Váš přístup ke kroužkům dětí

puresin
26. zář 2017

Chtěla bych se zeptat, jak jste uchopily kroužky svých dětí. Máme doma totiž vášnivou diskuzi o tom, co je "tak akorát".
Dcerka (6 let), chodí v rámci družiny na 4 kroužky, které si sama vybrala a moc ji baví (nic náročného: flétnička, zpěv, keramika a badatelský kroužek). Odpoledne pak má 2x týdně nově lekce tanečního sportu (společenské tance) a 1x týdně AJ. A můj muž si myslí, že je to moc, že to musím zkrouhnout.
Syn (3 roky) chodí kromě plavání a AJ ve školce ještě 2x týdně odpoledne na fotbal. Teda byl tam zatím 3x - poprvé nadšený, podruhé zlobil a potřetí ho to prý nebavilo. A muž tvrdí, že ho přece nebude nutit a s fotbalem končí.
Rozumějte: nechci z dětí mít cvičené opičky ani vrcholivé sportovce, ale sama od sebe vím, že ne vždycky se chce, že ne vždycky dítě pozná, jestli je to kroužek pro něj, že je potřeba prostě otevřít víc dveří a časem se vykrystalizuje to pravé.. No hádáme se kvůli tomu doma už týden. 😂 Jaké máte zkušenosti vy?

anetka1701
26. zář 2017

moje zkušenost? Je to moc... Je to fakt moc, děti by měli mít ještě čas i odpočívat a relaxovat. Loni jsem dala holky (3a5) na tancování a kreslení, pak tancování vzdali a chodili jednou tejdně kreslit - stačí. Letos chce mladší tancovat, tak půjde a starší (už ve škole) si zakroužkovala dva kroužky v rámci družiny. Stačí jí to... TOhle je fakt hodně velkej záhul a ta holka to fakt bude mít náročný... Určitě bych to sundala, kor v první třídě...

terezapetrova
26. zář 2017

@puresin nedovedu úplně usoudit jestli je toho moc ale u toho tříletého mi prijde fakt mimo nandat x kroužku aby se vykrystalizoval vždyť jsou mu 3 roky..

mlynkova85
26. zář 2017

Nám bylo řečeno už ve školce že děti v první třídě by měly chodit max na 2 kroužky. Jde ó to že dítě zabavite kroužky ale co potom až kroužky nebudou dítě se nebude umět zabavit. Nebude mít potřebu zkoušet a objevovat nové věci. Syn chodil vloni v první třídě na Aj a na pohybové hry. Po škole trávil hodně času venku s klukama nebo se ségrou. Venku hráli vybíjenou, nahonenou.... Letos už na Aj chodit nechtěl tak jsem jo nenutila. Má toho i takhle dost domů chodíme kolem 5 hodiny a když má udělat 3-4 úkoly a do toho číst jak povinnou a doporučenou četbu tak mu na hraní opravdu moc času nezbývá

odula
26. zář 2017

@puresin podle me je to taky moc. syn (8) chodi 1x tydne na florbal,dcera (6) na gymnastiku a staci to az az. Planuju na pristi rok pro dceru jeste balet a pro syna bojovej sport a konec.

luciina
26. zář 2017

@puresin Tak Tvůj syn ještě dobrý-školkový kroužky plavčo a AJ mi přijdou ještě v pohodě s jedním fotbalem. Ale dcera toho má fakt dost. Přijde mi, že nemá svůj volný čas. Ani na kamarádění se v družině 😉. Trochu bych to upravila

ivular
26. zář 2017

Říkám stejně jako ostatní - každé dítě snese jinou zátěž, ale tohle mi příjde fakt docela nářez. Pro oba.

zmrzlinka
26. zář 2017

Syn 5 let chodí 2-krat týdne na fotbal a myslím že mu to stačí.Obcas do toho nějaký zápas.

hojda
26. zář 2017

Taky mi to přijde moc velká nálož, pořád jen čas organizovaný někým jiným, oni taky chtějí trávit čas podle sebe. Pro třetáka máme 3 kroužky, nikdy ne dva kroužky v jeden den a 2 dny v týdnu bez kroužků, aspoň máme čas na občasné výlety a na společně trávený čas.

mariti
26. zář 2017

TAky se mi to zdá dost, zvlášť u dcery. Ono i když je každá věc sama o sobě nenáročná, tak v součtu to znamená, že nebude mít čas na blbnutí a nicnedělání a možná i na ty vztahy a kamarádění, a to je podle mě ještě důležitější než flétna. Však bude mít ještě spoustu času to vyzkoušet a zjistit, co ji fakt baví, ještě je docela malá. Ale taky toto téma zrovna řeším - můj 4-leťák bude chodit na logopedii (to je spíš nutnost, resp. prevence problémů než kroužek, ale je to prostě aktivita) a s oběma dětmi chodím do Sokola. Zapsala jsem ho na kroužek pro kluky, taková všehochuť (příroda, zálesáctví, kutilství atd.), ale nevím, zda už to nepřeháním. Asi uvidím, co mi řekne po první hodině, zda se mu líbí lektor atd. Nebo co myslíte Vy?

https://mkczasmodrykonik.vshcdn.net/img/photobl...

izz76
26. zář 2017

@puresin Podle mě 3leté dítě kroužky nepotřebuje pokud chodí do školky,tam je organizované činosti dost,pak si má hrát a rozvíjet fantazii,bavit se ,lítat. Co se týče školačky,tak počet kroužků v družině bych neřešila,to je stejně spíš pro zábavu,mimo školu by stačilo to tancování.Na co angličtina,nemá jí ve škole? Jinak si myslím,že je dobré když dítě něco opravdu chytne a věnuje se tomu třeba celé dětství. Moje starší dcera závodně tancovala a v podstatě to pro ni byl v určitém věku smysl života,moc jí to bavilo,žila tím,získala zážitky,přátelství které trvá do teď,kdy je na vš a už se tanci nevěnuje. 😉

puresin
autor
26. zář 2017

@terezapetrova On syn vlastne moc krouzku nema - se skolkou jdou 1x tydne plavat a 1x tydne maji anglictinu (a tu tam k tomu ucim ja). Takze ten fotbal je to jedine, co poradne dela.

@luciina @mariti Dcerka v druzine travi spoustu casu, je tam vzdy uz pred sedmou a az do pul4, takze jeden krouzek na 45 minut ji od kamaradeni myslim moc netrha.

@izz76 Anglictinu maji ve skole 1x tydne, to je strasne malo. Jsem lektorka, tak na to koukam trochu jinak. 🙂

@mlynkova85 S behanim venku je u nas problem, nemame v okoli zadne kamarady, jedine mladsi sourozence. To mi pratelstvi ze sportu prijde lepsi, nez si sama hrat s panenkami. 🙂

zvirka
26. zář 2017

Syn, 7 let, 1. třída. Podotýkám, že chodí denně ze školy po obědě, to samé bylo ve školce. S kroužky jsme začali v jeho 5 letech, od té doby má přírodovědecký 1x týdně 60 minut. Druhý rok má výtvarku, 1x týdně 90 minut. Sport jsme zkoušeli 2x, v 5 atletickou přípravku, po 2 setkáních tam nechtěl chodit. Letos jsme zkusili florbal, nedokončil ani první trénink, prostě mu vadí drilový přístup trenérů, nerad dělá věci na povel. Tak jsem místo florbalu sehnala ještě na poslední chvíli nějaké tvoření 60 minut, to jdeme zítra poprvé zkusit. Takže suma sumárum:
5 let - 1 kroužek týdně
6 let - 2 kroužky týdně
7 let (pravděpodobně) 3 kroužky týdně
Dodávám, že vše jsou zájmové činnosti, které ho moc baví a rád tam chodí.

Pokud majíí děti kroužky v družině, je podle mě zbytečné něco přidávat. Radši bych si je užila doma, tak nějak "normálně", v klidu. Hraní, domácí práce, povídání....

Víc než tři bych nedala, i na mě by to bylo už moc.

dagmarkaaa
26. zář 2017

Dcera 7 let je sportovne zalozena a ma 2 intenzivni krouzky tydne - atletika a sportovni gymnastika (2h a 1,5h)... 2 krouzky v ramci skoly ma sbor a vedecky krouzek ale to nepocitam, je to po vyucovani 5.-6.hodina.
Vic bych ji nedala, domu se dostanem po 14h a kdyz udela ukoly mame 3 odpolka tydne volne na srazy s kamaradama, plavco, spolecne vylety.
Pokud tvou dceru vse bavi v druzine a nemusis ji nikam rozvazet tak proc ne...
Jeste mam syna 6 let ten nedela nic 😀 krom teda vedeckeho krouzku 1xtydne ve skole... loni mel fotbal ale pak uz extra nechtel tak ho nechavam, ma rad volno... uz tak se mnou musi absolvovat vetsinu rozvozu segry....
Ve 3 letech bych decko vubec do niceho neangazovala, je to desne brzo, pokud teda neni uz tak brzo do fotbalu zapaleny nechala bych ho byt.

tomikjoejoe
26. zář 2017

Syn necelych 5 let, dcera 3 roky a nově i mladší syn 2 roky - chodíme jednou týdně na hodinu cvičit do Sokola, nejstarší syn ještě chodí nově jednou týdně na plavání a od pololetí začne asi i starší dcera.

Naše školka kroužky nabízí až pro předškoláky.

Kreativní kroužky nechám na nich, až budou chtít. Ale ty pohybové na těch budu pravděpodobně trvat. Máme v rodině geneticky podmíněnou chorobu zad a nechci, aby měly děti stejné problémy jako mám teď já, jenom proto, že mě nikdo od mala nevedl k tomu, abych se začala pořádně hýbat.

dokument
26. zář 2017

@mlynkova85 spis naopak, cim vic toho pozna, tim vic ma moznosti zvidat.

@puresin
Mne to prijde uplne normalni mnozstvi aktivit pro dite jejiho veku. Dvakrat tydne jde na trenink tancovat a anglictina jednou tydne taky neni nic strasne casove narocneho. fletna - no to je jednoduchy nastroj, hrala jsem 8 let na fletnu od svych 6 a to je jednoduchoucky hudebni nastroj, krasny, super na dychani a vlastne i mluveni, je to zdrave proste. A hudba slechti 🙂 I kdyby byla poctivka a cvicila denne, tak to je tak malicka zatez, ze to nestoji za rec. Zpev...to bych asi v druzine ani nebrala za krouzek, tak si tam zazpivaji neco.... keramiku a badatele maji v nasi skolce, od 3 let. V ramci bezne skolky vyuky. Maji to vsechny deti. Otazka je, jak moc berou vazne tu fletnu, jestli by mela cvicit? Ale i kdyby, to fakt nic neni. Ty aktivity ve druzine bych vubec jako krouzky nebrala.

U 3 leteho si myslim, ze nema - obecne - zadny krouzek vyznam. Ze mu to nic neda. A ani ho to nezatizi. Myslim, ze v tomto veku jsou deti nevyspele na takove aktivty, aby si z nich neco vic braly. Proste tam budou nekde jakoze cvicit, behat, plavat, bavit se jako by se bavily s maminkou treba doma nebo na hristi.

dokument
26. zář 2017

a jeste moje zkusenost - ja jsem mivala daleko vic krouzku, uz od tech 6 let... me to bavilo, sama jsem se tam prihlasovala 😀 a bylo mi to umozneno
pritom jsem neustale litala po venku a teda neucila jsem se doma vubec (mela jsem ale hezke znamky, nebylo potreba se ucit...), mela jsem spoustu casu a unavena jsem nebyla nikdy

u syna, ted bude mit v listopadu 4 roky, chci max 3 krouzky. Ale z uplne jineho duvodu nez je casovy. Rada bych, aby delal aspon jednu vec poradne. Zanicene, se zaujetim. Ted ho vodim ke kamaradce na klavir (to je nove, ted zacne). Kdybych nevidela, ze ma nadani a projevoval se jinak (cely den zpiva, vsude, i v mhd... kolikrat se i stydim, rve na celou tramvaj a ja nic nezmuzu, ale on to tak miluje) a ten klavir mu fakt jde. On je hrozne chytry a vnimavy (ve 3,5 letech zacal cist, sam od sebe se o to vzdy zajimal, miluje cisla) a ma vyborny rytmus. Takze i noty precte. Ale ty nejsou ani potreba ted... ten klavir je univerzalni nastroj, nemusi hrat jak virtuoz, jen prumerne, jen aby ho ovladal, o to mi jde. To je vklad na cely zivot. Jinak bych ho nikam nedala, az od prvni tridy ZS. To bych ho rada prihlasila do skauta a pokud by chtel nejaky krouzek jako je treba ten badatel, technicky krouzek, tak bych mu to umoznila a rada. Ale to az bude chodit do skoly.

betelgeuzz
27. zář 2017

HOlky teda mají kroužků dost, ale teda tak moc ne. Jestli dobře počítám, dcera má 4 kroužky v družině, 3 mimo, takže minimálně 2 týdně má 2 kroužky za den. To mi příjde moc. Udělala bych to tak, aby byl maximálně jeden denně. Jak vlastně zvládá školu? teď je září, ve škole teprve začínají, začne přibývat úkolů, uvidíš, jestli bude zvládat v pohodě.
A u 3 letého dítěte mi nepříjde nutný, aby chodil na fotbal. Pokud by měl nějaký zájem, kroužek by ho bavil, proč ne, ale nutit ho do fotbalu, když se mu tam nelíbí, proč? třeba za rok, za dva sám příjde s nějakým sportem, nebo ho i ten fotbal zaujme, ale ten zájem by měl vycházet z něho, ne, že ty si řekneš, že je nutné chodit na fotbal. Souhlasím s tvým mužem.

puresin
autor
27. zář 2017

@dokument Ony ty skolni krouzky jsou opravdu krouzky, kam se zvlast prihlasuje a odchazi z druziny, nedelaji to tak nejak vsichni hromadne. Takze min. na fletnu priprava bude muset byt.

@betelgeuzz Me by pro triletaka normalne zadny krouzek ani nenapadl, skolku maji super aktivni, ale od malinka si s tatou kope a ty veci, co ted umi s micem jsou neuveritelny, tak ho muz sam prihlasil do fotbalove skolicky. Na prvnich trenincich mezi 25 kluky exceloval, na tom poslednim zjistil, ze musi delat neco i na povel a s tim je ted - i doma - hrozny problem. Tak nechci seknout s necim, co ma rad a je v tom dobry, protoze zrovna vzdoruje proti ABSOLUTNE vsemu. 🙂

Asi dcerce ten tanec zkrouhnu na 1x tydne, aby mela 3 odpoledne volna a uvidim, jak bude spokojena. Tanec se ji totiz moc libi, myslim, ze bude strasne zklamana, kdyz to omezime..

baris
27. zář 2017

@puresin
Syn ve 3 letech nepotřebuje chodit na kroužek fotbalu. Pokud by začal v cca 5-6 letech, že ho to baví, tak ano. Pokud nemá míč přirostlý k noze a chce tam chodit, tak nevidím důvod ho tam tak brzo dávat.

K tvé dcerce - má toho strááááášně moc. A kroužky rozhodně náročné jsou - flétnička - to nemusí doma každý den na ní hrát, zpěv - musí se naučit nové písničky, keramika a badatelský kroužek - sice to vypadá jako zábava, ale opět je to organizovaná činnost. Buď bych jí nechala kroužky ve škole nebo zrušila kroužky mimo školu. Dohromady je toho strašně moc. Navíc je v první třídě - musí se naučit číst a psát, což je zápřah.

Já mám nyní dcery v 3 a 2 třídě. Mají 2x týdně tanečky - 60minut a 1x týdně klavír - ten je naštěstí v rámci družiny. Ve škole jsou každý den od cca 6:30 do 15:30 a když jsou tanečky, tak už mám problém s nimi udělat úkoly a remcají, že nemají čas si hrát. Ale tanečky je baví a nechtějí se ho vzdát.

jezz1e
27. zář 2017

Děti teda nemám, ale jako malá jsem měla každý den nějaký kroužek, časem i dva a třeba v šesté třídě jsem ve středu chodila divadlo-tanec-kytara (to už byl trochu masakr). Všechny jsem si sama vybrala. Jo, občas mi bylo líto, že nemůžu "jen tak" lítat s kámoškama (a kouřit za kostelem a krást v sámošce). Asi záleží, jestli se dítě musí učit i do školy (já se na základce moc učit nepotřebovala). Dítě bych do kroužků nenutila, ale pokud to holčičku baví, zas nevidím důvod jí v tom bránit a naopak jí vnucovat, že si vlastně má hrát sama nebo "relaxovat".

danask88
27. zář 2017

@puresin Kromě toho, že jsem maminka tak jsem i trenérka sportovní gymnastiky, tak to vidím i trochu z obou úhlů pohledu a myslím, že je to naprosto individuální. Pro některé dítě je jeden kroužek až až a jiné zvládne s přehledem dva za den a vyloženě to chce a potřebuje. Za ta léta praxe s dětmi vidím jak je jediný důležitý aspekt to, jak se díte na kroužku projevuje, jak ho kroužek baví. Pokud je dítě do kroužku nuceno rodiči a ten čas tam doslova přetrpí, pak by tam chodit nemělo. Ale pokud je dítě na kroužku spokojené a vyžaduje ho tak tam prostě chodit má. Měla jsem holčičku od 6ti do 8mi let na tréninku a tu to bavilo strašně, chodila na gymnastický trénink dvouhodinový každý den a ve středy dokonce na tříhodinový. V pondělky a čtvrtky měla před gymnastikou ještě klavír a v úterky a pátky balet. Suma sumárum denně hned po škole měla kroužky až do 20ti h večer. Ve škole samé jedničky a když maminka řešila jestli jí nepřetěžuje tak prosila ať jí kroužky neubírá, že hrát si jí prostě nebaví, že se nechce nudit. To jsou ale výjimky, většina dětí je jiná a rádi si i odpočinou nebo pohrajou. Takže se to opravdu nedá takhle zvenku posoudit, nedá se říct kolik kroužků je moc a kolik málo. To je potřeba vnímat své děti a komunikovat s jejich trenéry.

rori1986
27. zář 2017

Tak ono je to opravdu o tom,jak to dítko zvládá.Jenže děti si často myslí,jak to zvládají a nakonec tím trpí třeba známky ve škole.První třída se dá zvládnout v pohodě s jedničkami,ale co třeba 5 třída?Až bude dcerka starší,příprava na vyučování bude nezbytná a s tolika kroužky bude náročné to zvládat.Tříletého chlapečka bych opravdu nenutila.To že tolik kroužků zvládá dcera,neznamená,že to bude zvládat i syn.Taky ho nemusí chytnout žádný kroužek!!!
Mě dcera začla chodit do kroužku v první třídě (flétnička),začátek ji bavil...Přišla třída druhá a na flétnu už docházet nechtěla.My jsme jí to nepovolili a na flétničce trvali.Na flétnu chodila do 4 třídy a byla za hvězdu.Zahrála všechno.V 5 třídě začala chodit do zuš na klávesy a zpěv.Tyto dva kroužky ale bylo náročné zvládat,přesto že ve škole byla jedničkářka,vyšší stupeň potřeboval větší přípravu na vyučování...No,nebudu to prodlužovat,měla toho plný kecky...Dvakrát týdně chodit do zuš,do toho odpoledky,učení....Tento rok tedy chodí jenom na klávesy a víc nic.Mladší dcera (3třída) na kytaru a taky jí to stačí.
Mají čas na kroužek,učení,úkoly,domácí povinnosti,volný čas....
Podle mě je dobře když děti mají nějaký kroužek,něco je baví...Ale nic se nemá přehánět.Jsou to děti a rozhodně by se neměly přetěžovat...Omlouvám se že jsem se tak rozepsala😀
Tak že i já souhlasím s tvým mužem...

paulie
27. zář 2017

Já jsem pro to, aby si dítko vyzkoušelo, co se mu zdá lákavé, pokud je schopné se zároveň připravit do školy a mít chvilku na hraní.
Náš starší (ač hyperaktiv) má přes týden ve družině flétnu a pc kroužek, k tomu jezdí plavat a má cca půl hodiny klavíru týdně. Je s tím ok... 😊
Naše mladší má ve družině flétnu a Badatelský kroužek, k tomu svůj vysněný dramaťák, klavír a plavání mimo družinu. A je s tím taky spokojená 😊
Kdyby chtěli víc družinových kroužků, tak je budou moci navštěvovat právě proto, aby měli z té "stejné" každodenní družiny rozptýlení 😉 A to máme super družinu, kde se volná zábava příjemně střídá s řízenou činností 😉

dokument
27. zář 2017

@puresin no.... jako keramika je hrani, badatel je taky hrani, ktere tam maji jak vyucovani, to nedela nic doma, ne? Fletna je strasne jednoducha, zpev...pardon, to neni nic. (zpevem se zivim, do zpevu jsem chodila). To fakt neni zadna zatez. Taky to nema vsechno jeden den, ne?

Ja jsem v te prvni tride chodila do fletny, tj. jednou tydne hodina, jednou tydne (jiny den) hudebni nauka, domaci priprava denne - ale to jsem necvicila, jen kdyz se mi chtelo. Ve druzine urcite nemaji takove naroky jako v ZUS. A pak jse mchodila 2x tydne do gymnastiky. Pak dal jsem si pridavala ruzne atletiku, pionyr 😀, nemcinu... Ale v te prvni tride to nebyl zadny "zahul".

Shrnuti - podle me uplne normalni, ze 2x tydne ma tancovani a jednu aj. Ono je to totiz strasne moderni dneska rikat, jak deti potrebuji cas - ale ony ho maji strasne moc! Mozek se rad uci, mozna proto jsou dneska absolventi VS tak neschopni se uplatnit, protoze si mysli, ze kdyz moc zatezuji mozek , tak jim to ublizuje 😅 To v te druzine je vesele hrani. Zajimalo by me, kam chodily maminky, jestli nekam taky chodily, ze jim to pripada hodne aktivit.

dokument
27. zář 2017

a ten zpev - ja se tim zivim a opravdovy trenink stejne prichazi v uvahu az tak od puberty. Nejake zakladni navyky samozrejme muze pestovat od malinka, ale to neni nic, co by cloveka zatezovalo. Navic.... ono ve zpevu plati, ze kdo neumi uci. Vetsinou se ve zpevu nic deti nenauci - krome pisnicek. Protoze ty ucitelky to samy neumi. A zpivani je jedine dobre pro zdravi a dusi. Takove obycejne. To vubec nepovazuju za krouzek. Leda by byla na konzervatori (ale ani to ne, hodinu denne delas hlasova cviceni a prednes, tot vse).

babanci
27. zář 2017

No, já mám dneska pocit, že jim chceme zaplnit každou volnou minutu. Dcera má toho teda poměrně dost. Moje starší vnučka taky chtěla každý den něco, ale pak, když jsme se jí zeptala, jestli si hraje s hračkami, co dostala k Vánocům, tak řekla, že ne, protože skoro není doma. Teď je jí 12 let, má skauta, hasiče, kytaru a mažoretky. Až dost si myslím. Kromě pátku, kdy jezdí obvykle k dědovi, každý den něco. Pamatuji si, jak jsem byla jako dítě ráda doma, něco jsme si kreslila a šudlila v pokojíčku. Na to by taky měl být čas. Jen lelkovat. 🙂

rajecka
27. zář 2017

Já vám naopak rozumím, já když vidím co je dneska možností dělat, tak mám taky cukání se do všeho vrtnout. Ne kvůli tomu, abych měla z dětí génia, ale protože ráda smysluplně využívám čas, obzvlášť teď v zimě. Ale je pravda, že člověk se fakt musí krotit, je důležité aby děti měly svůj čas a uměly se zabavit taky samy, neorganizovaně a myslím, že pro takhle malé děti je i náročný ten den ve školce a ve škole a měly by si po tom už dát trochu "voraz". Moje 4,5 letá chodí ve školce na cvičení a 1x týdně s kamarádkami na tancování a 1x týdně máme společný kurz keramiky. Myslím, že víc už by jí nebavilo, resp. by jí to unavovalo, že zas někam musí místo aby si doma hrála. U Vašeho tříleťáka mi to připadá hodně, 2x týdně fotbal. Radši bych vybrala nějakou společnou aktivitu.

zuzineckah
27. zář 2017

@puresin já nevím,ke to hodně individuální. To co je součástí skoly/školky bych za kroužek nepovažovala. Takže když to odečtu, zas tam moc mi toho nepřijde. Otázka je jestli je to baví...
Syn (4) chodí aktuálně na tenis,zacal teď. Má vlastní trenerku,zatím ho to moc baví,byl tam 4x. To je ale jediný "profi" kroužek,který má. Ve školce chodí na sportovní hry a tvoření, ale to nepočítám za kroužek, spíš se tam realizuje,protože v místě bydliště nemáme žádné možnosti vyžití a na pravidelné dojíždění někam není v týdnu čas. Jinak si také myslím,že je fajn děti směřovat, dát jim na výběr. Jestli je to bude bavit to se ukáže casem🙂 pokud bych viděla, že je to pro ně spíš přítěží, tak to omezím.

glimmer
27. zář 2017

naše děti mají toto:
Anička (7 let) - v rámci družiny 1x týdně výtvarka, 1x týdně flétna a 1x týdně v rámci svého volna má tancování (něco jako roztleskávačky) - občas si říkám, jestli toho není moc, protože když se k tomu přidají úkoly, a že toho nového v 1. třídě je hodně ... máme dohodu, že všechny kroužky jsou zaplacené na 1.pololetí a v případě potřeby něco vyndáme
Vítek (5 let) - v rámci školky 1x týdně výtvarka, 1 x týdně angličtina a 2 x týdně odpoledne fotbal (ten ho tedy baví neskutečně) .
U obou od ledna začne plavání (v rámci ZŠ a MŠ) ... tak to bude asi už hodně náročné ...

baris
27. zář 2017

@dokument moje holky sice mají klavír v rámci družiny, ale dochází tam za nimi paní ze ZUS a kromě hodiny klavíru 1x týdně musí každý den cvičit.

Co se týče kroužků mimo školu - to je sice hezké, že kroužek trvá hodinu, ale min. 40minut ztratím na cestě do kroužku a zpět.

A aby se mozek bystřil nemusí chodit 2x denně, 5dní v týdnu do kroužku. A první třída není pro každého brnkačka. Mladší dcera má těžkou vývojovou dysfázii a známky jsou těžce vydřené.

A právě ve družině holky získaly nové kamarádky, se kterými jsou pořád venku. Ono totiž není špatné získat i sociální dovednosti.