icon

Maminky 3 dětí. Jak se máte?

zdeenula
12. srp 2019

Ahoj, mám 2 děti, jedno má 4,5 roku a druhé necelé 3 roky. Vždycky jsme s manželem chtěli 2 děti. Ale poslední dobou pořád přemýšlím o třetím. Chtěla bych se zeptat maminek, co mají 3 děti. Jak se máte? Co vám třeťátko dalo a vzalo? Jak jste se hojily z třetího těhotenství a porodu? Je velký rozdíl mít 2 a 3 děti? Děkuji ❤️

Strana
z4
zdeenula
autor
13. srp 2019

@efa1 U nás taky první ABKM, věcně plakal. Vojtovka a dieta do roka u obou. Ale tohle období rychle pomine. A ja i přes probdele noci na období miminek vzpomínám v dobrém. A maminky 3 a více deti obdivuji také.

celaskon87
13. srp 2019

Máme tři děti, které jsem zvládla porodit za 3,5 roku. Myslim, že je to dost o tom, jak velký je ten věkový rozdíl mezi dětmi. Naše nejmladší je sice ještě trochu mimino, ale už se zapojí do hry starších dvou, nikdo není příliš odstrčen. Když je ke dvěma školákům malé miminko, muže být problém, že každý člen rodiny očekává něco jiného od společně stráveného času a dovolené. Jsem strašně ráda za to, že se děti navzájem mají, že si nehrají samy a to, že jsou tři, je i určitá škola do života (umí se podělit, myslet na toho druhého a třetího, jsou dost samostarní atd). Pochopitelně největší nápor je to na nás jakožto rodičích, protože každý má své potřeby a bohužel babičky z různých důvodů moc nepomůžou. Nejhorší je, když jsou nemocní, nebo je nemocný jeden z nich a zbylé dvě děti čekají, až tu nemoc chytnou... Z finančního hlediska vidím jako největší položku auto, protože do mnoha “normálních” aut se nevejdou tři autosedačky. Kdybych to měla shrnout, tak mít tři děti byl náš sen, který nám byl splněn. O čtvrtém jsme sice mluvili, ale prozatím je to opravdu v rovině teoretické.

3mama
13. srp 2019

Třetí teprv přijde na svět ale tak nějak tuším že to bude zahul. Nemáme žádné hlídání,žádné babičky,s holkama jsem od narození 24/7 krom pár výjimek (porodnice,operace mandlí starší , asi 3x 2h co jsme šli s manželem na oběd ). Tak jsem zvědavá jak to zvládnu,ale nic jiného mi nezbyde 😂 holkám je 5 a 3 a teď čekáme chlapecka

wendie
13. srp 2019

@zdeenula k těm tvým otaznikum. Měla jsem to stejně. Ano nebo ne, trochu strach, trochu teseni se. Řekli jsme si zkusíme to od června do prosince, když to nepůjde, tak to tak zkrátka mělo být, máme dvě zdravé děti a to nám bude stačit. Kubíček k nám ale chtěl hned na první pokus (a to jsem ještě počítala, že to přece nemůže vyjít, podle ovu bylo tuleni příliš brzo). Prostě k nám chtěl. A máme ho. Bála jsem se toho, že bych se tím později uzirala. Že jsem třetí měla aspoň zkusit. Každý řeší finance. Jasně, nejsem blázen, nepozenu se do něčeho, když nemám stabilní základy. Ale na druhou stranu, kdo ví, jaké ty základy budou za 15let?zivot je nepředvídatelny. Může být mnohem lépe, ale i hůře. Jedno je ale jisté. Láska k dítěti je u mě bez výhrad, chtěli jsme všichni a toho, že je všechny mám už litovat nebudu. Tak ti držím pěsti, ať si to v hlavě dobře srovnas a ať ti život přinese to, co si přeješ 🙂

pandabox
13. srp 2019

ja jsme na vyber mezi 2 a 3 nemela, mam dvojcata a starsi dceru - rozdil 22 mesicu a je to teda zahul - ale zase je super pozorovat jak si spolu hraji. Vse je trosku tezsi - do bazenu sama - nejde, sama tramvaji jde, ale je to o nervy (mala prot sve vuli musi byt v kocarku nebo nositku), mame nove auto (tri sedacky se jentak do normalniho auta nevejdou), plus hlidani..tri deti na jednou nikdo nechce (ja se moc nedivim). cekame, ze bonusy dorazi az za par let🙂

veruuu_kubesovic
13. srp 2019

Já vždycky chtěla 2 děti, taky je mám, 5letou dceru a 15měsíčního syna, jenže mě prostě nepříjde že jsme komplet, proto chci ještě naposledy zažít těhotenství a do třetice si pohlaví nechat jako překvapení až na porodní sál (vždycky jsme pohlaví věděli předem) proto jsem tohle téma naťukla u manžela, ten na mě šokovaně koukal, jestli jsem se nezbláznila???
A naštěstí se mnou souhlasil, stejně starost o děti je na mě, a moc velký rozdíl mezi tím mít 2 děti nebo 3 děti nebude, možná až budou školou povinné, ale já žiju přítomností, prostě tady a teď nepřemyšlím co bude za x let, teď jsme na tom finančně dobře, budeme i za pár let, manžel má stabilní práci, zabezpečí nás teď, zabezpečí nás i se 3 dětmi 🙂
A k tématu porod - 2 porody rychlé, z toho poslední porod překotný, toho se nebojím...

karakalka
13. srp 2019

Mám také 3 děti, 11, 6 a 1,5 roku. Někdy je to blázinec a utíkám aspoň na procházku se psem,který ani nepípne. 😀 Ale teď vážně - nevidím rozdíl mezi 2 a 3 dětmi. Nejstarší mi hodně pomáhá, prostřední se také zapojuje. Ohledně financí - podnikáme takové výlety, kde se platí minimální vstupné nebo si bereme rodinné. Hodně jezdíme do přírody. Jídlo vařím na 2 dny, nakupovat chodím na svá místa a hodně využívám akce, různé kupóny. Hlídání zatím mají jen ti dva starší, nejmladší dcera je ještě malá na hlídání. Cestování - důležité je plánování,ale vždycky všude odjedeme i dojedeme. 😀 A že nám nějaká drobnost chybí, no tak chybí a obejdeme se bez ní. 🙂 Oblečení se dá sehnat poslední dobou velice levně. Když třeba prarodiče nabídnou,že koupí nové nebráníme se. 🙂 Chce to hodně přemýšlet kde a jak ušetřit a všechno se dá. 🙂 Neměnila bych. Až se 3 dětmi mám pocit,že jsme "kompletní" rodina. 🙂 Třetí těhotenství mi teda dalo docela zabrat, nevolnosti až do 4 měsíce, byla jsem schopná sníst jen banán a misku polévky. 😀 A porod - jsme rádi,že jsme stihli dojet do porodnice. 😀 Třetí porod byl nejrychlejší.

paajus
13. srp 2019

Já třetí teprve čekám, až se narodí bude mít kluk 4,5 a holčička 18m. Můžete mi ale říct, v čem jezdíte? Do našeho auta tři sedačky sice narvu, ale je to dost těsné a jsou jen na pásech, když jsou krajní na isofixech, prostřední se nemá šanci vejít. (Klidně mi to napište do IP, ať neplevelím diskuzi) moc děkuji

loylii
13. srp 2019

@cvachna a mohu se zeptat kolik vlastních děti bylo v rodině a kolik v pěstounské péči? To je velmi uctihodne, chtěla bych k vám na návštěvu když jste byli malé deti🙂

cvachna
13. srp 2019

@loylii 1 vlastní a zbytek v pěstounské 🙂 taťka bioekozemedelec, tak o zábavu vždy postaráno 🙂 já ne 😅 ale šla jsem do života plně vybavená jak pracovně, tak i fyzicky, psychicky a v 19cti mě moje první dítě nerozhodilo 🙂 v 17 první kluk a je to můj manžel už 11let 😍

hafika
13. srp 2019

Nečetla jsem všechno, ani neporadím s tím jaký je rozdíl mezi 2 a 3, rovnou jsem přeskočila z 1 na 3. Máme děti 8 a 2x 6 a občas je to hukot, ale nikoho bych nedala. Blbé je, že občas bývá někdo lichý, hlavně ten nejstarší, ale u něj je to i povahou, je tak trochu mimoň. Píšu ale kvůli tomu, že nám babičky hlídají! Moje mamka měla všechny tři poprvé když jim bylo 2,5 a 5, tchýně ve věku 3 a 6. Naše sousedka má taky tři vnoučata a letos je už hlídala všechny, a to dokonce dvakrát po týdnu (odhaduji, že jim je 10, 7 a 2,5-3).

llluckaaa
13. srp 2019

Také mám 3 děti. Dlouho jsem si myslela, že zůstaneme u dvou, ale prostě nám chyběl poslední člen rodiny. Věkově to mám 11, 8,5 a 5. Ze začátku bylo asi nejtěžší ustát řeči ostatních o tom, jaký jsem blázen, že budu mít třetí dítě v dnešní době, jak toho na mě bude moc, jak to nebudu zvládat. Vlastně jsem pořád čekala, kdy to přijde, a zatím žádné drama nebylo. Jako když k nám přijde nějaká sračkoblička, tak je to cvrkot a nevím, co dřív, ale jinak dobrý. Hlídání mám hrozně málo, jen máma někdy přijede vypomoci, když jsou děti nemocné a já musím do práce, a nebo je má chvilku u sebe přes prázdniny. Jinak na běžný provoz během roku jsem na to sama (manžel je chystá ráno). Zatím to ani finančně není žádné velké drama, hodně se toho dětí - kolo, lyže, sedačky do auta ap. Ale už jsem i já v práci, tak se to dá zvládat.

mihule83
13. srp 2019

Mam4 deti 19,11,13,1rok a je to super. Nemenila bych. Deti jsou fakt super. A neni to o tom ci se to da vse zvladnout. Ale ci to zvladnete vy. A jestli citite to, ze to dalsi a dalsi a dalsi detatko date. Tak do toho jdete. Za me super.

dzejn002
13. srp 2019

@plysacekhb To je moc fajn, že máš tak báječného muže. My máme zatím děti 3 a 1 rok. Vždycky jsem chtěla alespoň tři nebo čtyři děti, i manžel byl vždy pro tři a stále chce a ideálně by chtěl třetí hned. Sama po třetím dítku velice toužím, ale jsem na vše úplně sama. Můj muž má bohužel i problém pravidelně vynášet smetí, i když mu to připomenu, tak to často neudělá (jsme ve třetím patře bez výtahu a malý nechodí, tak to sama nerada nosím, nejen že mám někdy co dělat, ale už se mi to parkrát vysypalo...). Nikdy v životě nepřišel z práce a nevzal děti na procházku. To mi asi chybí nejvíc, kdyby to aspoň jendou týdně zvládl. Nebo že by to někdy doma na chvilku přebral. Jsem na to všechno sama včetně rádoby mužských prací (i sama řeším auto, teď jsem musela před dovolenou doplnit kapaliny, olej...), řekla bych, že zvládám, no ale pravda mrzí mě, že to musím vše zvládat sama. A právě kalkuluji s tím, že pokud bude třetí ditko, tak to budu muset zase vše zvládnout sama (odpočinek hrozí maximálně v porodnici, pak jsem na děti vždy hned i doma sama). Myslíš, že je reálné obstojně a v pohodě zvládnout tři dítka i takto? První dvě byly pro pokročilé, takže si už dokážu s ledascim poradit, ale jsou ještě malí... ;)

penelopaw
13. srp 2019

Ahoj, máme děti skoro 5 let, skoro 2 roky a 4 měsíce. Rozhodně zatím velký rozdíl mezi 2 a 3 nevidím, ale hlavně proto, že mimi je pohodář a zatím toho moc nepotřebuje. Minulý týden jsme zvládli i dovolenou, auto nemáme, cestovali jsme vlakem a busem. Krizových situací zatím jen minimum, většinou, když dětem kolidují potřeby. Až budou starší, asi to bude víc divoké. Třetí těhotenství bylo náročné z hlediska fyzičky, únavy áod. U prvního jsem mela čas jako rěhu cvičit, teď už odpočívám jen pasivně 🙂. Porod byl z hlediska bolestivosti fakt hnusnej, ale eychlej, bez nástřihu či zranění.

penelopaw
13. srp 2019

Omlouvám se za překlepy, ťukám na tlf. Kdyby Tě ještě něco zajímalo, klidně napiš.

hanve
13. srp 2019

@paajus mame VW Sharan, kupovali jsme prave kvuli treti sedacce a obrimu kufru. No ale uz tak obri neni, hluboka korba pro mimco, slapaci kolo pro syna, odrazedlo pro holku a pes🤷‍♀️😅

hanve
13. srp 2019

A jinak babicky hlidaci, coz je obrovska pomoc. Moje mamka v duchodu pro vnoucata zije, dokonce ty dva starsi sebrala a odletela s nima sama na dovolenou. Tchanovci kdykoluv pohlidaji, ty dva starsi i pres noc na delsi dobu, ale jeste pracuji. Ale tchyne kdykoliv navari, usije masky, cokokiv zaridi. Manzel je taky rodinny typ, pro deti by se rozkrajel, rano obstara nejstarsiho do skolky, vecer se postara o deti, abych si mohla jit treba zabehat. Jako neni vse tak zalite sluncem, ale zazemi mame dobre. Co se tyce financi uvidime casem... I kdyz jsme to uplne takhle neplanovali, nelituji a kdyz ty tri vidim, jak se maji radi, tak jsem zivotu vdecna, ze to tak zaridil...

bemo
13. srp 2019

Úplně si vzpomínám jak jsem procházela prodejnou a šla se pokaždé podívat do oddělení pro miminka, oblečení, dudlíčky, krémy atd. Ačkoliv už jsem v tomto oddělení nic nepotřebovala už nějaký čas, pokaždé jsem tam zašla a těšila se co tam všechno uvidím. Čichala jsem k Lovele a představovala si jak by vonělo miminko. Naše dcera měla tehdy necelé 4 roky a syn čerstvě 2. Svěřila jsem se manželovi a ten mi, k mé radosti, sdělil že on je na tom úplně stejně. A tak se nám za 13 měsíců narodila další holčička. Užívali jsme si to a užíváme stále. Nějak mi to nepřišlo jako kdoví jaký rozdíl 2 nebo 3 děti. A nebo si to už nepamatuju. Věkově jsou od sebe 2 a 3 dítě 3 roky a měsíc. Těhotenství byli pohodové, od 28 tt, do té doby jsem několikrát denně zvracela, ale to jsem zažila u všech dětí, tak jsem s tím už počítala. Závěr těhotenství a porod byly v pohodě. Pak se nám narodila ještě další holčička a před půl rokem celkem neplánovaně chlapeček a to už si troufám říct, že je docela znát 4 nebo 5 dětí. Ale za nic bych neměnila. Jsem s dětmi ráda a i když jsem bez nich za těch 10 let co už jsem mámou nikdy nebyla, tak je mi s nimi krásně. Já mám v dětech prostě smysl života. A pokud to člověk cítí, že by to miminko chtěl, tak by to toho měl jít. Pokud je to jen trochu možné.

prejeta_zaba
14. srp 2019

Nedávno jsem někde četla, že na potrat nejčastěji nechodí mladé nezabezpečené holky, ale paradoxně mámy 2 dětí, které uznají, že na to 3. už nemají. Je to už náročnější na auto, autosedačky, místo doma, jakékoliv náklady, vstupné, cestování. A to nemluvím o těch psychických silách. Z největší části budeš mít všechno na krku ty, jakožto matka. Takže bych se nenechávala ukolébat tady těmi řečmi, jak je to všechno sluníčkové, jak sice nikdy nikdo 3 zaráz nepohlídá, ale vlastně všechno se to krásné zvládá. Protože TY to budeš muset zvládat, ne ono se to nějak... Myslím si, že to není jenom o nějakých romantických pocitech, jestli by sis ještě chtěla mazlit miminko, protože ačkoliv se o tom nejvíc mluví, to je období na půl roku, pak budeš muset podstatnou část života kalkulovat s tím, jestli máte dostatek prostředků a sil vychovávat 3 děti. Zvažovala bych tedy hlavně rozumem, ne srdcem...

aleenka1234
14. srp 2019

@anetka1701 jo, tak to je u nás taky, máme jen jednu babičku a ta už tři hlídat nechce 🙂

marketa11112
14. srp 2019

u nas bohuzel neni to hlidani. mit ho, tak treti ditko chci ted hned. ale ja s e nemohu na nikoho dalsiho spolehnout. bohuzel. a u me je jasne, ze tehotenstvi bude opet rizikove, zrejme opet skoncim v nemocnici a ta pomoc by byla moc dulezita. proto s e rozmyslime zda ano ci ne. navic manzel se o me boji....jo a nedavno nam bylo predpovezeno, ze budeme mit deti 4. to sel manzel do kolen, teda. ze neeeee.
jinak jsme v dome, misto problem neni. a auto mame velke dodavku, tam se vejde deti 🙂). finance..jsme prumerna ceska rodina. treti ditko bychom jeste zvladli. tak uvidime, co nam cas a osud jeste prinesou...

jge
14. srp 2019

@paajus taky mame vw sharan. 3 isofixy v druhe rade a 2 vzadu

andelka
14. srp 2019

@zdeenula ahoj,my máme čtyři děti, dohromady s druhým manželem. Každý jsme přišli do vztahu se závazkem,on s dcerou,já s dvěma syny a spolu máme dalšího kluka. Takže já sama o sobě jsem královna se třemi syny 🙂 děti teď mají 14,9,7 let a půl roku. Stále doma je jen mimco,o ostatní děti se dělíme. Když jsou tu všechny máme fakt veselo. Ale je to bezva. Máme se dobře,s dětmi během školního roku mi pomáhá babička ( vyzvednout ze školy, zajít na kroužek atd). Starší děti babička hlídala od asi 8 měsíců. Od roku i přes noc u nás,od 3 let u sebe oba dva. Už má ale svůj věk, takže nepočítám že bych je k ní dala všechny tři. Vždy jen buď ty dva,nebo malého. Manžel se hodně zapojuje, můžu mít i čas pro sebe,nebo pro starší děti. Jsme za malého moc šťastní.

andelka
14. srp 2019

@paajus my máme dvě auta. Jedním jezdí manžel do práce,druhé mám já tady jen na ježdění po městě s dětmi,na nákup atd. Velké auto by tady většinu času stálo ( a už tak parkování je tu děs). Autosedačku máme jen jednu, vajíčko pro mimco. Prostřední syn má podsedak,a nejstarší děti už nic .

andelka
14. srp 2019

Jinak porod byl úžasný, stejný jako druhý, rychlý,bez poranění. Rekonvalescence bez problémů.

lucie_j
14. srp 2019

@paajus já jsem zamilovaná do Renaultu Espace, nemáme rádi VW a Škodovky.

penelopaw
14. srp 2019

S tím hlídáním... mimčo je zatím malé, a jak jsem psala, bezproblémové. Takže když nakojím a někam vyběhnu, ty tři hodinky vydržím. Jak u prvního manžel hlídal poprvé sám až někdy na půl roce, tak už u druhého v šestinedělí běžně obstaral obě děti, až na kojení zastal všechno, a proto je teď ostřílený a zvládá i to třetí. Je tedy pravda, že má dobrého šéfa, takže když potřebuji jít jen s jedním k doktorovi, tak může zůstat s ostatními doma, nebo jít z práce dřív, nemluvě o příjemné pracovní době.

Přímo nad námi bydlí babička, která teď už taky několikrát hlídala všechny tři děti, když jsem potřebovala vyběhnout do města. Na delší dobu si brali nejstaršího jen tchýně s tchánem, třeba i na celý víkend - smáli jsme se doma, že je to jako kdybychom najednou žádné děti neměli, jaký byl doma klid. U nás je stále nejvíc práce s tím nejstarším, který by sice "měl mít rozum", ale nějak ho pořád nemá 🙂.

Z hlediska přepravy dětí nikam daleko necestujeme, teď jsme jeli na dovolenou do jiného kraje, vlakem s jedním přestupem. Syn šel po svých, dcerka v krosně, miminko v kočárku. Pořizovali jsme sice sourozenecký kočárek (pro ty dva nejmladší, protože holka toho ještě moc neuchodí), ale ten se nevejde do dveří rychlíku. Na kratší výlety jsme jeli i se dvěma kočárky (golfky a klasický hluboký). Auto nemáme, po městě jezdím MHD nebo chodím pěšky. Se třemi je to náročnější, ale zatím se mi nestalo nic zásadního, co bych nějak neustála a nezvládla.

Samozřejmě si nedělám iluze, že tomu tak bude navždy, je mi jasné, že co bude třeťátko starší, tak to bude větší záhul, než když teď jen jí a spí, ale s ohledem na náš životní styl nějakou zásadní změnu nepociťuju...

Když mi těhotenský test vyšel (o třetím jsme se bavili, ale nečekala jsem, že to bude tak rychle), tak jsem potrat i zvažovala. Ale protože převažující emocí byla radost, a ekonomicky i prostorově na to máme, tak jsme si děťátko nechali. Jediné, na co skuhrám je, že doma nebudu 9 let, ale jen 7 😀.

patez
14. srp 2019

Ahojky. Ja mam tri ditka hezky pekne po sobe. Dcera (5let),syn(3roky) a nejmensi(9mesicu). Vsechny tri mam narozene dva roky od sebe, vsechny ve stejny mesic, narozeniny se u nas slavi po tydnu... Ze zacatku to byl masakr nez se doma vsechno sehralo tak, aby vse fungovalo. Cim starsi je nejmladsi, tim je to slozitejsi. Ted vsude leze mimco do toho vsude litaji ti dva starsi diblíci, vsude binec, vsude hracky, jen co otevrou ocicka v pul sedme rano, v rozestupu dvou az peti minut slycham az do pul osme do vecera mami mami mami.... Kazdy ma jine potreby, jine priority. Zatim co nejstarsi by si semnou chtela hrat, vyrabet a kutit, prostredni se uci samostatnosti do skolky pocinaje zachodem, pres oblekani az po oznavani barev. Nejmladší miminko vyzaduje tez pozornost, protoze je ve veku kdy jsem pro ni stredem vseho. Ted jsou prazdniny, mam je doma vsechny, takze uklid je u nas zmirnen jen na to nejdulezitejsi, kazdy den trochu, abych se zvladla venovat detem,ktere to vyžadují a potrebuji. Chce to mit proste rezim a rad, jinak bych ty tri neukocirovala. Je to narocne, ale miluju je a jsem stastna, ze je vsechny mam a uprimne... V zari jdou dva do skolky a ja si rikam, co budu doma s tim jednim ditatkem delat 😁🤔😂

patez
14. srp 2019

Jooo a co se porodu tyce... Pro me byl posledni nejbolestivejsi, ale nejrychlejsi a stalo me to jen tri stehy, takze super 😁

Strana
z4