icon

Je pozdní začít s přípravou na přijímací zkoušky?

27. pro 2022

Mám nesvateční otázku. Máme doma páťáka. Od září koketuje s myšlenkou, že by šel na gymnázium. Chvíli je rozhodnutý, že jo, ale většinou tvrdil, že ne, tak jsem ho nechala. Včera přišel s tím, že tedy určitě chce zkusit přijímačky.
Máte zkušenost, že to má ještě cenu se začít chystat. Včera zkusil zkušebně test. Udělal 20 otázek (pak jsme odjížděli), měl 2 chyby.
Jak byste pojali přípravu? Nebo to rovnou odpiskat a prostě ho nechat na ZŠ?

Strana
z3
veunka17
27. pro 2022

@zuzkasim já s vámi ohledně toho učení na přijímačky souhlasím. Všechny školy tvoří školní vzdělávací program podle státního, takže by měli mít všichni stejně podmínky. Pokud je v testu něco, co nebrali nejspíš se bude jednat o to, zda jsou schopni na to přijít jinak než nadrcenim. Já sama vím, že jsem si jen zkoušela testy ... Ale je taky pravda, že přijímačky jsem dělala 2005 a popravdě nevím jak se testy změnily...

autor
27. pro 2022

@zuzkasim my teď procházeli test a byla tam věc, co se sice bere v páté třídě, ale u nás až ke konci roku.
Navíc si nedovedu představit, že by tam šel bez přípravy. Je to úplně něco jiného, než to, s čím se dosud setkával.
Ona stačí práce s textem. Takto to ZŠ nedělají.
Žádný kurz pro něj naplánovaný nemáme, ale doma budeme projíždět testy.

rd
27. pro 2022

@zuzkasim U nas byla ambiciozni ...jak rikate... dcera. Ja jen podporila a pomohla, bylo ji deset let. Mozna opravdu mate dobrou zakladku, ale u nas se ucivo opravdu neprobralo do pololeti 5. tridy a bez doucovani by nemela sanci. Bydlime v Praze, asi tu mame vetsi natresk, kdyz berou kazdeho pateho az desateho prihlaseneho a dite musi mit opravdu hodne bodu, aby se dostalo. Ale znam treba jedno mimoprazske gymnazium, kde stacilo 30 bodu za predmet, aby se tam dostalo. Asi i na tom dost zalezi.

rotkapchen
27. pro 2022

@zuzkasim tady s Tebou zásadně nesouhlasim. Od doby státních prijimacek se opravdu dostanou hlavně děti, které mají naučené testové ulohy. Na ukor přirozeně chytrých deti. Časový stres udělá své a dítě, které typově ty testy dobře nezná, neuspeje.
Ja naopak doporučuji všem dělat do zblbnuti testy a ostatní neřešit. Sama vedu přípravné kurzy.
Zeptej se u nas ve skole v primě a velmi velmi výjimečně je tam někdo, kdo si to sel jen "zkusit". Všichni tvrdě dreli, chodili na kurzy a věnovali se tomu i doma, aby se dostali.
Naopak jit tam bez pripravy je tak trochu kontraproduktivní. Akorat se dite dostane do pozice "nejhorší ze všech" a to mu dost setne moralku.
Doba, kdy tam mely jit deti jen s tim, co umí ze ZŠ a svym nadáním, je pryč.

zuzkasim
27. pro 2022

@rotkapchen My už na to téma diskutovaly a vím, že v tomto se neshodneme. Nevidím děcka na gymplu, vidím je na ZŠ nebo od těch známých. A ty tam opravdu šly v 90% případů bez šrocení a extra přípravy. A jsou spokojení. A psala jsem, že s testy se seznámit a udělat si je, ano.

ahyt
27. pro 2022

@rd presne,obe vnucky se dostaly v Praze na 8 lete gymnasium a bez pripravy by si ani neskrtly.Jedna je ted v prime a druha v tercii A byly to jednickarky ze zakladky a ted na gymplu jsou na predni linii ve vysledcich ve tride a zvladaji ho levou zadni.Nejen,ze na prijimackach byly nektere otazky z uciva pro 6.tridu,sice jen nekolik,ale prave ty rozhodly o vyslednem poctu bodu a tedy o prijeti ci neprijeti,ale i uplne jina forma a zpusob otazek nez byly zvykle a to navstevovaly opravdu velmi dobrou ZS.Nerikam,ze nektere extremne chytre deti se tam nedostanou bez pripravy,ale pres 95% deti se tvrde pripravuje.Alespon v Praze,kde berou kazde 5- 10 dite.Mimo Prahu je to jine,tam mnohdy staci i na prvniho prijateho zaka tolik bodu,ktere v Praze nestaci ani na prijeti.Vim presne,nejen ze nekdo povidal..Praha je v tomhle opravdu specificka.

ahyt
27. pro 2022

@rotkapchen souhlasim,viz muj prispevek nize.Vnucky nejen ze od zari doma tvrde drely,tak hned jak zacaly fungovat pripravne kurzy,tak pravidelne chodily.Bez takove pripravy by zkouska ani neudelaly natoz aby se dostaly.A i spoluzaci vnucek makali Vsichni.A zapojili se i rodice,dcera stahovala vnuckam ze vsech moznych pramenu testy.Pokud nekdo tvrdi,ze priprava je zbytecna a ze se deti dostanou bez ni,tak ma asi kontakty s genialnimi detmi ,ktere opravdu pripravu nepotrebuji.Ja takove neznam.

zekrt
27. pro 2022

Můj dojem byl, že bez přípravy se nedostane ani génius, že se dostanou děti, jejich rodiče jsou schopni je připravit. Nepřijde mi to v pořádku, ale je to tak.

cilkat
28. pro 2022

Jako dyslektik jsem se chtěla dostat na hunanitní, osmiletý gympl... Pravopis jsme "dřeli" prakticky furt, ten rok před přijímačkama to bylo intenzivnější... Nějaký vědomostní obsah byla otázka projití pár konkrétních testů... tam myslím nemá nic zmeškáno. To opravdu byla otázka tak tří měsíců.
Každopádně pokud to chce zkusit, ať k přijímačkám jde. A pokud to chce zkusit on, klidně bych nechala přípravu hodně v jeho režii - stejně už se teď většina věcí hledá na internetu, ne?

andelka
28. pro 2022

Taky jsem koukala na principu otázek. Je to úplně jiné,než s čím se doteď setkal. Některé věci ještě ani nebrali. Kurzy tu jsou,tak využijeme. Bez přípravy by netušil jak s těmi úkoly vůbec naložit. S pomocí to pochopil, ale musel fakt dávat pozor, nebýt zbrklý.

fire85
28. pro 2022

@mollyweasley proč nemůže napsat svůj názor? Hlavne to že je to díte chytré si často mysli jeho rodiče. Ani to tak být nemusí

mollyweasley
28. pro 2022

@fire85 Proč bych měla psát svůj názor na cokoliv, co ten druhý nevyžaduje? To je taková oblíbená internetová kratochvíle, remcat lidem do věcí, které je nezajímají. Autorku příspěvku zajímalo, zda je na přípravu na přijímačky dost času, ne jestli má dítě na gymnázium vůbec dát, jestli mu to nezničí dětství.

autor
28. pro 2022

@mollyweasley to je národní sport. Mluvit do výchovy ostatních.
Tchýně jsem se ani neptala a ječela, že mu zkazíme dětství, že to je nejhorší možnost, že jsme vybrali nejhorší možné gymnázium a že tak chytrý zase není. Děláme z něj to, co není, bude mít nos nahoru a stejně nemá na to, aby udělal VŠ...
A nejlepší byl názor mojí tety, která mi řekla, že kdyby jeho babička nebyla ředitelka na ZŠ, tak by samé jedničky neměl, že je jen protekční spratek.
Takže takové názory házím za hlavu.

mollyweasley
28. pro 2022

Lidi závidí. Neumí přát druhým to, co nezvládli sami.

jarunkaxyz1
28. pro 2022

@mollyweasley - on je taky často národní sport i netolerovat názory ostatních

jarunkaxyz1
28. pro 2022

@mollyweasley - to není o tom, co lidi sami nezvládli - jde o pouhý názor, když už se zakladatelka ptala...nic víc, nic míň. Ona se totiž ptala nejen na časový harmonogram přípravy, ale i na to, zda to má vůbec smysl....Gymnázium mi díky bohu alespoň dalo umění číst s porozuměním:o)

autor
28. pro 2022

@jarunkaxyz1 myšleno kvůli času na přípravu. Chápu, že to tam není napsané dost jasně. I když většina to pochopila, jak jsem to myslela. 😉
Cizích lidí bych se neptala, jestli mám dát na gympl dítě, které neznají. To si musíme rozhodnout doma.

jarunkaxyz1
28. pro 2022

Promiň, ale věta není dost jasná? : Nebo to rovnou odpiskat a prostě ho nechat na ZŠ?

autor
28. pro 2022

@jarunkaxyz1 v návaznosti na celou otázku, kde se zabývám jen tím, jestli je dost času na přípravu. Ale ty sis v tom vypíchla jen tu jednu věc. Chápu, že jsem to měla napsat jasněji.

jarunkaxyz1
28. pro 2022

To asi ano....Za mě jsem teda pochopila, jestli se máte tou přípravou ve finále nakonec vůbec zabývat nebo ho nechat na ZŠ.....

kyti75
28. pro 2022

Se synem jsme se začali připravovat jen doma od února, když jsme podali přihlášky. Denně cca 30minut a o vikendu jeden test napůl. Měl cvičebnice od Didaktisu, udělal si všechny ty testy a asi polovinu procvičování. Na gymnáziu je moc spokojený, s výukou i dětmi. Berou toho opravdu dost, ale pamatuje si hodně z hodin, jak je tam klid.

zekrt
28. pro 2022

Já jsem to taky pochopila. Ano, dá se to v pohodě stihnout. Syn se dostal. Začli jsme v lednu. Brali 30 z 200.

kyti75
28. pro 2022

Podle mě je nejtěžší se tam dostat, pak to taková hrůza není. Moc jsem příznivcem nebyla, má denně kroužky (ZUŠ nebo sport) a dává v klidu.

zekrt
28. pro 2022

@kyti75 Přesně! Klid ve třídě si taky náš pochvaluje. A to rychlé tempo mu vyhovuje.

marimanta
28. pro 2022

Sama jsem na gymplu byla a bylo to super, určitě jsem nic neztratila. Naopak jsem mnoho získala.
Dcera je v sekundě, bohužel si nepamatuju, jak dlouho se chystala, ale max dva tři měsíce si párkrát v týdnu projela testy. Byla sedmá přijatá, teď je v sekundě a nelituje.
Syn je teď v páté a testy začne projíždět postupně teď od ledna.

kamaradicek
28. pro 2022

@ahyt dobry den, muzu se zeptat na gymnázium na které děvčata chodí. Klidne i SZ. dekuji Vám.

kamaradicek
28. pro 2022

Ahoj, na jaké osmileté gymply jste prosím hlásily svoje děti? Zajímala by me Praha a vase doporučení. Moc dekuji za každou odpověď.

autor
28. pro 2022

@kyti75
@zekrt syn se rozhodl po dni otevřených dveří. Byl na sice už na začátku prosince, ale teprve teď prý měl čas nad tím přemýšlet.
Právě se tam dival i do hodin a všude byl klid. Ptal se i studentů, co nás prováděli a prý to je tak normální.
Oni mají ve třídě inkludovaneho žáka a ten o hodinách vydává zvuky, případně se hádá s asistentkou. Takže klid na práci moc nemají.

korin
28. pro 2022

Syn taky bude dělat přijímačky a hodláme s přípravou začít v lednu. Kurzy už jsou obsazené, s výjimkou on-line verze. Asi se spolehneme na domácí přípravu.

ahyt
Autor odpověď smazal
Strana
z3