🙂 Ano, pokud by k domácímu vzdělávání došlo, chtěla bych hodiny vést sama s partnerem. Že bych něco neuměla nevidím jako problém, naučila bych se to. Na tom nevidím nic špatného. Aspoň by děcko vidělo, že i mamina se učí.
To je jedno, jestli je to problém školství nebo systému, ale výsledek je ta malá individuálnost a ta se mi nelíbí. Já jsem netvrdila, že ta individuálnost jde (i když něco by určitě zlepšit šlo), já si naopak uvědomuji, že při tom počtu ve třídě to jde jen těžko jinak, ale o to je to horší.
No, taky je to kolikrát děs, jak "připravený" na realitu ten vysokoškolák kolikrát přichází do práce. A to na výšku chodí lidé, kteří by měli být schopni sebereflexe a samostatného doplnění si znalostí a dovedností. Právě, že i ten vysokoškolák s tím má kolikrát problém.
Vyškrtla bych... Vyškrtla bych je špatné vyjádření, nechala bych témata, ale nešla bych tak dopodrobna, co se šprtání týče. Více bych se zaměřila na to hlavní a na zážitky, pochopení látky. Třeba si myslím, že není nutné zkoušet děti z hlavních měst, ale přijde mi důležité, aby děti byly schopné zacházet s mapou, navigací, vyhledat trasu, spoj a umět si ta hlavní města vyhledat a něco si o nich zjistit, najít o nich něco zajímavého. Neškrtla bych veškeré šprtání, protože je potřeba si tu hlavičku trochu namáhat a trénovat si paměť, ale omezila bych ho. Dost bych omezila literaturu v tom smyslu šprtat se, kdy se který autor narodil, co napsal atd., ale posílila bych trénování porozumění textu.
Jako rodič bych se chtěla, pokud budu mít dítě ve škole, podílet třeba tak, že bych si chtěla sednout s paní učitelkou i dítětem a popovídat si o tom, co je dobrý, co je horší, o tom, jak to vidím já, jak ona, jak dítě a dohodnout se na postupu. Chtěla bych, aby domácí příprava pak vycházela z toho, na čem se dohodneme místo z dělání domácích úkolů.
Ono je to docela problém, aby se učitelúškola trefila do požadavků rodičů. Vidím to u nás v naší státní škole. Pro jedny je moc alternativní (nezvoní, začátek školy v 8:30, žáci a učitelé si tykají, úkoly jsou, ale není jich přiliš, slovní hodnocení do 3 třídy, od čtvré třídy kombinace slovního a známek, angličtina od první třídy 2 hodiny, ve 3. třídě 3 hodiny z toho jedna s rodilým mluvčím, čtení genetická metoda, matematika podle Hejného)a pro druhé zase málo🙂 a tyhle dva tábory se nemůžou shodnout ani mezi s sebou. Každopádně české školství volá po změnách - doba se mění, ale většina škol bohužel ne☹.
@terezapetrova Pokud tě to téma zajímá, tak rozhodně doporučuji knížku od Moniky Stehlíkové - Život s vysokou inteligencí. Na netu najdeš i nějaké rozhovory s ní, je to fakt hodně zajímavé čtení.
@bayt tak v Praze je sice asi vyber široký, na druhou stranu taky jde o to kde ta škola v Praze je, dlouhé dojíždění kazdy den taky neni idealni
My bydlíme na malém městě a na výběr nemáme. Měli jsme ovšem neskutečné štěstí na učitelku. Je úžasná. Dělá pro děti celoroční soutěže, motivuje je. Dcera jí má od první třídy, teď je ve třetí. U nás to chodí tak, že většinou mají od 4 třídy jinou učitelku, což mi hodně vadí a už se teď děsím toho, kdo na nás vyjde. Pak mi hodně vadí, že mají angličtinu celá třída najednou (25 dětí). Ředitelka mi řekla, že nemá peníze na to aby je půlila. U nás je to tak půl na půl. Půlka jsou učitelky, které do školy patří a půlka vyhořelý učitelky, které jsou vynervovaný a jen řvou. Teď se u nás hodně řeší, že učitelka pohlavkuje prvňáky a jeden chlapeček každé ráno zvrací a nechce do školy. Je to celé o štěstí na učitelku to je 90% úspěchu. A co mě vytáčí úplně nejvíc je neustálé volno, které učitelky mají .Jen za září jsem si musela brát tři dny dovolené. Jednou nešla elektrika ve školní jídelně !!!! a zrušili celé vyučování. Pak si udělali ředitelské volno (nepochopila jsem důvod) a pak byli od 14.00 hodin volby, tak končili v 10.00 aby stačili připravit jednu volební místnost. Tohle je mimo moje chápání...kdyby tady byla nějaká učitelka a vysvětlila by mi jak si ty hodiny nahrazují, přece to nemůžou čerpat z dovolené, to by jí snad museli mít 100 dní.
@terezapetrova nevim jestli jsou studie, ale u nas bylo "nadani" zjisteno zejmena ve verbalni rovine, treba ze ma rozvinute asociativni mysleni, logickou argumentaci...to ano, pise basnicky, dokonce zacal psat i roman, jenze ma to i negativni stranky, s takovym ditetem se tezko komunikuje, na vsechno ma svou odpoved, vsechno co mu reknem hned spochybni, nekdy me nuti obhajovat si uplne pitomosti, treba proc si ma vzit salu, kdyz je treba deset stupnu a vcera nemusel, kdyz bylo osm stupnu 🙂 je hodne pozorny k tomu, co se mu hodi, ale prakticky zivot je dost na infarkt, treba rano oblekani, kdybych neprisla 10x za nim, v jake je fazi, tak tam sedi a premysli buhvi nad cim, temer denne neco nekde zapomene, a tak dale. Proste klasicky nepouzitelny snilek. Navic casto dela "chytreho" na deti, tak ani oblibeny zvlast neni. Nekdy mi ho je dost lito... No a k te pohyblivosti, miva ruzne takove zlozvyky, ze treba casto stoji botou na bote, jakoby mel potrebu balansovat, nebo chodi po obrubniku, nebo si porad s necim v ruce haze... To se snazime regulovat sportem. To opravdu potrebuje. Tim chci jen rict, ze ani to "nadani" neni zas nejaka velka vyhra pro jeho soucasny vyvoj, holt, kazdy se musi poprat s tim svym... Nicmene pani psycholozka rikala, ze se to behem par let upravi, jak se dovyvine mozek, ale muze se to presunout i nekam dovnitr, takovy lidi to asi budou mit vzdycky tezsi, no ale co muzem delat...snazime se.
@hojda dekuju za typ 🙂
@flexareta ano, já jsem ti tím chtěla vlastně říct, že máte ohromné štěstí na přístup pedagogů! Opravdu. U nás to vidím jako problém. Ale škola je předimenzovaná, řešitelné by to bylo, ale chybí tomu systematický přístup, no... :( Už to nějak neřeším, dcera odchází, tak se soustředíme na výběr SŠ, resp. gymplu. Nějak to tam doklepe. Přeji hodně zdaru a snad budete mít vždycky takové štěstí👍 Jak je to pak vlastně pro takto diagnostikované děti na středních školách a dál? Studují individuálně, nebo jak se to vůbec řeší? Docela mě to zajímá, snad nevadí, že jsem tak zvědavá🙈
@terezapetrova Námi vybraná škola do budoucna bude určitě o dojíždění, MHD cca 20 minut, ale stojí mi to za to. I když hned v naší ulici ob pět domů je ZŠ 🙂
@flexareta no neni to jednoduché a to jsi napsala presne, můžeme jen delat co je v našich silách 🙂 s tim snilkovstvím jsi to taky vystihla jak nas Vojta pokud mu nevemu obličej do dlani kdyz mu něco rikam je zbytečný mu cokoliv rikat. Treba nas Vojta je neuvěřitelně vnimavej a neuvěřitelně dobre slyší ( to potvrzuji i ve skolce, ze je tim sokuje 🙂) tak budeme přemýšlet jak toho využit pro jeho zivot 🙂 s tim obrubnikem jsi mi pripomela, V. tedy prakticky nechodí jen běhá a zásadně si vybira úplný okraj chodníku vedle silnice, tam kde je velký provoz no moje nervy no, za ruku samozrejmne nejde to se radši vztekne 🙂
@zuzineckah to jsme zatim neresili, syn je ve ctvrte tride...ale mame plan ho dat na osmilete gymnazium, ja si osobne myslim, ze zase ty dalsi roky se ten naskok trochu zmensi, kdyz se bude muset opravdu zacit poradne ucit 🙂 a taky pocitam s moznostmi nejakych olympiad, meziskolskych soutezi, ted je toho opravdu dost, navic na mnohych skolach, i na teto nasi se docela pracuje formou projektu (zaci se rozdeli do skupin a kazda nejak treba zpracuje tema naseho mesta - historie, architektura, povesti, priroda), coz je dobre, protoze spolu komunikuji a kazdy muze projevit to svoje, jeden kresli, druhy pise, treti hleda informace, cvrty to pak prezentuje... Tak chteli bychom takto nejak pokracovat i dal... Pak na vysce uz jede kazdy na sebe...pevne verim, ze bude mit dost pily to nadani vyuzit, v tomto veku ma spis tendenci srovnavat se s ostatnima a tak nejak plout na vlne bez vetsi namahy... Tak taky preju hodne stesti!

@journals ano do jistě míry se toho bojím. Myslim, ze kolektiv při vhodně vybrané škole muže přinést taková pozitiva, které domácí prostředí neda. U nas máme domácí vzdělávání zatím mimo pomyslný seznam.