2měsíční miminko před spaním hystericky řve

modehnalova
11. led 2018

Ahoj maminky, prosím o nějaké názory nebo zkušenosti.

2 měsíční miminko má už měsíc vždy před večerním spaním 10-30 minutový hysterický řev. Někdy začne už před koupáním, někdy po koupání, někdy si aspoň cucne mléka a začne až potom...
Přes den se to neděje, to je úplně v pohodě. V noci pak už je taky v pohodě - vzbudí se na kojení a zase usne.

Zkoušela jsem dávat spát dřív nebo naopak později, to nepomáhá. Zkoušela jsem zabalit do zavinovačky a spacího pytle, taky nepomáhá. Je plně kojená, ale když je v takovém stavu, prso ani dudlík vůbec nechce. Zkoušela jsem uspávat v jiné místnosti, jestli ji třeba něco v pokoji nevadí, ale děje se to kdekoliv jsme. Držím ji, klidně na ni mluvím a houpu - nic nepomáhá.

Máte prosím nějaké nápady nebo zkušenosti co s tím?

Moc děkuji za jakýkoliv názor, M.

kamste
11. led 2018

Pomohlo šátkování. Většinou si moje dítka potřebovala odříhnout a jak se vztekaly, tak jim to nešlo. V šátku se dítko uklidnilo, odříhlo a usnulo. Pak jsem ho uložila.
U prvorozený jsem začla šátkovat mnohem později a "období večerního vzteku" jsme si tak "užily"...
Přeji klidné večery

biedronka10
11. led 2018

Nase mala takto rvala od 3 mesicu az do 5 mesice. Nepomahalo nic, dudlik plivala, byla vztekla. Zavinovacka taky nic. Vzdy to trvalo hodinu a pul. Po 5 mesici, kdyz zacli vylezat zuby, najednou jak kdyz utne a usina dobre a hned. Myslim si, ze to muze souviset se zoubkama. Muze ji uz neco v dasnich tlacit. Nase uz v te dobe (3. mes.) slintala a rvala veci do pusy.

jitka0a
11. led 2018

A jí předtím křikem něco nebo je to delší dobu co je pojídle? Taky mě napadá jestli jí nedáváš třeba D? Když je kojená nebereš nebo nejíš něco třeba ty co by se jí mohlo dostat do mléka a potom jí to vadí? nevadí jí třeba koupání? Že ví že přijde a tak už křičí.

backspace
11. led 2018

U nás to byly koliky, přes den v pohodě, od pěti do devíti nepřestávající řev, pak usnul a spal celou noc, a takhle to bylo den co den, až do čtyř měsíců, pak jako když utne. Nepomohlo nic.

dora13
11. led 2018

Bily sum jsi zkousela? Ten zabiral u nas. Ale taky ne vzdycky, byly dny, kdy proste plakali tak dlouho, nez vycerpanim u me v naruci neusnuli, nepomohl satek, houpani, nic. Dobra zprava je, ze to pomerne brzo preslo, mladsiho v sesti tydnech, starsiho ve trech mesicich, ale on hodne bojoval s kolikama, tak toho bylo vic dohromady.

odula
11. led 2018

@kamste my taky díky satku přežili! kdyz uz jsem videla ze to na ni jde,rychle jsem zasatkovala,uspala,hojsala. u nás to trvalo cca dvě hodiny takže ty dvě hodiny byla u mě. pak jsem ji vyndala a byl klid. 🙂

normalnimatka
11. led 2018

jen pozn. tohle večerní brečení nemusej bejt jen koliky, na který se to často svaluje. mnohdy jde o nějaký ventilování nahromaděnejch věcí za celej den, kdy to to dítě prostě už musí pustit na svět. málo podnětů, moc podnětů (to spíš), stresový situace....pokud u vás třeba běží x hodin jako kulisa televize, zkuste ji vypínat.

alubif
12. led 2018

často matky svalují večerní pláče na koliky, koliky probíhají cely den. Typický neklid začíná navečer u každého dítka trvá různě dlouho, u mojí dcery začal v 5 a zkončil mezi 8-10h, byli jí 2 měsíce, trvalo to do 4 měsíce. Nepomohlo nic, prostě vydržet až přestane plakat a pak dát spát. Celou dobu jsme ji chovali, houpali. Jak se uklidnila, nakojila jsem, zavinula a dala do postýlky. Spánek už zcela normální. Večerní neklid způsobuje to, že dítě začíná víc vnímat a nedokáže se s nahromaděnými zážitky jestě dobře vyrovnat tak to ventiluje pláčem.

backspace
12. led 2018

Koliku také poznáte podle toho, jestli má miminko tvrdé bříško, propíná nohy a uleví se mu alespon na chvíli, pokud ho masírujete, pouzijete rourku nebo něco jiného. často končí kolem třetího čtvrtého měsíce právě proto, že začíná trávit více času na bříšku a je víc aktivní.

modehnalova
autor
12. led 2018

@kamste občas šátkuju, ale ne jako "prevenci" tohoto stavu. Dobrý tip, díky 🙂

modehnalova
autor
12. led 2018

@biedronka10 začalo to v prvním měsíci, to snad ještě zuby být nemůžou, ne? ☹

modehnalova
autor
12. led 2018

@jitka0a někdy je najezená, někdy se najíst nestihne, protože začne řvát před kojením... Tyhle stavy začaly asi 14 dní předtím než jsem začala dávat Vigantol, takže v tom souvislost nevidím... v jídlě se dost omezuji, mám pocit, že už nejím skoro nic 🙂 Ale kdyby to bylo z jídla, řvala by fakt jen večer a přes den byla v pohodě?

modehnalova
autor
12. led 2018

@dora13 bílý šum jsem zkoušela, různé druhy 🙂 Podle mě ho nemá šanci přes ten řev ani slyšet 🙂

modehnalova
autor
12. led 2018

@normalnimatka celý dopoledne prospí na čerstvým vzduchu. Pak je max. 1,5 hod vzhůru a zase spí. Takže televizi vůbec nemá šanci vidět... Zkusím ale popřemýšlet jestli něčeho není málo/moc.... Díky

modehnalova
autor
12. led 2018

@alubif to si taky myslím... Ale ten řev mi trhá srdce ☹ Je u toho rudá, jak kdybych jí píchala nožem pod žebra...

modehnalova
autor
12. led 2018

@backspace právě proto si myslím, že to kolika není.... sice se propíná, ale spíš vzteky... břicho tvrdý nemá vůbec.

normalnimatka
12. led 2018

@modehnalova tím líp🙂 ale tak jako bříško to bejt může..jestli u toho zároveň jakoby tlačí... někde vyčti způsoby masáže bříška, někde bylo něco, co údajně opravdu zabírá, a nebylo to klasicky, jak se radí generace jakože dokola a kolínkama nahoru, ale nějak ze strany na stranu, no nevim, pohledat, probiotika...nebo když zkusíte dát espumisan, tak byste viděli jestli je to lepší, nebo ne. a tak se dá docela dobře poznat, jestli to je břicho nebo ne.

odula
12. led 2018

@modehnalova hele 2 věcí. z D může bříško bolet a nemusí být tvrdé. jak to máte s Déckem? druhá věc- tříměsíční kolika často není od zažívání, je neurologicka - souvisí s drazdivosti a nezralosti NS. děcka nemají NS dovivinutou a neumí se sami uklidnit. ty vlastně fungujes na místě ty nedovivinuty NS. ;) takže klidnit,chovat, pokojně mluvit ,nabídnout prso- í když to nezabere tak tvoje blizkost je to nejlepsi a to jediny co to detatko v tu chvili potrebuje. i když pořád place a právě proto ze pláče. takže se nestresuj,tvoje blízkost je pri tech zachvatech dostačující. i když to je nervydrasajici a je ti.miminka líto. psala jsem o satkovani. neodepsala jsi tak nevim jestli jsi to četla. nám na záchvaty pomohl šátek právě kvůli tomu kontaktu. nastelovala jsem hlavičku aby slyšela moje srdce a spitala jsem ji a chodila jsem. strasne to pomohlo. zkousela jsi šátek? hodne sil preju 😚

odula
12. led 2018

@modehnalova *dovyvinutou... fujky 🤤🤓 a dvakrát!!! jdu chodit kanalama 😀

modehnalova
autor
12. led 2018

@normalnimatka Espumisan nepomáhá....

modehnalova
autor
12. led 2018

@odula šátek používám normálně přes den, ale nikdy takhle večer, zkusím 🙂 Psala jsem už výše,tento stav začal tak 14 dní před zavedením D, takže v tom souvislost nevidím ☹ Moc díky za vše

odula
12. led 2018

@modehnalova vis co - brzo to bude lepsi 🙂 mala byla tak drazdiva, ze jsme nakonec skoncili na neurologii a EEG. a diagnoza - proste nezrala NS. tem prvnim trem mesicum se rika "ctvrty trimestr". Jsem nad tim dycky ohrnovala nos, ale ono na tom neco bude. Toz jak jsem psala hodne sil a uz bude jen lip 🙂

kamste
12. led 2018

@modehnalova a co zkusit uklidňování podle Karpa https://mojebetynka.maminka.cz/clanek/metoda-ut... ? I tohle nám pomáhalo.

odula
12. led 2018

@kamste nám karp nepomohl ani trochu. naopak strašně moc perova zavinovacka.
chce to zkoušet 🙂https://www.kennyshop.cz/polovysypana-perova-pe...
ježková koukám že zdražili 🤤 no... prostě jakoukoliv péřovku,klidně starší polštář vyprat, a povlak lze ušít.

normalnimatka
12. led 2018

@modehnalova takpak to pravděpodobně nebude bříško, ale chce asi tu blízkost atd...uklidní se v náruči ne? tak asi toje klišé a otravný, ale fakt si to užívej. za rok, dva budeš vzpomínat, kdy se dítě chtělo muckat:D

odula
12. led 2018

@normalnimatka jop je to tak. ne všechny klišé jsou od věci. u prvního jsem byla na nervy co se to děje, u třetí jsem si zalezla do ložnice a muckala jak dívá 😁 s tím že je to naposled , a co bych měla vlastně dělat jinýho že jo.. 😍 jo..
byl bordel ,o starší se staral manžel a ty mastily s tatínkem formule1 na PC a myslím že jsme si to užili všichni 🤣

normalnimatka
12. led 2018

@odula jn akorátže když jsi v tý situaci, tak tě to prostě nasere a nechceš to slyšet:D ale to je asi přirozenej rodičovskej vývoj:D

odula
12. led 2018

@kamste tohle je strašně dobrý 👍 účinný.

normalnimatka
12. led 2018

@kamste jop, to je ono. sama to nemám ozkoušeno, ale nějak sem zaregistrovala, že to někdo dost doporučoval;)