Hlídání miminka. Kdy jste nechávaly hlídat?
Ahoj holky. Ráda bych znala vaše zkušenosti, kdy jste nechávali hlídat své miminka? Mám holcicku, bude ji 5 měsíců. A zatím nemám potřebu ji nikomu jinému než manzelovi sverovat a asi ani nechci. Když potřebuji uklidit apod tak samozřejmě ji manžel prihlidne, ale to jsem v domě, vyloženě se vzdálim z dosahu od ní tak 1x týdne na 2hod když jdu cvičit. Dle okolí a hlavně rodiny jsem divná a oni mají velkou potřebu hlídat a já cítím správně že prostě zatím ne. Jak to máte vy? Jinak u mě hormony už jsou relativně v pohodě a nemyslím si že se to v brzké době změní. Úřady si zařídím s malou, stejně jako nákupy, nepřipadám si omezená. Děkuji za Vaše zkušenosti.
Mne mama hlidala od 3 tydnu(3 hodiny,chodim na francouzstinu a na manzela to bylo brzo kvuli praci).ale pokud nemate potrebu vyhledavat hlidani vykaslala bych se na to.az budete mit treba 2 deti ocenite ze starsi bude s babickou a s mladsim pujdete k dr.nebo do porodnice na kontrolu atd a babicky si hlidani uziji...
Mam a mela jsem to stejne. Jednou jsem nechala vozit mamu u ni na chate, kde jsem byla. Sla jsem si lehnout. Malou mi spalila od slunce. Byla v obliceji jako rajce, navic ji nechala svetr, takze byla dost zpocena. Pak jsem si jednou odbehla, kdyz se probudila starsi dcerka a dala svoje 2. Dite- tehda jeste miminko, do ruky moji babicce- oparila mi ho kafem na brise. Dost jsem dbala na stravu, jen co jsem dala dceru tchyni- cpali mi ji tam neslyslama.. Pak jsem jednou odbehla na wc, moje babicka pila s kamoskou kafe na zahrade, 4m. Od nich pichlo lezouci dceru do nohy vcela a dcera plakala jak tur, ony ji neslysely a klevetily vesele dal.... Takze ja si radsi hlidani necham ujit. 😀 Takovych situaci bylo uz moc. Podle nich ja vsechno moc hrotim, podle me, oni na to trosku kaslou....
@baruniceslepice ježíši 🙄😔... tak to se nedivím, že se radši obejdes bez hlídání... já nevím že ti lidi hrozně rychle zapomínají že měli malé děti. Mateřský pud by se měl aktivovat i na příbuzné, jinak to bude drhnout vždy... malé dceři bylo 5 týdnů když k nám přijela svagrova s dětma na návštěvu - umýt si ruce než sahnu na miminko beru jako základ... neumyli si ruce, dokonce z ní pak vypadlo že ten jeden má antibiotika, chrmlal, zakaslal do ruky a pak hladil miminko... nestačila jsem zareagovat a byla vzteky bez sebe... hezký a slušně jsem ji požádala že nemocné děti k novorozenci opravdu ne a ráda bych o nemocech věděla než se k nám vydají. Zaútočila na mě, že to hrotim, že si dcera musí budovat imunitu a že nemocí jsou u dětí normální, že jen kašlal a dobiral antibiotika...
@baruniceslepice přesně z tohoto důvodu syn k nikomu dlouho nešel. Teď bude mít 3 roky a mojí mamině věřím. Ta ale chodí do práce, tak jen tu tchyně, co bydlí pod náma. Teď těšíme to, že si od malého nechá vše líbit s on je potom strašně rozežraný a zkouší to u všech. Takže hlídání jen na nezbytnou dobu (chlap dělá nepravidelně, někdy do 3 někdy do 8 večer)
Holky, moc děkuji za reakce... zatím tedy nemám opravdu potřebu a cítím že je to tak správně. Moc se opravdu nepotykam s kladnou reakci okolí. No nicméně to má i druhou stránku a to že všichni celá partnerova rodina ani nepřijede a s dcerou si nepohraje. Většinou chtějí abych tam dceru vozila já a oni tam jeli s kocarkem, tam si hráli. U nás jsou vždy vítání a já tam jezdím 1x týdne ale víc nechci, kdyz chtěji tak hlídat a mají potřebu vidat dceru, měli by proto také něco udělat že?..
@jjasmina No a kdybys neměla možnost hlídání tak máš mimčo jako nechat samotné doma? 😮
@jjasmina já syna všude vodim s sebou.byl se mnou i mojí praktické doktorky i u pediatry kvůli dcerce.
@anna189 synovi bude 8M a hlidala jednou moje mama na 2 hodiny. Uz jsem vazne musela ke kadernikovi.
Jinak nakupy obsataram s nim, uvarim, uklidim. Nechci ho nikonu davat na hlidani a jeste dlouho davat nebudu.
Manzela jako hlidace nepocitam, je to jeho tata takze se postarat musi.
Syna mi mamka hlidala poprvy, kdyz mu byl cca tyden. Tak na dve hodky. Ve ctyrech mesicich na celej den 🤷
@drep no jo, mne pupecni snuru prestrihli, kdyz se malej narodil. Vsak at si to kazdej dela jak chce. Kdyz jsem v jeho mesici musela na celej den do spitalu, taky byl doma s tatkou a nedalo se nic delat. Moje mamka ani manzel nejsou pro syna nicim nebezpecni a kluk neni muj vyhradni majetek😁
@drep ať si dělá kdo co chce.jinak já nekojila od 3 týdnů věku dětí,takže jsem je fakt nonstop neměla u prsa...ale ráda si dělám věci po svém a nemám ráda když mi někdo do něčeho mluví,dělá jinak než já nebo za mými zády.ja mám děti a ne pritezek,který chci odkládat,na to bude ve školce času dost
Dokud jsem kojila, malý byl se mnou nebo si ho maximálně do kočárku na procházku půjčila sousedka (učitelka v mateřské školce, která sama nemůže mít děti a našeho malého miluje) nebo když u nás byla moje máma (která bydlí 100 km daleko a jezdí teda vždy na víc dní), tak jsem jí malého dala do kočárku a jela jsem v klidu nakoupit. Malý se na roce sám odstavil a to si ho vždy jeden den v týdnu začala brát tchýně s tchánem. Spal u nich poprvé na roce a půl. Od té doby asi třikrát. Teď mu byly dva a vzhledem k tomu, že mám teď spoustu práce (daně), tak jsem malému zařídila chůvu. Zkraje s ním byla jen u nás na zahradě, já měla vevnitř klid na práci, postupně začali s procházkami, teď si ho ráno vezme a večer vrátí. Beru to jako přechodné řešení, v létě už budu mít volněji a nechci malého odkládat jen abych měla klid. Ale teď to pomůže a nemám z toho žádné výčitky. On je s ní spokojený a já můžu bez stresu pracovat. Ale tu možnost ho jeden nebo dva dny v týdnu nechat pohlídat a mít čas na to soustředěně pracovat, si chci i do budoucna ponechat. Nevidím na tom nic špatného, Jiřík přijde do kontaktu s jinými lidmi, dětmi atd. Já jsem nedružný typ, představa klábosení s ostatními maminkami na hřišti nebo pískovišti mě mírně děsí, takže to ať si za mě odbyde tchýně a chůva 🤣
@veronikav31 Jasne, clovek se na to muze divat jako na odkladani pritezku. Pro me je ale hlavne zasadni, ze moje deti maji kontakt i s nekym jinym, nez jen se mnou a s tatou. Ze se nauci, ze babicka uz je starsi a treba na nektere veci nema silu, ze si na to vybuduji uz od utlunkeho veku citlivost (muj syn treba pomaha moji mame uz od malinka vstavat ze zidle. I kdyz samozrejme na to nema silu, ale proste vidi, ze babicce se vstava hur, tak ji jde podat ruku). Ten mezigeneracni kontakt je podle me strasne dulezity. Pak se muzeme rozcilovat, jak si mladi nevazi starsich, ale kdyz doma od malinka jenom slysi, jak baba dela vsechno spatne a v zadnem pripade nesmi hlidat, tak se to pak tezko to dite odnaucuje. Nehlede na to, ze jsou ty decka potom pri nastupu do skolky ve stresu, protoze je poprve v jejich zivote 'hlida' nekdo jiny a to v situaci, kde nejaky individualni pristup uz proste mozny neni.
@klokanka31 jooo to netuším, většinou to řeším tak, že třeba můj nebo kamarádka mě doprovodí.
Svého syna jsem dávala na hlídání co to šlo, takže cca od 3 měsíců byl u babičky na pár hodin až půlden 1x týdně a díky tomu mají oba dva silně k sobě vztah. Já chodila na výpomoc do práce aby si někdo nemyslel, že jsem někde kafíčkovala 😒 Ale chtěla jsem, ale z důvodu, že mi prostě mateřství prostě nevyhovovalo - jsem ráda, že už je synovi 6 let. Každý to má ale jinak. Kdybych kojila, veřím, že by byla situace naprosto jiná. Ale takhle jsem neviděla v tom problém zda budu krmit UM já nebo tchýně, případně mamka. Následně šel ve 2,5letech do školky a během 3 týdnů se v pohodě adaptoval jelikož nebyl pořád a pouze se mnou. Ale tohle opravdu záleží na každém rodiči. Každé dítě je jiné a každý rodič je jiný. Tady se každý rodič bude "bít" za svoji verzi o které si myslí, že je správná.
@volodka162 syn byl taky zvyklej byt beze me, do skolky sel ve dvou a ctvrt a katastrofa.. skoro kazdy rano rev az do Vanoc. Pak se to nastesti zlomilo a uz chodi rad.
@ai30 my s tim problém nemáme,často jsme u prarodičů nebo oni u nás,takže děti k nim mají respekt.ale nevidím přínos v tom hlídat často děti.ja se setkávám s tím,že babičky nahrazují rodiče v celodenním hlídání, učením do školy, vyzvedáváním ve školce/škole, odplenkovanim prcka ve dne i v noci,denně.to už není babička,ale chůva.a jinak já před dětmi babičku neschazuji,když se mi něco nelíbí,tak ji to řeknu osobně nebo do telefonu,ale nikdy u toho nejsou naše děti.a jinak dcerka i syn se do školky těšili a nebyl problém s nástupem,ba naopak starší dcerka chtěla chodit do školky i o víkendu,od nástupu do školky nebylo žádné rano s brekem(takže v tom snydl hlídání postrádám).babicky má ráda,ale jednou za čas tam jde ráda,ale každý den nebo obden ne,to už by na ní bylo moc
@lenickakl takže klidný nástup do školky nezávisí s tím zda bylo dítě hlídání nebo ne
@volodka162 no,vidíš to a nám se i nehlídaná dcerka adaptovala od prvního dne skolky.ba naopak pro ni bylo hrozné,že děti ráno brecely,když je tam rodiče dali ucitelkam.i kamarádky syn-hlidany i přes noc měl s tím problém a zvykl si na školku až v lednu, únoru.takze i když je dítě hlídané ve většině případů má problém se školkou-muze se bát dětí,protože může být zvyklí jen na dospelaky...
@veronikav31 Jenze ten vztah vnoucete a prarodicu je uplne jiny, kdyz maji cas sami na sebe, nez kdyz jsou neustale s rodici a nekdy je tam babicka taky.
Nesnáším spojení půjčovat dite...copak je dítě nějaká vec, která se půjčí a pak vrátí. Já mám syna 5 týdnů. Nechápu ty lidi, co v dnešní době Corona viru lezou do kočáru a prskají na dítě. Chtějí si ho chovat a tak různě. Teď jsme byli na oslavě narozenin...babička měla 80 let. Měla jsem úplně trauma tam jít. Bylo to přesně jak jsem predpokladala 50 lidí se mi nahrnulo do kočáru. Sahali na něj neumytyma rukama. Tak jsem řekla že je malej a že vzhledem ke koróně koukat ze dvou metrů. Asi si myslí, že jsem magor ale je mi to jedno.
@veronikav31 nesouvisi. Jak ja si naivne myslela, ze to nebude problem. Ale trvalo to dlouho. My teda mame rodiny daleko, takze syn nebyl hlidanej zas tak casto, ale kdyz uz byl, tak uplne bez problemu.. a zacatky ve skolce masakr.
@ai30 není jiný,je stejný.jde o to vybudovat vztah dítěte k prarodičům a ne,že se bude bát když babička zvýší hlas nebo si nebude umět poradit s prudší povahou dítěte.at si každý nechává hlídat dítě jak je libo.ja si svoje děti vychovávám jak chci já a jsembzavto ráda, mají dobrý vztah k prarodičům,ve školce taky v pohodě,s dalšími dětmi taky vychází,umí pozdravit když někam přijdeme i když odcházíme.
@veronikav31 Je opravdu jiny. Nemas s tim zkusenost, tak to nemuzes videt. To, co zminujes, s tim nema vubec nic spolecneho. Deti se proste chovaji jinak, kdyz jsou okolo neustale rodice a kdyz tam nejsou.

My mame rodinu daleko. Takze deti casto taham taky s sebou,diky bohu se da na urade domluvit schuzka, nakupy online nebo sjede manzel. S jednim ditetem jsem nic taky neresila. Az s dalsim a dalsim je to zajimavejsi a to bych teprve byla rada za pomoc,kdyz napr syn usne,ja musim pro druheho do skolky a treti je nemocny....