icon

Nepříjemnosti se sousedy kvůli dětem. Jak řešit situaci?

Včera v 08:27

Bydlím v bytovce, některé byty mají i "zahrádku". Každý se svou zahrádkou nakládá dle uvážení. Máme mezi sebou malý dělící plot. Já i zmiňovaná sousedka máme každá na svém pozemku pískovište, dětský bazén a klouzačku. Do teď mi nevadilo, když si moje dcera s jejich vnučkou hrála. Bylo to takové vzájemné. Chvíli byly u nás chvíli u nich a vždy po vzájemné domluvě nás dospělých. Toto léto je ovšem jiné. Jejich dítě je nonstop u nás. Ona ani její rodiče se jí nevěnuji. Vypustí ji ven a vůbec si ji nevšimaji. Jdu s dcerou na hřiště které máme cca 3 minuty pěšky od domu. Jejich dítě se tam najednou zjeví samo (3 roky). Jdu do obchodu, jejich dítě nás v polovině cesty doběhne a chce ať ji nakoupím to a tamto. Máme návštěvu, grilujeme jejich dítě chce jist s námi. Vždy jsem je kontrolovala v dané situaci a s natahnutym obličejem se slovy "teta je zlá, nechce tě tam" si dítě tedy začaly držet u sebe. Teď jsem se s nimi potkala v době kdy ani jeden z nás neměl dítě, chtěla jsem si to s nimi ujasnit... Že to takhle nejde, nejsem hlidačka abych hlídala své dítě na kole a ještě jejich. A podobně, že ať se klidně přidají, ale i s rodičem který nese za to dítě zodpovědnost. A odpověď byla "to takhle nemůžeš brát, my jsme unavení z práce a nemůžeme se jí stále věnovat. Vždyť ti nic neudělá, když si budeš hrát s 2 a ne s jednou"... Do práce chodím stejně jako oni, můj muž taky. To že se chceme věnovat jen našemu dítěti (třeba ta jízda na kole, kdy já za ní házím sprinty, protože se učí jezdit bez koleček) je pro ně jen situace na protočení oči.

zuzkasim
Včera v 09:03

No jo, oni to berou jinak. Vysvětlit jim, že jde opravdu i o zodpovědnost, na kterou si takhle pořád netroufáš, kdyby se malé něco stalo... Já třeba od babičky z dědiny pamatuju, že se to tolik neřešilo, na druhou stranu taky nikdo nevyšiloval, když se děcko zranilo. A určití lidé vždy více zneužívali ty druhé, tak to je a bude.

izz76
Včera v 09:53

@anonym_autor Od sousedů je to neslušné, nemůžou očekávat,že jejich děti bude pořád s vámi, jen protože oni jsou unavený. Nechapu kde se tyhle blby lidi berou.

klchudik
Včera v 11:04

Pokud se jí nemůžou věnovat, neměli si ji pořizovat 🫣 tohle ne vždycky dokáže vytočit. Já neříkám, že nejsem unavená, ale tak jako rodiče se prostřídáme tak, aby si jeden odpočinul, pak zase odpočine ten druhý. 🫣

To je jako moje "kamarádka" si pořídila holčičku a pak řekla, že ona se nebude ve svým životě jakkoliv omezovat a přizpůsobovat se dítěti, to dítě se musí přizpůsobit rodičům a jejich návykům 🫣 za tohle bych nakopala pr....delky 🫣

1pomnenka
Včera ve 12:26

Sousedka je unavená z hlídání vnučky? Tak ať ji nehlídá a vrátí ji rodičům, když na to nemá energii.

autor
Včera v 16:22

@zuzkasim no nejsme na vesnici, kousek od nás je "vyloučena" lokalita a hlavní cesta co by kamenem dohodil. Dalo by se říct že jsme okraj centra města. A ani v době kdy jsme se střídali u dětí, to nebylo až v takové míře.

mirin89
Včera v 17:43

A co to zkusit tak, ze reknes holcicce, ze muze jit s vama, ale jen s mamou, tatou nebo babickou, ze jinak ne... Pak uz nebudes ta zla teta ty, ale zli budou oni, ze nechteji jit... Myslim, ze kdyz budes dusledna, tak to casem pochopí... snad...

suzanna123
Včera v 19:01

Já myslím, že by ses v první řadě měla vykašlat na mínění rodičů nebo s kým to řešíš a na to, jestli budeš za zlou nebo hodnou tetu a prostě ji kdykoliv, kdy se to nehodí, poslat pryč - s tím, že promiň, teď nemáme čas, šup domů. A rodiče bych požádala, ať ji k vám bez předchozí domluvy neposílají. Bez jakékoliv diskuze, žádné vysvětlení jim nedlužíš.

autor
Včera v 19:03
@1pomnenka

Sousedka je unavená z hlídání vnučky? Tak ať ji nehlídá a vrátí ji rodičům, když na to nemá energii.

@1pomnenka sousedka bydlí ve stejném vchodě, mladí o ulici vedle jsou zde pečení vaření. Buď rodiče i s dětmi nebo jen děti.

autor
Včera v 19:06
@klchudik

Pokud se jí nemůžou věnovat, neměli si ji pořizovat 🫣 tohle ne vždycky dokáže vytočit. Já neříkám, že nejsem unavená, ale tak jako rodiče se prostřídáme tak, aby si jeden odpočinul, pak zase odpočine ten druhý. 🫣

To je jako moje "kamarádka" si pořídila holčičku a pak řekla, že ona se nebude ve svým životě jakkoliv omezovat a přizpůsobovat se dítěti, to dítě se musí přizpůsobit rodičům a jejich návykům 🫣 za tohle bych nakopala pr....delky 🫣

@klchudik taky to tak vidím. Po školce a me práci jsem s dcerou sama, pak projíždí tatínek který se de najíst dát si sprchu a přichází na za námi ven. Kdy já mám prostor si buď sednou, dělat si svoje nebo jsme zapojení oba. Oni nonstop sedí na prdeli a dítě hledá pozornost jinde.

klchudik
Včera v 19:39
@anonym_autor

@klchudik taky to tak vidím. Po školce a me práci jsem s dcerou sama, pak projíždí tatínek který se de najíst dát si sprchu a přichází na za námi ven. Kdy já mám prostor si buď sednou, dělat si svoje nebo jsme zapojení oba. Oni nonstop sedí na prdeli a dítě hledá pozornost jinde.

@anonym_autor máme to přesně tak. Já malého vyzvedávám ze školky a jsem s ním odpoledne. Když přijede muž, všichni se najíme, odpočineme a buď máme společné, program, nebo si malého přebírá muž a já jdu dělat jiné věci...

1pomnenka
Dnes v 07:02
@anonym_autor

@1pomnenka sousedka bydlí ve stejném vchodě, mladí o ulici vedle jsou zde pečení vaření. Buď rodiče i s dětmi nebo jen děti.

@anonym_autor To nic nemění na tom, že když je sousedka unavená a hlídání nezvládá, musí se naučit říkat mladým ne. Snad umí vzít vnučku za ruku a dovést ji domů do vedlejší ulice. To, co ti řekla, by mi řekla jen jednou, že hlídání jejich vnučky mi nic neudělá. Ty nejsi její služka.

brunetka11
Dnes v 08:13

@anonym_autor Zkusila by mi jednou říct, že teta je zlá. Obratem by ji měla zpátky “teta není zlá, ale ani vychcaná, co z lenosti háže děcko na krk sousedům”.
Manipulují s tebou cíleně.
Ta malá tomu ještě nerozumí, tak se té zdravé asertivity neboj.
Nejsi povinna dělat jim zdarma chůvu (i když tihle paraziti mají pocit, že pořád jen něco brát nebo si nárokovat energii a peníze druhých je jejich právo). A případně bych jim natvrdo, když jí něco koupíš, předložila účtenky k proplacení.
Nebudou to chtít proplatit, s tím počítej. Ale přestanou ti ji posílat cíleně.
O pověst se bát nemusíš, jestli jsou takhle vyčůraní, ani teď o tobě hezky nemluví.

kakba
Dnes v 10:29

Tak me by bylo uplne u zadku, zda bych byla hodna nebo zla teta. Diteti bych rekla, at jde domu. Nebudu nekomu z vychcanosti hlidat dite, natoz ze bych mu neco kupovala. Ani nahodou. Zazvonila bych na dvere, vrazila dite, rekla, at si ji hlidaji sami a odesla.