Je normální urážlivá komunikace učitelky s dítětem?
Ahoj, jak by jste reagovaly když by vaší dceři (šestá třída, známky lepší průměr, chování - začínající puberta ale učitelé si nestěžují) po tom co poplete zadání testu učitelka řekla že je na úrovni lidoopa a ztrapnila ji před třídou? Řešily by jste to s ní nebo ne? Jo normální taková komunikace?
Řešila bych. Neexistuje, aby učitel shazoval dítě před třídou a zadupával jeho sebedůvěru do země. Sama mám od poznámky jediné učitelky problém se nahlas vyslovit a v dalším vzdělávání už jsem si psala správné odpovědi na kraj papírku než bych je řekla nahlas. Z ústního zkoušení radši za 5 rovnou než bych něco řekla špatně nahlas. A sakra trvalo než jsem to jakž takž srovnala. A pokud dcera sama přišla, že ji to rozhodilo, tak není o čem. Kdyby jí to nevadilo a učitelku měla ráda a zasmály se spolu, tak vám tuhle epizodu ani nesdělí.
Mám úctu k dobrým učitelům a špatné nenechám po svých dětech šlapat. Očekávám partnerskou komunikaci z obou stran a světe div se funguje to. Nikdo neříká, že si hned musíte jít stěžovat vedení, ale nechat to plavat je podle mě stejně špatně. A stejně tak bych situaci řešila s dcerou. Vyjádřila bych jí podporu, na učitelku nenadávala. Dodala jí sebedůvěru, kdyby se situace měla opakovat. Aby vnímala situaci jako selhání učitele a ne svoje. Stát se to může a stane-li se to jednou, v pořádku. Každému někdy ujedou nervy, ale mělo-li by se to opakovat, tak to rozhodně není v pořádku.
Žasnu zase jednou kolik maminek by si nechalo kvůli konině urážet dítě. Já bych se ozvala, třeba slušnou formou, to je sranda s těma děckama, občas jsou nechápaví, chce to hodně trpělivosti, že paní učitelko. A v případě opakování bych si stěžovala. Protože už to vidím, jak pak budou pubertální spolužáci tuhle perlu volat na dítě, protože to říkala úča. Nesouhlasím s titulováním učitelů kravama, ale stejně tak nesouhlasím s opačným směrem. Tady snad nešlo o nic takového, aby dobrý pedagog nedokázal byť by posté za den udržet nervíky. Tady to asi ani zrovna na zlatého Amose nebude...
A jen pro pobavení, moje máti léta učila a od nikoho jiného jsem neslyšela častěji nic o kravách než od ní o kolegynich. A že to je náročné a zodpovědné povolání to snad ví každý. A taky.ho nemůže dělat každý, zvlášť ne řeznický pes.
Přemýšlím, jak bych se jen tak mimochodem zmínila vyučujícímu na druhém stupni. Já osobně vůbec netuším, jak se někteří učitelé jmenují, natož jak vypadají, ne tak jim jen tak přátelsky napsat mail. Stejně tak jsem rodiče některých žáků nikdy neviděla.
Jasně, že je špatně, když se učitel dítěte dotkne. To se dít nemá. Že mnoho učitelů jsou kreténi, to je taky pravda. Ale stejně tak si myslím, že je potřeba děti naučit, že sem tam debila potkají, občas jim někdo něco ošklivého řekne. A zdravě sebevědomý jedinec by to měl zvládnout. Já si nedovedu představit, že v jedenácti dvanácti letech by maminka řešila, že mi paní učitelka něco řekla.
@leilinka1234 staci se chovat slusne a zadna scena nebude treba
Pak nemá bejt naše školství tak v řiti, když se mnozí zasekli v totáči a ponižování ostatních bytostí je v pořádku… No čumím. Být učitel je kurva nevděčný povolání a smekám před každým, kdo to dělá dobrovolně a z lásky, protože ruku na srdce, pro prachy tohle dělat nejde. Ale takoví lidé by měli vědět něco o dětské psychice a o vlivu mluveného slova na dětskou „duši“. Nesouhlasím s tím, když žáci titulují učitelky hospodářskou zvěří, na stranu druhou si nemyslím, že by si kvalitní pedagog tento titul zasloužil. A o respektu k učitelům si taky myslím svoje. Z jakého titulu by měl žák automaticky respektovat pedagoga? Respekt, má-li být, je oboustranný, protože pokud ne, nedá se mluvit o respektu. A těžko můžou děti respektovat někoho, kdo je nazývá lidoopy. 🤷🏻♀️
Neřešila bych to. Když si vzpomenu na podobné hlášky učitelů nebo studentů, tak jsme se vždy zasmáli a šlo se dál. Vědu bych z toho nedělala. 🙂 Vzpomínám si, že jsem jednou nevnímala učitelku a dělala napsaný úkol na tabuli a v půlce toho úkolu jsem si všimla, že učitelka diktuje diktát. 😂
Jak bylo zmineno, pokud to dceri bylo neprijemne, nebyl to nejaky ojedinely exces ucitelky a dcera o reseni stala - tak rozhodne bych resila. Napsala bych zpravu ucitelce, ze se ke mne dostala informace ze pouzila na dceru vyraz ze je na urovni lidoopa a ze rozumis tomu ze obcas deti mohou byt narocne ale ze bys uvitala obdobne vyrazy nepouzivat, ze to dceru mrzelo a ze si nemyslis ze je to uplne profesionalni..
A vsem ostatnim co to povazuji za ok -tak za mne ani nahodou, tohle proste uz zavani ponizovanim. Tohle do mluvy nepatri. Predpokladam ze by to nepouzila u kolegyň, neni duvod to pouzit u deti.
Shovivava k takovemu vyrazu bych byla ve chvili kdyby se kluci treba prali, nebo se stala nejaka nehoda/nestesti a v ramci nastvanosti by to na ne pouzila ale kvuli chybam v testu takovyhle vyrazy fakt nemaj co delat (a z lidskeho hlediska prepracovanost ci vyhoreni muzu chapat ale tohle fakt si dovolit nema).
@janina228 ze deti o ucitelkach tak mluvi je pravda, ideal to neni, na druhou stranu ucitelky se mohou ohradit a presne jak pises "hele uklidni se", stejnej vyraz kdyby pouzilo dite smerem k nim tak uz je problem. Ja take verim (jako holky vyse) v oboustranne respektovani...ono totiz v te sborovně taky nepadaji jen kvetnata slovicka o detech a spratci, smradi, zvirata tam slycham dost casto
@budouci_maminka jistě, ale je respekt a respekt k nějaké autoritě. Já bych těžko řekla šéfovi "hele uklidni se"... No a kolegyni bych to řekla celkem klidně. Za mě je největší problém v tom, že učitel už v žádným případě autorita u dětí není - a to prostě dobře není. Ty bys za svým šéfem šla a jednala s ním jako rovný s rovným za každé situace? Kam by to asi vedlo? A co se děti tímhle naučí? Opravdu by bylo krásný, kdybychom se všude respektovali stejně,ale nejsem si jistá, kolik z nás má tenhle vztah alespoň na úrovni rodiny...
@janina228 respekt ma byt zaslouzeny a ne vynuceny (strachem). A ano moji zamestnanci se mnou hovori se stejnym respektem jako ja s nimi. A hele uklidni se bych si nedovolila rict ani kolegyni a ani podrizenemu - a uprimne ani svemu manzelovi nebo svemu diteti - to fakt leda v nejakym afektu
@budouci_maminka a takže chápu správně, že ty doma v afektu říct můžeš,ať se třeba dítě uklidní a předpokládám že v ten okamžik je naprosto v pořádku, když ti to samé tvé dítě odpoví zpátky,ano?
@janina228 zrovna nedavno jsem doma resila neco podobneho a ano, nastavuje mi zrcadlo. Takze pokud po diteti ja doma chci aby takto se mnou nejednalo tak toho docilim idealne tim ze ja tak jednat nebudu s nim. V tu chvili jsem u nas doma rekla ze se mi nelibi jakym zpusobem se mnou mluvi, dcera odpovedela ze ani ji se nelibi jak s ni mluvim ja. A pro mne to byl aha moment kdy jsem uznala ze ma pravdu a zacly jsme to obe resit uz v lepsi atmosfere...
Takze zpatky k tematu - oboustranny respekt. Oboustranny...
Protoze pocity meho ditete nejsou o nic min dulezite nez ty moje...
@budouci_maminka ano, samozřejmě rozumím - rozhodně věřím, že to je správná cesta ve výchově.. ale učitel tam je podle mě ve třídě s například 25 dětmi v dost jisté početní nevýhodě.. já bych to nedělala..fakt ne🙈. Ty jsi předpokládám pedagog když máš přístup do sborovny, takže rozhodně jsem ráda, že takto klidní a vyrovnaní pedagogové jsou.
@janina228 proto jsem ve svem prvnim prispevku v reakci na zakladatelku zminovala ze mam pochopeni pro ojedinely exces, jsme lidi, mame dobre a spatne dny. Ale obvykle by to byt fakt nemelo ani omylem. A to ani hlasky hele uklidni se - az uz je vyrkne kdokoliv komukoliv
@budouci_maminka tak rozhodně dobrý, ať ti tenhle přístup vydrží i nadále👍
Myslím si, že tohle si učitel nikdy dovolit nesmí. 😡
ALE, pokud to bude nějaká mega kráva, po Tvém pokusu řešit situaci ještě přiostří. A tady taky záleží na tom, jak je nastavené vedení a celkově škola...Pokud je tak nastavená celá škola, máš to marné.
Prolítla jsem jen pár příspěvků a musím souhlasit s tím, že i na základní škole jsou všichni žáci "klienty". Tenhle pohled učiteli totiž zabrání se chovat k dětem jako k onucím a z rodičů nebude dělat nikdy blbce.
A že děti titulují učitele často nehezky, je úplně normální, když to dělají tak, aby je žádný učitel neslyšel. Učitel si taky o některých žácích myslí, že nejsou třeba nejbystřejší, ale nikdy to nesmí ti žáci ani vycítit, že si něco takového myslí (a už vůbec jim to nesmí naznačit nebo říct).
@janina228 Však říkám, že slyšet, že vlastní dítě povídá něco podobného, tak mu rovnou vysvětlím, že toto fakt ne. A asi i u cizího bych měla minimálně velmi významný pohled (jako rodič). Prostě toto se neříká o nikom. Že tak děti mluví mezi sebou, když je nikdo neslyší, to taktéž není v pořádku - stejně jako není v pořádku říkat v ředitelně, že ten či onen žák je pitomec. Věřím, že obojí se dost často bohužel děje. Ze strany učitele je to neprofesionální. Ze strany dítěte je to také špatně.
Syn chodí na střední, říct toto učitelka studentovi, student by si zašel postěžovat ředitelce(že se mu toto nelíbí, že se ho to dotklo......apod) Tak by se za svůj výrok učitelka musela omluvit, na střední už se vyučující chovají jinak, základka prostě nějak zamrzla a ano, mít dítko v šesté třídě, tak bych to řešila
Mně hlavně zaráží, že za popletení zadání (prostě chybu) má učitelka potřebu takhle reagovat. Chyby dělá přece každý, ne? A to, i když se mu něco vysvětlí x-krát (což tady ani nevíme). Jako jo, u kardiologa může být chyba fatální, ale u dítěte v 6.třídě?
mě trochu zarazilo, že dcera tohle vyhodnotila jako ztrapnění (před třídou)
nicméně k dotazu,
pokud by za mnou dítě přišlo se sdělením, že se mu něco na chování kantora, učitele nelíbilo, řešila bych to v každém případě, úměrně dané situaci.
@xxx3d
a jako co by to jako mela vnimat?
Dcera taky mela problem s jednou ucitelkou, dokazala ji i rozbrecet a mela jsem pocit, ze ji ponizuje a zasedla si na ni. Napsala jsem ji slusny email jak se situace ma a asi ji to trklo a ucitelka byla jak vymenena. Tu zmenu pocitily i dcerine kamaradky. Hlavne se ozvat v klidu....
@zelenaesmolda co třeba jako sdělení že zadání domotala?
Potřebovala bych si být 100% jistá, ze to opravdu bylo tak, jak dcera říká. Pořádně bych si to ověřila dalšími otazkami na dceru, kde by se mohla případně prořeknout. Co si budeme, děti si vymýšlí často, může to být pubertální šprajc atd. Ale pokud bych si byla jistá, že dceru záměrně ztrapnila před třídou jen aby si ulevila, tak bych to se svolením dcery řešila. Bez afektu, slušně, v soukromí, ale důrazně řekla učitelce, že nepovažuji za vhodné, aby se takto o žácích vyjadřovala a že to dceru ranilo a že nechci, aby se to opakovalo a pokud bude mít pocit, že dcera treba něco flaka nebo je drza, tak ať mě kontaktuje, ale ztrapnovat ji pred třídou nebude.

Z dodatečných odpovědí mi přijde, že je tam mnohem hlubší problém, než jeden "lidoop". Že učitelka opravdu neumí učit a cíleně shazuje žáky.
Je super, že má ve vás dcera takovou důvěru, že vám to přijde říct. V tomhle případě bych to do té školy řešit šla, i když bych vlastně nečekala žádný výsledek - učitelka už asi nedokáže začít jednat líp. Škola si pravděpodobně nebude moct dovolit ji během roku vyměnit.
Ale za mě jde především o to ukázat dceři, že souhlasíte s tím, že to chování učitelky nebylo v pořádku. A vlastně to, že "jí ta kráva nestojí za problémy" ... protože na blbců dcera v životě narazí ještě na dost. Většinu těch blbů nebude moct nikdo odstranit... Naučit se identifikovat blbce a jednat s ním je velmi důležitá lekce... Zkuste to probrat otevřeně i s dcerou... zkuste jí vysvětlit, že i někdo, kdo má být autoritou, má své chyby a je třeba se naučit vybrat, co se od autority učit chce a co ne. ... třeba dotyčná úča umí aspoň svůj předmět, když už ne učit...