icon

Zlepšení prospěchu dítěte s ADH😨 Mohla by pomoci medikace?

1. bře 2025

Máme doma syna s ADHD, chodí do běžné školy bez asistentky pedagoga. Poslední dobou na mě doléhá, že se mu dost horší prospěch, doma se učíme, připravujeme, doma umí a ze školy bac, má 4, má 5... V matematice teď přinesl třikrát za sebou 3, on to umí, vypočítá vše bez chyby, ale zapomene na jeden sloupeček, nebo mají diktát s přípravou, doma napíše bez chyby, když chyby udělá, tak si je najde a opraví, ve škole 12 chyb a má pětku. Taky přinesl trojku ze slovíček, protože za oknem jel traktor a on se přestal soustředit, opět doma uměl. Přijde mi škoda, že na to, jak se připravujeme, tak má poměrně horší prospěch. Nejde mi o známky, ale o něj, protože to vnímá, cítí se méněcenný a ztrácí motivaci, protože proč by se učil, když to stejně pak dopadne stejně jako když se neučí. Udělali jsme na podzim pokus, kdy jsme měsíc vypustili domácí přípravu a žádné výrazné zhoršení nenastalo.
Čeká nás psychiatrie, uvažuju, jestli by nemohla pomoct medikace. Kdo máte zkušenost, jaký je váš pohled na věc?

Strana
z2
zuzkasim
2. bře 2025

@merope Ve třídě už AP je, takže nemá moc smysl ji psát znovu, poradna si tohle zjišťuje. A dle popisu autorky skutečně AP v jeho případě mnoho nevyřeší ☹️
Autorko, uvidíte u psychiatra.

autor
2. bře 2025

@zuzkasim přesně, PPP nenapíše druhou a AP je jen jedna, to aby se rozkrajela. My řešili i to, že je přetížený, po svačině už je často úplně vypnutý, kdy se nesoustředí ani chvíli.

merope
2. bře 2025

@zuzkasim Jenže jak tazatelka psala, tak AP tím, že není pro něj, tak se mu vůbec nevěnuje. Přitom z PPP by měl mít i nějaké úlevy/podpůrná opatření a podobně. Ale možná je řešení to vzít přes toho psychiatra.

autor
2. bře 2025

@merope má PO1. Asistentka se nerozkraji, což chápu.

marketa11112
2. bře 2025

Řěšila bych opakovaně s PPP. Pokud nastalo zhoršení prospěchu, je to vyloženě žádoucí. Vzít s sebou sešity, žákovskou, dítě. Myslím si, že aktuálně to na AP je. Navíc při tom vysokém počtu dětí ve třídě, by učitelka pomoc také ocenila. Měla by další oči i ruce. Mohla tak kontrolovat práci vašeho syna. Možná ne jen jeho. 😁 Ale, zkusila bych kontaktovat i psychologa a psychiatra. Čekačky jsou dlouhé a ne každý váš hned vezme. Je dobré být připraven.

marketa11112
2. bře 2025

Teď dočítáme..AP již ve třídě je. Bylo by tedy dobré napsat lépe opatření z PPP. Není to tak složité. AP může průběžně jen mrknout, zda dává pozor, zda má vyplněné vše v zadání a pod. To zvládne letmým dotykem či poukázáním na nevyplněné při procházení kolem.

autor
2. bře 2025

@marketa11112 v PPP jsme byli v lednu. Nechali mu PO1. AP neprochází, sedí u "svého" žáka, mám informace od učitelky.

marketa11112
2. bře 2025

AP nemá žádného žáka. Je to asistent pedagoga. Má tedy pomáhat učiteli, může pracovat se všemi dětmi ve třídě. 🤷

autor
2. bře 2025

@marketa11112 vím, ale učitelka to má ve třídě nastavene takto.

merope
3. bře 2025

Tak pak je třeba, aby PPP přidala asistentku i k tomuto žákovi.

marketa11112
3. bře 2025

PPP do jedné třídy jen tak další AP nedá. Ale ze stávajícího udělá sdíleného a bude vyřešeno. Tedy na dítě sem tam stávající AP mrkne, upozorní jej na nevyplněnou část testu či jej vrátí myšlenkami zpět do třídy a pod. AP nemá sedět na místě u jednoho žáka. Sdílený asistent je běžná praxe. Pokud má dítě jen malý problém, je to řešení. Za mě lepší, než dávat dítěte léky. Říkám to z pozice AP i z pozice rodiče dítěte se závažnými kombinovanými vadami.

kytickaaa
3. bře 2025

Já mám syna s adhd. Má teda lehčí ADHD, teď je ve 3 třídě a medikaci bere od první třídy. Za mě to pomáhá. Teď půjdeme do poradny a budu chtít papír, jelikož by měla v určitých věcech na něj brát ohled a nebere, naopak. Škoda, že jsem nešla dřív. Za mě určitě to řešit, celkově si myslím, že to má teď lepší než měl…

andelka
4. bře 2025

Za mě to k řešení je. Potíže způsobené jinak fungujícím mozkem se v čase mění, a s požadavky kladenými na dítě. Syn má medikaci od 3. třídy, AP měl od 4. do 7. Já sama jsem AP a z 24 děti potřebuje podporu a dohled v podstatě 10. Přitom jsem sdílená pro dvě děti s PO 3. Sednu si občas k jednomu, když je ti nutné, ale jinak jsem stále v pohybu. Je možné, že ve třídě je dítě s takovou potřebou individuální péče, že u nej AP sedět musí, ale obecně se to nedoporučuje a u nás to z 8 AP takto nemá žádná. Každopádně bych hlavně jednala se školou, i při PO1 může mít úpravy a vice dohledu pedagoga. Ale určitě bych se nebála ani medikace.

enoli
4. bře 2025

@andelka já medikaci taky nezavrhuju, jen mi na tom vadí jedna věc - myslím, že by s ním měla pracovat i AP. Třeba by to stačilo. Třeba taky ne a pak je kombinace medikace a dopomoc AP vhodná. Ale.kdyz se na něj vykaslu (myslím jako pedagog), nemůžu přece požadovat hned medikaci. Taky mám ve třídě děti s ADHD. A moje AP pracuje se všemi,.kdo to potrebuji a je úplně jedno ke komu je napsaná. Nesedí, chodí mezi detma stejne jako já. A mám i dítě s medikaci, má PO1 a stejně s ním AP dělá a dělala. Medikace se nasadila až v momentě, kdy její dopomoci už nestačila.

marketa11112
4. bře 2025

@enoli souhlasím. Meditace ano, ale až jako druhotnou cestu. Nejprve je tu práce s dítětem, možnost pomoci mu. Medikaci vidím až ve chvíli, kdy není jiná cesta. Ty léky totiž nejsou zcela neškodné, jak tu někdo psal.

autor
4. bře 2025

@enoli učitelka medikaci nechce, tu nam navrhli jinde.

autor
4. bře 2025

@andelka vím, co to je za dítě a je opravdu velmi náročné. Chápu, že učitelka a AP se nerozkrají, když tam dítě není, tak se AP stará o všechny, ale že bych viděla nějaký rozdíl, to nevidím.
A ani si neumím představit, jak by ty problémy AP mohla zmírnit, může mu vrátit nedopsané příklady, ale ve chvíli, kdy nezvládne ústní zkoušení, sám s učitelkou, protože vidí traktor, tak na to AP nepomůže. Dřív bych o medikaci neuvažovala, ale vnímám, že se to zhoršuje, chodí na nástroj a kolikrát mi učitel píše, že nezvládli hrát, protože odbihal, přitom má talent, hraje hezky, letos jsme museli přesouvat hodinu na dřívější čas. Řeším to i kvůli tomu, že se cítí velmi přetížený, to mi psycholožka vysvětlila, že se neustále musí vracet na začátek, protože se nesoustředí a ztrácí, což se unaví víc než ostatní děti.

enoli
4. bře 2025

Tak to po konzultaci na psychiatrii zkus a uvidíš

lp183
4. bře 2025

Mam ADHD dítě ve třetí třídě (celkem 21 dětí), tři děti ze třídy mají podpůrné vzdělávaní, třída bez AP. Vzhledem k mému dítěti učitelka dbá na doporučení PPP (u ostatních nedokážu posoudit), má zkrácené diktáty, vynechané sloupečky, učitelka během písemky zkontroluje, že něco nevynechala, má čas navíc, případně zadání dovysvětlí. Ne, že by nezvládla to napsat za stejný čas, jako ostatní, ne-li první, ale je to hlavně o následné kontrole a děti s ADHD potřebují vynaložit daleko více energie na soustředění. Syn autorky má diktát napsaný jako první, ale 12 chyb a výsledek 5. To je z mého pohledu kontraproduktivní. Když se dceři nepodařilo ústní zkoušení (5.hodina), tak dostala N a vyzkoušena byla později znovu. Mame skvělou svědomitou učitelku, která se opravdu drží doporučení a snaží se pro děti udělat maximum, že nechápu, jak to zvládá. My zatím jedeme bez medikace, ale s úlevami a podpůrným přístupem a u nás to funguje.

marketa11112
15. bře 2025

Ještě mě napadá jedna věc....zrovna jsme měli pohovor na psy..léky
Prý mají velký vliv na zvýšení chuti k jídlu, děti často dost přiberou. A také může být problém kardio. Záleží tedy, jak na tom vaše děti celkově jsou a zda mají ještě další přidružené problémy nebo ne.

zuzkasim
15. bře 2025

@marketa11112 Já mám opačné zkušenosti, některým dětem chuť na jídlo berou, i proto z toho rodiče subtilních děti mají strach. Že chuť na jídlo mohou ovlivnit asi pravda je. Je potřeba to vyzkoušet, vyladit, někdy i léky změnit. Ale to je vždy, není nic, co by 100% fungovalo na všechny.

marketa11112
15. bře 2025

@zuzkasim No, my to opravdu aktuálně řešili. Medikace je u nás ve hře dlouho a opravdu se snažíme ji oddálit , co to jde. Po aktuálním rozhovoru s lékařkou zůstáváme i nadále bez léků. Jeden důvod jsou nové výsledky z genetiky a nepříznivé faktory, druhý právě zvýšení chuti k jídlo ( což už způsobuje i lék na epilepsii, takže další takový nepotřebujeme). Kdybych řešila jen ADHD, tak to možná vidím jinak, kdo ví. Já toho řeším o krapet více. ADHD mají obě naše děti, mimo jiné.

autor
15. bře 2025

@marketa11112 zvýšení chuti k jídlu by mi asi ani nevadilo. Je to nejedlik, má málo jídel, co sní, jsou dny, kdy nejí nic. Aktuálně ji denně vlastně pořád totéž od snídaně po večeři.

andelka
15. bře 2025

U nás se nic nezměnilo. Jedl velmi omezený sortiment vždycky a ji doteď.

marketa11112
15. bře 2025

@andelka + autor.... Bohužel se díky lékům zvýší vyžadované množství, pochybuji, že by se u nás rozšířil i jídelníček ( PAS). Viděla jsem teď chlapce po třech letech na lécích, který byl obdobně stavby jako můj syn (tedy dobře stavěné dítě, žádný drobek) a nedopadlo to dobře. Záleží pak ale určitě na tom, jaké léky a jakou dávku bude dítě brát. Možností je samozřejmě víc. Ale jak říkám, kdyby dítě mělo jen ADHD, třeba bychom se také rozhodovali jinak. S problémy, co má syn, je to o hodně složitější ( a to i kvůli dalším obtížím a nemocem). U dcery o mediakci vůbec neuvažujeme.

andelka
15. bře 2025

@marketa11112 U nás ani množství, je mu skoro 15.

eliskamazurova
5. kvě 2025

Dobrý den.
mám na Vás prosbu. Pracuji na výzkumu v rámci projektu Sensetio a budu moc ráda, když mi pomůžete vyplněním krátkého dotazníku.
Snažíme se lépe pochopit, jak lidé zvládají stres a psychickou zátěž, abychom mohli vyvinout nástroj a aplikaci, která pomůže lidem cítit se lépe a včas rozpoznat, kdy už je toho na ně moc.
Vyplnění zabere jen pár minut, odpovědi jsou anonymní a opravdu nám tím moc pomůžete.
Děkuji

Odkaz na dotazník naleznete zde: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0Aaq...

Strana
z2