icon

Jak naučit roční dítě chodit bez plen?

lajochova84
23. črc 2018

Holky, maminky, všude jsem slýchával jak dříve byl děti v roce bez plen, i prvorozený mého manžela. Náš malý má 14m, na nočník ho dávám 4 měsíce, co ještě pořádně neseděl. Vždy ráno, vždy po spaní, někdy i během dne. Ano, vyčůrat se nebo i ráno vyláká, ale, že by nějak omezil čůrání do plenky, to ne. Teď běhá nahatý venku nebo ku dám jen kraťasy, aby věděl, že, když se počůrám je v mokrým, ale nemá to vůbec žádný účinek. Prostě si pořád čůrá jak chce. Neumí mluvit, ani chodit, takže si myslím, že je asi ještě brzo, ale ráda bych, aby byl do podzimu bez plen aspoň pres den! Poraďte.

Strana
z7
janyshka
25. črc 2018

Já bych to nehrotila. Míša pochopil, že se nečůrá a nekaká do plen až teď ve dvou letech a sem tam mu to ještě pořád nevyjde 😀 No a co? Je zdraví, šťastný a spokojený a na doktorát z vysoký školy mu nikdo psát nebude, kdy se odplenkoval 😀
Takže za mně zbytečně nestresovat sebe ani dítě a dát tomu čas...vysvětlit, ukázat, ptát se jestli se mu nechce, ale proč na to zbytečně tlačit...?

lenka.han82
25. črc 2018

Podle me je brzy. Zbytecne se na deti pospicha. To od starsi generace slysim furt, ze v roce deti chodily na nocnik. Sama nechapu, jak to udelali. Dceri je 19 mesicu a i kdyz asi vi, co po ni chceme, do nocniku se nevycura 🤷‍♀️ Nechavam tomu cas...

jane46
25. črc 2018

To jsem se po ránu zase pobavila... Já mám děti dvě (2 roky a 6 měsíců), starší je bez plenky několik měsíců přes den, v noci jí má ať je suchá nebo ne, nebudu narušovat jeho fáze spánku a dávat ho vyčůrat a ani ho omezovat v jeho potřebě pití před spaním.... (Nedělej druhému to, co sama nechceš aby někdo dělal Tobě + velká dávka selského rozumu... To je moje výchova. Vždycky si představím sebe v pozici mého dítěte, jak mě by se to líbilo/byla spokojená a i to, že by mi někdo zakázal se od šesti napít, budil mě a honil body za suché povlečení...vrrrr). Veškeré ty autorkou zatracované metody jsou u nás na běžném pořádku (BKM, BLW, šátky a mnoho dalších). Já si doma vychovávám parťáky a sobě rovné a když se starší rozhodl, že teď chce lézt a objevovat svět a na BKM nemá čas, bylo po jeho, nechala jsem to na něm a na jaře vyzkoušela indiánskou metodu a do týdne byl bez plenky. Mladší se mi na BKM vyprdla po pár měsících a je mi to fuk. Každé dítě je jiné.
Minulé generace a jejich "super" metody už tu popsaly maminky přede mnou... Díkybohu moje máma i tchyně radši většinou mlčí a nepředhazují nám "jak je to dobře" (myslím, že jim samotným došlo, že to nebylo úplně dobře).
Plus porovnávání dětí... já vyrůstala na statku a ještě na základce mě spolužáci přemlouvali, ať je vezmu na návštěvu, že ještě neviděli živou krávu. Ve třídě jsem byla jediná, která doma něco dělala (nebyla to moje volba, musel prostě pracovat každý bez ohledu na věk). Upřímně, dalo mi to hodně, ale na svoje dětství nevzpomínám jako na pohádku od Josefa Lady. To by byl ale jiný příběh o výchovných nezdarech mých rodičů, se kterými se peru doteď. Všechno není jen černobílé.
A doporučuji si přečíst něco o dětech z dětských domovů, v co vyrůstají a jaký díky jejich dětství mají start do dospělého života. A nedělat soudy, pokud o tom nic nevím. A kdokoliv bude o mých dětech, které jsou nošené, opečovávané, chované atd. říkat, že jsou arogantní rozmazlení parchanti... říká si o pořádný arogantní výprask. To mě zvedlo ze židle (z postele).

junkka
25. črc 2018

Jinak teda jeste k tematu. Dcera si za prase nechtela na nocnik ani sednout, natoz se do nej vycurat. Tak jednou za dva mesice jsem to zkusila a nic. Neresila jsem to. Kdyz ji bylo 22 mesicu tak tu behala nahata a sama si sedla na nocnik a vycurala se. Do tydne byla bez plen a do dvou tydnu mela plenku suchou i v noci. Proste k tomu dozrala. Za mesic jsem ji plenku vzala i na noc a hotovo. Bez nervů, stresů, bez pocuraneho nabytku a podobne. Nejak nechapu, jak nekterou matku muze bavit treba od roku behat za ditetem a neustale ho davat curat, otravovat ho s tim a nedej boze v noci budit na curani jen aby se mohla chlubit, ze je dite bez plen od roku.

eviicka
25. črc 2018

@lajochova84 soudy, sarkazmy a povyšování na téhle diskuzi cítím nejvíce z tvých příspěvků...

kata267
25. črc 2018

Chtelo by to toleranci...nekdo koji mesic, nekdo 5let, nekdo nosi, nekdo vozi kocarem...atd.atd. kazdy to dela podle sebe a nikdo nema patent na rozum..taky mam svuj postoj ale nikomu ho nenutim...navic je to mimo tema a s curanim to nesouvisi teda...
Ted jsem si uvedomila ze znama ma holku ani ne 2 roky bez plen ale ona to videla u starsi sestry a proste to tak chtela sama a cura na nocnik, takze k tomu sama dozrala..jak to maji v noci bohuzel nevim

koncita
25. črc 2018

@lajochova84 Podívej, mě fakt neurazíš ani nerozhodíš, z toho co jsi vypsala s dětma nedělám skoro nic 😃 😃 ale to je úplně jedno 😎 protože v tomto se myslím shodně většina matek...jsi prostě velmi ctižádostivá, máš potřebu srovnávat svoje děcko a moc by ses potřebovala světu (a hlavně matce nevlastního dítěte, že? 😉 ) pochlubit, jak šikovného synka máš. To je celý.
Prostě pokud na to nepřijde sám, tak se třeba postav na hlavu, ale si říkat nebude. Nebo ho nech bez plíny a lítej za ním nonstop s hadrem a v noci ho třikrát vzbuď, hlavně teď ve vedrech mu navečer už nedávej napít (to je mimochodem perfektní postup) a spotřeba plen včetně tvojí práce s přebalováním bude minimální.

linbrno
25. črc 2018

Ještě jsem se zamyslela nad hrami na nočníku - aby se z toho nočníku nestalo pro dítě zábavné sedátko, kde si sedne a bude si prohlížet knížky. Proč je to vlastně pro tebe tak hrozně moc důležitý? Máte málo peněz na plinky? Už tě nebaví přebalovat? Nebo jsi prostě ambiciozní a chceš se chlubit? To ale můžeš i jinak, nechceš místo jeho svěračů raděj povzbuzovat jeho intelekt? Třeba se místo naučení bez plinek spíš rozmluví a bude ohromovat okolí takhle. Nebo bude šikovnej jinak..
A fakt zkus být trochu otevřenější jiným názorům. A rozmysli si, jestli ti učení bez plinky stojí za noční vstávání. Možná jo. Ale možná taky budeš přes den mnohem míň trpělivá a zklamaná, když to nepůjde.

jane46
25. črc 2018

@junkka Jj, posazovat na nočník vs chodit na nočník. Výsledek v nočníku je možná v konci stejný a rodiče se radují, ale cesta je jiná a co každá z nich dá do budoucna tomu dítěti (všichni za mě všechno rozhodnou a postarají se, nemusím se sám snažit x musím se rozhodovat sám, zkoušet si nové věci a vím, že rodiče mi případně pomůžou).
Honit dítě s nočníkem... to už mám v plánu přes den dělat jiné věci.

babanci
25. črc 2018

Roční dítě bez plen, to se mi jeví jako příliš smělá myšlenka.🙂 Taky už mám skoro čtyřicetiletou dceru, tenkrát jsme jí drželi na nočníku, sotva seděla a pořád jsme za ní běhali jako šílení, v roce a půl už pleny opravdu neměla. Dneska mi to přijde jako pěkná pitomost. Mám vnučku - dvouletou a teprve teď jí dochází, co se po ní vlastně chce. Přes den si na nočník dojde, ale venku, při hře na to docela často zapomene. A co? Necháme si jí. 😀

oveckaluky
25. črc 2018

@lajochova84 Já bych tedy spíš zvracela z vašich názorů..."prostě nechci přebalovat už moc dlouho" - ony to ty děti tak nějak vyžadují, s tím jste do toho snad šla, ne?

"Směju se maminkám, co se vrací k látkovým plenám..." Proč? Že přemýšlí ekologicky a pro děti chtějí to nejlepší bez chemie?

"Nedávat pít na noc je snad normální." To jako vážně? Jen aby bylo dítě na roce a půl bez plen? Dítě se má napít, když má chuť a potřebu, a to, že jste líná ho přebalit jednou navíc, no chudák dítě.

"Tím, že je opečováváme, z nich vyrůstají vypočítaví parchanti." To už ale snad opravdu nemůže být myšleno vážně. Jako tím, že mu dávám lásku, ho rozmazluju? To je vtip? Samozřejmě, dítě musí znát své hranice, ale to přece nesouvisí s tím, že ho opečovávám? Jedna věc je prokazovat lásku, a druhá zároveň s tím to dítě vychovávat, ne?

Fakt bych se vám nechtěla v příštím životě narodit...

bayt
25. črc 2018

Ty bláho, tady se to dobře zvrtlo :O já bych řekla, že pro blaho dítěte není až tak důležitý, jestli se používaj látkový nebo jednorázový plenky, jestli se nosí nebo vozí v kočárku a jestli má sunar nebo prso, jako spíš to, jestli má duševně normální matku.

petaov
25. črc 2018

@lajochova84 To je šikulka, že posedí a něco vyrobí. To je fakt super, jste na dobré cestě. Co já bych za to dala. Mamka říkala, že nás dávala často v pravidelných intervalech (každý den ve stejný čas). Zatím to třeba nechápe, ale časem získá návyk. Na řeči, že je brzo se vykašli. Každé dítě je jiné.

janousekzhk
25. črc 2018

Já mám holčičku (16 měsíců). Nočník jsem zkusila na 13.měsíci na hloupou radu tchyně, že prý děti v roce na nočník posazovala 😀, ale Anetka absolutně nechápe, co se po ní chce, zkoušeli jsme asi měsíc, pak jsem nočník schovala, ptž to nemělo žádný smysl ani efekt, prostě, aby se jí nezprotivil. Počkám, až bude trošku větší (tak aspoň rok a půl), zkusím tu indiánskou metodu, plínku ji přes den seberu a už nedám.. Snad se podaří. Jako pasivní posazování na nočník z dob dřívějších bylo patrně kvůli kvantu látkových plech a práci s nimi..

prejeta_zaba
25. črc 2018

@lajochova84 "Seděl na něm.max dvě, tři minuty. Manželovo syn měl od půl roku chodítko, před rokem chodil, žádné problémy s chozením, chodidly ani zadaná nemá, je aktivní sportovec."
A jíst hliníkovýma příborama, ačkoliv je ze všech stran prokázané, že jsou karcinogenní taky budeš? Třeba se ti rakovina vyhne, však všichni na to neumřeli... To je prostě stejnej princip - protože se to dělalo před 20 lety a přišlo se na to, že špatně, tak to přece nebudu dělat svýmu dítěti, ne? Jako taky se úplně neztotožňuju s dnešním kojením do 4 let, šátky apod., ale když snad každý fyzioterapeut a dětský lékař tvrdí, že se NEMÁ dítě posazovat a stavět do chodítka dřív než k tomu dozrají jeho svaly a naučí se sedět/chodit samo, tak proč to děláš? Je jedno jestli jenom na 3 minuty nebo půl dne, prostě to děláš. Jo, samozřejmě na to neumře, ani na to, že mu nedáš napít a budeš ho nutit chodit každých 30 minut na nočník, ale proč to dělat takhle, to jsem asi nepochopila. 😒 Btw. Jestli doufáš, že 14 měsíční dítě naučíš přes léto na nočník a v zimním oblečení už nebude ani kapka, tak to hodně štěstí, to spíš znám spoustu 4letých dětí, kterým to občas uteče, než že by sotva chodící batole už bez jediné nehody chodilo samo na nočník. 😔

nafuka
25. črc 2018

@prejeta_zaba mě se malá odplínkovala až po druhém roce a venku krásně vydrží, takže zakladatelce držím palce, jestli bude na pozim zimu bez plínek a venku bez nehod.
To se stejně nedovíme. Jinak postrádám význam diskuze.

parilky16
25. črc 2018

@lajochova84 dávala jsem dceru od 8mého měsíce na nočník - naučila se sedět, kdykoliv jsem vypozorovala že chce kakat nebo i čůrat posadila jsem ji, a věděla co se má dělat. když se oteplilo a mohla chodit ven bez plinky (aby se neprochladila) začali jsme i na travičku... neřekla si až do svých 21 měsíců... ale prostě jsem už měla načasováno: kolik vypije a kdy musí čůrat... třeba jsme chodily po hodině na nočník... ale stejně se třeba pak za 5 minut počůrala... zlobila jsem že takhle ne... ale v 21 měsícíh pak poprvé přiběhla a volá na mě "nočnííík"... v srpnu ji budou dva a chodíme na záchod i na nočník, a říká si skutečně poctivě...
občas má cvrknuté v kalhotkách, ale za to se nezlobím, protože ví že má včas zastavit...
a také je to psychice, dítě pozná nejdříve v roce a půl (a to možná je i dost brzo) že se nemá čůrat jak se mu zachce a naučí se zadržet...

Za mě je důležitá TRPĚLIVOST, POZOROVÁNÍ A VČASNÝ ZAČÁTEK.. mam ale jen jedno dítě, a můžete mi říkat, že jsem sežrala všechnu moudrost světa, ale jsem hrda že jsem svoji dceru naučila být přes den bez pleny dříve než ve dvou letech... (ty má až 20.srpna)

lajochova84
autor
25. črc 2018

@koncita Dík za konstruktivní rady. Od teď nedostane ani kapku vody, přes den bude přivázanej na nočníku a pokud se počůrá, seřežu ho jak žito. (Sarkasmus)
@eviicka

lajochova84
autor
25. črc 2018

@petaov výborně, aspoň někdo normální.

lajochova84
autor
25. črc 2018

@linbrno není to zas tak důležitý, peněz mám dost, ne, nebaví mě ho přebalovat za běhu, když se u toho vzteká, ječí a na zádech to už pár měsíců nejde ani omylem. A ne, nepotřebuju se nikomu chlubit. Dítě mám šikovné, úplně normální a krásné.

lajochova84
autor
25. črc 2018

@prejeta_zaba pel dětství jsem u babičky jedla hliníkovými priborama a vařilo se v hliníkových hrncích 🙂 a já ho nenutím! A dávámám mu pít casto.

eviicka
25. črc 2018

@lajochova84 ???
Ve svém druhém příspěvku jsem narážela na tvé chování k ostatním diskutujicim ne k tvemu dítěti.

dora13
25. črc 2018

@parilky16 ono je docela pravdepodobne, ze by k tomu dospela i bez toho posazovani😅 muj starsi ani tuk a pak ve 22 mesicich si zacal rikat a do par dni byl komplet bez plen. Ale jsou to samozrejme spekulace🙂

alcar
25. črc 2018

To je silenost. Nejprve by se melo rocni dite naucit poradne chodit a pak az muze teda chodit i bez tech plen. Ale tipuju, ze mezi tim jednim rokem a odplenkovanim bude tak 3/4 roku urputne, avsak marne a hlavne zbytecne snahy matky. 😀

lajochova84
autor
25. črc 2018

@eviicka já to pochopila.

lajochova84
autor
25. črc 2018

Opravdu jsem si nemyslela, že tím, že jsem se podivila nad tím, že děti mohou/mohly být v roce bez plen (původní název diskuze, než ho admin změnil byl "v roce bez plen?!?") a případně jak toho docílit v roce a půl, mě tady ukamenujete za to, že dítě posazuji na nočník, do kterého většinou vykoná potřebu, nevzteka se a nic násilím nedělám. Nejradši by na mě zavolali sociálku a uráží mě. Každý by si měl sáhnout do svědomí. A než něco napíše, tak se zamyslet, jestli by to někomu dokázal říct osobně. Sama jsem žádný konflikt nevyvolala, jen jsem reagovala na urážky mé osoby. Takže těm, co radily, kterých bylo minimum, děkuji. Ostatním děkuji za provedenou a povedenou sondu do intelektu, chování a názorů matek v naší společnosti.

astyna
25. črc 2018

chceš mít dítě bez plen, nebo aby chodilo na nočník? 🙂 on to je totiž rozdíl. My jsme prvního syna naučili v 18m chodit na nočník, do dvou let se vyčůral i venku, od 2,5let nemá plenku na noc. Já si myslím, že v roce je brzo. Náš ještě ani nechodí, to bych ho tam musela nosit (asi), navíc neposedí. Když máš klidné dítě, kterému pustíš pohádku a ono sedí a kouká, gratuluju. Ale aby si vědomě řeklo, ted chci čůrat, to si ještě počkáš. Ono, dříve bývaly děti bez plen běžně od roku, ale matky taky praly nonstop počůrané oblečení, děti seděly běžně několik hodin jen nad hrncem...Pokud nad to máš chuť a čas, zkus to, ale nic tím nedocílíš. My si takto ranným posazováním zadělali na depku z nočníku a syn ho ještě v 16m nemohl ani vidět, takže jsme museli koupit nový.

astyna
25. črc 2018

@hanih

mě říkala tchýně, že měla oba kluky v roce bez plen. A pak vypadlo z její tchýně, že vždy, když k ní jeli kluci na prázdniny, měly plný pytel náhradních kalhot, protože se ve 2 letech ještě počůrávali :D a pak kdo má horší paměť. Já se snažím učit tak, abych nemusela prát počůrané oblečení 🙂))

eviicka
25. črc 2018

@lajochova84 já ale nepochopila moje označení k příspěvku pro koncita . Protože k tomu jak pracuješ ty s dítětem jsem se já nijak nevyjadřovala, a nic přehnaně extrémního na něm nevidím.

Vadily mi jiné věci ("blití" z mateřského slangu, posměch látkovým plenám, vypočítaví parchanti z dětí, či urážka za slovo Manduca - zkrátka netolerance ostatních a povyšování se a pak údiv, že ti to pak někdo dá na oplátku sežrat).

linbrno
25. črc 2018

Já jsem žena přímá a když by se mě na to zakladatelka zeptala v reálu, dozvěděla by se to stejné;). Ale asi jen jednou a asi až hyperkoretně slušně (a patrně i sarkasticky), bo to bývá má reakce na lidi, co označují jiné postupy, se kterými nesouhlasí, že je jim z nich na blití;). A jinak-ono to možná v minulosti bylo kus od kusu, bavila jsem se dnes s jednou dětskou lékařkou v důchodu a ta pravila, že ona naopak matky nabádala, že nemají spěchat a že v roce bez plen je blbost, že je dost na tom, aby začly pořádně chodit a sedět (ptala jsem se, jak to bylo. bez narážek na posazování).

Strana
z7