Vrácení z 1. třídy do MŠ. Máte zkušenost?

bereni
16. říj 2023

Ahoj holky, potrebuji si to srovnat v hlave a mozna slyset vic nazoru a hlavne zkusenosti. Barca mela loni odklad (ted 7 let). No a dnes si me zavolala jeji tridni ucitelka a rekla at zvazim navrat do MS na rok, ze je stale nepozorna, spis takova hrava a malo se soustredi. Ucivo tak nejak zvlada, mozna je pomalejsi, ale zvlada, ale proste je a byla torpedo. Prosli jste si tim nekdy? Mam tyden na rozmyslenou.

hafika
16. říj 2023

@bereni A jde to vůbec? Je to vlastně další odklad, používá se pro děti, které neměly, ale byla to chyba a potřebují ho. Odklad je možný jen jednou a takhle by ho měla dvojitý.... Nebo je narozená na podzim, kdy někteří říkají, že děti mají "přirozený odklad", i když je to blbost.

hanka_12345
16. říj 2023

@bereni ja myslela ze v 8 letrch do 1.tridy to uz musi byt nejaky problem, treba postieni. A taky jsem mysleka ze nepozorny decka nebo proste ne ty "bezny" co jen sedi a koukaj cely dopoledne se.resi asistentkou

dashyyy
16. říj 2023

Syn má spolužáka, který se jim vracel do MŠ a pak spolu vlastně nastoupili do první.. kluk je živel, má i asistentku a tak nějak zvládá, asi mu to prospělo, ale mně teda osobně upozorňovali v PPP u odkladu, že je to pro dítě hrozná ráda a může je to slušně rozložit.. já bych spíš než takovýhle závěr za pár týdnů školy zvážila návštěvu PPP/SPC, tam vás stejně nejspíš poženou, nemyslím si, že by o vrácení do MŠ rozhodovala třídní učitelka

petlep
16. říj 2023

@bereni není pravda, co píše paní nade mnou. Je možnost výjimky druhého odkladu. Syn to tak měl 4 roky zpátky. Na konci první třídy mu bylo 9, je srpnový. Pravda je, že jemu ty odklady navazovaly.

petlep
16. říj 2023

Má mentální retardací.

mourovatakocka
16. říj 2023

@bereni Ty bláho, to koukám, že to jde... To mi přijde tak ponižující vůči tomu dítěti! Vyřešila by to asistentka, dětský psycholog, co by s ní nějak pracoval na soustředění, vymyslel pro ní třeba takový odpolední program, aby se realizovala a byla ve škole víc v klidu? Já si to teda představuju asi strašně jednoduše. Máte tam jinou školu, jinou učitelku?

te_reza
16. říj 2023

Holky spolužačku vrátili. Byla ve škole chvíli a skutečně se objevila zase ve školce. Co tomu předcházelo ale nevím.

zuzkasim
16. říj 2023

Pokud už měla odklad, tak bych to moc nezvažovala. Nevím, jakou jste zvolili školu, asi by jí prospěla nějaká menší, nebo celkově menší kolektiv, se zapálenou paní učitelkou... Chápu, že nepozorné a hravé dítě v první třídě není žádné terno, ale pokud nepomohl rok odkladu, těžko by pomohl další rok. Pracovat na posilování pozornosti, na dokončení úkolu, nechat ji dostatečně odpočinout (nevím, jaký máte domácí režim, kdy chodí spát, kdy vstává, jak tráví odpoledne a vůbec volný čas)... Byli jste v PPP? Co vám tam řekli?

Dodatečný odklad navrhuje učitel ZŠ, to je v pořádku, rodiče s tím musí souhlasit a je běžné jít se o tom poradit i do PPP, ovšem čekací doby na termíny jsou dlouhé... Dá se jim vysvětlit, že jde o akutní situaci, zda by vás nevzali přednostně. Chce to spolupracovat třeba i se speciálním pedagogem ve škole.
@mourovatakocka Může ti to připadat ponižující, ale pokud to dítě výuku ve škole nezvládá, snažíš se mu pomoct, a když mu pomoct přes všechny své zkušenosti neumíš, uvažuješ, co dál. I dodatečný odklad je jedna z možností, ale v tomto případě si nejsem jistá, jestli je to ideál.

mourovatakocka
16. říj 2023

@zuzkasim Výuku tak nějak zvládá - psala zakladatelka, nevím, co si představit, ale pokud jde jen o to, že je hravá a špatně se soustředí, má to zvládat učitelka řešit. S domluvou s rodinou, s radami od psychologické poradny, ale řešit to vyšoupnutím ze školy. S takovou učitelkou bych teda chtěla spolupracovat jako rodič.

dashyyy
16. říj 2023

@mourovatakocka přesně a ještě pár týdnů po začátku školy, kdy si ty děti teprve na všechno zvykají, přijde mi to trošku neprofesionální.. nejdřív se snažím tomu dítěti nějak pomoct, řešit, ulevit mu a ne ho hned šoupnout zpět do MŠ

zuzkasim
16. říj 2023

@mourovatakocka Není potřeba hned odsuzovat učitelku. Jak to má zvládat řešit? Co na rodině domluvíš? Rodina to za to dítě ve škole neodžije... na poradnu se právě ptám. Ono je snadné hodit to řešení na učitelku, ale ona už asi zkoušela, co umí, nechala dítě 1,5 měsíce zadaptovat a nelepší se to. Tak vymýšlí, co dál. Pokud vidí, že to dítě se ve škole trápí, chce mu pomoct. Do školy bude nerado a nespokojené chodit to dítě, ne ona, ona to denně ty 4-5h zvládne. Máme ve škole takové děti taky, ale prozatím udělaly pokrok, dodatečný odklad tedy navrhovat asi nebudeme. Ale sleduju to, pravidelně se zajímám, abychom to když tak řešili co nejdříve.

klokanka31
16. říj 2023

@bereni To jsem nevěděla že to jde 😮 Když já chodila do první, měli jsme tam kluka co byl nepozorný, chodil po třídě, atd.,ale fakt ho nikam nevraceli, po pár měsících se dal dohromady a fungoval normálně. Já bych na tohle nepřistoupila.

dashyyy
16. říj 2023

@zuzkasim máme málo infa k tomu udělat závěry.. za mě důležitý, zda ta učitelka komunikovala, že ta adaptace neprobíhá, jak má.. podle toho, co maminka píše, mi přijde, že to dneska přišlo jako rána z nebe a najednou bác a máš týden na rozmyšlení problému o kterým jsi asi ani nevěděla, že je

handulkak
16. říj 2023

U nás teď vrátili 4 deti. 🤦🏻‍♀️ úplně jsem koukala.

mourovatakocka
16. říj 2023

@zuzkasim Myslím, že trochu moc domýšlíš, co se tam děje. Nikde není psáno, že holčička nezvládá výuku, ani že chodí nerada. Mám dojem, že děti chodí nerady spíš kvůli přístupu školy, než že by jim nešly dělat obloučky. Máme takovou jednu známou, malá pláče a celkem samozřejmě ani neexceluje, protože slovy maminky, učitelka tak třicet let přesluhuje. Je to naše spádová škola a vůbec nevím, co bych dělala, kdybychom tu dámu s vizáží čarodějnice a chováním řeznického psa, chytli taky. Ale rozumím ti, bereš to z ohledu učitelky.

izz76
16. říj 2023

@bereni Pokud už odklad měla,tak bych ji určitě nevrátil a do školky,co tam bude dělat s o 2roky mladšíma dětma. Zajdi s ni do pedagogické poradny ať se zjisti v čem je problém. Protože jestli v 7letech není zralá na školu tak nemusí být ani za rok,není řešení nechat 7lete dite zahálet ve školce.

bara88
16. říj 2023

Tak o tomto vych určitě neuvazovala .spus zajít do poradny a pokud oni uvidí nějaký problém tak řeknou jak s dítětem pracovat a nebo taky třeba doporučí asistenta

bara88
16. říj 2023

Teď se dívám že chodí na ZUŠ?není problém spíš to že by měla chodit na klasickou základku?

klokanka31
16. říj 2023

@bara88 To ona bude chodit na normální základku + do ZUŠ na tu hudebku ne?

bara88
16. říj 2023

@klokanka31 aha ,to je možné.

fifina86
16. říj 2023

@bara88 ZUŠ - základní umělecká škola. Vzděláváš se odpoledne v umění - výtvarném, hudebním atd. Chodí kdo chce/udělá talentovky, rodiče si to platí (symbolicky). To je, když chodí třeba někdo “na klavír”/“výtvarku.
Dcera tazatelky chodí do ZŠ - základní škola, kde si plní povinnou školní docházku.

fifina86
16. říj 2023

@mourovatakocka naše dítě takového spolužáka má, paní učitelka navrhovala vrácení do MŠ poměrně důrazně (s maminkou dítěte se znám). Nakonec přes vyšetření v poradně má chlapec asistentku a v té třídě funguje dál.

ilone
16. říj 2023

@mourovatakocka ponižující to není, je to naopak pro dítě lepší, pokud nezvládá už od začátku. Jinak si to nese celou školu.

@bereni tady spíš nevím, jestli to jde. Odklad snad může být jen jeden, pokud k tomu nejsou zvláštní důvody.

ilone
16. říj 2023

@dashyyy pokud se jedná o návrat do MS, tak čím dříve, tím lépe.

annasmyckova
16. říj 2023

ano, znám dítě, které bylo odkladové, ale stejně byl v listopadu vrácen do mš. Nastoupil v 8 letech. Neskutečně mu ten rok pomohl, základku prošel s vyznamenáním. Jsou děti, které dozrávají delší čas.

kajka321
16. říj 2023

Rozhodně prvně běžte do PPP, ti vám pomohou najít odpověď. Bude třeba nalézt odpovědi na více otázek, je dcera jenom živá a nebo má diagnózu, příp snížený intelekt? Nechci znít drsně, ale tímto asi budete muset projít..co se může stát? Dítě vrácené do školky ještě nemusí být taková hrůza. Mnohem horší na psychiku dítěte může být to, že hned v první třídě propadne..to se s ním pak vleče. Asistent také není taková výhra, děti s asistentem se cítí méněcenní a neustále pod něčím drobnohledem. Tzv. neoddychnou si od dospělých.. Někdy dát dětem čas na víc není tak naskodu. Můj osobní názor, bez hlubší znalosti holčičky.. a rozhodně bych se nenechala tlačit učitelkou do nějakého nesmyslu s týdnem na rozmyšlenou..jako sorry..na tohle bude třeba více času.. neuděláte špatně když zkusite i neurologa ci klinického psychologa. Čím víc budete vědět tím lépe. Doporucenky by vám měl dát pediatr.

zuzkasim
16. říj 2023

@ilone Jde to, ale musí k tomu být už opravdu hodně vážné důvody, 2 odklady se dávají skutečně výjimečně. Máme málo informací, zakladatelka teď asi nemá čas napsat víc.

merope
16. říj 2023

@bereni Mě jen napadá, jak to popisuješ, nemůže mít ADHD nebo nějakou jinou poruchu? Tam bývá intelekt klidně i nadprůměrný, ale pozornost fakt problém. A nemusí být ani hyperaktivní - což ne každý ví.

Ale s tímto by ti mohla pomoci / diagnostikovat PPP (aspoň u nás právě PPP diagnostikovala ADHD u syna - a právě i s tím, že intelekt je ok).

gruyerre
16. říj 2023

@bereni víme málo informací, ale další odklad se mně nezdá na místě. Pravděpodobně má holčička poruchu pozornosti (ADD nebo ADHD) a za rok ji stále bude mít. Objednejte se do PPP a nechte sobě a učitelce poradit, jak dceři pomoci. Objednávací lhůty jsou dlouhé, ale vysvětlete situaci a možná vám dají nějaký dřívější termín za někoho, kdo jim vypadne.

daasqua
16. říj 2023

Jsem asi z radikálního tábora, ale co si pamatuji v 1 a 2 třídě, takové děti tam prostě byly. Pobíhaly, tužku držely špatně, nechápaly, co mají dělat, vrtely se... A u všech to prostě sedlo a vystudovaly velmi úspěšné. Mně třeba u pětileté řekla učitelka, že není emočně vyzrálá a že může být odklad, přitom já si pamatuji, že jsem na tom byla ještě hůř než dcera, plus jsem nebyla sociálně vyzrálá (nechodila jsem do školky). A první třídu jsem v pohodě zvládla, nemám trauma, holt jsem byla někdy citlivější, ale to je i povahou. A u nás bylo plno děti, u kterých to bylo jen povahou (možná i třeba Adhd, ale tenkrát to lidi neznali).
Kromě PPP, SPC bych ještě doporučila zkontrolovat primární reflexy. Případně i Bachovky na míru (opravdu jen na míru!).