Jak naučit lézt po čtyřech?
Ahoj holky, syn 11 měsíců se plazí jen po bříško. Zkouším ho davat na 4, ale stejně si vždy lehne. Máte nějaké triky?
Moje dcera třeba leze tak, že se šoupe prdylkou po zemi. Doktorka říkala, že ne každý dítě musí lézt tabulkove po 4. Pro jistotu jsem se ptala 2 fyzioterapeutek a taky ani jedna nevidí problém. Dcera jde z břicha přes šikmý sed do sedu a psk takhle leze. Teď už se začíná přes rytíře pomalu stavět. Tak čekám reakce 😁😉
A např u syna, který se vyvíjel tabulkove, dělal všechno, jak by měl a zhruba i v době, kdy mel, tak mu byly diagnostikovany 3 typy disfunkci. 🤷
Já bych ho nechala se svobodně rozvíjet, přijde na to sám.Ono stejně člověku čím víc se snaží, tím víc je to spíš na škodu
@sebinka123 takhle se šoupal kamarádky syn a dvě fyzioterapeutky plus jeho matka lékařka v tom problém viděly
@aneta_v no a co s tím dělaly? Prostě takhle leze a neumím si představit, že ji budu nějak učit lézt. Děti mají nějakou intuici, takhle si to zvolila a odborníci v tom nevidí problém. Propana, to všichni pojedeme na tabulky než na vlastní intuici? Tahle doba mi fakt přijde v některých věcech ujetá. Je to podobný jako u kojení, kdo nekoji, jako by nebyl. Nebo když dítě třeba ve 3 letech nemluví, tak je asi problém, a takhle bych mohla psát donekonečna. Kdo nastavuje tyhle mantinely? Kam se ztratil obyčejný selský rozum a intuice?
@sebinka123 a pak většina matek panikaří, že je jejich dítě divný, protože před nástupem do 1.třídy neumí recitovat básně, neumí číst, nebo že neumí malou násobilku 🙈 chudáci děti, co jejich matky nečtou na netu a nechávají dítě žít a vyvýjet se vlastním tempem 🙈 Teď mě tu sežerou 😂😂😂
@izzylka souhlasím a buď v klidu, sezrany budeme obě za selský rozum a vlastní názor. Jo a bohužel moje dítě asi tsky recitovat nebude, ten starší jde vždycky pryč, když začnu básničky a písničky, takže budeme 2🤣🤣🤣
@izzylka proto jsem to sem taky napsala, protože čekám na reakce těch ctecich a tabulkových matek 😉
@sebinka123 já nechávám syna užívat si dětství..učení mu začne s první třídou a bude se učit celý život 🙈 umí to, co ho zajímá a do ničeho ho nenutím 🤷🏻♀️ fakt jsem hrozná matka 😂
@sebinka123 nic, nechtěla cvičit Vojtovku, dohodla se s fyzio, že až to malej pochopí, tak budou trénovat lezení. Jinak dítě mimo tabulky znamená spíš, že to dělá v jinej čas a ne, že to nedělá vůbec, to často v pořádku není a můžeš si o tom myslet, co chceš, a obhajovat, jak chceš. To, že se tvoje dítě místo lezení šoupalo po zadku je tvoje věc, ale neventiluj to tady jako něco, co je v pořádku. Prostě je nějaký vývoj, kterým by dítě z různých důvodů mělo projít a nemá to nic společného s intuicí. Nebo pokud by dítě nechodilo, jen lezlo po kolenou ve stoje a bylo mu třeba pět, tak je to podle tebe jeho intuice a je to v pořádku? Ano, dítě by se mělo nechat vyvíjet dle svého tempa, ale nevidím nic špatného na lehké pomoci formou hry
@aneta_v ale zjevně to v pořádku je, protože doktorka říkala, že ne každý dítě musí lézt po 4 a protože jsem pochybovala, tak jsem se ještě zeptat ptala 2 dalších odborníků a dle nich v tom taaky neviděli problém. Tak nevim, proč bych to tu neměla ventilovat. Třeba ještě dcera poleze, nevím. Teď se prostě šoupe po zadku.
@sebinka123 no a podle jiných odborníků to v pořádku není. A když tady použiju selský rozum, kterým se tu oháníš, tak šoupání po zadku opravdu nepovažuju za něco pozitivního. Nebo ty se snad tak pohybuješ?
Nám pomohlo přelézání přes naše nohy - za hračkou nebo za křupkou. Ale myslím, že to byla spíš podpora, aby tu fázi úplně nepreskocil. Rozlezl se až těsně před rokem a fyzioterapeutka říkala, ze svaly má v pořádku už o dva měsíce dříve, jen že nemá důvod lézt, protože si vystačí s plazením a sezením 😀
@domcz_a Synovi pomohlo dát do bodycka overball nebo ho ovázat velkým šátkem. Ale začal až po roce, zajděte na fyzio, třeba ještě není zpevněný. Každopádně hlavně neposazovat a nic neurychlovat. Moje obě děti začaly lézt po roce, půl roku lezly, to jsem už byla ráda, lezení je moc důležité pro psychosomatický vývoj. S prvním jsem šla právě proto, že se v roce plazil a nelezl, fyzio ho hned rozlezla.
* psychomotorický, pardon, upsalo se mi to
@izzylka jenže ono to lezeni po čtyřech zrovna důležité fakt je. Plazit se nemusí, lézt by mely. Jsou děcka co ho přeskočí, rovnou si stoupnou, ale to neznamená že je to dobre, jen protože to tak udelaly samy. Já taky nejsem zastánce moc do všeho vrtat, ani něco urychlovat, každé má svoje tempo, ale to asi ani není podstata dotazu, pokud má dítě 11 měsíců, myslím že starat se o správný vývoj a pokusit se motivovat třeba dle rad fyzioterapeuta není nic spatnyho a není to ani hledani problémů tam kde není. Ne každý má nervy nechat všechno být jen protože časem se každý "nějak rozhýbe" 🙂
@aneta_v a ty se po 4 pohybujes? Je to přece předstupeň chození, ne? A to asi chodíš, stejně jako já
@sebinka123 kdyby moje dcera poslouchala jen sebe,dala na svuj selsky rozum a intuici,tak by nase vnucka byla na invalidnim voziku, NIKDY by nechodila .Ale protoze je dcera chytra,inteligentni,dala si poradit od odborniku,medicinsky vzdelanych podotykam,ne na rady internetovych doktoruA vnucka ve 4,5 letech vypada a chova se jako zdrava .Jen odbornik pozna,ze to neni uplne umerne veku.Takze nekdy je dobry si nechat poradit .Nemyslite??? Na vnucce nic prosim poznat nebylo,ani ja jako lekarka/ pro dospele,deti nelecim a nestudovala jsem Pediatrickou fakultu/ ani manzel jako hrudni chirurg,jsme NEPOZNALI,ZE JE NECO SPATNE. Obdivuji Vas nazor sebevedomy,ale naprosto zcestny.😪
@sebinka123 pokud potřebuju podlézt překážku, lezu po čtyřech, po zadku se opravdu nepohybuji
Ahojky, taky mám 11měsíčního syna a stejný problém ☹️☹️☹️
Pokud chceš tak napiš sz a můžeme pokecat 😂
@ahyt A četla jste výše moje odpovědi? To nejsou názory a rady internetových lékařů, ani rady, co jsem kde vyčetla.
Chodíme na preventivní prohlídky OSOBNĚ!, k naší doktorce chodím už 20 let, tak verim že ví, co říká. A ptala jsem se na to i fyzioterapeuta, který dává dokupy naše profi hokejisty a taky nevidí problém a dceru viděl a ještě jsem se ptala fyziot. sestry, která chodí rozhýbavat naší ležící babičku. Tsky nevidí problém.
I přes to, že doktorce věřím, tak už několikrát se mi osvědčilo, zeptat se na názor více odborníků. Podotýkám, že osobně a nikoliv přes internet nebo po telefonu, apod. Tak kolika lidí se mám ještě ptát? Neptala jsem se známe na interně a ksrdiologii, to je pravda. Ptala jsem se jen těch kterých se to přímo týká. Tak mě neurazejte. Děkuji
@sebinka123 zbytečně se rozčiluješ 😊 tady už nemá cenu komentovat 🙈 jinak synovec i syn to taky chvilku dělali 😂 synovec se dokonce šoupal pozadu 😂 jo a lezení přeskočil uplně, ten vůbec prostě nelezl a ve 3 letech poznal čísla do 100, ve 4 letech už lehké počty, pak ho začal zajímat vesmír a planety a teď v první třídě je nejchytřejší 😂 občas se divíme, po kom je tak chytrý 😂
Ale já se tu už s nikým dohadovat nebudu...ale na tebe jsem reagovat ještě musela😊
Holky, děkuji moc za rady! A nehádejte se 🙂
@izzylka ono to opravdu nemá cenu tady něco psát. Ono je i těžký to, když se ani doktoři a odborníci mezi sebou nejsou schopní domluvit a každý ti říká jiný názor. Jsou to odborníci, tak komu vlastně mam věřit?
Už několikrát jsem si říkala, že by to chtělo abych byla doktor, právník, učitel a co já vím ještě.

@izzylka Vy jste odbornice?? Mate medicinske vzdelani? Mate totiz dost sverazny nazor.Ano, u vetsiny to problem neni,ze neleze ,ale u urciteho procenta to muze znacit zasadni problem.Takze je lepsi to zkonzultovat s odbornikem nez tvrdit,ze z toho clovek nadela,ze neleze ,ze je to normalni.Boze,jak me vytaceji tyhle radoby spravne rady.Jsou totiz lživé.