Škola pro dítě v Německu nebo Česku: Co vybrat?
Kdyby jste bydleli v Německu nedaleko hranic, dali byste 13leté dítě do školy v Německu, nebo v Čechách. Jsme ze Slovenska, dcera zatím -2měsíce, chodí do české školy, přemýšlím o škole v Německu. Je učivo náročnější v Německu?
Tak pokud umí ve 13 letech lépe německy než česky, tak bych do DE do školy dala. Jinak to nemá význam.
Dcera chodí do české školy 2 měsíce, čeština je pro ni také cizí jazyk, i když rozumí více. Německy neumí, mluví slovensky a anglicky. Tak čeština a také němčina je pro ni nový jazyk. Přispůsobit se musí v Čechách i v Německu. A ano, chtěla bych, aby uměla dobře německy.
@rencakm A co na to říká dcera? Je teď 2 měsíce v nové škole, s cizím jazykem, má zájem jít do německé školy? Ve 13 letech, to vychází na 7. třídu. Puberta jak vyšitá. Je to premiantka třídy? Zvládla by další změnu? Předpokládám, že s němčinou letos začala jako s 2. cizím jazykem. Já ti nevím, aby se ti holka nesekla, že ji přehazuješ ze školy do školy, další cizí jazyk... zvaž to dobře. Že mají v Německu prázdniny trochu jinak asi víš, třeba pro případný styk s otcem nebo plánování léta.
U takhle starého dítěte bych prihledla k jeho nazoru. Co chce dcera?
Německý neumí a ty ji chceš dát do německé školy!? 🙈 A jak by tam podle tebe měla fungovat, když se nedomluví? Rukama nohama?
Urcite do nemecke.Ted je jeste šance,ze se přizpůsobí,bude mit další jazyk na dobre úrovni.Otevre se ji moznost dalšího studia a pracovního uplatnění na místě daleko větším,než je cesky rybníček 😏.
A co by delala v Německu bez němčiny?
Učivo nevim,rozdíl mají v systému skoly…ZŠ,stredni,gymnázium…
A Kazdopadne Němci mají pokročilejší možnosti integrace cizinců.
@rencakm Tak ale to jsou další informace, které rozhodování dost ovlivňují. Potom, pokud má dobrý prospěch, bych se jí zeptala, jestli do toho chce jít. Já bych o lepší jazykovou výbavu svých dětí stála, ale ne za tu cenu, že ony by byly zásadně proti. Jestli ty možnosti máte, bylo by to v místě bydliště, kamarády nebo známé už má a je ochotná se učit, zkusila bych to.
@monaluza protože jsme s dcerou tady neměli pobyt zatím, a rozhodovali jsme se, jestli budeme v Čechách, nebo v Německu a také máme pořád trvalý pobyt na SK, dcera musí být zapsaná do školy na SK, kde jsme žádali o povolení studia v zahraničí a tím pádem jsem ji musela zapsat do školy zatím v Čechách a zaslat potvrzení na SK, protože jsme tady neměli ještě ten pobyt na úřadě
Z mého pohledu jako 17leteho studenta. Bych si vybrala v Čechách sice České školství je takové jaké je. Ale opravdu by se mi nechtělo učit německy, omlouvám se ale za mě hrozný jazyk který se nechci v životě učit. A ještě k tomu celé učivo v němčině, no mě by asi trefilo. Mám kámoše který je z Česka a studuje v Rakousku kde se mluví německy a říkal že dobrá škola ale nejhorší věc co je, je se učit matiku německy. Jen můj pohled. Ale určitě bych se zeptala dítěte je jí 13 let tak už by mohla mít rozum se dobře rozhodnout a mít představu co studovat dál.
@hani_na Jestli máš víc zkušeností, můžu poprosit, v čem konkrétně mají školství o level jinde? Studovala jsem pedagogiku v Rakousku a moje spolužačka byla Němka. Často jsme srovnávaly, což bylo přirozené. Bylo to už před pár lety, ale za tu dobu se i u nás něco posunulo. Měli tehdy propracovanější systém učení v tandemu, velkou inspirací je mi jejich systém známkování, jinak jsme moc podstatných rozdílů nenašli a bylo to spíš škola od školy. I on-line výuka byla zrovna na naší škole téměř špičková oproti tomu, co mi poslala za zkušenosti kamarádka z toho Německa. Můžeš klidně napsat soukromou zprávu, jestli nechceš tady. Díky.
@zuzkasim Můj bývalý šéf měl manželku Němku a děti chodily do školy v Německu. Už na prvním stupni byly ve výuce věci jako prezentace před třídou, myšlenkové mapy, ročníkové práce s obhajobou, prostě věci, které já zažila až na vysoké. Učí ty děti myslet, už odmalička je učí si stát za svým, říkat ne atd. Je to poplatné německé kultuře. Nemám tak velké děti, ale se základním školstvím jak si ho pamatuji já, se to srovnat nedalo.Jako personalista to beru i z pohledu budoucího pracovního uplatnění.
Zdá se, že se velmi často stěhujete celá rodina i s dcerou. Proto bych se primárně dívala, kam chce jít dcera studovat na střední a podle toho volila školu. Kdyby do ČR, tak bude dělat pro ni možná opravdu těžké přijímačky z češtiny (zjistila bych si pravidla). Kdyby do Německa, jak to je tam? Ani nevím, kolik let mají základku a kdy by šla na střední. Pokud byste se měli vrátit na Slovensko, zjisti si pravidla tam.
A hlavně tohle už opravdu hodně komunikovat s dcerou - ptala bych se jí, co chce, ať si to opravdu rozmyslí, poptala se v té škole v Německu, kam by případně měla jít, jak to tam chodí a jaké jsou možnosti (pokud dcera chce). Nebo ať se poptá těch kamarádek, jak to chodí. Ve 13ti už by mohla vědět, co chce a jít si za tím.
@hani_na Bude to určitě škola od školy a taky to, že i u nás se školství posouvá. Prezentace vlastní práce před třídou (říkáme tomu u nás referáty) tu máme také na prvním stupni (a to jsem s dětma dělala už před 20 lety), stejně jako myšlenkové mapy, běžně užívaná metoda. Ročníkové práce u nás ve škole ne, to až na 2. stupni. Ale děkuju za tvé postřehy.
Dala bych ji do nemecke, zvlaste pokud to chce i ona. Za rok bude mluvit plynule a bude z toho tezit cely zivot.
ahoj, jestli muzu, tak jeste prispeju svou troskou.
Mam deti tedy mladsi (1.a 3. trida) a v De narozene. Me poznatky z nemecke skoly:
Opravdu zalezi, jake mas pozadavky a ambice. (pripadne tva dcera). Protoze tyto tridy na nauceni se nemciny jsou plne utecencu.
Zalezi take na tom, jaka spolkova republika to je, neb se od sebe urovni opravdu dramaticky lisi! Nejnarocnejsi je Bavorsko, nejsnazsi bych rekla, ze Sasko.
Deti se tu po 4.tride rozrazuji na nekolik typu skol. Pak rodicum na zahajovaci tridni schuzce na gymplu rikaji, ze at se pripravi na to, ze to deti cizincu nedaji.
Vzdy jsem se tomu vysmivala, kdyz mi to nekdo vypravel a neverila jsem. Ted uz to vidim jinak. A obavam se, ze je to velmi realna predstava.
Deti v 1. a prvnim pololeti 2. tridy nedostavaji znamky. V te dobe je to takovy mily rozjezd. Co nastane ale potom je pro bezneho cecha horor a nepredstavitelne. Upozornuji, ze pisi zkusennosti z Bavoska, Mnichova, kde je to opravdu nejprisnejsi.
Jejich znamkovani je od 1 do 6. A neni nic neobvykleho, kdyz dite uz ve 2. ci 3. tride domu nosi 4ky!!! Jednicku nedostane z cele tridy nikdo a nebo 1-2 deti. Jednicka se dava jen za bez chyby. V mnoha ulohach je ale temer nerealne neudelat ani drobnou chybicku.
My jsme se ted v ramci Mnichova prestehovali a syn musel po 2. tride menit tridu. Uz v 2. tride jsme meli velmi narocnou ucitelku. To, co je ale ted ve 3. je opravdu dost drsny. Nejen, ze jeho nova trida stihla v ramci 2.tridy probrat celou nasobilku, zatim co on mel v 2.tr. jen 5rad... (a moje neter, jen o 2mesice starsi s nasobilkou v Praze zacala az ve 3.tride). Takze jsme se behem 2tydnu museli doucit 5 rad nasobilky. Ohledy se neberou, proste delej jak umis.
Navic dostavaji denne domaci ukoly na predepsanych 60min. Muzes si to predstavit jako 90 prikladu z matiky a k tomu 1-2str. nemciny, denne.
Pisemky: aby se neopisovalo, dostavaji zaci na lavice nasroubovane zasteny (jiz od 1.tridy)!!! Pisemka z matiky v rijnu byla na 3 A4ky a casovy limit 2h. (ano, opravdu, uz pro tretacka).
Zaroven ale delaji mnoho ukolu do praxe. Uci se opravdu premyslet, vystupovat pred tridou, hodnoti se i teamova prace. Uz od 1.tridy se uci porozumeni textu, ze ktereho se pisi i testy. Ve 3.tride ma pak pisemka podobu 5 A4ek, kde je text na 2 str. a pak 3str. otazek. Syn je nadprumerny ctenar. Bohuzel u jedne otazky zapomel vypsat vsechny aktery (napsal 3 zviratka a ona byla odpoved 4). Posledni otazkou v testu bylo zkontroluj, zda mas vse spravne a celou vetou. A vzhledem k tomu, ze v te jedne otazce chyboval, dostal automaticky bod dolu i v te posledni otazce. Je to chyba? ano, mel si to zkontrolovat, ale dvakrat penalizovat jednu chybu? to je opravdu smutne.
Zaverem musim rict, ze jsem rada, ze je v nemecke skole, ale neni to nic pro slabe povahy. Bez dokonale znalosti jazyka si na lepsi skole clovek ani nevrzne. Takze ho rovnou hodi na podprumerne skoly.
Muj syn je i pres to vsechno jeden z nejlepsich ve tride. Jak to zvladaji ti ostatni si narovinu nedokazu predstavit.
@zuzkasim opravdu by me zajimal tvuj pohled na to znamkovani, o kterem jsi mluvila. Oba moji rodice jsou ucitele a kdyz jim ukazuji hodnoceni syna, tak jen krouti hlavnou. Stejne tak jako naddimenzovane DU, ktere by v CR naprosto neobstaly.
Jo a jeste me napada dalsi aspekt. Prazdniny a dovolena- v Bavorsku je prisne zakazano uvolnit byt o jeden jedinny den mimo prazdniny. Na hranicich, letistich a nadrazich hlidkuji policiste a hrisnici dostavaji pokuty v radu nekolika tis.€. U opakovanych excesu hrozi az vezeni na 2-3roky.
@kamimnichov děkuju za zajímavý příspěvek.
@kamimnichov Díky za tvou zkušenost! Pro mě obohacující. Já viděla víc zblízka systém v Berlíně, spolužačka byla z Halle, jeden náš žák plní školní docházku také v Německu a velmi podobné vysvědčení jsem viděla i u něj (nemám teď možnost ověřit, kde školu navštěvuje). Líbilo se mi jejich vysvědčení, kdy se nehodnotí například jazyk jednou známkou, ale zvlášť se hodnotí porozumění, psaní, vlastní vyjadřování... Takhle rozdělené to měli ve více předmětech. Připadalo mi to fér, protože je to více vypovídající o tom, co žák umí. Na druhém stupni už jeli na procenta, to je mi také víc sympatické než naše škála 1-5. Že ve Německu neexistují absence z rodinných důvodů, žádné prodloužené víkendy, moře nebo hory mimo prázdniny, a i návštěvy doktorů se odbývají převážně mimo školu, to vím, bylo to pro mě překvapení, protože my jsme tlačeni do toho, že nemáme rodičům pokud možno do ničeho kecat, vše je jejich právo a jejich zodpovědnost. O domácích úkolech rodina mluvila spíš na tom druhém stupni, že bývají náročné.

Záleží škola od školy. U nás máme velmi kvalitní školy, stejně tak v Německu. Při tom sousední škola může být horší, ale zase, v čem? V náročnosti učiva, v požadavcích na žáky, při tom je to třeba menší škola rodinného typu, kde se některé děti cítí lépe jak ve velké škole... Jste ze Slovenska, pro dítě je tedy rodným jazykem slovenština. Už čeština bude asi problém. Chceš, aby studovala v němčině? Proto, aby uměla jazyk? Takhle bych uvažovala já. Jak zvládá jazyk, jak je přizpůsobivá novému kolektivu, jak zvládá změny.