icon

Nosí se kornouty se sladkostmi první školní den?

25. srp 2024

První školní den se blíží a já s hrůzou zjistila, že se prý do první třídy nosí kornouty se sladkostmi. To jako opravdu? A to hned první den? Vždyť tam budou jen hodinu. 😱🤷‍♀️

Strana
z5
eldoradoh
28. srp 2024

Syn už tedy jde do čtvté třídy, ale v první třídě kornout nesl a nebyl zdaleka jediný. Koupila jsem menší kornout a dala mu do něj mini pytlíčky Haribo medvídků. Jsme z Plzně.

glimmer
28. srp 2024

bydlíme v bývalých Sudetech a tady je to klasika ... když jsme se sem přestěhovali z Prahy, tak jsem na to koukala jak "puk" ... kornout tu mají všichni prvňáčci

autor
28. srp 2024

Podařilo se mi zeptat rovnou ve škole: kornouty nosí děti velmi ojediněle, většinou ty, jejichž rodiče chtějí ukázat, jak jsou zcestovalí. A to teď nemyslím nijak špatně, toto mi přímo řekla p.uč.
Aktovku mít nemusí, není na co, ale často si ji berou kvůli focení, jako první vkročení do školy.
Takže jiný kraj, jiný mrav 😉

blankaskubickem
28. srp 2024

@swan42 Opravdu nedělá. Jsem ze středních Čech a nikdy v životě neměl nikdo kornout, ani před 50 lety, ani před 20, ani dnes. Ani u nás, ani u zbytku rodiny v Praze. Je to německý zvyk, takže zůstal v pohraničí, tam to chápu. Tohle dělají ženský, co to někde vidí, a musí být za každou cenu in a světové, nacpou dítěti kornout jako hrom, a dítě tam stojí jediné jak bolavej prst, neví co s tím, učitelka rozpačitá, a ostatních 20 dětí zase stojí, a ptají se, a co to ten Pepíček měl, a proč to měl, a proč já to nemám.... Dělá to jen zmatky dětem v hlavách.

blankaskubickem
28. srp 2024

Přesně napsáno, zcestovalí rodiče.... velmi kulantně to paní učitelka zaonačila 😂 je to teď v okolí žhavé téma, spousta známých je zblblých už právě i tím, že ty kornouty nabízí každý obchoďák i papírnictví, někde vám je dokonce i na přání naplní.... tak se spousta rodičů ptá, jestli je to zvykem, jestli se to v té či oné škole dělá, a zatím všem, co jsem slyšela, paní učitelky odpovídají, že ne, ať nic takového nenosí...
Takže i kdyby u vás někdo kornout měl, a vaše dítě se ptalo, proč ono ne - klidně řekněte, že se ta čokoláda rozteče, a že ho radši místo toho vezmete cestou domů na zmrzlinu.

hojda
28. srp 2024

@blankaskubickem Já si vždy vzpomenu na nářky rodičů, jak je v září čekají velké výdeje se školou a pak si k tomu ještě přidají kornout a kytku.

blankaskubickem
28. srp 2024

@hojda Ano, tohle mě na tom fakt štve, že tu nabubřelost některých rodičů odnesou děti. Dají kornout, co někde viděli, aby byli světoví, důležití a in, a ostatní na to koukají a je jim to líto. Jakoby těch výdajů s nástupem do školy nebylo až nad hlavu, ještě futrovat kornout blbinama. A sladkostí už vůbec. Mě třeba dostalo, že u nás parta dětí obcházela vesnici na Dušičky - tedy Helloween - zvonili na domy, a že koleda koleda... Nikdo tu na to není zvyklý, nic takového se tu nikdy nedělalo, ani omylem, takže nikdo neměl nic připravené, soused jim moudře řekl, ať nevymýšlí kraviny a přijdou na
Velikonoce nebo na Tři krále, že jim milerád koledu dá. 🙂 Já se spíš divím, že je ti rodiče pustili, nebo jim to dovolili, když toto nemůže být rodinná tradice, tohle tu nebylo nikde.

hojda
28. srp 2024

@blankaskubickem No třeba masopust už se už moc neslaví a přitom je to tak veselý svátek s průvodem masek.

izz76
28. srp 2024

@blankaskubickem Tak to jsme v Karlových Varech asi zcestovalý všichni, protože před 3lety když šla dcera do první třídy, měly kornout všechny děti, mám srovnání na čtyřech školách. Sladkosti z kornoutu se nechaly ve škole,učitelka ta pak v průběhu roku rozdávala. Jestli je to blbost nebo ne, nechci hodnotit,ale je to úplně běžná záležitost.

petulkadodo
28. srp 2024

@blankaskubickem In a světoví? A co když jsou to rodiče, kteří původně pocházejí z pohraničí, sami ho jako malí měli a tak ho dají i svým dětem? Já zjistila, že v Praze to není úplně běžné, až když jsem se přidala na fb do místní maminkovské skupiny. Do té doby jsem to netušila. A jsem zvědavá, jak babičkám vysvětlím, proč zrovna nedám dítěti kornout, když ho mají všechny děti a jejich ostatní vnoučata a synovi, proč sestřenice a bratranci ho měli a on ne. Akorát budeme za nafrněné pražáky, co si pořád vymýšlí něco extra. A je nás z našeho kraje v Praze hodně.

hojda
28. srp 2024

@petulkadodo Tak mu ho dáš doma, nemusí ho nosit do školy, ne?

hojda
28. srp 2024

@izz76 Nám třeba chodilo ze školy info, že děti nemají nosit do školy sladké, protože jsou pak hyperaktivní a nevydrží sedět v lavicích.

petulkadodo
28. srp 2024

@blankaskubickem https://zakrasnejsivimperk.cz/?p=201825 Opravdu se nebudu vzdávat svých rodinných tradic kvůli tomu, že v Praze nejsou in. Není to žádná novota z reklamy. V západních Čechách měla kornout na fotce i moje babička. Rozhodně je to tradičnější než třeba Valentýn nebo čokoládoví zajíci na Velikonoce.

petulkadodo
28. srp 2024

@hojda Fotka před školou nebo ve třídě s aktovkou a kornoutem je klasika. Prvňáček si hrdě nese kornout na první cestě do školy aby všichni viděli, že už je velký a jde do školy. Dát ho doma úplně není ono.

somalicats
28. srp 2024

@petulkadodo Já jsem původem z pohraničí, takže nejstarší dcera šla do první třídy s kornoutem, to bylo ještě tam. Pak jsem se přestěhovala do Prahy. Druhá a třetí dcera šly do první třídy bez kornoutu, v Praze to zvykem není a fakt nemusím nikomu vysvětlovat, proč jim tady kornout nedám (btw. kornout není nutně o sladkém, dávají se do toho spíš dárečky a v Sasku symbolizuje školní zralost). Až půjdou do školy čtvrtá a pátá, tak půjdou taky bez kornoutu. Nevidím důvod, proč lpět striktně na tradicích tam, kde to tradice není.

j.a.n.i
28. srp 2024

@petulkadodo No, tradičnější jak kde... V pohraničí ano, v Praze ne.

petulkadodo
28. srp 2024

@somalicats Já vím, co se dává do kornoutu. Nějaká ta sladkost, ovoce, dáreček. U nás se kotnout nesl jako rekvizita, která se pak přinesla domů a doma si ji děcko rozbalilo a vnitřek byl jeho. Něco jako nadílka na Mikuláše. Pokud chci dát svému dítěti kornout, nikomu tím neubližuji a vůbec nechápu tohle brojení proti. Papírový kornout stojí pár korun a co bude uvnitř, je na každém rodiči. Mně to přijde hezké a u nás v rodině je to tradice. Hold někdo má ve třídě kornout, někdo jde s rodiči na zmrzlinu a někdo třeba do Majalandu. Každý dle svého.

hojda
28. srp 2024

@petulkadodo jenze ty deti to vidi jinak, on ma kornout a ja ne, nechapou, ze to tu zvyk neni. Dite se tesi prvni den do skoly a pak je mu lito, ze nema nejaky kornout....😔.

somalicats
28. srp 2024

@petulkadodo Jde o to, že kornout tu není zvykem, takže to akorát vede přesně k tomu, co psala @hojda . Kornout má svoji tradici, svůj význam, tady v Praze ale ne. A dávat dětem kornout jen proto, že se to aktuálně prodává a že to pár dětí rodičů původem ze Sudet má? A už vůbec nejhorší mi přijde to, cos psala, že by se babičky a spol divily a měly by vás za nafrněné Pražáky. Tím akorát ukazuješ tu povrchnost, že se něco musí jen proto, že to někdo jiný vyžaduje nebo že by tě za nesplnění drbal.
Nevím, mně to lpění na tradicích za každou cenu okázale tak, aby to viděli všichni okolo tam, kde to tradice vůbec není, přijde na hlavu. A když už to musí být, tak se to dá udělat i jinak, třeba vzít kornout s sebou, vyfotit si dítko s kornoutem a aktovkou u školy, a pak zas domů, ale necpat ho dítěti do třídy. Nevím, jak to máte ve vaší škole, u nás rodiče do budovy s dětmi stejně nemůžou, takže slavnostní přijetí prvňáčků se dělá na školním dvoře (a tam by kornout překážel, dostávají opravdovou "Schultüte", sáček s dárky od školy), takže nafotit si dítě se dá leda před školou.

petulkadodo
28. srp 2024

@hojda Někomu je líto, že nemá kornout, někomu, že nemá oslavu narozenin v herně, někomu, že nebyl v létě u moře a někomu, že nemá mobil, když někteří spolužáci už ho mají. Takových situací je mraky a každý rodič se s tím musí popasovat 🤷‍♀️

j.a.n.i
28. srp 2024

@petulkadodo No, možná ublizujes tomu dítěti, že tam, kde to tradiční není, bude buď za blbce nebo za Hujera...

petulkadodo
28. srp 2024

@j.a.n.i Kdyby nebyly sociální sítě, tak bych ani nevěděla, že to není zvykem všude. V každé třídě všude v republice bude alespoň jedno dítě s kornoutem. Tím spíš, že i tam, kde to není tradice, jsou toho plné obchody. Tahle debata na koníku na tom nic nezmění. Jako se rozšířil Valentýn, čokoláda místo malovaných vajíček, hallowenské párty s kostýmem ve školkách, dárky za zuby od zoubkové víly, tak se šíří i kornout.

hojda
28. srp 2024

@petulkadodo Ano i my měli holčiku s kornoutem, jednu jedinou a hodně dlouho ji nikdo neřekl jinak než ta s tím kornoutem. Rozdíl je v tom, že to ostatní věcí nebudí tolik emocí jako ten kornout a v Praze tedy obvlášť. Sama píšeš, že sis to přečetela na sociálních sitích, takže to lidé fakt řeší a tuhle tradici tu moc nechtějí. Hallowenské party nikdo neřeší.

lucieevita
28. srp 2024

Já tedy kornout měla a velký. Jsem teda z Jižních Čech a mamka moje že Severních. Vůbec nevím, co v něm bylo a jestli ho měli i ostatní. Ale tady myslím na fb od nás občas vidím fotky prvňáků s kornoutem. Kdybych věděla, že pár dětí s kornoutem přijde, dala bych taky..

mourovatakocka
28. srp 2024

To je sranda tady fakt. Protože to Mařenka nezná a považte ani její babička!!! tak to není zvykem a tečka! Já nesla v první třídě kornout, fakt už nevím s čím, vesnice ve své podstatě už Praha, rodiče fakt zadní vlezdoprdelkové nebo co tady zase někdo naznačoval. Opravdu legrace. Prostě jako jiné přejaté svátky, někdo slaví, někdo ne.

j.a.n.i
28. srp 2024

@petulkadodo To tedy nebude, třeba u nás jsem čumákovala na prvňáky několikrát a kornout ani jeden, takže to, že všude bude je spíš přání otcem myšlenky.

miryp
28. srp 2024

@petulkadodo ve třídách našich dětí v první třídě nešlo s kornoutem ani jedno dítě. A viděla jsem první den 8 tříd prvňáků v rozestupu dvou let a počet kornoutů na to množství dětí bych napočítala v souhrnu na prstech jedné ruky. A ti jedinci, co ho s sebou měli, ho ve finále nechávali u rodičů, protože jim akorát překážel. Bydlíme za Prahou...
Ty si samozřejmě dělej, co chceš, podstatou této diskuze je uklidnění autorky, že skutečně neudělá ze svého dítěte outsidera, když mu kornout nekoupí...

martinka0209
28. srp 2024

Já kornout měla jsem z Jihlavy a byla jsem jediná kdo ho měl,dcera ho bude mít buď ho rozdá dětem,nebo ho donese domů a ty bonbóny může rozdat pak k narozeninám co má na konci září, uvidíme jak to bude a a aktovku bude mít i když učitelka řekla ,že ji mít nemusí,podle mě se těší až si ji vezme do školy

petulkadodo
28. srp 2024

@j.a.n.i Koukala jsem do několika pražských maminkovských skupinek a těch tříd, kde by to nepřinesl nikdo, je fakt málo. Obvykle je odpověď, že několik dětí mělo nebo že to bylo půl napůl. Tak je spíš zbožné přání těch, co kornout odmítají, aby ho neměl nikdo jiný 😉

j.a.n.i
28. srp 2024

@petulkadodo No, sama píšeš, že těch tříd, kde ho nikdo neměl bylo málo, takže to, že to v každé třídě má alespoň jede je akorát tvé přání...

Strana
z5