icon

Placení za školní potřeby: Nutné zlo nebo vhodný příspěvek?

patriciemartinu
14. srp 2025

Dobrý den,
jsem redaktorka EDUinu a sbírám do článku zkušenosti rodičů k tématu, kdy školská zařízení, družiny atd. na začátku roku žádají rodiče o úhradu věcí, které nejsou mezi běžnými školní pomůckami (např. hygienické potřeby, papír, šťávy, sladkosti do družiny atd.). Zajímá mě, jestli s tím máte zkušenost, jak to probíhá u vás a jak to vnímáte (nutné zlo X rádi si připlatíte?).
Pokud nechcete uvádět konkrétní školu nebo jméno, anonymitu zaručím. Můžete mi také napsat do soukromé zprávy.
Moc předem děkuji za sdílení zkušeností!

Strana
z4
krisstina93
15. srp 2025
@klokanka31

Já teda nechápu ani to hromadné kupování pomůcek. Za nás rodiče dostali seznam věcí co budeme potřebovat, a každý si to nakoupil pro svoje dítě. Nic se nedávalo dohromady. A aby rodiče kupovali toaleťák, kapesníky atd.fakt neexistovalo.

@klokanka31 treba to hromadne kupování pomůcek beru jako pozitivni službu, zaprvé to rodiče maji bez práce, zadruhé je to levnější, protoze učitelka kupuje ve velkem a ma slevy, takze to vyjde treba na polovic nez kdyz to půjdu koupit sama, další věc maji všichni stejne veci, nikdo si nezávidí, nikdo neřeší ze rodič koupil tohle a tamto špatně, ze mel byt sešit takový a makový…. Treba i na výtvarku, mají porad vše k dispozici, nemusím hlídat jestli ma ve škole dost ctvrtek nebo barevných papírů, za nás sme dokonce nosili čtvrtky na každou hodinu extra z domova a pak půlka třídy neměla na co malovat, když zapomněli.

mabs
15. srp 2025

Za mě nutné zlo. Tohle má platit zřizovatel. Každý rok nosíme krabici kapesníčků, balení toaleťáku, papírové ručníky, platíme veškeré sešity, a příspěvek na šťávu a výtvarné potřeby. Jak ve škole, tak v družině, takže vlastně všechno 4x.

mabs
15. srp 2025
@jaja01k

@andelka Nám to jedna paní učitelka navrhovala, že by si děti dělaly ve třídě sladké pití. Naštěstí jsme si odhlasovali, že nechceme.

@jaja01k u nás si bohužel rodiče odhlasovali, že to chtějí. Štve mě to. Nechci, aby to pili, jsou zvyklí na vodu, ale jak se dostanou k něčemu takovému, jsou schopni toho vypít litry.

klokanka31
15. srp 2025
@krisstina93

@klokanka31 treba to hromadne kupování pomůcek beru jako pozitivni službu, zaprvé to rodiče maji bez práce, zadruhé je to levnější, protoze učitelka kupuje ve velkem a ma slevy, takze to vyjde treba na polovic nez kdyz to půjdu koupit sama, další věc maji všichni stejne veci, nikdo si nezávidí, nikdo neřeší ze rodič koupil tohle a tamto špatně, ze mel byt sešit takový a makový…. Treba i na výtvarku, mají porad vše k dispozici, nemusím hlídat jestli ma ve škole dost ctvrtek nebo barevných papírů, za nás sme dokonce nosili čtvrtky na každou hodinu extra z domova a pak půlka třídy neměla na co malovat, když zapomněli.

@krisstina93 Jo, na vyšším stupni jsme si taky nosili čtvrtky z domu. Ale nikdo teda nezapomínal. Dnešním dětem by zrovna tahle zodpovědnost bodla. Zapomeneš tohle a tamto, máš smůlu 🤷‍♀️

andelka
15. srp 2025
@klokanka31

@anezzik A proč si to neplatí škola? 🤨

@klokanka31 U nás na wc toaletaky jsou, ale taky je u wc většinou dozor. Děcka tam dělají pěkné blbosti. U syna se toaletak dával do třídy, právě proto, že dostupný na wc vydržel chvíli. Před covidem jsme dávali ručník, po covidu se lišty na ručníky zrušily a děti nosí kuchyňské utěrky. Do financování nevidím, ale toto prostě škola neposkytuje. Na wc mýdlo bývá a místo utěrek máme vysoušeče. Ale věci do třídy se platí z fondu nebo posílají rodiče.

klokanka31
15. srp 2025
@mabs

Za mě nutné zlo. Tohle má platit zřizovatel. Každý rok nosíme krabici kapesníčků, balení toaleťáku, papírové ručníky, platíme veškeré sešity, a příspěvek na šťávu a výtvarné potřeby. Jak ve škole, tak v družině, takže vlastně všechno 4x.

@mabs Ale tak povinně ti to nakázat nemůžou ne?

mabs
15. srp 2025
@klokanka31

@mabs Ale tak povinně ti to nakázat nemůžou ne?

@klokanka31 teoreticky ne, ale už vidím, jak se tam s nimi hádám.

drep
15. srp 2025
@klokanka31

Já teda nechápu ani to hromadné kupování pomůcek. Za nás rodiče dostali seznam věcí co budeme potřebovat, a každý si to nakoupil pro svoje dítě. Nic se nedávalo dohromady. A aby rodiče kupovali toaleťák, kapesníky atd.fakt neexistovalo.

@klokanka31 jsem ročník 1986 a rozhodně jsme nosili na základce toaleťák a mýdlo, finanční příspěvěk na výtvarné pomůcky. Nikdy mi na tom nepřišlo nic šokujícího. Stejně jako hromadný nákup pomůcek. Za a to nemusím řešit, za b nehrozí, že vezmu pastelky blbý tvrdosti a za c se nikdo s nikým nebude hádat, že tahle pastelka je Pepíčka a Vašíček mu sebral.

klokanka31
15. srp 2025
@mabs

@mabs Ono je blbý že by to pak odneslo stejně jen to dítě, učitelka by si na něj mohla zasednout 🤔

klokanka31
15. srp 2025

@drep Tak to bylo asi jak kde. Já jsem 1988, a nikdy jsme nic takového nemuseli nosit. Jediné co se platilo tak SRPŠ 100 Kč, ale když mělo dítě ještě sourozence na stejné základce, tak platilo jen jedno dítě. Vzpomínám si jak se takhle lidi vyhnuli placení, jedno dítě řeklo učitelce že to platil už jeho starší sourozenec, a ten zas řekl svojí učitelce, že to platí jeho mladší sourozenec 😄

j.a.n.i
15. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31 Zas to hromadné kupování pomůcek je jednak pohodlné (pro mě) a druhak mají všichni použitelné věci, spousta rodičů nedokáže koupit třeba slušné pastelky.

j.a.n.i
15. srp 2025
@mabs

@jaja01k u nás si bohužel rodiče odhlasovali, že to chtějí. Štve mě to. Nechci, aby to pili, jsou zvyklí na vodu, ale jak se dostanou k něčemu takovému, jsou schopni toho vypít litry.

@mabs Odhlasovat si mohou, co chtějí, ale ať si pak taky hlasující tu štávu nosí, nevidím důvod, proč by pro mě mělo být jejich hlasování závazné.

j.a.n.i
15. srp 2025
@mabs

@mabs Proč hádat, stačí to ignorovat a prostě nedonést., povinnost to být nemůže, tak to těžko mohou vymáhat.

kolunka
15. srp 2025

U nás se do školky nosí balík papírových kapesníků na pololetí. Upřímně - než aby děti smrkaly do látkových a matlaly po sobě soply a nebo abych každé ráno musela pamatovat na vybavení kapesníky, tak vítám tuto možnost. Pečení do družiny co na školní akce je dobrovolné, poprosí předem, ráda pomůžu.

angelinie
15. srp 2025

@patriciemartinu Ahoj, u nás do školky jsme nosili (myslím že na každé pololetí) balení toaleťáku, papírové kapesníky, vlhké ubrousky a kdo mohl, tak i papíry na kreslení. V brněnské školce dokonce všichni rodiče dávali na začátku roku asi 1000 Kč jako sponzorský dar. Dále tam úplně chyběl školník, takže rodiče dělali školce i různé opravy, úpravy (kdo zrovna mohl a chtěl)...ve škole platíme aktuálně cca 4000 takové to SRPŠ a z toho platí škola vše - pomůcky, výlety, focení, plavání, bruslení atd. Ale samozřejmě na začátku školního roku je ještě obsáhlý seznam, co máme koupit za pomůcky my, takže škola nakupuje takové ty hromadné (pracovní sešity, písanky apod.) Družinu nám zvedli ze 100 Kč měsíčně na 400 měsíčně + asi 1000 na akce družiny a na začátku roku se nosí papírové kapesníky a sirup. Naše děti pijí jen čistou vodu, takže sirup v podstatě nosíme ostatním dětem 😁

gruyerre
15. srp 2025
@klokanka31

@drep Tak to bylo asi jak kde. Já jsem 1988, a nikdy jsme nic takového nemuseli nosit. Jediné co se platilo tak SRPŠ 100 Kč, ale když mělo dítě ještě sourozence na stejné základce, tak platilo jen jedno dítě. Vzpomínám si jak se takhle lidi vyhnuli placení, jedno dítě řeklo učitelce že to platil už jeho starší sourozenec, a ten zas řekl svojí učitelce, že to platí jeho mladší sourozenec 😄

@klokanka31 tak to prostě nenos, učitelka to nebude vymáhat a dítěti se určitě mstít nebude. Učitelky se běžně setkávají s hádavými, problémovými či sociálně slabými rodiči, takže maximálně si pomyslí, že patříš mezi některou z těchto skupin a to je tak všechno

mirecka.jaroscakova
15. srp 2025

V Praze jsme kupovali toaletní papír, papírové kapesníky, kuchyňské utěrky, vlhčené ubrousky, tekuté mýdlo, do školy i do družiny na každé pololetí. Nyní na Zlínsku nekupujeme nic, akorát platíme potřeby na výtvarku.

klokanka31
15. srp 2025
@gruyerre

@klokanka31 tak to prostě nenos, učitelka to nebude vymáhat a dítěti se určitě mstít nebude. Učitelky se běžně setkávají s hádavými, problémovými či sociálně slabými rodiči, takže maximálně si pomyslí, že patříš mezi některou z těchto skupin a to je tak všechno

@gruyerre Proč hned problémoví nebo sociálně slabí? To že si nějaká učitelka vymyslí kraviny hned neznamená, že rodiče budou skákat jak ona píská.

kamimnichov
15. srp 2025

Jen pro srovnani, skola, Mnochov, DE:

V zari davame 50€ na kopirovani a jine materialy. Pri prvni schuzce (vetsinou 2.skolni tyden) pak kazdy rodic bere nejake SRDCE PRO TRIDU… kdy na malych srdiccich jsou ruzna hesla… a kazdy rodic ma necim prispet, jako dar tride. Byva to guma, lepidlo, nuzky, fixy, univerzalni bombicky do pera, kapesniky a kuchynske role…
To pak je pujcovane tomu, kdo zrovna nema, zapomel, doslo mu.

Rada necim mensim prispeji, ale nemam chut byt jedina a aby ostatni jen brali. Nastesti 90% rodicu se ucastni.

Dcera je velmi poradna, ale uz se ji stalo, ze dopsala bombicka a proste novou nemela, ac miva vzdy 2 do zasoby.

Kapesniky etc. - kdyz je nemocna, ma svoje… ale na takovy to prilezitostny to nehrotim- je zvykla, ze je k dispozici. Ale take moc dobre vi, ze vzdy prispivam a pokud dojdou, dokupuju i v prubehu roku.

merope
15. srp 2025
@patriciemartinu

Moc děkuji 🙂 A setkali jste se někdy s tím, že by vám třeba na první třídní schůzce dali podepsat, že se jedná o (finanční) dar škole (mimo SRPŠ, pokud u vás funguje)?

@patriciemartinu Syn chodí do školky, je tam nějaký doporučený finanční dar školce (zřizovatel není obec) a kdo pošle, dostane potvrzení o daru. Taky můžeme donést nějaké věci ze seznamu, co se školce hodí (toaleťák, ubrousky, mýdla,...) případně cokoli na vyrábění/kreslení (jednostranně potištěné papíry, kartony po vylámání komponent deskové hry, krabičky z kinder vajíček,...) - za to ale potvrzení o daru už nedostáváme (asi by se to dost blbě řešilo). Vše je ale čistě na dobrovolné bázi, stejně jako když jsou akce školky, tak tam mnoho rodičů nosí občerstvení "na stůl".

andelka
15. srp 2025
@klokanka31

@gruyerre Proč hned problémoví nebo sociálně slabí? To že si nějaká učitelka vymyslí kraviny hned neznamená, že rodiče budou skákat jak ona píská.

@klokanka31 To nevymýšlí učitelky.

gruyerre
15. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31 pokud je pro někoho problém přinést balíček kapesníků a balík papírů, tak je problémový (připasně může být sociálně slabý, ale to by snad napsal aspoň email s vysvětlením, proč to nemůže koupit). Kraviny to nejsou. Papíry děti potřebují na kreslení, pracovní listy, hry apod. Kapesníčky děti potřebují na smrkání.

klokanka31
15. srp 2025
@andelka

@klokanka31 To nevymýšlí učitelky.

@andelka A kdo? Ředitel, nebo zřizovatel školy?

klokanka31
15. srp 2025
@gruyerre

@klokanka31 pokud je pro někoho problém přinést balíček kapesníků a balík papírů, tak je problémový (připasně může být sociálně slabý, ale to by snad napsal aspoň email s vysvětlením, proč to nemůže koupit). Kraviny to nejsou. Papíry děti potřebují na kreslení, pracovní listy, hry apod. Kapesníčky děti potřebují na smrkání.

@gruyerre Tady jde o princip. Pro svoje dítě koupím vše v nejlepší kvalitě, ale proč dotovat ostatní? Kdyby si každý zaopatřil svoje dítě, tak nebude potřeba něco nosit. Navíc mi to přijde jako výmysl, za nás se toaleťák na wc vyskytoval normálně. Kapesníky měl každý svůj, a když někdo zapomněl, byl k dispozici toaleťák. Došlo někomu pero, tak psal obyč.tužkou...Když si někdo zapomněl celý penál, musel se dožadovat spolužáků o půjčení, a dobře si pak rozmyslel, jestli bude zapomínat dál. Tohle podle mě v dětech akorát budí dojem že když něco zapomenou, nic se neděje, ve škole se to vyřeší samo.

glitterglue
15. srp 2025
@klokanka31

@gruyerre Tady jde o princip. Pro svoje dítě koupím vše v nejlepší kvalitě, ale proč dotovat ostatní? Kdyby si každý zaopatřil svoje dítě, tak nebude potřeba něco nosit. Navíc mi to přijde jako výmysl, za nás se toaleťák na wc vyskytoval normálně. Kapesníky měl každý svůj, a když někdo zapomněl, byl k dispozici toaleťák. Došlo někomu pero, tak psal obyč.tužkou...Když si někdo zapomněl celý penál, musel se dožadovat spolužáků o půjčení, a dobře si pak rozmyslel, jestli bude zapomínat dál. Tohle podle mě v dětech akorát budí dojem že když něco zapomenou, nic se neděje, ve škole se to vyřeší samo.

@klokanka31 koho bys dotovala, když ten toaletak a kapesníky donesou všichni? Máš strach, že někdo bude smrkat častěji než dcera a nebudou mít kapesníku všichni stejne? 😃

Mně by jen přišlo smysluplnejsi i na toto vybrat peníze a koupit to společně, když už na to škola nemá finance, tak jako vybíráme na společný nákup pracovních sešitu a pomůcek. Přijde mi nesmyslné, aby 30 rodičů nosilo tricatery kapesníky, když se dá někde udělat 1 hromadný nakup...

gruyerre
15. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31 jasně, princip 😀 spíš to vypadá, jako by tě děsilo pomyšlení, že ty bys koupila kapesníčky trojvrstvé, zatímco Pepíčkovo maminka jen dvouvrstvé a o 5 korun levnější 😀

cuuza
15. srp 2025

Do školy nenosíme nic, platím jen SRPŠ. K pití mají vodu, jsou tak zvyklí od školky. Do školky se nosilo ob rok tekuté mydlo a kapesníky. A pokud měl někdo k dispozici z jedné strany potištěné papíry, tak to braly ve školce kdykoli.

mabs
15. srp 2025
@j.a.n.i

@mabs Odhlasovat si mohou, co chtějí, ale ať si pak taky hlasující tu štávu nosí, nevidím důvod, proč by pro mě mělo být jejich hlasování závazné.

@j.a.n.i to oni si ji nosí, ale já nechci, aby to děti pily. A pokud nedonesu, co škola požaduje, klidně i měsíc to urgují.

andelka
15. srp 2025
@klokanka31

@andelka A kdo? Ředitel, nebo zřizovatel školy?

@klokanka31 Nevím jistě, tak nebudu kecat. Ale učitelky rozhodně ne.

nelinecka1
15. srp 2025

Já teda koukám, jak si to vsechno pamatujete 😀my dáváme 50 Kč / rok na pitný režim do družiny, cca 4 vytahovací kapesníky, jedny kuchyňské utěrky do VV, fond školy byl myslím 500(?), třídní fond 400(?). Ale nevím to vůbec jiste. V první třídě dostali vše kromě věci do pouzdra, spousta věcí jim zůstala i do druhé. Do třetí třídy se domluvili 550 Kč na sešity a učebnici do Aj. Já tohle všechno úplně vítám, fakt nechci co chvilka řešit 40 Kč na divadlo. A to samé s kapesnikama, radši budu, když to budou mít děti zajištěné a nevadí mi je kupovat

Strana
z4