Dítě je na mně závislé. Jak to odbourat?

nikitka2323
1. led 2021

maminky jak odbourat zavislost ditete na me? mam syna 1 rok a druhého 2,5 let. mladší je na me hrozne zavisly... cely den jen za mnou chodi, drzi me za nohu, sape se na me a place. Usne jedine na rukou. Uz me to prestava bavit protoze mi to komplikuje chod domacnosti a taky peci o druheho syna. Problem je ten ze pritel si neuvedomuje zavaznost situace a je mu to jedno.... ani nijak nema o syna zajem takze nehrozi ze by syn travil treba jeden den bezeme. Takze okolnosti me i nuti s nim byt od rana do vecera. Uvazuju ze přestanu treba kojit, jenže vyzaduje dost prs. Sam si prijde a vyhrne mi triko. Nevim jak to odbourat a nechce se mi poslouchat plac ve dne a v noci 😳

jakreb
1. led 2021

@nikitka2323 Jednoducho odist na par hodin, den, vikend. Nech sa stara otecko. A nehrozi? Na co máš dve deti s muzom co o ne nejavi zaujem?

atisak
1. led 2021

@nikitka2323 Je to separační úzkost. Pro mě asi nejnáročnější období. Trvá to jen několik měsíců. Je potřeba to vydržet. Dítě se ujišťuje, že má matku a že se na ni může kdykoli spolehnout. Pokud bys mu najednou zmizela, mohlo by se to i zhoršit. Ale otec by se opravdu mohl více zapojovat.

martiniquest
1. led 2021

Mas normalni dite, které prochazi fazi separacni uzkosti.

atekram42
1. led 2021

Je to naprosto normální vývojová fáze, některé děti to mají víc, některé méně, ale je podle mě dost špatný přístup se to snažit "odbourat", jak píšeš. Vždyť je ještě malinký a potřebuje mámu, zvlášť v tomhle období moc, naopak tím, že se budeš snažit mu to sebrat, tak bude cítit frustraci a může se to ještě o to víc zhoršit nebo to období prodloužit a navíc i zadělat na psychické problémy do budoucna. Vím, že je to hodně náročné, ale je potřeba to přečkat a dát dítěti ten pocit jistoty, teď to vyžaduje, protože to prostě potřebuje pro svoji spokojenost a pro správný vývoj. Ano, je to těžké, u některých dětí je to výraznější, ale prostě to tak je..

cherie24
1. led 2021

@atisak opravdu to trvá jen několik měsíců? To by bylo super, kdyby to samo přešlo :D
@nikitka2323 moje malá mi dělá to samé. Pomalu si k ní nemůžu ani sednout, protože jakmile se k ní naklonim začne se vztekat a dobývat se do výstřihu. Chlap by se i rád zapojil, ale jakmile na ní šáhne začne křičet ne, ne, mami a už běží za mnou s řevem jak kdyby ji na nože brali. Dokonce i chlapa ode mě odstrkuje, jak na mě šáhne, zahodí hračky a běží se mi sápat na nohy. Je to únavné, ale doufám, že je to jen období takové.

puhelin
1. led 2021

@nikitka2323 Ber to jako fazi, ktera prisla a zase odejde. Delejte spolecne cinnosti i se starsim, at vidi, ze i oni dva spolu muzou travit cas. Pak odejdes treba do kuchyne a ani to nespozoruji 🙂

atisak
1. led 2021

@cherie24 Ano, syn to měl mezi 11.-14. měsícem. Fakt to bylo na palici. Ani v noci nechtěl skoro spát sám. Prakticky nulový čas s manželem. Připadala jsem si ve vězení. Naprostá ztráta soukromí. Když jsem šla na hodinu pryč, syn klidně tu hodinu beze mě s manželem prořval. Pak se to zlepšilo. Teď jsou mu 3 roky a vydrží beze mě klidně celý den.

lenerka1
1. led 2021

Běžná vývojová fáze, čím víc je člověk k dispozici, tulí se, mazlí, je po ruce, tím je kratší. Snaha "odnaučit" naopak celý proces komplikuje a prodlužuje. Vzít dítěti v tomto období jednu z mála jistot (kojení), bych raději nezkoušela. Neznám sice povahu dítěte, ale můj tehdy tříleťák (separačku už dávno za sebou) třeba omezení kojení nesl těžce a potřeboval být se mnou více, více tulit a ujišťovat o tom, že ho mám ráda, aby si to vykompenzoval. Malá má separačku právě teď, od narození uspával manžel, na mě dost nezávislá, až mě to trošku mrzelo, posledních pár týdnů musím já, jinak řev a neusne ani za boha. Držím pěsti, ať to brzy přejde.

cherie24
1. led 2021

@atisak malá si s ním normálně dřív hrála, teď se snažim uvařit, ona mi kňourá pod nohama, ale když si jí chce vzít, že si půjdou spolu hrát, tak řev jak nalesy. Je to celkem úmorné. Já si ani nedojdu na záchod bez hysterie a chlap je z toho teda taky vyjukaný. Snad to přejde teda 🙄 hlídá si mě jak hlídací pes. Když na mě na gauči položí ruku, tak malá hned přijde a ruku mu odstrkuje a říká ne, závislačka na entou, maminka je jrlen její 😀

atisak
1. led 2021

@cherie24 Určitě to přejde. Radu asi nemám. Prostě nějak přežít. Kojení rozhodně teď neukoncuj, to by stejně nepomohlo. Třeba si ji zkus dát do nosítka na záda, když něco děláš. Nebo musí víc v domácnosti něco dělat manžel.

nita1984
1. led 2021

Porid si šátek nebo nosítko. Neskutečně ti to ulehčí situaci a syn bude mít naplněné své potřeby

codal
1. led 2021

V tomhle věku je to přirozená potřeba dítěte. Některé děti mají separační úzkost větší některé menší a podle mě jediné, co můžeš udělat, je naplnit tu potřebu, protože kdyz se jí budeš snažit "odnaučit", tak tim spíš na tobě bude viset, protože bude vědět, že jeho čas s tebou je omezený a že zase odejdeš, v tuhle chvíli to dítě potřebuje tu jistotu, že tam pro něj jsi. Je to hrozně náročný, ale úplně normální. Šátek nebo nosítko je dobrý nápad, hodíš na záda jako batoh a uděláš spoustu věcí a máš volné ruce i pro toho staršího. Vydrz, zlepší se to, ale chce to čas a trpělivost. Kojení bych teď určitě neodvourávala nebo rozhodně ne najednou. To chce pěkně postupně, aby to pro dítě nebylo tak těžké.