icon

Kupují se pro prvňáčky kornouty s bonbony?

lucifux
8. srp 2023

Zdravím, mám doma budoucího prvňáčka a řeším zda koupit kornout s bonbóny. Ani nevím jestli se to ještě dělá... Fakt netuším. Je tu někdo komu nastupuje dítě do 1. třídy... a pomůže mi to rozseknout.

Strana
z3
hojda
16. srp 2023

@petrasipkova1 Nehvizdy???

marketa11112
16. srp 2023

@hojda šla jsem do první třídy v září 89. Takže jo, za komančů.

hojda
16. srp 2023

@marketa11112 To se divím, nic nebylo a kornouty ano😂

andelka
16. srp 2023

@marketa11112 a v jaké oblasti?
Já taky září 89, ale kornouty jsem viděla jen ve filmu Lucie postrach ulice,na živo vůbec.

marketa11112
16. srp 2023

@hojda
@andelka kousek od hranic s Německem. Ústecký kraj. Tady je to zvykem už dlouho... Mám i foto s kornoutem. Dokonce jsem měla ten lepší, ne kulatý, ale pěti nebo šestihranný. A veliký.

andelka
16. srp 2023

@marketa11112 tak to jo. Co jsem zaznamenala,tak v okrajových částech Čech u hranic s Německem, to povědomí bylo, i dřív.

marketa11112
16. srp 2023

@andelka tady ho měli už tenkrát všichni. A dnes také. Syn měl maličky už když šel do přípravky,aby mu to nebylo líto, až uvidí prvňáčky. Loni šel do první třídy, měl velký kornout. Letos jde dcera, bude ho mít taky.

bledulka84
16. srp 2023

Taky to znám jen z Lucie postrach ulice a už jako malá jsem si říkala, co to jako má být 😅 díky bohu se to na JM nenosí doteď, taky mám letos prvňáčka.

marketa11112
16. srp 2023

@bledulka84 tady to děti milují. když někdo nemá kornout je chudák za outsidera( bohužel si všímají i učitelky). Je na tobě , co tam dítě má. Klidně i jablíčka nebo zdravé mlsky. Ale má ho. Je to pro něj , prostě zpříjemnění prvního dne, nástupu do školy.

andelka
16. srp 2023

@marketa11112 a co se s tím dělá? Neumím si představit,že by se u nás v září sešlo 24 kornoutů.
Když je to pro něj,tak proč ho nosí do školy?

lvl16
16. srp 2023

@hojda Piňaty jsou úplně běžné. Jsem ročník 91 a už v dětství jsem byla na několika oslavách, kde byly 🙂.

zekrt
16. srp 2023

Brno - nikdo neměl, poprvé jsem to viděla na koníkovi. Pocházím z Vysočiny a taky nikdo nenosil.

andelka
16. srp 2023

Teď jsem byla nakoupit v papírnictví..a co myslíte? Byly tam. Takové menší za 69 Kč ( prázdné). Ale tady to fakt tradice není, sem tam se to asi objeví, ale výjimečně. Schválně se 4 září zaměřím na naše prvňáčky.

petrasipkova1
16. srp 2023

@hojda Jojo 😂😂

hojda
16. srp 2023
mary.jane
16. srp 2023

@andelka ty kornouty jsou proste symbolem prvnaka. By ses mohla podivovat, proc chodi prvnaci prvni den s aktovkou, kdyz ji nepotrebuji atp... Proste "proprieta prechodoveho ritualu", stejne ne/zbytna jako treba krestni rouska, svatebni kytice atp.

andelka
17. srp 2023

@mary.jane akorát mi to přijde úplně nelogické. Na rozdíl od aktovky. Ta se často hodí, děti něco dostanou ve škole. Ale jo, symbol to může být, když je to někde tradiční a ne import.

vodnarka2013
17. srp 2023

Já ho dávala u prvního syna a dávat budu i teď těm dalším ☺️☺️ strasne se mi to líbí, kornout se pak odevzdá paní ucitelce a ta sladkosti po cely rok rozdává dětem jako odměnu. Moc se to u nás nedrží ale to nevadí, věřím ze se to jednou chytne vic 🤣

marketa11112
17. srp 2023

@andelka děti se s tím ve škole defakto jen vyfotí, pochlubi pěkným kornoutem a zase si to nesou domu. 😉.

@vodnarka2013 učitelce dáváme bonbóny pro děti zvlášť, stejně tak další korunky ( nezávisle na tom, co chtěla škola) na pomůcky - koupi je ve větším levněji, případně na výletě koupi dětem zmrzlinu a pod.

andelka
17. srp 2023

@marketa11112 aha, tak to je zvláštní.. Dát to učitelce nebo to sám sníst,nebo nabídnout spolužákům by mi přišlo asi logičtější.
U nás děti ( i já) nosí bonbóny ( nebo něco jiného, třeba muffiny, lízátka..) když mají narozeniny nebo svátek. Zmrzlina se platí z fondu. Jsou tam peníze utržené třeba z prodeje na jarmarku.

marketa11112
17. srp 2023

@andelka když má dítě narozky nebo svátek, tak také nosí něco do školy. Ve školce dělaly regulérní oslavy, ve škole není tolik prostoru, ale i tak to lze pořešit.
To , co má dítě v kornoutu , je prostě toho dítěte. Zda dá něco kamarádům nebo to sní samo, je už na něm. Ale všeobecně , co vidím, si dítko nese vše zpět domů. Prostě je to takový bonus, odměna, vylepšení dne, k nástupu do školy.

veronikav31
17. srp 2023

@mary.jane symbol prvnaka je taška,batoh nikoliv kornout,já jej také neměla (jsem ročník 1982),ani jeden z mých bratrů. Nikdo ze školy u dcery(šla do 1.tridy loni) také ne.a první školní den dostali dárky, které si dali právě do té tašky.

andelka
17. srp 2023

@marketa11112 u nás je asi tradičnější jít na zmrzku nebo do cukrárny (nebo Mc Donalda).

@veronikav31 ono to je tradiční delší dobu v těch určitých oblastech a ve většině republiky ne.

veronikav31
17. srp 2023

@marketa11112 no jo,ale vy jste z Mostu,což je příhraničí.u nás na Vysočině to není tradice a osobně v tom nevidím smysl.radeji jsem dcerku vzala do cukrárny a pak na dobrý oběd.

mary.jane
17. srp 2023

@veronikav31 jezisi, jak u blbecku na dvorecku, porad dokola 🤦‍♀️ Dokazes pochopit, ze jsou i tady v Cesku lokality, kde je to nepretrzita tradice uz od konce 19. stoleti?

mary.jane
17. srp 2023

@veronikav31 a kdyz to budu brat do dusledku, tak kornout je starsi, nez skolni aktovka. Takze vlastne ma pravo byt vetsim symbolem pro prvnaka, nez prave ona 😝

veronikav31
17. srp 2023

@mary.jane dokážu to pochopit,ale to neznamená,že se tím řídí zbytek republiky.ja psala,že u nás na Vysočině to není tradice.vim o příhraničí s Německem,že ano.zbytek republiky nevím

mary.jane
17. srp 2023

@veronikav31 ja ale nikde nepsala, ze se tim ma ridit zbytek republiky, jen jsem odpovidala na dotaz andelky, proc se vlastne tady u nas kornout nosi....

andelka
17. srp 2023

@veronikav31 zbytek republiky logicky ne. Jedině že by se inspirovali a měli to jako importovaný zvyk. V příhraničních oblastech to běžné je a bylo i dřív.

andelka
17. srp 2023

@mary.jane jj, já vím, že v těch oblastech při hranicích to není neobvyklé. Zajímalo mě, co konkrétně se s tím vlastně dělá, protože reálně jsem to ještě nezažila. Za což díky.

Strana
z3