Kdy je nejlepší začít s angličtinou pro děti?
Zajímá mě, v kolika letech jste dali děti na angličtinu vy.
V dnešní době pokládám za nutnost, aby děti uměly anglicky. Ale moc nevím, kdy je ideální doba začít. Až ve skole? Nebo dřív? Rada bych, aby angličtinu přijímali prirozene, ne formou drilu jako my ve skole. Ale úplně nevím, jestli pro male dite má nějaký benefit kroužek z angličtiny; jestli si z nej opravdu něco odnese.
@zelenaesmolda no a s FCE to určitě dokážeš.
V zahraničí pak doladis a rozšířiš.
@me_druhe_ja
no vsak prave proto nechapu,ze nekdo zastava nazor,ze staci anglictina az ve 3.tride a jenom ve skole.
@zelenaesmolda Ale ono fakt nemá význam třeba rok a půl starýmu dítěti pouštět anglický videa, když to dítě ani omylem ještě pořádně nemluví česky. Jako jo, ve školce třeba od těch 4 let, kdy už většina dětí mluví česky dobře a má až na vyjímky dobrou vyslovnost, proč ne. Ale pořád si nemyslím, že by to dělalo fakt nějaký mega rozdíl mezi tím, kdyz se začne až ve 3.tride. ve finále fakt nejvíc záleží na tom, jestli to dítě ten jazyk baví a má na to talent.
Znám lidi, co z nutnosti žijí v zahraničí už léta a prostě i kdyby se rozkrájeli, nejsou schopni se to pořádně naučit. A žádná lepší škola než pobyt v zahraničí neexistuje. 😀
@zelenaesmolda já začala němčinu dokonce až v šesté třídě a stačilo mi to natolik, že se tím živím.
@me_druhe_ja
cim driv se zacnes ucit,tim vetsi sanci mas chytit spravny prizvuk.navic se ucis nenasilne,ve skole se ucis jazyk neprirozene-sprtas slovicka,lijou do tebe gramatiku ale takhle se prece ani svuj rodny jazyk neucis,tak proc ten cizi ano?
@me_druhe_ja přesně. Nejdřív naučit pořádně česky a pak cizí jazyk. U malých dětí má cizí jazyk význam opravdu jen tehdy, když má doma takové zázemí, které to podpoří, například bilingvni rodice. Jinak k ničemu.
@zelenaesmolda Já se přiznám, že jsem maturovala v roce 2005 a vůbec netuším, jak aktuálně probíhá výuka cizích jazyků. 😀 my začínali první cizí jazyk v primě na gymplu (takže šestá třída) a druhý až v prváku. 🙂 A byla to ta sprtaci klasika. 😀 nicméně mama je nemcinarka takže trochu německy jsem už uměla. Nějaký básničky, pár slov...nic zásadního.
Ale tady jde hlavně o to, že nemůžeš srovnávat to, když se dítě učí přirozeně mateřský jazyk a to, když se učí cizí jazyk. I sebevíc přirozeně. Je to fakt diametrálně odlišné. Jak jsem psala, já ani moc nejsem fanda umělého bilingvismu, kdy oba Češi např a jeden na dítě mluví anglicky. I kdyby tu angličtinu uměl sebelépe. Pořád to není jeho mateřský jazyk a je to jiné.
My jsme bilingvni žijem ve Francii. Já na děti vždy a výhradně česky, partner a ostatní samozřejmě francouzsky. My mezi sebou mluvíme dost AJ nebo mixem, ale rozhodně chci s AJ počkat, až budou umět ty svoje dva mateřské jazyky. Nepouštim jim nic AJ - jen CJ a FJ. Starší hraje na mobilu občas výukové hry a ty jsou AJ a tam vypínám zvuk.
@zelenaesmolda Na mluvení na úrovni téměř rodileho mluvciho, resp. úroveň C1/C2, abys byla schopna jakz takž plynně komunikovat v cizím jazyce v cizině, fakt nema vliv to, jestli dítěti pouštím od dvou let písničky v angličtině anebo jestli se s angličtinou dítě setkalo de facto poprvé až třeba v 9 letech. Smysluplne se učit jazyk dítě začne, až má základy gramatiky ve svém vlastním rodném jazyce, sedmiletému diteti těžko budeš vysvětlovat nějaký minulý a předminulý čas a dokonav a nedokonavá slovesa a jejich využitím, když to nechápe v češtině. Do těch minimálně 8, 9 let i déle je znalost cizího jazyka jen namemorovane z odposlechu, jako básničky. Syn 5,5 roku mi tady z fleku "napocita" anglicky do dvanácti, ale když se ho zeptám, jak se řekne osm,tak musí přemýšlet, prostě to umí jak básničku nazpaměť...
Otázka zněla odkdy učit děti cizí jazyky...a za ně od 3 let je prostě zbytecne brzy, protože to co jedno dítě se naučí od 3 do 7 let, se během par týdnu srovná v 8, 9 letech s dítětem, které se dosud s angličtinou nesetkalo. Ten náskok se smaže. Za mě intenzivneji se učit cizí jazyk a chodit navíc do jazykovek a na soukromé hodiny má smysl tak od druhého stupně a pak na střední. U předškoláků to považuji za vyhozené peníze.
@zelenaesmolda já jsem měla angličtinu jen ve škole, klasika, od 4. třídy, pak jsem byla na gymplu a v maturitním ročníku jsem udělala CAE (čili C1). Během VŠ jsem byla v zahraničí studovat a bála jsem se mluvit, ale po rozkoukání a překonání studu pohoda.
K dotazu, syn má 3 roky a videa jedeme jen anglicky, já tu Peppa pig česky nedávám. 😅 Nic jsme ho cíleně neučili a některé věci sám pojmenuje anglicky, jak to má naposlouchané. Nějaký kroužek mi teď přijde zbytečný, ale pokud sám bude chtít, tak pak bych ke škole volila konverzaci s rodilým mluvčím, třeba 1x týdně, aby se nebál mluvit.
Asi bych chtěla začít aktivněji formou hry ve školce. Nicméně kolem dvou let začal sám taky díky videím na YouTube, zničehonic pak třeba vidí jinde zvíře a pojmenuje ho někdy česky a někdy anglicky.
@zelenaesmolda hele,v tomhle s Tebou nesouhlasím. Já jsem se učila AJ až od osmiletého gymplu (tedy od 6. tridy), předtím na ZŠ jsem měla němčinu.
Učila jsem se jen na tom gymplu, pak na VŠ, žádné kurzy navíc jsem nemela. Měli jsme jak české učitele, tak rodile mluvčí. Dvakrát jsme měli výměnný pobyt. Maturovala jsem za 1 s urovni srovnatelnou nebo i lepsi nez spoluzaci, kteri meli anglictinu uz od ZŠ a/nebo chodili na kurzy navíc.
Teď sice nemluvím jako rodilý mluvčí, ale AJ mám na velmi dobré úrovni, používám ji v práci, při cestování, koukáme na filmy v AJ... nejsem úplný profík, ale žádné omezení necítím.
A oproti nám jsou dnes děti angličtinou obklopené více - my jsme začali koukat na serialy/filmy v AJ až skoro v dospělosti, dnes je toho kolem nich spousta.
Nemyslím si tedy, že je nezbytně nutné tlačit to do dětí odmalička a vymýšlet kdovíjaké psí kusy, aby měly děti AJ jednou dobrou. Jasný, podporovat to, klidně jim sem tam pustit něco v AJ a pokud je to baví, tak třeba i nějaký kurz, proč ne. Nemyslím si ale, že bez toho (jen se školní AJ a přirozeným nasáváním AJ z prostredi) by to bylo ztracené 😉
Dceru zacala chodit na kurz anglictiny ve 4 a pul letech, ale moc ji to nedalo a koukala nekolik hodin denne na americky youtube. Pak jsme byli u sestrenky, ktera mluvila anglicky a dceri docvaklo, ze ta anglictina lze pouzit i bezne v zivote a uz to jelo. SAMA se naucila plynule mluvit, bylo to skokem. Ted je ji 9 a vsichni lektori a ucitele jsou z toho uneseni jak mluvi. Takze za me doporucuji dobry interaktivni kurz ( Helen Doron) a pak denne americky youtube klidne od 4 let. Jeste ma soukrome online hodiny protoze chce porad mluvit a nam se nechce ji poslouchat 🙂 Mladsi dcera ma 3 a pul a taky trochu kouka na americky youtube a pak ji taky dam na Helen Doron.
@missbufy ve 4 letech koukat na YouTube několik hodin denně? 😵
A jeste jsem cetla, ze cizi prizvuk ucho nejlepe pochyti v predskolnim veku, pak uz pry ne.
@zelenaesmolda Já jsem maturovala v roce 1997, můj první cizí jazyk byla němčina (v roce 1989 jsem měla němčino nepovinnou v 5. třídě, pak jsem šla na sedmiletý gympl a nechala si ji jako první cizí jazyk), druhý angličtina od kvarty (tj. prvák na střední). Během gymplu jsem jezdila do Německa, dopilovala jsem němčinu (a s tím, co jsem uměla z gymplu, jsem se domluvila), maturovala jsem z němčiny, na první i druhé VŠ taky němčina. Jenže během studia na druhé VŠ se vynořila větší potřeba angličtiny, takže jsem se musela "přepnout" na ni. Postgraduální specializační studium jsem dělala v zahraničí včetně zkoušek v angličtině (písemná i ústní část). Takže to fakt není o tom, kdy ty děti začnou, ale jak moc se tomu věnují. Nejstarší dcera si střihla jednoleté pomaturitní studium Aj, angličtině se věnovala i na střední (a maturovala z ní), aktuálně je na tom tak, že se bez problému domluví v zahraničí - ale to až díky anglickému intenzivnímu kurzu, který absolvovala souběžně se studiem na střední. Angličtinu měla od 2. třídy ZŠ a dokud se do toho pořádně "neopřela" tím drilem během střední, tak byla její Aj tragická.
@zelenaesmolda P.S. Nepočítám ruštinu, kterou jsem měla ještě v té páté třídě povinnou, naštěstí byla v listopadu revoluce a já pak utekla na ten gympl a tam nám ji už ani nenabízeli.
@somalicats měla jsem to úplně stejně. V páté ruština, nepovinná němčina, pak odchod na sedmiletý gympl, povinná němčina a od kvinty anglictina. Maturita v 97. Oba jazyky jsem měla na podobné úrovni. Na gymplu jsem taky viděla, že děti, které měli němčinu jako první jazyk, měli k maturitě oba jazyky na.podobne úrovni. Ti, kteří měli angličtinu jako první, se už německý pořádně nenaučili. Takže já budu bazirovat na tom, aby byla němčina jejich první jazyk a angličtinu budou mít až od sedmičky. Přesto věřím, že ji budou umět dobře. Přinejmenším Alenka, ta má vyloženě jazykové nadání. U Ondry ho bohužel nevidím.
To je dobrá otázka, podle me jediný smysl má buď mluvit anglicky doma nebo školka s učitelem rodilým mluvčím a ideálně dětmi cizinců kde se hovoří pouze anglicky, nic jineho mi smysl nedává. Syn sice znal barvy dřív anglicky než česky, zeleninu, ovoce, zvířata, to vše z youtube, ale v praxi anglicky neumí.
@78marcela souhlasím s tebou, buď cizí jazyk od malinka denně používáš a umíš ho pak přirozeniu formou nebo je uplne jedno kdy se začneš učit. Ségru učitelka nechtela nechat projít maturitou z angličtiny, ségra je na řeči poleno a dnes učí cizince v rámci erasmu a hodiny probíhají v angličtině 😀 Proste ji okolnosti donutily se anglicky naučit.
Synovi jsou tři a v dohledné době to určitě neplánujeme. Musí se nejprve pořádně naučit česky 🙂. Teď by maximálně pochytil barvy a zvířata a to za 3 roky v pohodě zvládne během týdne. Takže pokud neprojeví zájem dřív, tak angličtinu nejdřív jako předškolák, kdy už bude ovládat českou gramatiku.
@78marcela Ja mela 8 aj, na gymplu jsem si vybrala nj, po 4 letech jsem se rothodla maturovat radeji z nj - prisla mi logictejsi nez aj (ja na jazyky moc nebyla, a nemela jsem stesti na ucitele). Moc by me zajimalo: Alenka chodi na skolu, kde si muze vybrat, ktery jazyk se bude ucit driv? Mi prijde, ze vsude se zacina s aj - neznam zakladku, kde by byl prvni jazyk nj.
@drzticka81 naše ano. A tady v místě, kde bydlíme, si může vybírat.
I den dítěte má jen 24 hodin a pokud si mám vybrat, jestli dítě bude trávit čas v přírodě, s kamarády, tvořit, číst knížky, pomáhat doma atd. atd. nebo koukat denně hodiny na krávoviny na YouTube v anglickém jazyce, tak není o čem 😀
Je nás v této diskuzi hodně učitelů a shodujeme se - ve škole se cizí jazyk naučit dá, kritici málokdy tuší, jak vypadá výuka v roce 2023 a je to i dobrá zpráva pro rodiny, co si drahé kurzy nemůžou dovolit.
Díky moc všem za názory, moc si jich vážím 😊 Myslím, ze pockame do předškolního věku, než s angličtinou začneme.
YouTube u nás určitě nepřipadá v úvahu. Nedělala jsem si děti proto, abych je pak posadila k televizi.
@antoinet já kolikrát nevycházím z údivu jak nakonec dcera umí anglicky. Asi teda spíš pasivně, číst, psát a hlavně rozumět. S mluvením to bude horší, ale jinak si myslím, že tu Aj umí v devítce používat líp jak já (krom mluvení, to se prostě nedomluví, nebo se bojí mluvit stejně jako já v jejím věku), která jsem měla dril Aj na jazykové škole od 5. třídy denně, a pak jsem chodila ještě na kursy zakončené mezinárodní zkouškou během střední . A přitom mi přišlo, že výuka aj je na její škole celkem tristní. Každopádně úplně jiný způsob, než jsem byla zvyklá já v 80. a 90. letech
od 3 let, anglická školka s rodilými mluvčími, náskok mají velký, hlavně slovní zásoba a porozumění a domluvení se.
@konidana To jo, ona ta pasivni znalost se dneska podle me buduje jedna radost, vzhledem k tomu, k jakemu mnozstvi obsahu v anglictine ma clovek pristup. My jsme meli treba ve skole vyuku naprosto tristni, ale me bavilo psat a prekladat si texty anglickych pisnicek a z toho jsem se naucila anglicky tak, ze v te devitce jsem ji umela velmi dobre. A to tehdy nebyla ta dostupnost obsahu ani ze zlomku takova, jako dnes. (Ale je ted fakt, ze mam na jazyky talent.)
Autorko, podle me je tam dulezity faktor jeste to, proc chces aby anglicky deti umely. Pokud ti jde o to, aby to v mladi a dospelosti meli jako prirozeny druhy jazyk, uplne staci, kdyz je k tomu budes vest od skolniho veku, kdy uz budou umet cist a psat a budou se anglictinu ucit uz v souvislosti s nejakymi svymy zajmy. Opravdu verim, ze ten naskok, ktery budou mit deti, ktere se uci od malinka zpivat The Wheels on the Bus bude naprosto minimalni, neumerny usili, ktere tomu maji venovat,
Pokud ale mate nejake cestovatelske plany, nebo zijete v kontaktu s mezinarodni komunitou, kde by se hodilo, aby dite uz treba v 6 letech bylo schopne komunikovat s vrstevniky v anglictine, tak je to uplne jina situace a vyplati se uceni venovat uz brzo. Kazdopadne bych se ale v mnohem rozhodovala podle toho, jak bude tve dite zvladat materstinu. Jedna znama treba ultra chtela, aby dite bylo bilingvni, tak na nej odmalicka mluvila anglicky (oba rodice jsou Cesi) a byla to hruza, maly mel v reci problemy a vysledek byl, ze v 5 letech mluvil mizerne cesky a mizerne anglicky a opravdu mu neslo rozumet ani v jedne reci..
Dva roky ve školce formou spíše hry - dojížděla lektorka . 1. třída hodiny s lektorkou, teď 2. třída příprava na AJ ve škole + kroužek s lektorkou. Spíše získává slovní zásobu. Plus teda ještě jede na tabletu aplikaci Duolingo kde je i gramatika a hlavně musí pochopit text, slyšet mluvené slova .
@78marcela kdyby v ničem jiném ne, přináší to obrovský benefit do výslovnosti. Já mám mamku anglictinarku a s rodilými mluvčími jsem se potkávala od dětství co pamatuji, a slovní zásobu sice nemám, ale když slyším mluvit některé lidi co čtou plynně v originále, zakrývám si uši - ti by se nedomluvili jinak než písemně. Samozřejmě jde i o nějaký talent (třeba hudební sluch), ale za mě čím dřív tím líp. A jinak jsem učitelka ČJ pro cizince a sice učím prakticky jen dospělé, ale i tam ta schopnost chytat výslovnost jde s věkem dolů.
Takže dobře mluvící lektor nebo YouTube (když už není možnost rodilých mluvčích) má smysl. A taky není potřeba pak takový dril, je to komfortnější pro to dítě samotné. (ja tedy mluvím špatně protože angličtinu jsem pak oprášila až na gymplu a to bylo pozdě, ale rozumět mi je a věty taky poskládám, co potřebuji to řeknu). A myslím, že faaakt hodně záleží na stylu výuky.

@zelenaesmolda To nejde..... Žádnej kurz nebo školní výuka tě na to nepřipraví. A taky záleží na talentu, někdo proste na jazyky není.....je mega rozdíl mezi občasnou komunikaci v cizím jazyce byť s rodilým mluvčím a v sebelepším kurzu a mezi tím, když se najednou ocitnes v cizině a od rána do večera mluvíš/čteš jen a výhradně v cizím jazyce. Protože teprve až v zahraničí ti to přepne v hlavě...tedy až po nějaké době. Přestaneš si to všechno automaticky překládat do CJ a začneš ten jazyk slyšet a přijímat úplně jinak než na sebelepší škole. 🙂