Budit či nebudit na jídlo?

hanarulf
24. črc 2021

Dobrý den, mám pětidenního chlapečka. Je hrozný spáč, takže se o jídlo moc nehlásí, ale když ho vzbudím že se musí kojit, tak pak blinká i když si odříhne. Otázka tedy je opravdu si i takový spáč řekne o jídlo když bude mít hlad nebo ho mám vzbudit s tím že půlku stejně vyblinká. Když už ale jí,tak nemá problém spořádat i 40ml za jedno kojení. Děkuji za Vaše rady.

klokanka31
24. črc 2021

@hanarulf Já malou na kojení nebudila.

kafr
24. črc 2021

Narozený v termínu?
Váhově ok? Přibírá?
Po jak dlouhé době budíš? Co je to velký spáč?
...nebudila bych.
K tomu blikání- hodně dětí se rodí s nedovyvinutým jícnem, měly by spát podložené. Měli jsme pod matraci srolovanou osušku.

janikas85
24. črc 2021

Nebudit!!! Kojit podle potřeb dítěte.

hanarulf
autor
24. črc 2021

@kafr narozen o šest dní dříve, v porodnici přibíral krásně, propuštěna jsem byla normálně v termínu.
Velky spáč je že už teď se vzbudí v noci třeba jen dvakrát a přes den ho taky musim docela nutit to jestli si rekne pětkrát-šestkrát? Zatím budim tak po těch 3 hodinách ale ke kojeni ho musim většinou dokopat.

pavkova28
24. črc 2021

@hanarulf mně před 3 lety řekla Dr v noci nebudit, buď ráda, že spí...než by jsi vzbudila, nakojila, miminko si krklo, přebalila, uspala, ty než usla...tak budeš budit znova... ale přes den budit po 3 hodinkách, ty se snaž dodržet 🙂

hanarulf
autor
24. črc 2021

@pavkova28 dobře, tak já ho v noci nechám spinkat. No já go budit taky nechtěla ale v porodnici mi tak zblbli hlavu ze jsem ho budila a je pravda že ho pak dvě hodiny uspávat.. nechtělo se mi 🤣 děkuji za radu a přes den ho donutim teda 🙂

blondynka400
24. črc 2021

@hanarulf jestli máš dost mléka a váhově prospívá, nebudila bych. Přes den bych ale určitě nedělala delší pauzy než 4 hodiny a v noci když bude psát bych lehce odstříkala, ať stimuluješ tvorbu mléka. Přeci jenom laktace se teď vytváří a ono pak ze dne na den to najednou může jít do kopru. + nezapomenout na to, že dost často děti spí právě z hladu a nedostatku a matka si to špatně vysvětluje, že je spokojený. Ale díky tomu, že pak zvrací, to asi nebude ten případ.

pavcatko
25. črc 2021

Pokud přibírá a ty máš dost mléka(já třeba musela v noci kojit i z toho důvodu),tak bych nebudila

hanarulf
autor
25. črc 2021

@pavcatko já i přes kojení musím odsávat.

hanarulf
autor
25. črc 2021

@blondynka400 no a jak poznám jestli ke spokojen že nemusí jíst anebo že má hlad a proto spí? Já teda zkouším přes den cca po těch 2-3 hodinách dávat dudlík či prst a když po něm chmatá tak vím že má hlad a když se odvrací tak ho nechám třeba další půl hodiny.

bezinka22
25. črc 2021

@hanarulf ja syna nebudim a je taky od porodnice velky spac. Ted ma 2 mesice a v noci se vzbudi jen jednou po cca 7 hodinach. Dopiji to pres den, kdy je na prsu furt. Pribira naramne, ted vazi to co prvni syn ve 3. mesicich. Prvnich 14 dnu po prichodu z porodnice jsem v noci jeste budila, ale treba po 5 hodinach, driv ne. Pak kdyz jsem videla, ze laktace je v pohode a syn pribira a nestrada, nechala jsem to ciste na nem.

kmarie81
25. črc 2021

@hanarulf jestli ma pocurane plenky a nezloutne tak bych budila jen mezi 2 - 4 hod ranni, kvuli laktaci, to je hormon prolaktin nejaktivnejsi. Hlavne davej pozor na tu barvu, jestli ti malej nezloutne, ja musela budit, mala byla žluta, ale dle laboratore vysledky jeste pod hranici sviceni, doporuceno aby hodne pila a curala, cimz by ten zpropadenej bilirubin lip dostala z telaa muzu rict, ze to bylo fakt na odstrel, mala byla neprobuditelna a ja nad ni brecela, ze mi takhle asi umre (hormony no) tak manzel bouchl do stolu a prinesl odstrikavacku, ze z flasky to do ni proste naleje - tak sme ji krmili z flasky spici dva dny a mala se zacala srovnavat a na jidlo budit sema, no odstrikavala sem 2.5 mesice a pak sme znovu zacali prikladat k prsu a ted je plne kojena, je ji 5 mesicu. Takze za me je dulezity, jestli spi protoze je spokojeny nebo je uz apaticky protoze bojuje s novorozeneckou zloutenkou.

queenp
25. črc 2021

S prvnim synem jsem v jeho 6-ti tydnech skoncila v nemocnici, ze zhubnul behem par dnu pod porodni vahu. Od narození byl urvany a drazdivy miminko, takze jsem jaksi nepoznala, ze muze rvat i z hladu. Rval pred i po kojeni, proste furt. V noci pak zacal spat 6-8 hodin a ja si prave rikala, jak se mam, ze mi spi. Bohuzel... Koukali na me pak jak na krkavci matku, ze jsem to nepoznala a ja pritom akorat dodrzovala radu z porodnice- nebudit, kdyz spi. S druhym synem jsem aspon prvnich 6 tydnu v noci budila co 3 hodiny.. Pro jistotu... Krasne se mi i diky tomu nastartovala laktace. Ted uz nebudim, ale kazdej tyden doma prevazuju. Kdyz pribiral min, zase jsem 3-4 dny budila a zase se to srovnalo. Takze si nevyberes, co je spravne 😀

ajja87
25. črc 2021

@kmarie81
@blondynka400
@hanarulf přesně jak píší holky, může spinkat víc z hladu a nebo taky kvůli ty žloutence, ono mě z porodnice pustili, vůbec o žloutence nic nerikali, a pak měřila doma pediatricka a bylo to dost hraniční, a malá taky hodně spala, ono je to těžký, ale jak už tu někdo psal, pokud pribira pěkně, tak bych v noci nebudila nebo aspoň ne tak casto(max těch 5 hodin) a přes den ty tři max 4 hodiny.