Dá se 21měsíčnímu synovi pomoci upravit spací režim?

zukru
28. pro 2016

Hezký večer maminky, jdu si k Vám pro radu, jsem totiž už bezradná :(...
Syn 21měsíců má neustále špatný režim se spaním. 3/4 roku jsem bojovali s vleklou rýmou a kašlem, než jsem donutila dr., aby nás odeslal na alergologii, kde samozřejmě zjistili alergii na mléčnou bílkovinu. Otékaly mu z toho dutiny, tutíž se mu špatně dýchalo.
Nemůžu pořádně najít nějaký režim, protože pokaždé vstává jinak, někdy v pět ráno, někdy v šest, někdy o čtvrt na sedm. Dopoledne je mrzutý, takže usíná celkem brzo a dokáže spát i dvě a půl hodiny, ale pak je od 12 vzhůru a odpoledne je pro něj dlouhé. Po druhé už pak neusne. Když ho zkusím posunout na poledne, tak spí pouze hodinu a je mrzutý.
V noci taktéž pořádně nespí, dokáže být i dokonce 2,5h vzhůru než opět usne. A to jsem už zkoušela cokoliv - houpat v křesle, kaše do láhve (když nemůže mléko), dát si ho k nám do postele, lehnout si s ním k němu do pokojíku, prostě nic.
Navíc s tím souvisí i jeho úrazy, už po třetí má rozbitou hlavu, protože je unavený :/. Nedokáže si pořádně hrát, nesoustředí se. Je to pro mě především psychicky vyčerpávající.
V září nastupuje do školky, ale bojím se, jak to zvládne. I když vím, že děti jsou přizpůsobivé.
Už zvažuji i návštěvu na neurologii.
Děkuji za rady

soyevita
28. pro 2016

@zukru Určitě toho neurologa už neodkládej.3x rozbitá hlava je mazec:-/

zukru
autor
28. pro 2016

Po novém roce tam hned zavolám, ale stejně objednací doba je 3 měsíce... vždy jak je unavený, tak je ještě více aktivní a tím dělá větší hlouposti :(

kaja2016
28. pro 2016

@zukru Ahoj, myslim, ze jste to meli resit uz driv, ale takovy reci ti moc nepomuzou🙂 Neurologa bych nechala byt, a co Vam rekl pediazt? Kolik ti spi dohromady den plus noc v prumeru? Ja mam 8mi mesicni taky nespavou. Ja jsem s tim zacala pracovat tak, ze jsem se podivala, kolik maji spat deti v jejim veku dohromady den plus noc, coz teda odpovidalo akorat si to blbe porcovala. Talze jsem si rekla, ze potrebuju aby v noci spala od 20 do 8mi ( cetla jsem, ze je lepsi, kdyz dite spi v noci co nejdele) a zbytek prez den. Vstavala mi v 5 a usinala pouze v nositku. Prvni co jsem udelala, ze jsem rano zustavala dele v posteli za tmy treba tak do osmi a pohrala si s ni, kdyz knucela, ale davala najevo, ze jeste spim. Druhy co, ze jsem ji proste udrzela vzhuru do desiti a ona potom spala treba do sedmi, vyjmecne osmi. Pak jsem to postupne zase vratila na osmou, v osm jdeme do postele, dam male svetlo, pul hodku si pohrajeme, zhasnu, pul hodku se plazi po posteli a pri houpani casto i s placem usne. Podld me bys nemela dovolit, aby dopoledne spal. Musi az po obede, pak proste do vecera nemuze vydrzet. A vecer ho dej soat pozdeji, klidne v deset, at te nenici ranim vstavanim, at vstava normalne. A strikne cas spani dodrzuj, i kdybys tam s nim mela sedet tri hodiny. Tezko rict, ale na me to nepusobi, ze byste meli resit s neurologem. Jinak dcera ma taky tuhle alergii ( reakce exem), dobre, ze se na to prislo. Sleduj taky lepek, dceri se to zdvojilo a dr. me upozornil, ze ty potravinove alergie maj tendenci byt na vic veci. a pozor, testy to nemusi ukazat ( nevim zdalimate dobrou alergo a rekla vam to). Muze to ten spanek ovlivnovat a celkove drazdit nervovou soustavh. Jinak me dite taky casto pada, ono to souvisi i s moji unavou, ze jo. S tim buzenim v noci a place u toho? Nase se taky obcas budi cca na hodinu, tak ji holt nechame, aby nam lezla po hlavach, ale zhasnuto, nemluvime a delame, ze spime, ale ona je teda pri tom usmevava. Drzim palce, ale udelala bych mu lepsi rezim i za cenu place.

zukru
autor
29. pro 2016

@kaja2016 moc dekuji za rady. Nas pediatr mi rekl, ze do dvou let muze spavat i 2x denne. Chvilku to tak bylo, ale pak z niceho nic pres den nespal i kdyz jsem jezdila s kocarem po venku (rychleji tam usina, a navic se s nim nemusim nervovat v posteli a dele tam spinka, v posteli spi max hodinu). No vcera vstaval v 5 a v 9 tak hystericky rval, ze se to nedalo a musela jsem uspat. Vcera usnul kolem 8,v noci pridupkal za mnou, tak jsem ho jen prekulila k nam a spal dnes teda do 6. Jednu domu se mi darilo pomalu presouvat spani na poledne, ale prisla noc, kdy byl 4hodiny vzhuru a zase byl cely rozhozeny. Uz to je tyden a nemuzu to opet srovnat. Jeden den usnul v 9 a stejne byl uz v 5 vzhuru a to myslim i hodinu nespal. Kdyz se v noci vzbudi, tak vedle nej lezim, je tma. A rano kdyz vstava v 5, tak jeste pres hodinu ho drzim v posteli. To fakt odmitam vstavat. Kdyz spocim spanek, tak spi v prumeru 10-11h,a podle tabulek kdyz jsem se divala, tak by mel cca kolem 13h spat. Zkusim ho tedy dnes dat zpat o neco pozdeji. Praveze vcera jsme povecereli a sli si hrat do pokojiku a sam kolem pul 8 rekl haji. Ale jeste si pred spanim prohlizime knizky.

lucizal
29. pro 2016

Podle me je pretazenej - maly mi od 20 mesicu spi jen 1x denne - chodi kolem pul dvanacte. Kdyz se stane,ze mi vstava uz kolem pate,vzdy se ho snazim alespon do pul seste udrzet v posteli - hracky,pohadka - proste aby byl trochu v klidu. Nez jsme si tenhle rezim zajeli,bylo to taky tezke,protoze od deviti byl protivny az na pudu - takze jsme chodili ven,stridali hracky,malovali. Byly to tezke 2 mesice,nez si zvykl a ted uz tolik protivny neni. Ze zacatku taky spaval hodku,ale ted (27m) da i 2 -2,5 hodiny. Je to vzdy tezke (nebo u nas to bylo) zajet novy rezim,hlavne narocne na moje nervy,ale vzdy to bylo ku prospechu 😉

zukru
autor
29. pro 2016

@lucizal ano, je pretazeny a praveze nevim, jak mu pomoci. Kdyz ho necham spat, kdyz potrebuje, tak spi jen dopo dve hodinky a pak az vecer, ale bohuzel uz v 7, kdyz ho natahnu, tak je taky pretazeny a spi jen hodinu a mrci vesele dale :(… no moje nervy pracuje hoooodne :( uz mi i partner rekl, ze druhe nebude, kdyz nezvladam jedno. Jenze kdyby se mu upravil spanek, tak je vse jinaci

svetlus_pepca
29. pro 2016

@zukru Jak to máte s dudlíkem?? My řešili podobný problém (2 a čtvrt roku) a pak zjistili, že je to tím, že jsme vzali dudlík. Vzali jsme ho naprosto bez problémů, tak jsem si to hned nespojila.

ladyhacek
29. pro 2016

Sny rozbitou hlavu neměl a spánek má tkaé na prd, také 21m 🙂, také v září nastupuje do školky. Někdy mi právě usne už v 10h ale i se mi ho občas podařilo uspat v 15-16h. Obvykle vstává v 6:30 > posední dbou až v 7:30,a le usíná mi večer déle né na 19:30 > a ne 20:30. Uspáání byl horor nakonec jsem si ho nehcala u TV, kde usnul kolem 21h asi v listopadu jsem si řekla dost chce to pevný režim. A zabralo to. Ale stejěnse nám to teď posunulo a zhoršilo. Ale opriti dřívějšku je to OK. Popíšu tedy náš den. Ráno vstane . 6:30-7:30 > potřebuje se probrat takže pustím pohádky a jdu připravit snídani a obléknout se. Přebalím ho, nasnídáme se a jdeme si hrát (či kouknout na pohádku> někdy běží jako kulisa) pak si buď hrajeme, vaříme, či uklízíme. Koelm té 10-10:30 zívá> ale nějak ho zabavím. kolem 11-11:30 > svačina/oběd a jdeme do kočárku kde usíná (ano uspávám v kočárku zjistila jsem že takto se vyspí nejlépe i když je venku zima > možná lépe) spí tedy v polossedě a i 1,5h (dřív třeba 30 minut) pak vstaneme a tulíme se. Hrajeme si, dámě oběd, svačinu, a dle počasí si hrajeme doma nebo jdeme ven kolem té 16h > to také chodíme krmit zvířátka, kolem 18-18:30 večeře, apk ulizíme hračky a jdeme si číst. Koupání, začala jsem ho tam nehcávat malinko déle do vlažné vody > lépe usní jak se zahřejě (i když poslendí dobou to přestalo platit 🙂 ) dám flašku UM a zachumlám ho a přitulím se k nmu. potichu mu vyprávím či zpívám. cca do 30 minut spí (teď tedy to trvá 1h i déle-ale je nemocný a kašle) > budí se 2x za noc > koelm půlnoci a kolem 4-5h > dřív stačil dudlík či čaj ale teď vyžaduje UM. Jo odstavili jsem od dudlíku a ačla lépe spát přes den. V noci takto spal vždy.

zukru
autor
29. pro 2016

@svetlus_pepca dudlik jsem mu vzala v cervenci, tj v 16mesicich, protoze se budil na nej

zukru
autor
29. pro 2016

@ladyhacek taky uspavam v kocarku, kde spi delai dobu. Dneskq vstaval v 6,tak to zatum zvlada. Bohuzel kazdy den vstava jinak a podle toho se odviji den a jeho dalsi spani. Ale dekuji za rady. My ho kolem 6 koupeme, je tam tak pul hodiny, vecere a pak si chvilku hrajeme v pokojiku a sam rekne haji, tak zalezeme do postele, kde si jeste prohlizime knizku a vypravim mu. A kolem osme usne

ladyhacek
29. pro 2016

@zukru když se malý budil v 6 dávala jsem spát v 11 (prostě spí přes oběd > před obědem)

zukru
autor
29. pro 2016

@ladyhacek takze i polevku a hlavni jidlo mel treba kolem druhe odpoledne? Opravdu mooooc dekuji za rady, jsem z toho nestastna

ladyhacek
29. pro 2016

@zukru ano, jak se vzbudil, ale má jen jedno jídlo 🙂

alboo
29. pro 2016

Celkove proste špatných režim. Dcera od 2let nespi pres den, ale spi od cca od 8 do 8... predtim kdyz spala odpo tak spala nejdriv az tak kolem 14 a pak cc od 12.30. Vzdy sem se to snažíla nejak zkorigovat dle vstavani a usinani. Prechod trval cca tyden. Po druhem roce jsme resili problem ze kdyz usne odpo tak pozde (treti,ctvrta) a tim padem sla spat ve 22... des. Ale chce to proste vydrzet a najít způsob,jak se dostat z toho spatnyho kolotoce.

lucizal
29. pro 2016

@zukru me treba nejvic pomohlo to,abych prijala,ze proste to bude chvili "naprd". Dokud jsem se synem "bojovala" a brala vse pres silu,tekly mi nervy a tim pak byl horsi nez on. Pak jsem proste jednoho dne vse vypustila. Vstal treba v pul seste - OK. Tak si spolu lehnem k pohadce,pak se nasnidame a pak vymyslim program....A vedela jsem,ze tak od pul desate bude uknouranej a protivnej. Tak jsem zase chvilku pustila pohadku nebo jsme treba staveli kostky. A jak jsem se uklidnila ja,tak to pak slo lip. Uplne Vas chapu - me taky tekly nervy,ale chce to fakt nejakej cas vydrzet,nastavit pevny rezim (nekdo je treba proti, ale ja syna budim nejdele v pul sedme) a tu chvili,nez se na nej najede vydrzet. A co treba obcas hlidani - babicky? Abyste si odpocinula?

zukru
autor
29. pro 2016

@lucizal už jsem i rezignovala, poslouchala jsem to, jak on potřebuje spinkat a právěže je to nadále rozházené, pokaždé spí přes den v jinou dobu. A navíc už to trvá dlouhou dobu, tak proto už hledám jakékoliv řešení. Měl dlouho rýmu a kašel, tak ho to dost rozhodilo. Kolikrát dětem stačí týden nemoci... ale s tím rozdílem, že si to pak dospí, jak se jim uleví. Což u nás se nedostavuje.
Bohužel rodiny máme 150km daleko a každou na jinou stranu a navíc pracují. Ale už uvažuji o tom, že jim ho tam na víkend dám, ale mám obavu, aby nebyl ještě více rozhozený. Kolikrát tam s ním přespíme, ale spí hodně neklidně a druhý den spí dvakrát denně.

lucizal
29. pro 2016

@zukru myslim ze prave nechat ho spat kdy chce on neni to prave orechove - ale to minim jen podle sebe 😉 Ja malymu nastolila rezim hned po prichodu z porodnice a vice mene ma rezim dodnes. Takze vi,kdy co bude a teda me to pomaha asi nejvic. Ze kdyz je fakt nejhur,reknu si,ze ta hodku uz bude spinkat a ja si aspon chvilku odpocinu. Jinak s tim spanim u babicek - kdyz tam spim s malym ja,tak se nikdy nevyspim. Furt s sebou hazi a porad se budi. Ale jakmile je tam sam,tak spi v pohode. Pokud mate tu moznost,dejte ho k babicce obcas,odpocinete si a nacerpate aspon trochu energie a pak se vse snasi trosku lip 😉 Jinak za me - vazne udelat rezim a podle toho jet a vydrzet tu chvilku,nez si "to sedne". A myslim,ze i malymu to hodne pomuze 😉

zukru
autor
29. pro 2016

@lucizal do roku nebýval problém. Pak měl poprvé nemoc a od té doby se to táhne. A bojujeme se spánkem. Po novém roce už půjde, přece jen v září nastupuje do školky a musí si pomalu zvykat, že ne pořád jsem s ním.

lucizal
29. pro 2016

@zukru muj syn treba prespava u babicek asi od roka a pul. Ale teda my jsme si se spanim "uzivali" uz od malinka. Loni pres Vanoce uz jsem mela takovou krizi,ze jsem jednu noc probrecela s nim,jak uz jsem nemohla. No a pak me videla moje mamka a malyho si vzala na noc. Ja se vyspala a hned bylo vse lepsi. Asi to vycitil i maly a zacalo se to zlepsovat. Ted,po roce,uz je tech spatnych noci opravdu minimum 🙂

ojo
29. pro 2016

@zukru já bych zavedla na noc meduňkový čaj...podporuje dobré spaní...možná bych ho zkusila i dát před poobědním spaní a určitě upravit režim...také jsem zavedla režim prakticky od porodnice všem třem a režim se jim držel dlouho..resp. plynule se přešlo do školky atd...
takže kluci taky vstávali různě dlouho, měli i období, kdy vstávali v šest nebo druhák dokonce v 5h, ale nechávala jsem v postýlce s hračkama nebo šli ke mě do postele, nechávala jsem zatáhnuté závěsy, vysvětlovala, že je brzo a ještě se spí, pořád dokola, prostě jsem nechtěla sklouznout k tomu, že se bude vstávat a fungovat, zkusila jsem je udržet v poklidu co nejdýl, aby si zbytečně nevyčerpali energii než bude oběd, takže vstávání bylo nejdřív v 7h se snídaní (dřív jsem jídlo nedávala), pak sváča (tohle vždy bylo nějaké období a pak se srovnalo vstávání na 7-8h raní)...mezi 11:30 -12h byl oběd (ten dřívější byl, když vstávali dřív), pak uložit ke spánku a večeře byla nejdřív v 19h a nejdýl do postele se šlo ve 20h....většinou se žádnou nemocí režim nezměnil, max. odpadli dřív večer nebo třeba nespali dlouho po o a najednou usnuli v pět odpoledne, nechávala jsem spát max. 20-30minut, déle ne...aby pak nečumákovali večer a nerozhodilo se spaní...
určitě to zavedení režimu bude trvat, bude třeba trpělivost a vytrvalost! ale určitě se to srovná...zatím bych zkusila toto než řešit neurologa a cpát mu nějaké léky na spaní nebo bůhví co...to třeba až po 3 měsících, kdyby se nedařilo to srovnat, páč čtu, že večery máte docela ok, takže jen srovnat to spaní na noc a ten den upravit....

zukru
autor
29. pro 2016

@ojo meduňkový čaj také nepomáhal, Zkoušela jsem. Dnešek byl po dlouhé době tak, jak bych měl zhruba být, tak snad to tak bude pokračovat i nadále. Děkuji za podporu 🙂. Stačilo by jen prodloužit trošku ranní vstávání a budu šťastná. Poslední dobou i když byl vzhůru v pět, tak jsem dřív jak o půl sedmé z postele nevylezla. Leželi jsem společně v posteli. A když se z ní vysloveně hnal, tak jsem mu pustila krtečka, ale držela ještě v posteli.

jjustyna
29. pro 2016

@lucizal souhlasím, taky bych se na úpravu režimu nejdřív zkusila vyspat. Ono se pak to pár dnů protivné dítě, líp zvládá.

ojo
29. pro 2016

@zukru tak to děláš dobře, i já pouštěla pohádku v nouzi nebo třeba jen pohádku na poslouchání, já jsem nebyla schopná nikdy před sedmou vstávat 😀 ale i tak bych ten čaj zase zkusila dávat, to neni nic proti ničemu...a ten den tedy upravit do nějakého režimu a ne podle něho...dopoledne na procházku ven, abych chodil (neusnul v kočáru), aby se pěkně na čerstvém vzduchu unavil a pak dobře spal po o a na večer vyvětrat místnost...no takové ty klasiky na dobré spaní 🙂 a pořád dokola stereotyp každý den....
ten víkend někde u rodičů bych ani nezkoušela...teda pokud potřebuješ nabrat síly tak ano, neni nic lepšího než odpočnutá maminka 🙂

i já sama si takhle rozházela spaní, že jsem v noci 2h čumákovala, pak dopoledne byla mrtvá, odpo jsem někdy odpadlana hodinu, pak jsem byla protivná, bolela mě i hlava, večer jsem ožila, pak neusnula, v noci zas čumákovala, měsíc jsem byla v kuse přetažená a unavená, že jsem to cítila, že jak jsem unavená, že bych nejradši spala a já čumákovala z přetažení... pomohl mě ten čaj, večer chodit spát ve stejnou dobu, dřív vstávat, přes den fungovat...

mialagia
29. pro 2016

@zukru ahoj já mám tedy jen 14ti měsíční..a u nás to je už dlouho tak, že taky se budí různě v 5-7h s tím ale, že já od začátku ji jen přebalim a v posteli nakojim a zase si spolu lehneme do naší postele a spíme dál..zase podle toho do 8-11h a tím pádem pak poo spí až později a když dřív, tak pak spí ještě jednou venku v kočárku třeba od 15h nebo jí dam večer spát dřív třeba už v půl 6 když už odpol.nespí..tak vim, že my to máme v pohodičce..ale jen mě napadá jednak kdybys mu ráno zkusila dát jen UM a lehli si spolu do postele s tim že je ještě brzo a spí se dál, říct mu, že je ještě tma a všichni spinkaj..nebo ho dala večer prostě spát dřív když odpol.nespí třeba už v 17h, aby nebyl tak přetažený to mu taky může celkově narušovat ten spánek..ono jsem četla, že spánek dělá spánek u malých dětí, že když spí málo, tak jste vlastně v bludným kruhu páč proto spí blbě..

zukru
autor
30. pro 2016

@mialagia umele mleko nemuzeme z duvodu alergie. To u nas nikdy nezabiralo. Taky uz vim proc, protoze mu otekaly dutiny a spatne se mu dychalo. V tom zacarovanem kruhu jsme porad a nemuzeme se z nej dostat.

zukru
autor
30. pro 2016

@ojo pres tyden mame 3x nejake cviceni, takze na unaveni toho ma dost, ale stejne je to rozhazene. Dneska uz po druhe vstaval v 6, jenze pojedeme autem, tak se ho budu muset snazit aspon do pul 11 udrzet vzhuru, aby v nem neusnul. Ale spal neklidne, tak to bude narocnejsi

mialagia
30. pro 2016

@zukru já jsem myslela, že ale jsou nějaký bez laktózy mlíka ne?nebo to taky nesmí? event.když už je takhle větší tak třeba nějaký rostlinný mléko..

zukru
autor
30. pro 2016

@mialagia dr rikal, ze jsou drahe a hnusne. Ty rostlinne pouzivam na vareni. Tak muzu mu to zkusit dat, zda jeste usne.

ojo
30. pro 2016

@zukru no já bych asi nějaké cvičení oželela, když bych veděla, že to narušuje ten spací režim...resp. že teď má tohle období, tak bych se na nějaký aktivity vyprdla, abych to srovnala...ale to jen můj názor 😉
a jak dlouho spí v autě, to usne, když jedete domů?

zukru
autor
30. pro 2016

To cviceni je dopoledne. Takze se natahne a usina pak kolem 11-12. Kdyz jdeme ze cviceni, tak usnina v kocarku. Tedka jedeme dve hodiny o rodicum. Tak usnul neco malo po 10h.takzr pocitam, ze bude od 12 vzhuru neli i drive