Přechod na jinou sš
Dobrý den.Jmenuji se Tereza.Je mi 16 let tedkom studují první rok sš dvůr králové nad labem obor aplikovaná chemie tento obor má budoucnost už po střední škole v chemičce( jsem zjistila, že my jsme ty první studenti, kteří mají maturovat jak z angličtiny, a tak i z matematiky)A to je pro mě velký ale velký problém.Já měla problém s matikou už od základky ale prostě jsem si myslela,že tu matiku budu zvládat ale ono nic.V prvním pololetí jsem dostala na výzo 5 a to jsem se furt učila a snažila se chodila za učitelkou ale nicTed jsem se docela zlepšila aspon na 4 no.Našla jsem si zdravotnickou školu u nás v kraji a mám obory,který nemají povinnou maturitu z matiky a to je Praktická sestra a Sociální činnost.Všechno jsem si to vyřešila přihlášku jsem dala příjmačky jsem dělala.Výsledek je , že na sociální činnost jsem se dostala ale na Praktickou 5 pod čarou.Dala jsem odvolání snad mi to výjde ale chybělo mi jen 5 bodů a dostala bych se.Mám ale jiný problém a to jde o moji mamku.Ona mě vždycky snaží ve všem podporovat a abych byla štastná ale nechce moc abych odcházela...Protože vyhodila za ten to rok s tatkou 26 000 korun za mě ( je to docela dost) platil se intr atd.A že jsem si zahodila rok života.I kdybych se nedostala na odvolání chci jít na socialní činnost chci se soustředit aspon na angličtinu (i s tou mám trochu problém) a matiku nějak na ní jít pomalu.Nejsme úplně rodina co může mít všechno tak proto.Chtěla bych ji tu půlku těch 13 000 jednou vrátit ale ten přestup je pro mě důležitý abych se netrápila jednou měla hotovou nějakou střední školu.A taky mi mamka dost vyčítá , že jsem tam měla jít už před rokem a mně je to líto,protože má pravdu.Tatka mě podporuje normálně,nejdřív byl takový jako mamka ale ted už mě jen podporuje.Vím co socialní činnost obnáší a vím že bych tu práci zvládla.Můj učitel mi na té škole mi řekl at jdu že to mamce jednou vratím at myslím na svoji budoucnost,aby ze mě něco bylo.praktická sestra je na který mě to táhne víc protože má také budoucnost a ráda pomáhám lidem a tento obor by mě bavil.ta sociální činnost si rodiče moc nepřejí abych tam šla protože to je obor pro hloupý lidi a uplatnění je pak na LDN nebo důchodák ale na té škole ve dvoře se bojím matematiky.všichni víme že didaktický test se skládá z úloh logického uvažování a to mi nejde.ještě jsem se chtěla zeptat včera jsem přinesla na poštu dopis s odvoláním dala jsem to v 16:00 tak kdy příjde dopis jestli mě vzali nebo ne? Mám poslat zápisový lístek na sociální činnost a když mě vemou jít tam a nebo zůstat na té škole kde se moc dobře necítím když mě nevemou a nebo jít na soicální činnost.Ještě bych dodala že můj sen je jednou být učitelkou v MŠ a vím že k tomu je potřeba vysoká . a když nezvládám tu matiku tak kdybych byla doma měla bych víc času na doučování a pomalu se učit tu matiku a pochopit ji a umět ji a splnit si svůj sen ale v té škole mě učitelka spíše stresuje a tohle musíte umět to je u maturity a mě to děsí. za každou radu budu moc ráda☺ a předem děkuji☺
@ttm moc děkuji ☺
Na učitelku v mš můžeš studovat i na střední pedagogické škole.
@atomix přijimačky jsem před rokem neudělala:
Ja jsem ztratila prvni rok na stredni, neudelala jsem prijimacky, sla alespon nekam a dalsi rok presla jinam, kde jsem to citila. Pak me po mature otec dotlacil na vejsku, prvni rok jsem vzdala kvuli matice, ale to spis z lenosti, byly tam i horsi veci, take spousta vyhozenych penez. No a nakonec jsem opet sla na jiny obor, porad pod tlakem, ze musim, nakonec jsem proste pp 2 letech odesla, protoze jsem uz chtela dychat a zit. Trosku me ty rodinne tlaky a naroky ponicily zovot na par let dopredu. Az kdyz jsem odesla z domu a prestala resit je a zacla si resit svoje sny a potreby, zivot teprve zacal mit smysl. Poslouchej svoje nitro, rodice tvuj zivot zit nebudou, ale radi by videli to a to. Spousta lidi nevidi do budoucna, co vsechno tohle blbe tlaceni, zpusobujici utrpeni, muze vsechno zpusobit.
Sociální činnost je obor pro hloupé lidi?🙂🙂 docela hloupý názor.
Tak nebuď hloupá a tyto předsudky si vytluč z hlavy. Umí to být práce, kde můžeš moc pomáhat potřebným a tím nemyslím utírání zadků v LDN.
Pokud víš, že ta současná škola není nic pro tebe, přejdi. Manžela rodiče dotlacili na stavební prumyslovku, hned od prváku měl velké problémy s rysovanim. Chtěl přejít jinam, to bylo ne ne ne, vydržel do tretaku. Denně ve stresu, celé dny rysoval, aby stihl vše odevzdat, pak chodil za školu - do prázdného babiccina bytu rýsovat. Ve tretaku mu v pololetí učitel řekl, že ho přes ty rysy nepustí k maturitě a rodiče konečně svolili ke změně školy. Z půlky tretaku přešel do půlky prváku na ucnak. Dneska má maturitu a nakonec i VOSKU a je z něj záchranář. Z té doby mu zůstaly žaludeční vředy a reflux. Rodiče vždycky nemají pravdu. Jdi si za tím, co dělat chceš, ne co chtějí rodice, abys dělala. A ještě jedna věc - je de facto jedno, z jaké školy budeš mít maturitu, on tě ten život může zavat absolutně jinam.
@terezkaaa44
Opravdu lepší přejít teď, než se trápit a pak neudělat maturitu. Já jsem to takto měla ns VŠ, po roce jsem šla na jinou, tu jsem dokončila a dělám mou práci snů 🙂
Držím ti palce, ať už se rozhodneš jakkoli 👍
Sociální činnost pro hloupé lidi? No přiznejme si na rovinu, že taky nebudeš moc myslitel a akademický typ, kterému jde učení samo, takže nos bych raději nad nikým neohrnovala. Ale školu změň, pokud se ti na současné nedaří.
@hankaviki 🙂 Tohle me hodne prastilo do oci, obzvlaste v souvislosti s tim, ze se slecna nedostala na zadnou ze skol, kam chtela. Nicmene bych ji nekrivdila, cituje sve rodice, ze psani vubec nevyplyva, ze by si to myslela taky.
Na druhou stranu, rodice si pustili pusu na spacir, ale maji do jiste miry pravdu. I kdyz to mozna ani sami nevedi. Obecne vzato na stredni skoly, ktere jsou udelane jako maturitni obory z drivejsich triletych ucnaku (typicky kosmeticka), se elita naroda opravdu nehlasi. To same plati o ucnacich, kde je chytrych a vzdelatelnych lidi, kteri pred sebou maji nejakou uspesnejsi budoucnost, jak safranu. Rodice se sekli v tom, ze na stredni socky se nechodi proto, ze by to jinam neslo, ale ze zajmu. Takze tam zas az tak uplne hloupe holky nebudou. Coz je uz i odpoved k dotazu. @terezkaaa44 Bez na skolu, na kterou chce ty. Kdyz budes sikovna, prosadis se kdekoliv i s ucnakem. Je to na tobe. Skola ti ukaze dvere, projit musis sama. Z chemicke prumky bys asi mela lepsi moznosti uplatneni, plus bys mohla, kdyby ti to slo i na VSCHT, farmacii a podobne, ale pokud ti to neni blizke a trapi te matika, jdi tam, kde se budes citit lepe.
Terezko, sociální práce je fajn. Praktickou sestru si promysli, pak musíš ještě na vysokou - pokud chceš být zdravotní sestra. Jinak oboje jsou fajn obory, možná pak lehce finančně podhodnocene. Ale občas děláme práci z lásky k povolání a ne k prachum 😂 A neboj, uživit se tím lze. Navíc sociálních pracovníků není nikdy dost. A ne, není to činnost pro hloupé. Spolupracují se spoustou těchto lidí a jejich pomoc je nevyčíslitelná. Ikdyz ta práce je krapet tvrdá. Myslím. Ale která není. Držím palce ať se daří a dej vědět ❤😘
Být tebou, nelpím za každou cenu na maturitě. Pokud ses nedostala na praktickou sestru.. běž se vyučit! Najdi si obor, co by tě bavil. Znám spoustu děvčat, které, aby měly maturitu, šly právě na praktickou sestru a je to katastrofa!! Sociální obory to samé. Ale hlavně, že mají tu maturitu!!
P:S. Nechci samozřejmě házej všechny do jednoho pytle, hovořím zde opravdu o zoufalkyních, co se holt styděly jít na učební obor..
@sister05 moc vám děkuji :* :*
Zkontaktovat danou školu, jestli by nesly udělat rozdílovky, šla bys rovnou do druháku. Já tak přestupovala, dokonce úplně jiné obory
Poradne si promysli, na co mas a co te bavi, a podle toho se zarid. Nesnaz se naplnit prehnane ambice rodicu ani treba sny, ktere nelze splnit. Mne by se libilo byt modelkou, a proste na to vzhledove nemam, tak se do toho nezenu. Moji rodice ze mne chteli mit ekonomku, resp. pani za prepazkou v bance, a delam to? Nedelam, protoze mne to nebavi. Stejne je to treba s matikou. A socialni oblast neni pro hloupe lidi a Na LDN skoncit nemusis. Rodicum za cas penize vynahradis.
Nepůsobíš jako člověk, který by studoval školu, která ho nebaví - první věta vypadá, že by tě to i bavilo, vidíš v tom budoucnost a přitom se bojíš té matiky.
Máš květen - to se dá zvládnout ledacos.
V první řadě bych se zkusila domluvit s učitelkou matiky, předestřela jí problém a domluvila se s ní, co si o tom sama myslí - ideálně potom třeba si dát schůzku i s rodiči. S těmi problémy, co popisuješ, se obávám, že stejně skončíš nejpozději příští rok (ve druháku je matika fakt těžká) a to je lépe skončit letos.
Na povinnou maturitu z matiky bych se moc neohlížela - tam naopak hrozí, že ji spíše budeš mít, když budeš nastupovat znovu do prváku. Osobně se domnívám, že se to ještě několikrát změní. Mimo jiné přesně kvůli lidem jako jsi ty - kteří nastupovali na školu s nějakými pravidly a ta by se jim najednou měla uprostřed studia měnit. Ale osobně se domnívám, že při snaze je ta maturita z matiky pro každého gymnazistu poměrně snadno udělatelná. Tzn. že když se ti podaří se k maturitě dostat, tak už ji uděláš. Dívala ses na zadání maturit? Myslím, že ty příklady, které tam budou a odpovídají osnovami tomu, co už jste probírali, ti přijdou jednodušší než to, co děláte ve škole.
Pokud ti učitelka z matiky řekne, že si myslí, že to prostě opravdu nezvládneš - a pokud už budeš přijatá na novou školu, zkus se tam domluvit, zda by nešlo jít rovnou do druháku a případně třeba začít chodit do prváku už rovnou teď. Možná to nepůjde - ale aspoň se zkus zeptat. Mnoho lidí se nezeptá, a proto to neudělají. Troška drzosti v tomto pomůže.
Alternativně samozřejmě případně jdi na ty 4 měsíce na brigádu. Ale osobně bych spíše zkusila jít rovnou do druháku.
Držím pěsti, ať vše dopadne dobře ke spokojenosti tvé i tvých rodičů.
@merope s moji učitelkou matiky jsem mluvila bojí se že bych to fakt nezvládla a zhoršila se v jiných předmětech a ptala jsem se do druháku nemohu rádi by mě vzali ale nemají místo ve třídě takže znova do prváku
Pardon, že nejsem v obraze, ale to bylo fakt uzákoněno, ta povinná maturita z matematiky? Myslela jsem si, že se o tom jenom mluví a tím to hasne...
@terezkaaa44 Aha, a to ze sociální činnost je pro hloupé lidi, ti řekl kdo? Rodiče? Nebo si na to přišla sama?
@sister05 Krásně napsáno👍jen ještě upřesním pojmy. Je rozdíl pracovník v sociálních službách a sociální pracovník. Na pozici sociálního pracovníka je podle zákona potřeba minimálně vyšší odborná škola, v ideálním případě vysoká škola. Pracovníkovi v sociálních službách stačí i rekvalifikační kurz. V každém případě jsou všichni tito pracovníci velmi potřební!
A autorko Terezko, pokud ti přijde tento obor jako obor pro hloupé, tak se na sociální oblast úplně vykašli! Jedním z hlavních vlastností a kvalit úspěšného pracovníka v sociální oblasti je POKORA a ÚCTA k lidem, kterým pomáháme.
Navíc nikdy nevíme, kdy se sami ocitneme na té druhé straně a budeme pomoc (třeba právě pracovníka v sociálních službách) potřebovat.
@terezkaaa44 V tom případě je na místě sjednat schůzku rodičů a té učitelky a probrat, zda jsou možnosti, jak to zvládnout (i třeba za cenu opakování ročníku a podobně) nebo zda je mnohem lepší jít jinam. Taky dost záleží, jak tě ta škola baví jinak a zda je matika fakt jediný problém.
Ale co se týče toho opakování ročníku - tam už by ses té maturitě asi nevyhnula, co se týče toho, jak to bude pro nynější prváky, tam tipuji, že maturita nebude. Ale jak jsem psala - nejde o maturitu, jde o to, aby ses k ní vůbec dostala. Ona matika není těžká, z mých zkušeností se ji zvládne naučit i na maturitu kdokoli - jenom to může znamenat, že bys jí musela věnovat třeba 1-2 hodiny denně a ten čas by ti pak chyběl v jiných předmětech. Protože většinou co jsem potkala studenty s problémy s matematikou, nebyl to problém s matikou jako takový, ale mnoho neznalostí ze ZŠ. Tipuji, že bys potřebovala schopného člověka na doučování a projet s ním komplet učivo ZŠ a pak by ses chytla a šlo by to (zvládla jsem naučit úpravy lomených výrazů i dyskalkulika, bylo to těžké, ale šlo to). Jen je otázkou, zda to má smysl a zda to má smysl pro tebe. Denní počítání dělá divy, ale občas jsem se studenty také volila, že je lepší jít na jinou, jednodušší školu - čistě proto, že jsme uhasili průšvih v matice a vznikl ve fyzice a pak zase jinde a vlastně holka neuvěřitelně makala jen proto, aby měla čtyřky a pak jeden předmět stejně neuhlídala a za 5 a reparát. Tak šla jinam po druháku - a zase musela do prváku. Zpětně jsme zhodnotily, že i já jsem jí radila to po prváku nevzdávat, i rodiče - a raději měla přejít už po prváku. V nové škole je spokojená, matika jí jde perfektně (protože má skvělé základy a stačí jí to), fyziku už ani nemá a doučování nepotřebuje, protože to zvládá.
@gretka79 rodiče,mně se to líbí
Běž do toho a školu změn, manžel se trápil 6 let na sš, než se dostal k maturitě (pak ji teda udělal napoprvé a pracuje v oboru) proto, že mu rodiče (otec) školu vybrali (elektro, chtěl na stavebku)
@merope To si nemyslím, znám hodně lidí, kteří v matematice pohořeli přičemž nebyli úplně blbý, proto ji dali přednost před AJ. Kromě toho o povinné maturitě z M se už vědělo, když slečna nastupovala na střední, tudíž se žádná pravidla v průběhu studia nezmění ( tedy pokud to projde zákonem)
@terezkaaa44 Skoda, že sis to pořádně nerozmyslela už v devítce, třeba dcera má v osmé třídě dvojku z matematiky, ale i tak podle učitelky máme hledat školu, kde není matematika tak prioritní, protože to prostě není její silná stránka, hlavně ta logika ji chybí... Ale když už se stalo, tak bych přestoupila, podle mne lepší teď, než kdyby sis to uvědomila až za dva roky...
@mandala Tak on je rozdíl "nebyli úplně blbý" a "připravovali se vyloženě velmi pečlivě na maturitu z matiky". Ona ta maturita chce mít napočítáno a pak je otázka, kolik toho napočítají a jak jim to jde a kolik tomu věnují. Mimochodem já jsem z matematické třídy a v prváku na střední jsme počítali doma snad denně - hromady domácích úkolů prostě na dril. Tohle nynější děcka prostě nemají - prochází od písemky k písemce, základy jsou zoufalé a pak to tak vypadá. Když připravuji někoho na maturitu, tak třetinu času věnuji učivu ZŠ, protože většinou zjistím, že tam je to tak kritické, že není na čem stavět. Ale i s tou přípravou na opakovanou maturitu mám spíše horší zkušenosti u méně motivovaných lidí - většinou mají víc výmluv, proč se na to nestihli podívat - než by měli vyloženě napočítáno.
@terezkaaa44 Terezko, napsala jsem ti mail interní poštou😉

@terezkaaa44 Jako co je "zahozený" rok proti trápení dalších xy let života?! Zeptej se v klidu sama sebe a jdi do změny.