10měsíční syn se v noci budí i každou půlhodinu
Prosím maminky o radu! Syn necelých 11 měsíců, kojený. Doteď nikdy nespal celou noc, budil se 1x-3x za noc. Poslední měsíc nespí v kuse dýl jak 2 hodiny a poslední 4 noci jsou hotové peklo. Budí se i každou půlhodinu a vždy s pláčem. Musím ho pochovat a pak mu dát prso. Přes den je pohodovej, spokojenej... Akorát víc spí, nejspíš dospává noc. Nenapadá vás, čím by se mohl pořád takhle budit?
@meggie12345 To už radši přestaň kojit úplně, pak bude mít zmatek proč přes den kojí a v noci nemůže.
Přes den fakt neusne nikdy, kdy by sis mohla jít lehnout, i za cenu že prostě nepůjdete ven?, neusne doma při kojení? Pracuješ nebo máš něco že bys vážně nemohla spát? Je to hrozný no, znám to - Rok jsem byla uplně vyřízená, pak jsem z toho uplně onemocněla a už jsem řekla dost a dítě odstavila uplně, během 14 dnů, pomohl tatínek a teď se u nás spí konečně i přes noc! Tak přeji pevné nervy a správné rozhodnutí. Mysli taky na sebe! 🙂
@meggie12345 ja si myslim, ze se to nevylucuje, navic, kojit muzes pak klidne dale, jen muj osobni nazor je, ze to uz neni o kojeni ani pro matku ani pro dite (ve smyslu predat protilatky nebo MM). A pocit bezpeci je mozne predat i jinak. Ale to je na jinou diskuzi. Drzim palce!
@swetlusska no, ono prave byva casto problem v tom, ze ze dne na den takto kojene dite prestat kojit nejde, predevsim pak, pokud citi matku a v prsou mleko.
@meggie12345 Řešíme úplně to samé🤔. Dcera od šesti měsíců spí hrozně. Budila se ze začátku co dvě hodiny, teď jsou noci, kdy ji prokojím celou. Abych se aspoň trošku vyspala, tak jsem si ji nastěhovala do postele a u kojení polospím. Pořád se odhodlávám nechat ji s manželem, ale ta představa, že mu tam pláče a únavou pak usne je pro mě strašná. I když vím, že by jí samotné lepší spánek prospěl. A teď babo raď!😉
Dcera s
@linee ne ze dne na den, ale postupně ubírat. Nejdřív postupně zrušit denní kojení a pak i to noční. Je to fakt úleva, když pak postupně začne spát přes noc. Nevím, já takhle odstavovala asi 14 dní až měsíc. Chce to prostě rozhodnout se a postupně ubírat kojení.A hodně dávat tatínkovi, aby nebylo tak závislé. Víc už neradím 🙂
Dcera se mi takhle v noci budila až do 16ti měsíců, kolikrát i 12x za noc. Vzniklo to zhruba od 3 měsíců, a neustále se frekvence buzení zhoršivala. Nebylo to od zoubků, ani z hladu, bylo mi jasné že to je jen zvyk. Ona se totiž probouzela kdykoliv ji vypadla bradavka z pusinky. Dudlík vehementně odmítala už od narození. Byla prakticky neustále přisátá. Já už u kojení nedokázala spát, nemohla jsem se ani hnout, jinak by byla zase vzhůru. Byla jsem tak strašně unavená, polesti hlavy z nevyspání se mi měnily v migrény, a já nemohla skoro fungovat. Že by prospala celou noc bylo pro nás naprosto science fiction. Před 2 měsíci jsem se už ale odhodlala - protože už jsem to fakt nedávala - a na 3 noci jsem si ustlala vedle v obýváku. S dcerkou spal manžel. Samozřejmě jsem se obávala jak to zvládnou, ale viděla jsem to jako jediné východisko abych se pokusila něco změnit, a začít alespoň trochu normálně fungovat. Nám totiž ještě další 2 děti 😊. 1 noc , když se poprvé vzbudila a zjistila že tam nejsem - a má u sebe jen tatínka trošku pobrekla, ale kupodivu mu usnula po 3 minutách chlácholení a hlazení. Vzbudila se pak ještě 3x, ale pokaždé bez nějakých velkých problémů usnula. Už to byl zázrak ! Sice jsem se ještě moc nevyspala, protože jsem byla vedle jako na trní, ale už to byl pokrok v který jsem se ještě noc před tím ani neodvažovala doufat. Další noci se probouzela už jen 3x, manžel chlácholil, hladil, popřípadě dal napít vody. Dcerka vždy do max 4 minut usnula. Další noci jsem již spala u nich, ale na opačné straně postele, manžel leží u dcerky. A už 6. noc se podařilo, dcerka spala celou noc 😊 ! A ve svoji postýlce ! Naprostý zázrak. Já odpočatá a plná síly. Dnes po 2 měsících se sice někdy ještě probudí, ale stačí jí opět trošku pohladit, nebo dát napít, v nejhorším vzít k sobě do postele, a spinká vesele dál. Ale těch nocí které prospala celé bylo od té doby uż spousty. A i dcerka je přes den méně ukňouraná, je poznat že má spánek mnohem kvalitnější. Kojit jsem nepřestala, kojíme ráno a večer po večeŕi, ale už ne nikdy v posteli. Velmi dobře si na to zvykla, a takto nám to vyhovuje 😊
Nevím jestli to tu nepadlo, ale nerostou zuby? Nám rostou špičaky a taky katastrofa. Já právě chci pockat az ji vylezou všechny a pak přestat kojit.
@swetlusska jj, souhlasim. U mne treba pomohlo zacit ubirat nocni a pak denni. Ale kazda to mame jinak🙂
@misicka1988
Naprosto souhlasím, taky mám pocit, že musí jít už jen o zvyk- říkala jsem si pak, že když má mimčo UM, taky mu nedávají pít 15x za noc aby spalo🙂
S druhou dcerkou mám taky v plánu kolem toho roku už vynechat noci, už teď v pěti měsících mám pocit, že si začíná zvykat a upřímně myslím, že si to děláme asi samy-pro mne je každopádně taky jednodušší dát ji prso a spát u toho, než půl hodinky huškat...no uvidím, možná se k tomu jak budu mít více sil v létě dostanu a hecnu se, abych ji tišila v noci jinak...
Naprosto vám rozumím. Malé je 8,5 měsíce a od 3 měsíců se budí každou hodinu. Od 6 měsíců se půl noci budí po 20 minutách. Přes den usne max na 20 minut a to jí musím uhoupat v zavinovačce, v kočárku taky max 20 minut, takže nějaké dospávání nehrozí. Zatím přežívám a nechci omezovat kojení. Radu tedy bohužel nemám, jen pochopení...
čím to je? nehcce tím kojením prostě zase uspat? ale divný je, že doteď spal líp...:/
synek se budil velmi hojně a hodně dlouho..furt jsem čekala, kdy z toho jak ovyroste, ale nevyrost. po roce a půl jsem to už utla, protože kojit klidně 7x za noc už mi fakt lezlo na mozek a takhle blbě spal víceméně pořád cca od 4 měsíců. občas to pár tejdnů bylo lepší a budil se třeba 3x, ale celkově dost na pendrek. na nic zázračnýho jsem nepřišla. jistou dobu jsem zkoušela ho uhoupávat, ale uspávat kojením blyo vlastně nakonec nejpohodlnější a hlavně se pak u uhoupávání vztekal, prostě nešlo uspat jinak, než prsem, dokud jsem kojila. odstav byl docela výživnej, ale to připisuju jeho povaze. tak uvidíš časem. třeba to je nějaký chvilkový n epohodlí🙂
no, když bylo synovi kolem těch deseti měsíců, tak byl taky neodtržitelný...částečně jsem to vyřešila tak, že jsem spala nahá, ležela na zádech a on pokud se chtěl kojit, tak musel být dost nepohodlně na břiše se zakloněnou hlavou, takže to většinou vzdal...jako trochu brutus metoda, ale když jsme byla na boku a pokoušela se mu prso vyndat z pusy, tak se vždycky vzbudil a byl naštvanej, ale takhle jsem většinou vytuhla já a on to prostě nějak vzdal...já pak teda přestala kojit v 15m, poslední dva měsíce už měl na střídačku UM a prso, odstav byl v pohodě...ale ani odstav není záruka prospané noci...synovi jsou teď 3,3roky a budí se pořád...ještě ani jednu noc nedal v celku...kolem 2let to byl masakr, to se budil třeba 5x za noc - živé sny, noční běsy...teď poslední měsíce...ťuk ťuk ťuk...se vzbudí tak max. 2x, většinou se jen ujistit, že jsem u něj...mají prostě různý vlny, jak ten jejich mozeček zraje a nasává svět...osobně si už ani neumím představit, že někdy bude spát celou noc...ale tak snad na střední třeba jo 🙂
@meggie12345
Dobrý den, diskuze je hodně stará, ale řeším ten samý problém. Mohu vědět zda vám něco k lepšímu spánku dítěte pomohlo? Děkuji.
@luhana Dobrý večer 🙂 Vydržela jsem nespat do synových 13 měsíců, pak už jsem byla opravdu vyřízená a zkusila jsem odstavení. První noc se budil, chodil k němu manžel, trochu pobrekával, ale nic hrozného, jak jsem to původně čekala. Druhou noc jak když někdo mávne kouzelným proutkem... Spal celou noc bez jediného probuzení. Od té doby pak už spal bez kojení a vůbec se nebudil. Zuby to podle mě nebyly, ty mu rostly ještě o trochu později a ani o jednom jsme nevěděli 🙂
@meggie12345 no to bude prostě nějaké to období... u nás je to taky tak. Vždycky je pár týdnů klídek, a pak týden až dva něco takového. Budí se třeba fakt co půl hodinu, co hodinu. A takhle je to ale třeba od půl roku. Většinou je to úžasně spavé dítě. Ale prostě sem tam je špatné období. Často proto, že rostou zuby. Nebo třeba rostou kosti a takové věci. Nám pomáhá ji hodně utahat před spaním /chodíme třeba do bazénu se koupat/. A pak aby nespala sama (normálně spí sama v pokojíku). Chodíme tam za ní, prostě pochováme, uspíme a zase dokola. Je to vždycky hrozné to období, ale víme, že skončí...
Pokud máš pocit, že má hlad, zkusila bych UM. Klidně i s kojením. Není nutné přestávat. Ale večer dát UM a uvidíš. Pokud se budil hladem, tak to prostě pomůže. Ale může to být právě něco jen s vývojem nebo období nebo noční děsy atp. Pořád si opakuj, že to prostě přejde. A jo, nejspíš před den vyspává noc. Možná bych ho úplně nenechávala. My jsme pak od určitého věku prostě začali malou budit. Je to blbý a nemám to ráda, ale jinak chodí spát o půlnoci 😀. Takže ráno budíme, odpoledne budíme. Chce to vyčíhnout kolik toho spánku fakt potřebuje, aby byla v pohodě ale aby šla nějak rozumně spát.
@meggie12345
Děkuji moc za odpověď. Taky už budu muset sebrat odvahu a odvážit se k tomu kroku, přestat kojit. Už to trvá dlouho a jsem opravdu vyčerpaná. Snad se to povede tak pěkně jako u vás. 😊
ja si tady teda odlozim konstatovani, ze nase mlada byla to samy, ve 13m odstav, jsou ji skoro 4 a dodnes se budi min 4x za noc a chce vodu, takze se na to celonocni spani moc psychicky neupinejte :D

@swetlusska přes den bohužel dospávat nemůžu ☹ dopoledne spí maximálně 25 minut, to ani nestačím usnout a odpoledne spí venku v kočárku. Takže vážně potřebuju naspat alespoň trochu v noci a to v současné situaci, kdy se budí po půl hodině, nejde ☹ odstavit ho úplně nechci, mlíčko má jen ode mně, UM si nikdy nevzal. Ale začínám uvažovat, že zkusím přestat kojit v noci.