14měsíční dcera málo kaká, má tvrdá hovínka

anickajirka
6. kvě 2015

holky máme od mala problém s kakáním, malé je ted 14 měsíců.Kaká strašně málo a s brekem a má uplně tvrdé hovínka.Kolikrát kaká několikrát denně po troškách.Máme od doktorky nějaký prášek rozpustný ve vodě každé ráno na změkčení to zabralo až po týdnu a dáváme už skoro dva měsíce a je to lepší.Ted jsme zkusily vysadit a začíná to na novo.Podotýkm, že jí všechno, i ovoce, zeleninku, nic neodmítá a vypije zhruba litr denně plus mléko.Nemá tím někdo zkušenst?

anickajirka
autor
6. kvě 2015

nikdo?

pavlapl
6. kvě 2015

Já mám s dcerou to samé, na velkou chodí cca 1x za 14 dní, je to strašně tuhé a navíc začala stolici zadržovat. Zkusila jsem už úplně všechno. Ovoce, zeleninu, vlákninu, šťávů ze švestek, bodlákový olej, aktimel, kefíry, probiotika v prášcích, nepasterizované mléko, Forlax. Vůbec nic nepomáhá. Já si zkrátka myslím že má pomalou peristaltiku. Já jsem to měla úplně stejně a upravilo jse mi to až s prvním těhotenstvím.

ivular
6. kvě 2015

@anickajirka
@pavlapl
Zkuste se podívat na nejrůznější tipy sem https://www.modrykonik.cz/blog/llluckaaa/album/... 🙂

mina_
6. kvě 2015

@anickajirka
@pavlapl

občas tohle taky řeším... jednou za čas tvrdý a velký bobek, stolice s brekem.... dr. poradila glycerin čípky - volně prodejné v lékárně, sušené nesířené švestky či meruňky, ale ty nám nezabraly a prckovi nejedou... a taky poradila uvařit ovesné vločky a ty i se "šlemem" dávat do jídla... u nás to prochází v bílém jogurtu s domácí marmeládou nebo třeba v bramborové kaši... dávám to prckovi tak 3x týdně.. a musím říct, že dobrý.

anickajirka
autor
6. kvě 2015

holky děkuji za rady, no už jsme toho vyzkoušeli hodně a nezabíralo nic.Nechápu protě z čeho to může být

lenka5731
6. kvě 2015

kamarádky dcera měla totéž a nakonec jí ve 4 letech diagnostikovali celiakii

hanulka.zb
6. kvě 2015

můj syn taky nechodí pravidelně, tak jednou za 3 dny, nepomáhá nic, když je nejhůř tak dám ibiškový sirup, ten ho jakoby prožene. Začali jsme opět dávat laktobacilky a někdy sab simplex.

anickajirka
autor
6. kvě 2015

no vyzkoušíme ještě nějaké receptíky z odkazu výše, jinak jdeme za dva týdny k doktorce a uvidíme co bude dále

llluckaaa
6. kvě 2015

Jestli můžu ještě něco poradit, tak vysadit některé potraviny, které působí na zpomalení peristaltiky: zralé banány (syrovější se můžou), vařenou mrkev (syrová se může), kaki, černý čaj, kakao v jakékoliv podobě (tzn. i čokoládu ap.). Ubrat na mase, na suchých přílohách, přidat na tuku, vodnaté zelenině, ovoci v jakékoliv podobě (syrové, kompot, přesnídávka). Výborně zabírá mák.

anickajirka
autor
6. kvě 2015

@llluckaaa děkuji a prosím vás to psylium , co to vlastně je?nelyšla jsem ještě o tom

llluckaaa
6. kvě 2015

@anickajirka psyllium je rozpustná vláknina. Ale tak malému dítěti bych ho asi raději nedávala a zkusila bych střeva rozpohybovat nejdřív něčím jiným. Co zkusit ta povidla smíchaná s máslem nebo kousek makového koláče?

anickajirka
autor
6. kvě 2015

právě zkoumám vaše album a budeme zkoušet, máme forlax prášek, který ale už bere nějakou dobu denně, není možné aby t nešlo bez něho

llluckaaa
6. kvě 2015

@anickajirka Zkoušejte, třeba něco z toho zabere, ale zaručený účinek nemůžu zaručit ☹ nejdůležitější je dostatek tekutin, ale litr by měl u tak starého dítěte bohatě stačit. Důležitý je i pohyb, takže hodně choďte, ohýbejte se, lehněte na záda, kolena k bříšku a přetáčet nohy ze strany na stranu. Plus vynechat zpomalující potraviny a přidat ty, které na zácpu pomáhají.
S Forlaxem zkušenost nemám 😒

xinka
6. kvě 2015

Nevím zda někdo již zmiňoval, ale také pomáhá svařené lněné semínko. 🙂

krmv
26. kvě 2015

Vyzkousejte fruktolax sirup take jsme meli problemy strasne a ted se drzi mala. Kdyz bylo mejhur tak driv ksem zavedla easylax je lepsi nez hlyc.cipky. ted davam susene svestky.kapku olivoveho oleje do jidla a vynechavam mliko.to nam asi dela malinko zle.

krmv
26. kvě 2015

Jeste sirup lactulosa se dava take po snidani ale nam nezabrala.

xdany
26. kvě 2015

U nás teda stoprocentně staví brambory a banán...

lendulka212
26. kvě 2015

Ahoj měla jsem stejný problém s prvním synem. Vyzkoušela jsem kila ovoce a nic. Pak mi lékařka doporučila myslím Duphalac, tak nějak se to jmenovalo. Přírodní asi s hroznovým cukrem. Je to takový sirup. Musí se to individuálně nadávkovat, co je pro jedno dítko moc pro druhé málo. A tuhý bobíky změkly a pak se to krásně upravilo. Důležité bylo, že bylo díťátko spokojené a nebolelo ho to při kakání.