Váš přístup ke kroužkům dětí
Chtěla bych se zeptat, jak jste uchopily kroužky svých dětí. Máme doma totiž vášnivou diskuzi o tom, co je "tak akorát".
Dcerka (6 let), chodí v rámci družiny na 4 kroužky, které si sama vybrala a moc ji baví (nic náročného: flétnička, zpěv, keramika a badatelský kroužek). Odpoledne pak má 2x týdně nově lekce tanečního sportu (společenské tance) a 1x týdně AJ. A můj muž si myslí, že je to moc, že to musím zkrouhnout.
Syn (3 roky) chodí kromě plavání a AJ ve školce ještě 2x týdně odpoledne na fotbal. Teda byl tam zatím 3x - poprvé nadšený, podruhé zlobil a potřetí ho to prý nebavilo. A muž tvrdí, že ho přece nebude nutit a s fotbalem končí.
Rozumějte: nechci z dětí mít cvičené opičky ani vrcholivé sportovce, ale sama od sebe vím, že ne vždycky se chce, že ne vždycky dítě pozná, jestli je to kroužek pro něj, že je potřeba prostě otevřít víc dveří a časem se vykrystalizuje to pravé.. No hádáme se kvůli tomu doma už týden. 😂 Jaké máte zkušenosti vy?
Zajímavé téma. Dcera je predskolacka, věk 5,5 roku a má kroužky tři a myslím, ze je to maximum.
Téma opravdu zajímavé, já sama mám dvě děti dcera 3roky chodí do taneční školy 1x týdně a až bude mít věk mám v plánu 1hudební nástroj. A když si vezmu, že na teneční školu bude od 5let chodit 2x týdně a na Zušku od 5let taky 2x týdně tak nevím jestli to nebude moc a nebudeme vybírat jen jedno zaměření. A to samé syn, chtěla bych aby měl jeden sportovní kroužek a jeden uměleckého zaměření. Ale vše se vybarví asi až za pochodu. Rozhodně si myslím, že Vaše malá toho má moc. A asi ani jedno nebude dělat na 100%.
ono taky zalezi co je to za aktivitu, to tancovani je treba intenzivni nebo kdyby hrala na klavir, ten dril, kdyby po ni byl vyzadovan, tak to je neco jineho. Ale to, co dela ted neni nic zatezoveho a je to v case, kdyby v te druzine byla tak jako tak , nebo ne?
@baris ano, ten klavir je neco uplne jineho nez treba ta fletna, tam je to opravdu zatez
i v tom krouzku i v te druzine rozviji dite socialni kontakty. Mozna diky tem zalibam zamerenym na nejake jine nez jsou obecna temata - hudebka, badatel - tak bude mit daleko vetsi socialni kapital (jsem blazen sociolog vystudovany, to je mnozstvi kontaktu a potencialni kapital z nich vychazejici do budoucna i v soucasnosti)
Je treba naslouchat diteti,kazde to ma jinak. Moje deti maji kazdy jeden krouzek. Dcera 4.tř skončila u lezení a na tom trvam, protoze je dobra a bavi ji to, syn 2.tř ma jen keramiku v druzine. Chtel fotbal,ale radsi si kope jen tak s klukama. Ve skolce mela holka jen nejaky vytvarny,kluk nic a 1x týdně jsme chodili do sport.přípravky.
@puresin ja Te v prve rade obdivuju, jak to tak vse zvladas jeste s miminem. pokud jsou to krouzky jen v ramci skoly, asi bych to taky nechala probihat. jako vycet je to moc, ale v ramci druziny... ok. ale s tim fotbalem, ja bych do toho asi ve trech letech nesla. exceloval je super, at tedy pokracuje s tatinkem a pridejte krouzek, az sedne vzdor... za rok. za ten rok mu toho nic moc neutece, ted by to byl boj... ale muzete to treba mesic vyzkouset, at to nevzdate hned zkraje.
obdivuju to i z hlediska, ze jsem rada, ze moje trileta sotva zvladne skolku (mela tri pred mesicem), je na me fixovana (jsem na deti sama) a ani by me nenapadlo ji dat jeste krouzek. mozna za rok pujde do folklorniho krouzku, ale ten bych kombinovala s mladsim brachou, at tam neni sama. a od peti klasika hudebka a balet, to se u nas musi. co jen chci napsat, ze jsem starsim ve treti a pate tride pridala sport a bylo to naaaarocne. nastroj, nauka, dvakrat balet, dvakrat sport... jedna balet vzdala, druha jede takhle i letos a pridava keramiku... asi aby maminka mohla zcvoknout 🙂 delam si legraci, myslim, ze je to taky moc, ale kdyz chce... takze moc drzim palce, chapu Tebe i manzela, obdivuju Te/Vas a jste nadherna rodina!
U holčičky mi to příde tak akorát, ale u chlapečka mi přijde ta angličtina trochu na hlavu. Nejdřive se naučit mluvit, čist a psát rodnou řečí. To je pouze můj názor
@baris Ona ma vyhodu v tom, ze ma dobrou hlavu. Pisnicky a basnicky umi po druhem poslechu, zakladne cist, psat a pocitat umela ve skolce. Takze ukoly ma hotove za pet minut. Je mi jasne, ze casem to bude tezsi a na cas narocnejsi, ale proc krouzky vzdavat uz ted jen proto, ze za cas to MOZNA bude prilis..
Dcera v první třídě si vybrala dramatický kroužek (se svojí tř.uč), sbor a aerobic (vše má po vyučování ve škole)....chtěla ještě sportovní hry, ty jsem ale už odmítla, že by toho bylo dost.....letos má zas jen tyhle tři kroužky....ona by nejradši chodila každý den někam 😃 ale už tak dojde ve tři domů, udělá ukoly a už moc času nezbývá na hraní doma....
@monilineek Ja od ni u vseho tech 100% ani neocekavam - fletnu ma pro zdravi, zpev pro radost z vlastniho projevu a badani a keramiku vyslovene jako relax a srandu. Vic mi zalezi jen na tom tanci, tam chci, aby makla, kdyz ji to pujde, a anglictinu ma se svou hlavou taky spis jako hru nez dril. Myslim, ze se to netluce. 🙂
@puresin tak vypadá, že v tom máte docela jasno. Tak ono se to časem asi usadí a uvidíte na co bude mít ještě energii když bude makat v tanci. Já chci aby každé dětě mělo jeden kroužek kde pojedou na 100% ne kvůli mě nebo budoucnosti ale aby věděli, že musí pravidelně na trénink, že se musí makat aby byl úspěch. Protože nic v životě není zadarmo a čím dřív to dítě pochopí tím to bude v budoucnu jednodušší. No a pak bych ráda jeden hudební nástroj jen tak pro jejich vlastní radost.
@monilineek se musim smat, ze hudebni nastroj pro radost... to je asi to nejhorsi- drina sam doma s malymi vysledky 🙂 (jsem profesionalni hudebnik). ale samozrejme super a moc krasne, jen to pousmani... me to prijde proste nejhorsi, kdyz se divam na vlastni deti- kolik slz, kolik nechci hrat... 🙂 ale kdyz uz hraji a umi, to jsou vsechny deti stastne 🙂 i zaci 🙂 jinak mas stejny nazor jako ja... pochopit, ze veci nejsou zadarmo...
@puresin - u nás to bylo tak, že ve školkovém věku syn na kroužky nechtěl....tedy poslední rok ve školce chodil na takový všeobecně sportovní, co vedla jejich paní učitelka....jinak jsme s ním chodili všude možně, pohybu měl venku víc než dost a spíš jsme jen tak pozorovali, co ho baví a na co je šikovný....v 1.třídě neměl kroužky žádné a i tak toho měl dost, nijak mu nechyběly....ve 2.třídě jsem mu navrhla, jestli nechce zkusit výtvarku v DDM, protože hrozně rád kreslil a něco tvořil....zalíbilo se mu tam, mají skvělou lektorku, kterou děti milují a dělají zajímavé věci....pokračoval s tím i ve 3.třídě, to si ještě přál vyzkoušet kroužek vaření, taky v DDM a ve škole si ještě vyprosil kroužek Věda nás baví, takže měl 3 kroužky.....letos ve 4.třídě pokračuje s výtvarkou a začal chodit do skauta, tam se mu moc líbí, najde si nové kamarády, mají tam hodně pohybu a ledacos se tam naučí....a vypadá to, že u toho zatím zůstaneme, přece jen přibývá hodin v rozvrhu i učení, tak ať má taky nějaký neorganizovaný čas jenom pro sebe.... ale jinak se ho doma snažíme rozvíjet po všech stránkách, má velkého koníčka - vlaky a veškerou dopravu, takže jsme věčně po nějakých akcích kolem tohoto tématu, chodíme po výstavách, jezdíme hodně na různé výlety, do přírody, po památkách....prakticky každý víkend někde jsme, ať už v Praze, nebo jedeme někam dál....
@verusky přiznávám že o učení se na hudební nástroj nevím vůbec nic, tak asi budu překvapená kolik je to dřiny ale to pro radost jsem spíše myslela ve smyslu v budoucnu. Myslím si, že když člověk umí hrát na hudební nástroj a má třeba v dospělosti nějaký splín, může tu vlastní hudbu brát jako terapii, relax (takové samoléčení) a né se například utápět v alkoholu. Ale možná se pletu.
Řekla bych, že záleží na dítěti. Pokud to děti zvládají, nejsou unavené, stíhají případně jiné oblíbené věci, neberou to jako povinnost a baví je to - proč ne. Taky razím ten názor, že si má dítě vyzkoušet víc věcí, ať si vybere. Nás doma rodiče k ničemu nevedli a teď mi to chybí...

Syn 8 let se věnuje fotbalu, tréninky má 2x týdně plus asi 1x týdně zápas, ale to jak kdy. To, co máte vy, je strašně moc. Jen to může podpořit roztěkanost dítěte, lítá od jednoho k druhému a pak můžou být potíže s pozorností, za kterou si pak ale rodiče v některých případech vlastně můžou sami. Je toho prostě strašně moc a není to zdaleka dobře. Rozhodnutí je ale na vás.