icon

5měsíční nespavec

hanka3054
31. pro 2016

Dobry den,chtela bych poprosit o vase zkusenosti.Mam 5mesicniho chlapecka a spatne v noci spinka.Zuby nam nerostou.Nevim jak mu pomoci aby lepe spinkal.Od porodu jsme se poradne nevyspali. V noci jsme vzhuru co dve hodiny.Zkousela jsem kasi a nic.Prosim zkusenejsi o radu

panickatlamicka
31. pro 2016

Vem si ho k sobe do postele. a to, ze se ti budi, je naprosto normalni. je jen velice malo deti, co se v noci nebudi. kasi ho zbytecne na noc zacpavas. on se ndmusi budit hlady, muze si chtit podudlat prso, chce byt u tebe....

pajula123
1. led 2017

Kdyz se syn,ted rocni,budi v noci co dve hodiny,beru to jako dobrou noc. Noci horsi se budi daleko casteji. Taky radim spolecne spani,je to normalni,ze dite nespi celou noc.

veeeraf
1. led 2017

neboj zlepší se to, můj syn je taky nespavec. Tvrdě spavál do 12 od dvanácti co hodinu vzhůru. Já jsem teda naustoupila a spí ve vlastním pokoji. Do postele si ho beru až tak v půl 7 a to už se tam probouzíme.
Dětský spánek se mění a teď má ještě na častější buzení nárok, v 9 měsících bych se pokoušela o režim. Vykoupat, pomazlit, položit, dudlík a dobrou noc..prcek to brzy pochopí, i nespavec jako můj (teď se budí cca 2x)

panickatlamicka
1. led 2017

@veeeraf tak ono polozit a dobrou noc by treba u nas neproslo, obe deti me u usinani potrebovaly, mladsi jeste potrebuje. A v zadnem pripade bych ndnechala plakat, aby "to pochopili". Svagrova ma dve deti, ted jecjejich klouckovi rok a ten usina sam bez jakdhokoli preucovani, zkratka je takovy a pritomnost maminky ho rozptyluje.

dora13
1. led 2017

Co dve hodiny jeste neni tak strasne, ver, ze muze byt hur😬 Dobra zprava je, ze to prejde, spatna, ze je jen velmi malo veci, co se s tim daji opravdu efektivne delat. U starsiho jsem zkousela vsechno mozne, kase, homeopatika, vlastni postylku, zavinovat, nezavinovat a vsechno celkem bez efektu, nebo aspon ne vyrazneho... Nakonec jsem to vyresila tak, ze jsme spali spolu -- budil se sice porad stejne, ale ja si usetrila prechazeni, proste jsem jen vytahla prso, nakojila a spala dal a v ramci moznosti se vyspala. Celou noc poradne spat zacal az v 18 mesicich, kdy se prestal kojit.
Mladsi se budi trochu min (tuk tuk), ale taky jsme vzhuru pomerne dost. Po zkusenostech s prvnim synem to nijak neresim, spime spolu, takze se zase docela vyspim a netrpelive vyhlizim svetlo na konci tunelu😃

elinkal
1. led 2017

My mame ctyrmesicniho nespavce, uplne Te chapu. Nejvic me paradoxne ubiji ne to jeho "nespani", ale okoli, ktere mi zaryte tvrdi, jak jejich stejne stara miminka spi celou noc. Nas maly spal jakz takz po navratu z porodnice a postupne se to zhorsovalo. Ted jsem vdecna za dve hodiny v kuse. Manzel si maleho bere alespon rano, abych se trochu dospala. Snazim se psychicky uklidnovat tim, ze jednou spat bude. Snad to bude brzy. Priserne jsou i rady typu "musis spat pres den, kdyz spi malej". I kdyz sem sebevic unavena, nedokazu usnout na povel, clovek si lehne a stejne ma nervy usnout, ze zabere a za deset minut malej zacne rvat a budit se.

@hanka3054 příčiny proč dítě spí neklidně jsou různé - nejen zoubky (neklid, bolesti) nebo hlad (který nemusí vždycky vyřešit kaše, naopak kaše před spaním může vytvořit návyk na větší porci jídla a dítě tak může spát první polovinu noci dobře, ale začít se budit po půlnoci nebo od druhé, třetí ráno)...

často to bývá i potřeby mít blízko maminku - někdy lze "nasytit" spaním vedle maminky, občas ale ani to nestačí pokud došlo k nějakému zážitku kdy dítěti maminka intenzivně chyběla (např. v porodnici, při přetížení pokud se stará o další dítě nebo řeší další věci ....nebo pokud se dítě necítí z jakéhokoli důvodu dobře - to může být např. růstový spurt, růstové bolesti apod., tam pak vyžaduje maminku o to víc...

někdy bývá příčinou celkový neklid, který trvá už od narození a může vycházet už z toho jak probíhalo těhotenství nebo porod nebo z toho co se děje okolo dítěte... občas se neklid projevuje společně s dalšími potížemi (např. velké koliky, ekzém, intolerance, alergie, potíže s imunitou apod.), ukazuje na celkové přepětí nervového systému

ze svojí zkušenosti bych doporučila řešit v první řadě psychiku (nejen dítěte, ale u takhle malého dítěte také maminky)... psychika má rozhodující vliv na to jestli umíme "vypnout", odpočinout si, uvolnit napětí, cítit se bezpečně, vnímat věci pozitivně (ano, tohle zvládnu) - versus neustálé napětí a nespokojenost, podrážděnost a z toho vyplývající potíže se spaním, vyčerpání = začarovaný kruh kdy se nejen tělo, ale ani psychika nemohou regenerovat a dobře fungovat (platí pro dítě i maminku samozřejmě, leckdy i pro tatínka pokud má náročnou práci a nevyspí se)

nespaní je velmi široké téma... u dětí se osvědčují Bachovy esence, nejlépe fungují namíchané na míru právě podle toho co konkrétní děťátko (nebo maminku) trápí

je to právě i o tom umět "vypnout" když dítě konečně (k ránu nebo přes den) usne 😉

hanka3054
autor
1. led 2017

Vsem moc dekuji,jsem rada ze slysim i maminky s detmi jako ja.kolrm sebe mam jen spave miminka a rady okoli me rozciluji.typu vyspis se az vyroste,nebo ty nadelas jsi mlada.postylku mam prisunutou k posteli.budu doufat ze se to jednou zlomi.udelala bych pro nej cokoli.s tou kasi to zvolnim jak radite,nic tim nezkazim.maly je veliky uz ma 9 kilo,tak jsem uvazovala ze mu mliko samotne nestaci.nechce mi ani cajik.

veeeraf
1. led 2017

@panickatlamicka Napsala jsem pouze jak je to u mě doma, že bys to nikdy tak neudělala je věc druhá 🙂

barchen
1. led 2017

@hanka3054
Tak to je Vaše miminko fakt velké. Moje malá teď bude mít 5 měsíců ale váží mnohem míň ale zato je dlouhá jak týden před výplatou. Ale spinká nádherně. Od cca 3-4 týdne mi spinká 8-9 hodin v noci vkuse, až na pár dní, kdy jsem ji budila na kojení ale pak mi doktorka řekla, ať ji nebudím, když tak krásně spinká. Nevím, jestli je to štěstí anebo jsme to tak doma nastavili. Od příchodu z porodnice máme večerní režim. Mezi sedmou a osmou koupeme (čistá teplá voda), i když třeba jenom na 2-3 minuty ji tam položím, umyju tvářičku, vlásky, bříško, zadeček, utřeme, u toho jí zpívám nebo na ní mluvím (jako novorozenec mi u toho řvala, teď mě už poslouchá), oblečeme, pak krmíme a pak po odříhnutí, zabalím do zavinovačky a nebo mám pevnou plenu na zavinutí ručiček (ona s nimi šermuje i v noci a první měsíce si vždy "nafackovala" a to ji vzbudilo) a pak na rukou uhoupeme na míči. Ztlumíme světlo a Tv, nebo ji vypneme a do 20 min spinká. Pak ji nevzbudí ani pohyb v ložnici.U postele mám kolébku, kde spinká. Ale možno ta nejdůležitější věc, v ložnici máme zimu, celý rok netopíme ani když mrzne a pokud není silná inverze nebo smog, máme otevřenou i mikrovětračku. Máme tam tak 12-14 stupňů teď. Samozřejmě máme tlusté péřové peřiny a malá má taky. Jsme tak zvyklí a v létě jak se narodila, jsme větrali taky, akorát hlídali průvan. V posteli se mnou spala jenom párkrát, protože se budila při každém mém pohybu. Teď ji beru k sobě do postele ráno a tam pak i krmíme. "Večerní neklid" měla tak 4 měsíce ale po uspaní krásně spala a spinká. Zuby jí ještě nerostou a já doufám, že to krásné spaní jí zůstane.

@hanka3054 z mojí zkušenost je dětí, které z nějakého důvodu nespí, poměrně dost... jen Murphyho zákon zajišťuje, že se okolo takového děťátka vyskytují většinou děti, které spí hodně 🙂 buďte klidná, určitě v tom nejste sama, to zdaleka ne 😉
ono někdo si zažije obtížné období při snaze otěhotnět, někdo v těhotenství, někdo při porodu, někdo s kojením, jiný první rok, další třeba až ve školkovém období nebo dokonce až v pubertě...

"vyspíš se až vyroste" - pozor, dlouhodobé vyčerpání často u maminek vede k úzkostem, zdravotním potížím a někdy i k depresím... setkávám se s tím téměř denně, nedá mi to a musím na to upozornit, je to hodně podceňovaná věc... maminky rozhodně nevydrží všechno

určitě nezapomínat na sebe, tak jak to v rámci možností v daném věku děťátka jde....
číslo 1 je maminka, protože z ní čerpá i dítě...

když jsou děti takhle malé, tak je to obtížnější, ale dají se najít způsoby jak třeba trošku odpočívat v průběhu dne... i kdyby to bylo třeba třikrát za den pět deset minut...
čím více je v klidu maminka, tím více je v klidu i děťátko - a opačně, protože propojení je velmi silné... i na podvědomé úrovni

držím palce 🙂

panickatlamicka
1. led 2017

Ok dekuji za objasneni.🙂 Ja jen tez pridala svou zkusenost.ja na tyhle akce ,,neustoupim, dite pochopi" ajine ,,mocenske" hry nejsem no. 🙂 @veeeraf

veeeraf
1. led 2017

@panickatlamicka ale o to nejde 🙂..přidala si zkušenost s dodatkem "aby to pochopili" či "neustopim", tím si reagovala negativně na můj postoj k usínání dětí.

Prakticky jsou stejně jen dvě možnosti. Buď usíná dítě s pomocí nebo bez pomoci, oboje má svoje plusy a mínusy 🙂

panickatlamicka
1. led 2017

@veeeraf jojo, nesouhlasim s nim, ale to je proste muj nazor. Nic proti tobe.

andysek2512
1. led 2017

@hanka3054 kaši bych mu zbytečně nedávala🙂 malý se mi budil klidně i co hodinu, spí semnou v posteli🙂 v postylce nespí vůbec, každopádně mě malý nespí dobře ani teď a je mu skoro 10 mes. Ted poslední dobou spi strašně neklidne. Řekla bych že je to i obdobím, ale pokud má 9 kg tak bych mu kaši necpala, navic v kašich je spousta sacharidů a dítě to nakopne a může se tim budit jeste vix, samozřejmě jsou i děti kteří po kaši spí celou noc.🙂 ale Vem si ho k sobě třeba bude spinkat lepe

dora13
1. led 2017

@hanka3054 jinak, pokud mas pocit, ze by mohl mit hlad (osobne bych si myslela spis ze ne, deti se budi z milionu jinych duvodu), tak zkus na veceri neco jineho nez kase, obecne se doporucuji ruzna syta nizkosacharidova jidla, ruzne zeleninove "polevky" z cervene cocky treba. U nas treba kase byla uplny propadak, naopak ho to nakoplo energii a nechtel zaboha usnout.
A sice ti to nepomuze, ale mozna potesi, ze v tom fakt nejsi sama -- v mem okoli se budi vsechny deti (vcetne tech mych🙂)

amazonka.k
1. led 2017

Mám 17 m. holčičku a vstává na kojení čtyřikrát za noc a můžu Vám říct, nikdy bych tomu nevěřila, ale dá se na to zvyknout 🙂 Nic jiného mi totiž nezbývá. A taky s láskou vzpomínat na to, jak syn od 3. měs. spinkal celou noc 🙂

kaja2016
1. led 2017

@hanka3054 hele to je asi docela normalni. Dceri pomaha dudlik, spaci fusak - aby se neodkopala, absolutni klid (chuvicky). Jinak me se dite 9ti mesicni aktualne budi po trech hodinach, ptala jsem se dr. jestli a jak vysazovat mliko a dal mi jasne najevo, ze jestli se miminko budi, tak to mlicko proste potrebuje a mam ji ho doprat🙂

kaja2016
1. led 2017

@amazonka.k @hanka3054 presne tak, da se zvyknout i na to, ze vstanes z postele, rozsvitis, odmerujes odmerky, testujes teplotu vodu, zkratka to mliko pripravis....dokonce i nekdy treba dojdes jeste prevarit kojeneckou vodu, kdyz ti dojde, vomejt savicku apod🙂 Kdyz si vybavim, jak jsem v sestinedeli jeste sterilovala kazdy krmeni v hrnci, ach jo...kazdopadne uz se taky nemuzu dockat, az to skonci🙂